Naïef zijn is een eigenschap dat je veel kan brengen, maar ook goed in de weg kan staan. Niet alleen in jouw persoonlijke leven, maar ook op de werkvloer en een succesvolle carrière. In dit artikel leggen we krachten en de valkuilen van naïviteit verder uit. Ook het verband tussen naïviteit en de ontwikkeling van een burn-out en stressklachten lichten we verder toe.

Naïef zijn, wat is dat?

Allereerst is het belangrijk dat de naïef zijn of naïviteit verder toelichten. Wat is het precies en hoe zou je het kunnen omschrijven? Iemand die naïef is, denkt meestal niet meteen aan gevolgen. Impulsieve gedachtes en uitvoeringen passen perfect bij naïviteit. Je doet iets gauw, zonder er te lang over na te denken of er direct gevolgen of gevaren in te zien.

Naïviteit is goed te omschrijven door de krachten en de valkuilen van naïviteit toe te lichten.

Gratis e-book:
zo herken je
een burn-out
(Inclusief checklist)

Voorkom dat je energiereserves definitief leeg raken en je in een ernstige burn-out belandt met alle gevolgen van dien. Met dit e-book leer je de symptomen tijdig herkennen.

e-book-symptomen-burnout

De kracht van naïef zijn

Waar een gemiddeld persoon al gauw veel beren op de weg ziet wanneer er een belangrijke keuze gemaakt moet worden, houdt iemand die naïef is, meestal zijn/haar hoofd koel. Door naïviteit zie je de gevaren minder snel in beslissingen. Hierdoor durf je sneller spannende paden te nemen en ben je minder angstig voor de eventuele gevolgen.

Dit kan enorm positieve gevolgen hebben op jouw leven. Zo durf je sneller een uitdaging aan te gaan, kun je unieke situaties meemaken en heb je minder vaak het gevoel dat je een kans hebt misgelopen.

Doordat je minder bezig bent met de eventuele gevolgen, kun je in veel gevallen juist rustig door het leven gaan. Wanneer je de optie krijgt om van baan of functie te veranderen, zal dit geen eindeloze hersenspinsel worden. Je kunt snel keuzes maken en dit heeft een positief effect op jouw mentale gesteldheid.

Naïviteit kan je veel positiefs brengen. Je kunt op bijzondere plekken komen en unieke ervaringen hebben dankzij jouw naïviteit.

Lees ook: Positief denken en negatieve denkpatronen doorbreken?

De valkuil van naïviteit

Maar deze eigenschap gaat niet alleen maar over rozen. Door naïef te zijn, kun je ook juist in gevaarlijke of negatieve omstandigheden komen. Door naïef overal ja op te zeggen, kun je juist in gevaarlijke situaties belanden. Doordat je minder gauw nadenkt over de directe gevolgen van jouw reacties, kan dit je ook veel valkuilen opleveren.

Op werkgebied kan naïviteit een succesvolle carrière flink in de weg staan. Wanneer je naïef alles maar doet of te naïef omgaat met jouw werktaken, kan dit voor veel problemen zorgen in je planning, of in je contacten met collega’s bijvoorbeeld.

Maar niet alleen om werkgebied kan naïviteit succes in de weg staan, ook op het gebied van sociale relaties bestaan er valkuilen. Wanneer je naïef omgaat met de gevoelens van jouw vrienden, kunnen vriendschappen sneller breken. Naïef zijn en daten kan zelfs gevaarlijke situaties tot stand brengen.

Niet voor niets dat mensen die naïef zijn, zichzelf soms in de nesten werken. Je hebt voor het gevoel altijd een probleem veroorzaakt waar je niemand anders, dan jezelf de schuld aan kan geven. Dit kan zorgen voor depressieve gevoelens en een slecht zelfbeeld.

naief zijn

De uitdaging van naïef zijn

Naïef zijn kan zeker een echte kracht zijn, maar ook een flinke valkuil op zowel persoonlijk, als zakelijk gebied. Daarom is het een uitdaging voor iedereen die naïef is, om de valkuilen te vermijden en de naïviteit om te zetten in kracht. Het is namelijk zeer te bewonderen wanneer iemand juist minder lang hoeft na te denken om ergens een antwoord op te geven en wat lichter door het leven te gaan. Maak van jouw naïviteit een kracht en leer om te gaan met deze eigenschap van jou.

Hoe vaak het je ook in problemen heeft gebracht, het zal je ook vaak op unieke plekken hebben gebracht. Zonder naïef te zijn, kun je veel belangrijke beslissingen moeilijk maken. Het is de uitdaging om de positieve elementen van naïviteit te leren waarderen en eigen te maken. Tegelijkertijd is het inzien van jouw naïviteit ook belangrijk om in het vervolg niet dezelfde fouten te maken.

De vraag die je jezelf moet stellen om van je naïviteit een kracht te maken is:
Wat heb je nodig om de positieve kanten van naïviteit te behouden?

Het antwoord op deze vraag houdt je in je kracht

De allergie van het naïef zijn

Er zijn veel prikkels, uitingen en activiteiten waar iemand die naïef is echt niet tegen kan. Deze allergie van het naïef zijn, zie je vooral terug in het commentaar dat iemand die naïef is krijgt. Waar je vol enthousiasme reageert op een subject, kan dit voor anderen gezien worden als sullig of kinderachtig. Het is een grote frustratie wanneer alles te serieus wordt genomen en wanneer er geen tijd is voor persoonlijke aandacht. Hierdoor kunnen zakelijke situaties als enorm ergerlijk worden ervaren. Het altijd maar serieus en interessant doen, is een grote allergie in het speciaal voor mensen die wat naïever in het leven staan.

Ook ervaren veel mensen die te maken hebben met naïviteit een groot onbegrip van buitenstaanders. Niet alleen onbegrip voor de dagelijkse keuzes die ze maken, maar ook voor keuzes die een grote impact op jouw leven hebben. Waar je zelf niet te veel nadenkt of moeilijk doet over deze keuze, ontvang je een veel commentaar en onbegrip van buitenstaanders. Het kan een gevoel geven dat je altijd wordt bekritiseerd op de keuzes die je maakt. Een gevolg hiervan is dat je minder open bent over jouw keuzes en persoonlijk leven. Dit kan voor een gevoel van eenzaamheid en onbegrip zorgen bij mensen die naïef zijn.

Wil je dat wij je helpen?

Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland. In de afgelopen jaren hebben we duizenden mensen geholpen.

Relatie tussen stress, burn-out en naïef zijn

Het is een veelgemaakte fout dat mensen die naïef zijn, geen last hebben van stress. Dat je minder lang of goed nadenkt over de gevolgen van je acties en impulsiever bent, betekent niet dat je bestand bent tegen stress. Door de keuzes die je maakt door de naïviteit, kun je het juist vaak een stuk moeilijker maken voor jezelf. Je maakt het jezelf gauw lastig, door niet goed na te denken over de gevolgen.

Dit zie je ook goed terug in stressklachten en burn-out. Wanneer je altijd maar naïef ja zegt op de vraag of je iets voor een ander kunt doen, stapel je steeds meer taken bij elkaar op. Hierdoor kun je veel meer druk en stress ervaren. Als je hiervoor goed nagedacht had over de gevolgen van jouw antwoorden, had je waarschijnlijk nee gezegd. Wanneer je minder goed kunt inschatten wat de gevolgen van jouw acties zijn, kan je uiteindelijk overspoeld raken met taken die je allemaal nog moet uitvoeren.

Hierdoor kan de stress door jouw lijf gaan gieren en uiteindelijk de druppel zijn voor het ontwikkelen van een burn-out.

Naïef zijn kan voor veel problemen zorgen in jouw leven. Merk je dat je naïef bent of snel impulsieve beslissingen maakt? Dit kan uiteindelijk voor veel lichamelijke en mentale stressproblemen zorgen. Maar naïef zijn, heeft niet alleen negatieve kanten. Het is belangrijk om de kracht van het naïef zijn te leren omarmen. Dit kan namelijk jouw unieke kracht zijn. Coaching kan een goede optie zijn als je beter met jouw naïviteit wilt leren omgaan

Hulp bij burn out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Gerelateerde informatie

In onze kennisbank vind je honderden artikelen die je verder helpen. Heb je deze artikelen al gelezen:

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *