Aangezichtspijn bij burn-out: Prosopalgie, de medische term voor aangezichtspijn, is een aandoening waarbij iemand zeer hevige steken in het gezicht ervaart. Hoewel deze steken doorgaans slechts enkele seconden duren, kan de pijn meerdere minuten aanhouden.

Een aanval van prosopalgie bij burn-out kan diverse keren per dag voorkomen. Dit kan voor de betreffende persoon zeer vervelend zijn en zelfs erg beperkend werken in het dagelijks leven. Waaraan herken je prosopalgie? Wat zijn veelvoorkomende oorzaken en wat kun je ertegen doen?

Aangezichtspijn bij burnout

Waaraan herken je aangezichtspijn?

Deze aandoening is te herkennen aan het typische verloop van de klachten. Er zijn korte, maar zeer hevige pijnscheuten in een of meerdere delen van het gelaat. Tussen de aanvallen door, ervaart de persoon in kwestie geen pijnklachten. Er zijn drie plaatsen in het gelaat waar de pijn zich kan voordoen, afhankelijk van welke zenuwtak is aangedaan.

Bij het bovenste gedeelte zal er pijn rondom de ogen en het voorhoofd zijn. Is de middelste zenuwtak het probleem, dan zullen er pijnklachten in de wangen en rondom de neus zijn. Is het onderste gedeelte aangedaan, dan ervaart de patiënt pijnklachten in de kin, de tong of de onderkaak. Vaak is de pijn slechts in een kant van het gezicht aanwezig, dus alleen links of alleen rechts.

De triggerpoints bij aangezichtspijn

Veel mensen hebben zogenaamde triggerpoints die een aanval van deze aandoening uitlokken. Dit kunnen bepaalde handelingen, omstandigheden of aanrakingen zijn. Voorbeelden hiervan zijn kauwen, slikken en praten. Het aanraken van de huid in het gezicht kan ook een pijnscheut oproepen, evenals koude weersomstandigheden en wind in het gezicht.

Wanneer je aan prosopalgie lijdt, is het raadzaam om jouw triggerpoints in kaart te brengen. Probeer waar mogelijk te voorkomen dat je een aanval uitlokt, bijvoorbeeld door als je bij koud weer naar buiten gaat een muts te dragen tot over het voorhoofd en met een sjaal het onderste gedeelte van het gezicht te bedekken.

Wij hebben een uitgebreid artikel voor je klaarstaan over de symptomen van een burn-out. Hierin gaan we in alle op symptomen en bijbehorende klachten.

aangezichtspijn en stress

Oorzaken van aangezichtspijn

De oorzaak van deze aandoening is tot op de dag van vandaag nog altijd onduidelijk. Men vermoedt dat de ‘nervus trigeminus’ , ofwel de vijfde hersenzenuw, bij aangezichtspijn is veranderd van structuur. Hierdoor zou er een overgevoeligheid ontstaan voor normale prikkels, waardoor er hevige pijnscheuten ontstaan.

In sommige gevallen kan een medisch probleem de onderliggende oorzaak zijn. Denk hierbij aan een ziekte als MS, waarbij de zenuwen worden aangetast of aan een hersentumor die op de zenuwen drukt.

Aangezichtspijn bij burn-out

Een burn-out wordt niet direct als oorzaak van prosopalgie gezien, maar spanningen kunnen zeker de bestaande klachten verergeren. Wanneer je stress ervaart of kampt met overspannenheid, probeer dan een oplossing te vinden voor deze problemen. Een burn-out is doorgaans goed te behandelen.

Na een intakegesprek met één van onze coaches wordt er een behandelplan opgesteld om weer in balans te komen. Ook leer je beter om te gaan met stressvolle situaties, zodat je deze uitlokkende factor kunt verminderen of doen verdwijnen.

Wat zijn de gevolgen van aangezichtspijn bij burn-out?

De gevolgen van aangezichtspijn bij burn-out kunnen een grote impact hebben op een leven. Juist omdat in verreweg de meeste gevallen de oorzaak van de aandoening niet bekend is, tast de patiënt in het duister. De betreffende persoon wordt onzeker, raakt gestrest en kan zelfs depressief worden.

Normale, dagelijkse bezigheden kunnen problematisch worden. Denk hierbij aan eten, praten of het maken van bepaalde bewegingen, zoals bukken of opkijken. Op deze manier ontstaat er een vicieuze cirkel. Door de aangezichtspijn ontstaat er stress en stress verergert de pijnklachten.

De persoon in kwestie raakt vaak moedeloos en gaat veel dingen vermijden, wat een negatief effect heeft op de kwaliteit van het leven. Niet vreemd dat dit het herstel van burn-out benadeelt, terwijl juist dit herstel de klachten van aangezichtspijn bij burn-out verhelpt.

prosopalgie bij burnout

Wat kun je doen aan aangezichtspijn bij burn-out?

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk bij prosopalgie. Het meest belangrijke is dat wanneer aangezichtspijn bij burn-out is ontstaan, de burn-out verholpen wordt. Dit verhelpt meestal de klachten van prosopalgie.

In ernstigere gevallen en wanneer een behandeling met medicatie niet of onvoldoende werkt, dan kan een neurochirurgische operatie worden overwogen. De aangezichtszenuw wordt vrij gelegd, zodat er geen ader tegenaan drukt. Een dergelijke operatie is risicovol en gaat gepaard met een opname in het ziekenhuis voor langere tijd.

Als het probleem zich in de eerste zenuwtak bevindt, dan kan het doorsnijden of beschadigen van de zenuwtak de oplossing bieden. Het nadeel van deze methode is wel dat het gevoel in het gezicht kan afnemen. Ook kunnen de klachten na verloop van tijd weer terugkeren, waarna de behandeling zal moeten worden herhaald om de pijn weer te doen verdwijnen.

In het geval van aangezichtspijn bij burn-out, is deze stap in eerste instantie te groot en is het goed om eerst de burn-out te verhelpen, om vervolgens te bepalen of dergelijke stappen nog noodzakelijk zijn.

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is simpelweg ontzettend lastig. De coaches van Meulenberg Training & Coaching begrijpen precies wat je doormaakt en weten hoe zwaar het kan zijn. Ze hebben dit vaak zelf meegemaakt! Met hun jarenlange ervaring en expertise staan ze klaar om jou stap voor stap te helpen aan een volledig herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching en verzuimtraining heb jij je leven lang plezier!

burn-out coach
Wij staan voor je klaar!

Vergelijkbare berichten

4 reacties

  1. Als POH-GGZ mét veel ervaring met Neurologische patiënten (LUMC etc.) ben ik bekend met aangezichtspijn. Maar i c.m. burn-out is dit nieuw voor mij. Is de kwetsbaarheid en het mogelijk minder goed functioneren van het immuunsysteem hier de oorzaak van?

    1. Dat is inderdaad goed mogelijk Paula,

      We zien dat een burnout zich uit op het meest ‘zwakke’ punt in een lichaam

  2. Ik ben een patiënt met aangezichtspijn en zonder burn out. Dit artikel, met alle respect, is behoorlijk kort door de bocht, vind ik. Meestal ontstaat aangezichtspijn (vrijwel altijd aangeduid met trigeminus neuralgie, niet prosopalgie) door medische oorzaken en bijna nooit door een burn out. Natuurlijk kunnen psychische problemen bijdragen aan de klachten, of kunnen door de pijn psychische problemen ontstaan. Maar de oorzaak van aangezichtspijn, is vrijwel altijd medisch / mechanisch. Bijvoorbeeld doordat er een (slag)adertje tegen de aangezichtszenuw drukt, door een infectie, door tandproblemen of tandheelkundige behandelingen. Aangezichtspijn door een burn out, lijkt me minder waarschijnlijk dan een burn out door aangezichtspijn, de pijn wordt namelijk door medici wereldwijd omschreven als de ergste pijn die er bekend is. En verder: de operatie is juist steeds vaker de behandeling van voorkeur. Het is een pittige operatie maar veilig, en je ligt er maar een paar dagen voor in het ziekenhuis als je in het juiste ziekenhuis geholpen wordt (de tekst over de operatie op deze site herken ik ook van AMC, die lijken niet zo happig op deze operatie en schrijven dan ‘riskant / langdurige opname’ enz. enz. Maar in Radboud Nijmegen lig je maar 3 a 4 dagen in het ziekenhuis en is de operatie een vrij normale ingreep, ik heb dat zelf ook ervaren). Aangezichtspijn komt niet alleen aan een kant voor, en ook niet alleen in korte pijnscheuten maar ook aan beide kanten en met langdurige aanvallen. Dat ligt maar net aan welke variant je hebt, er zijn er meerdere, die allemaal een andere – maar dus vrijwel altijd medische – oorzaak hebben.
    Wat ik jammer vind: dit soort teksten dragen niet bij aan een betere kennis van deze neurologische aandoening, die vaak te laat wordt herkend, en waarover in Nederland nog veel te weinig aandacht is. In veel andere landen wordt er veel meer aandacht aan besteed, hier juist weinig. En dus kan informatie die niet helemaal juist is, makkelijker bijdragen aan een vertekend beeld. Aangezichtspijn is een medische aandoening / afwijking en heeft dus niets met een burn out als oorzaak te maken. Voor het mentaal beter omgaan met de pijn, is het voorkomen of behandelen van burn out vast en zeker raadzaam, maar met de oorzaak heeft een burn out niets van doen. Voor zover ik als ervaringsdeskundige weet (en dat is mij door zowel neuroloog als neurochirurg ook heel duidelijk gemaakt). .
    Meer informatie is te vinden op: http://www.aangezichtspijn.nl/diagnostiek/psychiatrische-en-psychologische-aspecten
    Met een groet,
    Kiki

    1. Dag Kiki,

      De oorzaak van aangezichtspijn is dus behoorlijk verschillend. (Prosopalgie is de correcte medische naam) De reden die hierboven omschreven staan in het artikel, zijn volledig kloppend in het geval van burn-out. Als je me een mail stuurt, zal ik hierover de wetenschappelijke onderbouwing delen.

      Heel veel sterkte met jouw vorm van aangezichtspijn. Deze tekst geldt enkel in het geval van aangezichtspijn bij burn-out

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *