Sta jij bekend als een enthousiast persoon? Dan zul je waarschijnlijk je werk met passie uitvoeren en zullen anderen graag met je samenwerken vanwege je positieve instelling en je goede ideeën. Enthousiasme maakt je blij en gelukkig. Maar helaas kun je dit blije gevoel in een klap kwijtraken. Hoe voorkom je dat stress jouw enthousiasme uitdooft? En kun je ook meer stress hebben door je enthousiasme?

Enthousiasme als brandstof in een motor

Je kunt een hoop kennis hebben of heel goed zijn in je vak, maar zonder enthousiasme kun je vastlopen. Enthousiasme zorgt voor motivatie en bevlogenheid. Je hebt meer zin om het werk of de taak uit te voeren en je bent betrokken en bedreven. Daardoor krijg je je werk gedaan.

Bovendien krijg je energie van enthousiasme. Deze gemoedstoestand is als de brandstof in een motor waardoor je taken een vliegende start krijgen. Je bent gefocust en je voelt je blij en succesvol. Maar het gaat niet enkel om een gevoel. Doordat je je werk met hart en ziel doet, geef je ook het beste van jezelf.

Wat is jou motor die je motiveert?

Wat zijn bronnen van enthousiasme?

Hoe je enthousiast kunt worden is een persoonlijke vraag. Wat de een enthousiast maakt, motiveert jou misschien wel helemaal niet. De vraag is dus: Waar word jij enthousiast van?

Zingeving

Je kunt pas enthousiast over iets zijn als het voor jou belangrijk is. Het is daarom belangrijk dat je keuzes maakt die bij jou passen. Onderzoek jezelf wat jouw levensvisie is en wat zingeving voor jou inhoudt. Wat vind jij belangrijk in het leven? Wat motiveert je om naar je werk te gaan? Wat zijn je dromen en je langetermijndoelen?

Talenten en eigenschappen

Aan de andere kant hebben we niet allemaal dezelfde talenten. Zodra we merken dat we ergens goed in zijn, is het makkelijker er enthousiast over te worden. Waar ben jij goed in? Wat zijn je kwaliteiten en eigenschappen?

Hobby en werk

Je zult je vanzelf enthousiast voelen als je dingen doet die je leuk vindt en waar je van geniet. Denk bijvoorbeeld aan je hobby’s of een vrijetijdsbesteding waar je vrolijk van wordt. Sommigen zijn er bijvoorbeeld in geslaagd om van hun hobby hun werk te maken en meestal is hun enthousiasme in hun werk terug te zien. Wat vind jij leuk om te doen? Waar word je nu echt blij van?

Enthousiast blijven door een hobby

Omgang

Ten slotte kunnen de mensen met wie je omgaat enthousiasme aanwakkeren of uitdoven. Ga daarom met positief ingestelde en enthousiaste mensen om en vermijd de omgang met personen die over alles klagen.

De kracht van enthousiasme

De kracht van enthousiasme kan een grote invloed hebben op hoe je in het leven staat, op hoe je je voelt en op hoe succesvol je bent. Je kunt veel bereiken door enthousiast te zijn. Zo kun je bijvoorbeeld bij een sollicitatie eerder worden gekozen als je enthousiast bent en kun je beter je publiek bereiken tijdens een presentatie. Je bent succesvol op het werk, omdat je je volledig inzet en anderen werken graag met je samen.

Wanneer je enthousiast bent, voel je je tegelijkertijd ook blij en gelukkig. Dat komt doordat je lichaam dopamine aanmaakt. Dopamine is een gelukshormoon. Je komt in positieve spiraal terecht waar je energie van krijgt.

Oorzaken van minder of geen enthousiasme

Oorzaken van minder of geen enthousiasme Helaas kun je niet altijd uitbundig en enthousiast zijn. Er zullen altijd factoren zijn die je enthousiasme dempen of waardoor je je enthousiasme kunt verliezen.

Verkeerde keuzes

Wanneer je niet op je plek bent, is het moeilijk enthousiast te zijn. Je kunt bijvoorbeeld niet enthousiast zijn over je werk als het niet aansluit bij jouw levensvisie of bij wat voor jou belangrijk is. Hetzelfde geldt voor andere belangrijke keuzes, zoals je opleidingskeuze.

Verkeerde motivatie

Je zult ook snel je enthousiasme verliezen wanneer je dingen doet vanuit de verkeerde motivatie. Je ziet dat op het werk gebeuren wanneer iemand een baan aanneemt puur vanwege het hoge salaris. Wanneer geld de enige motivatie is voor je werk zul je gauw je enthousiasme verliezen.

Hoe kunnen wij je helpen?

Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland en zeer ervaren in het oplossen van stress en burn-out klachten.

Vermoeidheid

Een andere oorzaak waardoor je minder enthousiast kunt zijn, is vermoeidheid. Je kunt zo moe zijn dat je gewoon geen puf meer hebt om veel van jezelf te geven. Het kan zijn dat je te veel over je grenzen bent gegaan en eerst een stapje terug moet doen en moet bijtanken om weer enthousiast aan de slag te gaan.

Negatieve omgang

Negatief ingestelde mensen die over alles klagen, kunnen gemakkelijk de sfeer op het werk verpesten. Het is heel moeilijk om enthousiast te blijven als je omringd wordt door zulke personen.

Wat is het verband tussen stress en enthousiasme?

Stress is een belangrijke oorzaak waardoor je je enthousiasme kunt verliezen. Stress doet namelijk veel met je. Je zou door de hoge werkdruk je inspiratie kunnen verliezen en met tegenzin naar je werk gaan, terwijl je eigenlijk super leuk werk hebt en je normaal gesproken van de ideeën bruist.

Aan de andere kant zou het ook kunnen zijn dat je meer stress hebt door je enthousiasme. Het kan zijn dat je enthousiasme verwart met adrenaline. Je zet je zo volledig in dat je vergeet te pauzeren en af en toe een pas op de plaats te maken. Bovendien kun je door je door deze eigenschap soms impulsief zijn. Je zegt misschien te snel overal ‘ja’ op en daardoor kun je over je grenzen gaan.

Gevolgen van het negeren van stresssignalen.

Merk jij dat je de laatste tijd minder enthousiast en erg vermoeid bent? Heb je veel last van spierpijn, hoofdpijn of maagklachten? Merk je een verhoogde hartslag of heb je slaapproblemen? Negeer deze signalen die je lichaam geeft niet. Wanneer je de stresssignalen negeert, kun je last krijgen van chronische stress en uiteindelijk burn-out raken.

Chronische stress kan ernstige lichamelijke en psychische gevolgen hebben. Je loopt niet alleen gevaar burn-out te raken, maar chronische stress verhoogt ook de kans op een hartritmestoornis, angststoornis en depressie. Bovendien kan een verhoogde concentratie van het stresshormoon cortisol cellen verstoren en de hippocampus beschadigen. Hierdoor blijft het cortisol niveau hoog en kom je in een vicieuze cirkel terecht.

Hoe voorkom je dat stress een rem is op je enthousiasme?

In je enthousiasme kun je ook een echte doorzetter zijn. Je geeft niet graag op en je wilt alle ballen in de lucht houden. Maar om te voorkomen dat stress je enthousiasme uitdooft, is het belangrijk dat je de stress in je leven zo veel mogelijk terugdringt. Je kunt stress niet volledig uit je leven bannen, maar je kunt er wel beter mee leren omgaan. Een manier om dat te doen is jezelf gezonde leefgewoontes eigen maken.

Regelmaat in je leven is essentieel om beter om te gaan met stress

Rust en ontspanning

Ten eerste moet je je lichaam de kans geven van stress te herstellen. Zorg daarom voor voldoende rust en ontspanning. Vaak is ontspanning een van de eerste dingen die erbij inschieten wanneer we het druk hebben. Maar juist wanneer je meer stress hebt, is ontspanning heel belangrijk om productief en enthousiast te blijven.

Regelmaat

Zorg daarnaast voor regelmaat in je leven. In je enthousiasme wil je misschien altijd maar doorgaan en kun je gemakkelijk maaltijden overslaan en overwerken. Toch is regelmaat essentieel om beter om te gaan met stress. Eet daarom op vaste tijden en sla geen maaltijden over. Ga op vaste tijden naar bed en sta op tijd op.

Gezonde voeding en voldoende beweging

Gezond eten houdt je niet alleen fit, maar het maakt je ook weerbaarder tegen stress. Ook veel bewegen en sporten maakt je veerkrachtiger. Je komt lekkerder in je vel te zitten en het helpt je om je minder zorgen te maken en positief te blijven.

Grenzen bewaken

Ten slotte voorkom je dat stress je enthousiasme remt wanneer je duidelijk je grenzen kent en die bewaakt. Wanneer je heel enthousiast bent, kun je impulsief overal ‘ja’ op zeggen en daardoor meer stress hebben. Durf daarom vaker ‘nee’ te zeggen om in balans te blijven.

Tips om enthousiaster te worden en te blijven

Enthousiast zijn is een mooie eigenschap, maar het is ook een gemoedstoestand die zomaar kan verdwijnen. De volgende tips kunnen je helpen om niet je enthousiasme te verliezen.

Herken stress signalen op tijd

Om enthousiast te kunnen blijven is het belangrijk dat je jezelf goed kent. Jij weet het beste welke stresssignalen je lichaam geeft. Herken die stresssignalen daarom op tijd. Grijp op tijd in zodra je merkt dat je je enthousiasme begint te verliezen en neem vervolgens de tijd om van stress te kunnen herstellen.

Doe dingen waar je blij van wordt

Je kunt pas enthousiast zijn als je werk doet dat bij je past en ook andere dingen doet op een manier waar jij achterstaat en waar je blij van wordt. Doe daarom een eerlijk zelfonderzoek en maak keuzes op basis van de resultaten. Maak ook voldoende tijd voor hobby’s of andere activiteiten die je blij en enthousiast maken.

Ga met positief ingestelde mensen om

Klagende en negatief ingestelde mensen doven je enthousiasme uit en geven je een leeg en lusteloos gevoel. Ga daarom zo veel mogelijk om met mensen die je energie geven en een positieve houding hebben.

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Veelgestelde vragen

Stress kun je herkennen aan de signalen die je lichaam geeft. Je voelt je erg moe, je slaap slechter en je kun last krijgen van bijvoorbeeld hoofdpijn, spierpijn of buikpijn. Ook kun je je somber voelen en minder zin hebben in dingen die je normaal gesproken wel graag doet.

Je kunt anderen enthousiasmeren door in eerste instantie zelf enthousiast te zijn en enthousiasme uit te stralen. Daarnaast kun je anderen motiveren door ze eraan te herinneren waarom ze een bepaalde taak uitvoeren en regelmatig complimenten te geven.

Je expressie is belangrijk als je enthousiasme wilt uitstralen. Laat merken dat je enthousiast bent door vrolijk te kijken en regelmatig te glimlachen. Spreek daarnaast met volume, maak gebaren wanneer je praat en varieer van toonhoogte.

Je kunt om verschillende redenen niet enthousiast zijn. Misschien doe je werk dat niet bij je past of doe je dingen met de verkeerde motivatie. Het kan ook zijn dat je oververmoeid bent of te veel stress hebt.

Bronnen

  1. Intermediair.nl – Hobby’s zijn minstens even belangrijk als je werk – gevonden op 27-10-2022
    Link naar pagina op Intermediair.nl
  2. Wikihow.com – Enthousiaster zijn – gevonden op 27-10-2022
    Link naar pagina op Wikihow.com
  3. Webmd.com – Health benefits of hobbies – gevonden op 27-10-2022
    Link naar pagina van Webmd.com

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *