Een burn-out komt vandaag de dag steeds vaker voor. We leven ook in een tijd waarin de wereld steeds sneller draait en de eisen steeds hoger worden, of we deze eisen nu zelf stellen of dat iemand anders dat doet voor ons. We zien dan ook een toename in het aantal mensen dat kampt met een burn-out, of burn-out klachten. Maar hoe herken je nu zo’n burn-out? Wat zijn de voornaamste signalen en symptomen van een burn-out?

In dit blog kijken we specifiek naar het herkennen van een burn-out en gaan we dieper in op de verschillende symptomen en signalen van een burn-out. Herken je jezelf in deze klachten, of herken je de signalen van een burn-out bij een vriend, vriendin, collega of iemand om je heen? Trek op tijd aan de bel en aarzel niet om hulp in te schakelen. 

Hoe herken je burn-out klachten?

Als het gaat om het herkennen van een burn-out, zul je verschillende spanningsklachten ervaren. Denk aan burn-out signalen zoals extreme vermoeidheid, slaapproblemen en concentratieproblemen. Ook kun je minder goede dingen hebben. Zo zijn herkenbare burn-out klachten prikkelbaar zijn, gemakkelijk huilen, veel piekeren en een gejaagd gevoel hebben of slecht tegen drukte en lawaai kunnen.

Het heel groot lijken van de problemen in je leven, is een veelvoorkomend teken van een burn-out. Je bent zo uitgeput dat alles moeite kost en niets meer leuk is. Je bent in een situatie terechtgekomen die je niet kunt veranderen en waar je geen grip op hebt. Daardoor kun je je machteloos voelen of het gevoel hebben dat je de controle over je leven verliest.

Goede zelfreflectie helpt bij het herkennen van de signalen van burn-out

Deze burn-out klachten hebben bovendien een grote impact op je dagelijkse leven. Het lukt ineens niet meer de normale dagelijkse bezigheden uit te voeren, zoals je werk en het huishouden. Dat betekent dat collega’s werk over moeten nemen en familieleden moeten bijspringen. Ten slotte reageert je lichaam op de uitputting en de stress, waardoor je ook vervelende symptomen kunt ervaren van een burn-out.

Burn-out symptomen

De symptomen van een burn-out kunnen heel breed zijn. Er zijn bekende symptomen, zoals hoofdpijn, spierpijn en hartkloppingen, maar anderen krijgen last van rode vlekken, haaruitval of gaan wazig zien. De meest voorkomende symptomen kunnen we onderverdelen in psychische en lichamelijke symptomen.

Psychische burn-out symptomen

Vergeet je steeds meer? Voel je je lusteloos? Huil je vaker of ben je ineens snel op je tenen getrapt? Het lijken in eerste instantie misschien oppervlakkige symptomen, maar neem deze signalen serieus. Ze kunnen namelijk een indicatie zijn dat je energiegrens bereikt is en je burn-out dreigt te raken.

Andere psychische symptomen kunnen zijn: onzekerheid, een laag zelfbeeld, besluiteloosheid, neerslachtig voelen, angst- en paniekklachten, wantrouwend zijn, concentratieproblemen, geheugenproblemen en een opgejaagd gevoel hebben.

Lichamelijke burn-out symptomen

Daarnaast herken je een burn-out ook aan lichamelijke symptomen. Het belangrijkste en eerste symptoom is extreme vermoeidheid. Misschien was je eerder een erg actief en sportief persoon, maar nu kan even naar de supermarkt lopen je al te veel zijn.

Depressie test: zo meet je of je te maken hebt met een depressieve stoornis

Wanneer je over je grens blijft gaan, zul je andere symptomen kunnen krijgen, zoals hoofdpijn, spierpijn, buikpijn, opgeblazen gevoel, misselijkheid, hartkloppingen, hyperventilatie, benauwdheid, duizeligheid of slapeloosheid. Bovendien vermindert je immuunsysteem door de vermoeidheid en dat maakt je vatbaarder voor griep en verkoudheid.

Herken je signalen van een burn-out?

Iedereen heeft weleens met stress, spanningen en vermoeidheid te maken. Wanneer je enkele burn-out signalen herkent bij jezelf, hoef je niet direct in paniek te raken. Het is wel belangrijk dat je naar je lichaam luistert, zodat je ernstige klachten en een burn-out kunt herkennen en voorkomen.

Herken je veel burn-out klachten die zojuist zijn genoemd? Dan is de kans groot dat je met hevige stressklachten rondloopt. Je kunt een test doen die je een verdere indicatie geeft van of je nu wel of niet een burn-out hebt. De uitslag van de test is geen definitieve diagnose, maar geeft je wel inzicht in de ernst van je burn-out klachten.

Wat is de pottertest?

We hebben een test voor je klaarstaan die aangeeft in hoeverre je risico loopt op een burn-out. De vragenlijst is ontworpen door Dr. Beverly Potter, een Amerikaanse burn-outdeskundige. De test wordt daarom ook wel de ‘pottertest’ genoemd. De test kijkt naar burn-out signalen waarmee het een burn-out – vroegtijdig – kan herkennen.

Weten of jouw symptomen bij
een burn-out horen?

Ontdek aan de hand van de gratis test of je een burn-out hebt. Binnen een kwartier weet je of een burn-out bij jou op de loer ligt.

Ontvang direct praktische tips
van een ervaren coach in je inbox
.

burnout test

Neem tijdens het invullen van deze burn-outtest de afgelopen 6 maanden in gedachten. Hoe ging het afgelopen halfjaar op je werk en in je privéleven? Lees de vragen aandachtig door en geef aan in hoeverre je de gegeven burn-out klachten herkent bij jezelf.

Herken je de burn-out klachten? Doe dan dit

Helaas zijn er ook dit jaar weer duizenden mensen compleet overvallen door een burn-out. Want dat is precies wat een burn-out doet. Je weet dat je stress hebt op je werk of thuis, je herkent de burn-out signalen, maar je denkt dat het wel over gaat. Het beste wat je op dit moment kunt doen: hulp vragen! De diagnose van een burn-out is namelijk vaak al de eerste stap naar herstel

Met een burn-out naar de dokter

Een huisarts zal samen met je naar je klachten kijken en een burn-out test met je afleggen om je situatie in kaart te brengen en een diagnose te stellen. Uit een gesprek en de resultaten van de burn-out test zal de huisarts concluderen wat de beste vervolgstappen zijn. De huisarts kan je bijvoorbeeld doorverwijzen naar een psycholoog, burn-out coach of je adviezen geven over hoe je het beste met de situatie om kunt gaan.

Wil je dat wij je helpen?

Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland. In de afgelopen jaren hebben we duizenden mensen geholpen.

Ook kan een huisarts medicatie [1] voorschrijven. Maar bedenk goed dat medicatie niet helpt tegen overspanning. Het kan je wel helpen om angstklachten tijdelijk wat te verminderen of wat te helpen met de slaap, maar een huisarts zal nooit voor een lange termijn medicatie voorschrijven. De huisarts zal er in plaats daarvan altijd op aansturen om de werkelijke problemen boven tafel te krijgen en de problemen die bijdragen aan de spanning zo veel mogelijk op te lossen.

Met een burn-out naar de bedrijfsarts

Heeft de burn-out de overhand genomen en ben je niet meer in staat om te werken? Dan begrijpen wij als geen ander dat dit complexe situaties met zich mee kan brengen. Een burn-out wordt namelijk niet altijd direct begrepen door de werkgever.

Als je als werknemer lange tijd last hebt van burn-outklachten, kan het zijn dat je een oproep krijgt voor een bezoek aan de bedrijfsarts. De bedrijfsarts voert bij jouw burn-out een arbeidsdeskundig onderzoek uit om te beoordelen hoe belastbaar je bent en zal adviseren wanneer en hoeveel uur je eventueel weer kunt gaan werken. Dit kan zeer stressvol zijn, vooral als je niet het gevoel hebt dat je voldoende hersteld bent om weer aan het werk te kunnen.

Ik heb een burn-out, wat nu?

Je kunt goed herstellen van een burn-out, maar het verschilt per persoon hoe lang het duurt voor je goed herstelt. De eerste stap die je kunt zetten richting je herstel is de burn-out accepteren. Dat klinkt eenvoudig, maar de meesten die burn-out raken zijn echte doorzetters en daarom kan het enorm lastig zijn een burn-out te accepteren.

Toch kun je pas ontspannen wanneer je begrijpt en accepteert dat je een burn-out hebt. Vervolgens kun je bepalen welke activiteiten je beter tijdelijk kunt stoppen en wat je kunt blijven doen. In sommige gevallen is een periode van rust noodzakelijk. Ga daarom in gesprek met je werkgever en je bedrijfsarts.

Daarna is het belangrijk oplossingen te zoeken voor de problemen die jou stress geven. Zou je de stress in je leven kunnen verminderen? Of zou je voortaan anders met moeheid en spanning om kunnen gaan? Een coach kan je helpen naar oplossing te zoeken en je begeleiden in het herstelproces van je burn-out. Je zult zien dat je beetje bij beetje je activiteiten weer op kunt pakken en je weer grip op je eigen leven krijgt.

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Veelgestelde vragen

Onder andere lichamelijke en geestelijke uitputting, het gevoel dat je geen grip meer op je leven hebt, snel prikkelbaar zijn, de simpelste bezigheden niet (goed) meer kunnen doen, slecht slapen en veel piekeren.

Ga aan de hand van dit artikel de tekenen na, doe een oprecht zelfonderzoek en ga bij twijfel altijd naar de huisarts. Schaam je niet, want met jou zijn er vele anderen.

Dat kan zeker, maar ook een ervaren burn-out coach kan je verder helpen. De persoonlijke aandacht die je van een coach krijgt zorgt ervoor dat je herstel echt is afgestemd op jou als persoon.

Neem dit absoluut serieus. Luister bijvoorbeeld naar het advies van de bedrijfsarts en misschien nog belangrijker: Luister naar je werknemer. Leg hem of haar niet meer druk op dan nodig, en schakel zo nodig een coach in.

Referenties

  1. apotheek.nl – gevonden op 17/07/2023
    Link naar pagina op apotheek.nl

Vergelijkbare berichten

Eén reactie

  1. Kunt u mij de kosten geven en hoe lang n sessie duurt. Ik woon in Driebergen. Ik heb t idee dat ik last heb van n beginnends burnout. Heb stress steeds en angsten waar ik vanaf wil. Ik heb mn enkel gebroken vorige week. Ik kan wel naar n praktijk komen. Maar niet wandelen wat ik lees wat jullie ook doen. Vriendelijke groet Jeanine de Boer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *