Innerlijke rust en vrede: Vandaag de dag holt bijna iedereen door het leven. ‘Time is money’ is hier een bekende,spreekwoordelijke uitdrukking van. Door al dat haastige gedrag vergeten we soms wat tijd voor ons zelf vrij te maken. Je kan je niet meer ontspannen en je lichaam begint stilaan een soort spanning en onrust op te bouwen.

Om ervoor te zorgen dat die spanning niet eindigt in een helse burn-out of vreselijke depressie, is het van zeer groot belang dat men tot zichzelf komt en zijn of haar innerlijke rust en vrede terugvindt. In dit artikel zal uitgelegd worden wat men nu precies bedoelt met innerlijke rust en vrede, hoe het voelt, wat de voordelen ervan zijn, en zullen er enkele tips en tricks besproken worden om dit gelukzalige gevoel te bereiken.

Een gebrek aan innerlijke rust kan duiden op een (aanstaande) burn-out.

Wil je meer symptomen van een burn-out?

Download ons gratis boek over burn-out

Wat is innerlijke rust?

Het is moeilijk om een duidelijke en sluitende definitie van het concept innerlijke rust en vrede te geven, maar het kan het best omschreven worden als een soort gevoel dat je alles op een rijtje hebt. Innerlijke rust en vrede ervaar je wanneer je volledig jezelf bent en je jezelf begint te accepteren zoals je bent, met al je goede en minder goede eigenschappen. Om innerlijke rust en vrede te bereiken is het zeer belangrijk om wat tijd voor jezelf vrij te maken, zodat je je kan ontspannen.

Lees ook over het genieten van kleine dingen in je leven

Hoe voelt innerlijke rust?

Wanneer je innerlijke rust en vrede hebt bereikt, krijg je een heel ontspannen gevoel. Innerlijke rust en vrede zorgt ervoor dat je gelukkig bent met jezelf en dat je je niet meer laat leiden door het oordeel van andere mensen. Jouw emoties en gedachten zijn volkomen onafhankelijk van anderen of van wat rondom jou gebeurt.

Je hebt besloten om niet langer afhankelijk te zijn van andere mensen. Innerlijke rust en vrede geeft je het geweldige gevoel dat je volledig vrij bent en helemaal jezelf kan zijn.

Lees ook: Rust in je hoofd krijgen – Hoe doe je dat?

Waaraan herken je het?

Innerlijke rust en vrede kan je herkennen doordat je je niet meer laat beïnvloeden door anderen. Je bent in staat om zelf je eigen beslissingen te maken, zonder de invloed van mensen rondom je erbij te betrekken. Wanneer je de ideale balans tussen je lichaam en je ziel gevonden hebt, betekent dit dat je ook innerlijke vrede en rust in je leven gebracht hebt. Je ervaart ontspanning en bent tevreden met jezelf en wie je bent.

Lees ook over ontspanningsoefeningen

Oefeningen voor innerlijke rust
Rear view of woman stretching her arms in the morning

Oorzaken dat je geen rust in jezelf hebt

Verschillende factoren kunnen ervoor zorgen dat je geen innerlijke rust en vrede kan vinden. Zo kan de invloed van andere mensen zo groot zijn dat je aan jezelf begint te twijfelen. Hierdoor kan je geen innerlijke rust en vrede vinden. Een laag zelfbeeld kan ook een hinderpaal zijn. Je lichaam en ziel zijn niet één en je bent niet gelukkig met jezelf.

Een andere factor die je innerlijke rust en vrede kan beïnvloeden, is stress. Stress zorgt er namelijk voor dat je lichaam en ziel zeer gespannen zijn. Stress kan het gevolg zijn van je drukke en haastige leven. Om stress onder controle te houden, is het dus zeer belangrijk om af en toe wat tijd voor jezelf vrij te maken en je te kunnen ontspannen.

Lees ook: Een negatief zelfbeeld als oorzaak van een burn-out?

Wat moet je doen om meer innerlijke rust te ervaren?

Om innerlijke rust en vrede te kunnen bereiken is het van groot belang dat je je goed voelt in je vel. Wanneer je niet gelukkig bent met wie en wat je bent, zal je geen innerlijke rust en vrede kunnen vinden. Het is namelijk van cruciaal belang dat je lichaam en geest één zijn met elkaar. Je kan het gevoel ook tot stand brengen door je niet te laten leiden door de meningen van andere mensen en zelf je eigen, autonome beslissingen te nemen.

De oordelen van anderen kunnen immers een negatieve impact hebben op je gevoel, waardoor geen innerlijke rust kan vinden. De meest belangrijke leidraad naar innerlijke rust en vrede is ontspanning. Wanneer je je kan ontspannen en tot rust kan komen, zal je ook een intens gevoel van innerlijke rust en vrede ervaren.

Lees ook over zelfrespect

Voordelen van innerlijke rust en vrede

Het gevoel van innerlijke rust en vrede brengt heel wat voordelen met zich mee. Ten eerste zal innerlijke rust en vrede ervoor zorgen dat je je leven in alle rust kan leiden. Door de innerlijke rust zal je je minder gaan bekommeren om onbenulligheden. Er zal meer rust in je gedachten zijn.

Ten tweede zal het jouw zelfbeeld opkrikken. Doordat je lichaam en ziel één zijn geworden, zal je gaan geloven in je eigen kunnen en zal je gaan vertrouwen dat je zelfstandig autonome beslissingen kan maken zonder je zorgen te maken over de meningen van anderen. Je zal dus veel sterker in je schoenen staan.

Lees ook over autonomie

Heb je moeite om innerlijke rust te krijgen?

Wat zou een coach voor jou kunnen doen?

Op deze vraag delen we een gratis intakegesprek.

Vraag hem aan via: persoonlijke coaching

Tips om innerlijke vrede en rust te bereiken

Om innerlijke rust en vrede te kunnen vinden, is het belangrijk dat je je ook goed voelt. Hieronder delen we 8 tips voor meer innerlijke vrede

1 | Wees wie je bent

We beginnen met een vrij afgezaagde tip, maar het is zeker niet onbelangrijk. Jezelf zijn begint namelijk bij kleine dingen. Je kleding en je haar spelen hierbij een prominente rol. Wanneer je kleding draagt die je een goed gevoel geeft en je een kapsel hebt waardoor je straalt, zal het makkelijker zijn om je innerlijke vrede en rust te kunnen bereiken.

Het is totaal niet van belang of je kleding en kapsel nu in de mode zijn of niet. Ook de meningen van andere mensen over je look doen er niet toe. Het enige wat telt, is dat jij je goed voelt in je vel!

2 | Sport

Een tweede tip om je innerlijke rust te bekomen, is sporten. Het is immers wetenschappelijk bewezen dat een gezond lichaam bijdraagt aan een gezonde geest. Wanneer je sport, ga je je beter in je vel voelen en bovendien biedt het voordelen op lange termijn. Het maakt niet uit of je zeer intensief sport of niet.

Elke inspanning, zelfs de geringste, kan je helpen jouw innerlijke rust en vrede te bereiken. Ook hierbij is het belangrijk dat je een sport kiest die je graag doet en je niet laat beïnvloeden door de meningen van anderen.

3 | Tijd maken voor jezelf

Ten derde is het belangrijk om tijd vrij te maken voor jezelf. Zet jezelf eens op de eerste plaats! Voor sommige mensen is het vanzelfsprekend dat ze zichzelf wegcijferen voor een ander en anderen altijd op de eerste plaats zetten. Dit is echter niet goed voor je innerlijke vrede en rust. Het is immers cruciaal dat je af en toe ook rustig tot jezelf kan komen. Dit is absoluut niet egoïstisch, maar eerder noodzakelijk om je eigen innerlijke rust en vrede te kunnen bereiken.

Lees ook over tijd maken voor jezelf

4 | Loslaten en accepteren

Een vierde tip is loslaten en accepteren. Door altijd weerstand te blijven bieden te blijven vechten, zal het onmogelijk zijn om innerlijke rust en vrede te vinden. Wanneer je weerstand biedt, wordt je creativiteit en energie geblokkeerd. Hierdoor zal je onmogelijk een goede oplossing kunnen bedenken. Het is dus belangrijk dat je de situatie of de persoon los kan laten, zodat je het vanop een afstand en vanuit een ander perspectief kan bekijken.

Lees verder over loslaten

Meer innerlijke rust vrede

5 | Eigen problemen oplossen

Tip nummer vijf gaat over het oplossen van je problemen. Om innerlijke rust en vrede te bereiken, zal je je persoonlijke en zakelijke problemen, in plaats van ze op de lange baan te schuiven, moeten oplossen en uitklaren. Hierdoor zal er een gewicht van je schouders vallen en zal je in staat zijn om innerlijke rust te vinden.

Lees ook: Waarom is veranderen van gedrag moeilijk? 

6 | Jezelf accepteren

De zesde tip is misschien wel de meest belangrijke. Je moet jezelf leren accepteren, anders is het onmogelijk om innerlijke rust en vrede te vinden. Zonder zelfacceptatie kan je geen innerlijke rust bereiken. Het is belangrijk dat we onszelf leren accepteren. Vaak zijn we te perfectionistisch ingesteld en vinden we onszelf niet goed genoeg.

We creëren een ideaalbeeld waar we aan moeten voldoen, maar dat onmogelijk is voor ons om te bereiken. Die eeuwige strijd naar het ideale zorgt voor onrust in onze geest. Je kan onmogelijk innerlijke rust en vrede ervaren als je in een strijd met jezelf verwikkeld bent. Er zijn mensen die de strijd willen beslechten door een ander mens te worden, maar dit is alleen maar een oplossing op korte termijn.

Er is maar één enkele oplossing die op lange termijn standhoudt, en dat is jezelf accepteren zoals je bent.

7 | Bewust omgaan met je eigen gevoelens

Tip nummer zeven is bewust omgaan met je gevoelens en die van anderen. Negeer je gevoelens niet en probeer ze niet te verbergen. Probeer te begrijpen waarom je bepaalde gevoelens hebt en wat de achterliggende boodschap ervan is. Wanneer je je gevoelens niet analyseert, zullen ze steeds weerkeren en je innerlijke vrede en rust verstoren.

Lees ook over je gevoelens opkroppen

8: Het verleden loslaten en door leven

De laatste tip is om het verleden los te laten en in het heden te leven. Steeds blijven malen over hoe je leven er had kunnen uitzien indien je een andere beslissing had gemaakt, heeft geen enkele zin. Je kan de klok toch niet terugdraaien en het enige wat je ermee bereikt is innerlijke onrust. Daarom is het belangrijk om niet meer om te kijken en naar de toekomst te kijken. Zo kan je eindelijk innerlijke rust vinden.

Blijft het voor jou lastig om innerlijke vrede te vinden?

Beheerst de onrust je hele leven?

Gun jezelf plezier en geluk. Bekijk onze coaching

Gerelateerde artikelen

Hulp bij stress en een burn-out

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *