Burnout herstel? Lees hier wat nodig is voor het herstellen van burn out
arrow_drop_up arrow_drop_down

Herstellen van burn out? Op deze manier kom je uit je burnout! (en 6 oorzaken dat je stagneert)

Burnout herstel: Hoe herstel je van burnout? En waarom duurt het herstellen van burnout zo lang? Het antwoord is helaas niet eenduidig te geven. Iedere situatie verschilt en iedere burnout is weer anders. Gelukkig zijn er wel een aantal basisprincipes waarbij iedereen gebaat is. In onderstaand artikel laten we zien wat de basisregels zijn voor het effectief herstel van burn-out:

In dit artikel:

 • Basisregels van burnout herstel
 • Belangrijk tijdens herstel
 • Fasen tijdens het krijgen en herstellen van burnout
 • Wat als burnout herstel uitblijft?
 • Een beter leven na burn-out

We beginnen met de algemene basisregels van herstel en vertalen dat later naar een situatie van burnout herstel:

 

 

Wanneer je het herstel van burnout wilt bevorderen, doe je er goed aan je te laten begeleiden door een gespecialiseerde coach.

Klik hier voor ons coachingsaanbod bij burnout

 

 

van burnout afkomen

 

Basisregels van herstel

Herstellen doen we allemaal. De een van sport, de ander van ziekte en weer een ander van een week hard werken. Om veel energie over te houden doe je er goed aan om je te verdiepen in hoe herstel werkt. Zo voorkom je oververmoeidheid, depressies en zelfs burnout.

Stel je eens een topsporter voor die elke dag een patatje eet, laat naar bed gaat en dan bovendien nog een aantal biertjes opheeft. Wat denk je dat er gebeurt met zijn prestaties? Zeer waarschijnlijk kun je het stukje TOP voor SPORTER weghalen. ‘Hij neemt zijn sport niet serieus’ hoor je dan. Een sporter die graag aan de top van zijn kunnen wil fungeren slaapt genoeg, neemt goede voeding en blijft trainen om te verbeteren.

Altijd maar doorrennen gaat er in ieder geval niet voor zorgen dat je energie over gaat houden!

Lees ook: wat is een burnout?

 

Hoe lang herstel burn out?

 

Herstellen van burn-out

In de sport heerst de term ‘supercompensatie’. Dit houdt in dat je na een training herstelt om zo boven je oude niveau uit te stijgen. Dit wordt als logisch ervaren. Waarom zou je anders gaan trainen? Blijven zitten op de bank zou anders hetzelfde effect hebben.

Maar wat gebeurt er nou met je lichaam als je gaat trainen wanneer je nog niet helemaal hersteld bent? Dan gebeurt er dit:(zie het plaatje) De oranje lijn laat de normale ontwikkeling zien: je wordt van een training sterker. De paarse lijn laat zien wat er gebeurt met je prestatievermogen als je je te vroeg weer gaat inspannen.

Het is vreemd dat supercompensatie alleen in de sport gebruikt wordt. Hetzelfde geldt namelijk voor je mentale/ emotionele en algeheel lichamelijke gesteldheid! Herken je de moeheid na het halen van een deadline op je werk? Als je dan thuiskomt ben je echt even toe aan een paar dagen vrij. Het is dan je lichaam dat aangeeft dat het graag wil herstellen. Als je hieraan toegeeft is er uiteindelijk niks aan de hand. Maar als je te vroeg weer aan de gang gaat doordat je omgeving dit vraagt, of doordat je dit van jezelf eist, breek je jezelf uiteindelijk af.

Op het moment dat je de bodem raakt, ben je burnout, of overtraind zoals dat in de sportwereld heet. Je valt dan met een grote klap in een zwart gat, waarbij je de gevolgen pas merkt als je tot rust komt. Het lichaam heeft in dit geval de regie overgenomen. 

 

Een burnout gaat vele malen verder dan alleen maar erg moe zijn en heeft veel dieper liggende oorzaken.

Lees hier: Dieper liggende oorzaken van een burn out

 

Burnout herstel vallen en opstaan

Het verloop van een burnout

Om herstel van burnout te bevorderen, is het goed om te weten hoe een burnout in eerste instantie is ontstaan. We onderscheiden hierin 3 fasen. Te weten: ‘de eerste klachten’, ‘uitputting’ en ‘herstel’. In dit artikel gaan we dieper in op het herstel, maar daarvoor zijn de voorgaande fasen belangrijk.

Natuurlijk is een burnout niet in fasen uit te drukken. Toch snap ik dat je, als je eenmaal een burnout hebt, graag wilt weten waar je aan toe bent. In grote lijnen geven onderstaande fasen de fasen tijdens burnout aan.

Lees ook over: oververmoeidheid

Het verloop van een burnout kun je onderscheiden in:

 • De eerste klachten
 • Uitputting
 • Herstel

‘Eerste klachten’

In de eerste fase zijn er de de eerste tekenen van een beginnende burn-out: Niks lijkt te lukken, niemand lijkt mee te willen werken, je hebt nergens meer zin in. Je merkt dat er dingen opeens veel moeite kosten, dat er zorgen komen, slapeloosheid. Daabij merkt je veel lichamelijke klachten als hoofdpijn, hartkloppingen en een hoge bloeddruk. ‘Het lukt niet meer’ is veel gehoord. Maar daarnaast ook slapeloosheid, duizelingen etc. Zowel thuis als op uw werk ontstaan spanningen.

 

In deze fase merk je de eerste symptomen van een burnout

Download hiervoor ons gratis E-book: Symptomen burnout

 

 

Het is niet vreemd te begrijpen dat bovenstaand depressieve reacties teweegbrengt. Het is daarom belangrijk dat burn-out klachten tijdig worden opgemerkt en dat er serieus mee omgesprongen wordt. Een goede vakantie is hierin geen oplossing. De aanpak vraagt een gestructureerde aard.

Het is ontzettend belangrijk om in deze fase actie te ondernemen en om hulp te zoeken! Een burn-out wordt namelijk vele malen erger als iemand er tegen gaat werken om het werk dat niet meer lukt, toch gedaan te krijgen. Mocht je dit herkennen, praat hierover met je omgeving, en zoek (preventief) hulp. Het herstellen van een burn-out kan zomaar 2 jaar duren.

Lees ook: hoe lang duurt een burnout?

 

‘Uitputting’

Je meldt je ziek omdat werken niet meer wil. Je voelt je uitgeput, en hebt moeite ‘s morgens op te staan. De pijnstiller tegen de hoofdpijn werkt niet meer. Met al jouw klachten beland je dan al snel bij een huisarts of een medisch specialist. Je kunt dan last hebben van depressieve gevoelens en angststoornissen. Bovendien wil je tijdens deze periode het liefst met rust gelaten worden en slapen

Kenmerken

 

Heb je last van een burnout en wil je daarvan herstellen?

Bekijk ons aanbod voor individuele coaching

 

‘Herstel’

Je begrijpt dat je Burn-out bent. (Het zou niet vreemd zijn dat je pas in deze fase, deze website bezoekt) Je leert jouw grenzen te herkennen, en je leert (soms hardhandig) deze grenzen te respecteren. Je merkt dat je kleine stapjes maakt naar een herstel. Na verloop van tijd kunt jij jouw  werk weer bezoeken en eventueel dagdelen mee gaan werken

Kenmerken

 • Je krijgt meer energie
 • De zon begint vaker te schijnen
 • Je voelt je beter
 • Herstel gaat met vallen en opstaan
 • Meer dingen lukken
 • Je merkt dat je bent veranderd

Lees ook: een beter mens door burnout

 

genezen van burnout

 

Basisprincipes van burn-out herstel

Om bovenstaande fasen zorgvuldig te doorlopen en ervoor te zorgen dat je effectief herstelt van burn-out, doe je er goed aan om de basisprincipes van burnout herstel in acht te nemen. Hieronder geven we deze principes kort weer:

 

Eerst lichamelijk herstellen, dan pas mentaal

Wanneer je lijf stijf staat van de stresshormonen en veel harder aan het werken is dan goed voor je is, is het belangrijk dat je het eerst tot rust laat komen. Zet jezelf stil en geef je lichaam rust. Accepteren dat je ziekt bent en geef toe aan de signalen die je lichaam afgeeft.

Ontspanningsoefeningen zijn hier aan te raden.

 

Beweging

Door beweging maak je endorfine aan, dit reduceert de stresshormonen zoals adrenaline en cortisol in je lichaam. Bewegen zorgt ervoor dat de onrust in je lijf en hoofd afneemt. Sjoggen is hierbij een hele zinvolle bewegingsmethodiek. Bewegen zonder te presteren. Beweeg bij voorkeur buiten in de natuur. Dat tikt dubbel aan in herstelvermogen.

Bekijk voor sporten bij burnout het artikel: Sporten bij burnout

 

De oorzaak van burn-out ontdekken

Weet waarom je bent opgebrand en bent ziek geworden. Pas als je hier zicht op hebt, kun je er voor (leren) kiezen het anders te gaan doen.

Veel voorkomende oorzaken van burnout zijn:

Lees in dit artikel alle oorzaken van een burn out

 

Niet meer energie verbruiken dan je voorradig hebt

Zie je energie voorraad het als een aquarium: als je daar een deel van het water uit haalt, is er niets aan de hand. Maar haal je al het water eruit, dan gaan de vissen dood. Het klinkt heel simpel, maar wat zien we dit vaak gebeuren. Hard werken en veel energie verbruiken wil niet per definitie zeggen dat je goed bezig bent.

Hoe je goed kunt herstellen lees je hier: Herstelvermogen bevorderen

Eet en leef gezond 

Goed hout doet een kachel goed branden, dit geldt ook voor jouw interne motor. Juist ten tijde van minder energie is het belangrijk goed en voedzaam te eten. Hoe makkelijk soms een kant en klaar maaltijd misschien ook lijkt, zo weinig echte energie levert het je op. Maar ook teveel koffie, suiker en alcohol hebben impact op je energie huishouding. Hoewel een candybar en een kop koffie energie lijken te geven, het tegendeel is waar, je lijf krijgt een cafeïne of suiker piek maar het dal erna is des te groter.

Lees meer over goede voeding bij burn-out

 

Zorgen voor juist herstel

Ons advies is: bewegen, eten, rust. Wissel dit af. Ook als je de alledaagse dingen of je werk weer op gaat pakken. Na inspanning komt ontspanning. Veel clienten zijn echter verleerd wat ontspanning is, doordat ze jarenlang gewend zijn vanuit de doe-stand te leven.

Ben je heel druk in je hoofd, dan is ontspanning zoeken soms moeilijk. Wat dan goed helpt is om je aandacht uit je hoofd en naar je zintuigen te verplaatsen. Maak maar eens een wandeling terwijl je jezelf afvraagt: wat zie ik, wat ruik ik, wat hoor ik en wat voel ik?

Lees meer over: Goed herstelvermogen opbouwen

Zelf de regie nemen

Leef autonoom. Kies voor datgene wat je goed doet. Zet jezelf eens centraal en kijk waar jij behoefte aan hebt. Luister naar de signalen in je lichaam. Geen ander dan jijzelf weet wat goed voor je is. Kies voor jezelf en doe dingen waar je blij van wordt.

Lees meer over de autonomie vergroten

Geen herstel burnout

 

 

Herken je een burnout bij jezelf aan de hand van de vele symptomen?

Bekijk alle symptomen in ons E-book:

Kenmerken burn out

 

Herstellen van burn-out volgens Meulenberg Training & Coaching

Tijdens onze coaching hanteren we 3 fasen. Te weten: acceptatie, herstel en doen. We merken steeds weer dat het herstellen van burnout vraagt om eenvoud en kracht. Geen ingewikkelde toestanden maar pure, waardevolle info waar onze klanten wat aan hebben. Een uitwerking van deze fasen vind je hieronder:

1: Acceptatie

In de acceptatiefase moet je in burn-out herstel teruggaan naar de basis. Acceptatie van burnout is hierbij erg belangrijk. Zodra je de burnout kunt accepteren, kun je gaan herstellen van burnout.

Tijdens de acceptatiefase ben je nog niet bezig met gedrag, maar enkel met het lichamelijk herstellen van burn-out. Dus eerst het lichaam, daarna de geest.

Belangrijk voor burnout herstel in de acceptatiefase

 • Stevige dagstructuur: Ochtend (verplichtingen kort houden) Middag (slaap 13-15 uur & doen waar je zin in hebt) Avond (geen tv/comp/smartphone)
 • Stemming stabiel krijgen
 • Slaapduur 2 uur langer dan normaal
 • Naar buiten
 • Uit het hoofd komen
 • Lichaamsgerichte oefeningen
 • Ademhaling op orde

2: Herstelfase

Fase 2 in burnout herstel draait om het herstellen. Veelal is het in deze fase belangrijk dat je aanvoelt dat niet alles geweldig is en dat je dat ook niet van jezelf hoeft te eisen. Kiezen voor jezelf is nu zeer belangrijk. Je wilt graag met rust gelaten worden en zelf de dingen gaan plannen. Als een ander het voor je bepaalt, kost dit direct negatieve energie.

Tijdens de herstelfase kun je aan de slag met gedrag en achterhalen wat de burn-out veroorzaakt heeft. Aan de slag met gedrag, met als doel een autonome levensstijl, is het meest effectief bij burn-out

Belangrijk bij burnout herstel in de herstelfase

 • Opbouwen lichamelijke veerkracht
 • Concentratievermogen neemt toe (30 minuten tot 1 uur)
 • Slaapduur tussen 9 en 11 uur (inclusief middagslaap) als je normaal met 8 uur genoeg had: inlossen van slaapschuld!
 • Voorzichtig weer op gang komen/ inactiviteit vermijden
 • Aanvoelen van waar je zin in hebt
 • Aan de slag met gedrag

3: Doenfase

In de derde fase in burn-out herstel, merk je dat alles weer wat makkelijker gaat, en dat je weer voorzichtig zin krijgt om dingen te gaan ondernemen. Je concentratie en slaap worden beter, en energie neemt toe. Belangrijk is dat je in deze fase toepast wat je geleerd hebt tijdens je burn-out. In deze fase in burnout herstel merkt je dat je weer voorzichtig terug kunt keren in een actief leven met een vast ritme. Dit betekent dus niet dat je weer maximaal en vol aan de bak kunt! Wel kun je werkzaamheden weer oppakken en voorzichtig uitbouwen.

Voor velen is dit de lastigste fase. Je lijf roept je terug als je te hard gaat. Soms moeten er stevige keuzes gemaakt worden om je leven op orde te krijgen. Alarmbellen reageren vaak nog erg snel en zorgt voor de nodige spanning. Door gedoseerd aan de slag te gaan, is deze fase de uitgelezen kans om een beter leven na burn-out te krijgen.

Belangrijk bij burnout herstel in de herstelfase

 • Dagelijkse prikkels zijn niet meer belastend (brein heeft weer uitdagingen nodig)
 • Concentratievermogen neemt steeds verder toe
 • Slaap 1 uur langer dan normaal, middagslaap veelal niet meer nodig
 • Meer energie, accu is nog niet volledig vol (slaapschuld ingelost maar nog geen reserves)
 • Opbouwen van conditie, langere hersteltijd (0,5 tot 1,5 dag na grensoverschrijdende activiteit)
 • Energiemanagement leren (grenzen herkennen en erkennen)
 • Interesse in werk
 • Re-integratie

 

 

Voor meer info over deze fasen, of over de burnout coaching:

Coaching bij burn out

 

 

Burn-out herstel ups en downs

 

 

Wat als burn-out herstel uitblijft? 6 redenen

Maar waarom lijkt het dan toch zo lastig om goed van je burn-out te herstellen? Velen die een burnout hebben, willen dolgraag herstellen. Zeker wanneer je een geruime tijd (langer dan een jaar) in een burnout zit, wordt deze wens begrijpelijkerwijze steeds groter. We omschrijven hieronder veel voorkomende oorzaken waardoor het herstel van burn-out uitblijft

1: Te gefocust op herstel

Veel mensen met burnout zijn te gefocust op het herstel. Je kunt niet in de toekomst kijken en derhalve is het goed om met de dag te leven. Het herstel komt, wanneer je met de dag het juiste doet. Overmatig zorgen maken over de toekomst heeft nog nooit iemand geholpen. Het advies is dus met de dag te leven. Focus op de toekomst ontmoedigt en zorgt voor te veel extra stress.

Lees ook: genieten van kleine dingen

 

2: Te doelgericht

Je bent veel bezig zijn met wat geweest is en wat komen gaat, dit uit zich bijvoorbeeld in de volgende gedachten:

 • Als ik nu dit doe kan ik straks dat.
 • Wat heb ik gedaan waardoor ik me zo voel, straks lukt het me niet om…
 • Hoe kan ik nog beter voor mezelf zorgen.
 •  Over 6 weken ben ik er weer.

Leef in het moment en schakel bij voor wat je op dat moment nodig hebt of waar je nu behoefte aan hebt.

Lees ook over: te doelgericht zijn

 

3: De werkelijkheid niet accepteren

Veel last hebben van boosheid en andere emoties. Boosheid bijvoorbeeld op je huidige onvermogen of op je ziek zijn. Velen zijn hierbij aan het vechten met de werkelijkheid. Je wilt niet ziek zijn, maar dat ben je wel. Daarom is de acceptatiefase de eerste fase waar je aan moet werken. Zolang je niet geaccepteerd hebt dat je in de kreukels ligt, zal je herstel stagneren. Pas wel op voor het volgende: mentale acceptatie is iets heel anders dan emotionele acceptatie.

Lees ook: acceptatie burn out

 

4: Veel te snel willen herstellen

Veel te snel willen, dit speelt bij heel veel burn-out cliënten. Grote stappen willen maken en het liefst gewoon doorgaan of zo snel mogelijk weer het werk willen hervatten. Terwijl je lichaam dit gewoonweg nog niet aan kan en dat ook laat merken.

Lees ook: te hoge eisen stellen

 

5: De oude willen worden

Heel graag weer de oude willen worden en jezelf continue confronteren met dat dat nog lang niet zo is. Maar is dat werkelijk wat je wilt? Streef jij daarnaar en  vergelijk jij je graag met wat je allemaal deed toen de adrenaline en cortisol de drijfveren waren van je kunnen?

Het klinkt misschien allemaal heel eenvoudig, maar dat is niet wat we beweren. Zelf weet ik als geen ander hoe zwaar en lastig herstellen kan zijn, maar wat zat ik in die valkuilen! En dat herstellen van een burn-out hard werken  is – maar vooral de moeite waard is – kun je ook hier lezen in het ervaringsverhaal van A.

 

6: Geen grenzen aangeven

Het is bij het herstel van belang dat er niet over grenzen heen gegaan wordt. Dit klinkt simpel, maar is in de praktijk lastig. Mensen met een burnout hebben jarenlang hun grenzen genegeerd, en zijn op zoek naar het uiterste in zichzelf. Om te gaan presteren op een (veel) lager niveau dan dat ze gewend waren, is niet eenvoudig. Vaak komen er dan gevoelens van minderwaardigheid, frustratie en somberheid naar boven.

Het is verstandig om het herstel van een burnout te beginnen met lichamelijke activiteiten om de hormoonhuishouding (cortisol en adrenaline met name) te gaan reguleren. Geschikte lichamelijke activiteiten zijn: lopen, fietsen, rustig hardlopen. Hierbij is het belangrijk dat er niet over grenzen heengegaan wordt.

Lees ook: grenzen aangeven

 

Hoe kom je van een burn-out af?

 

 

Ben je zat van je burnout klachten?

Een geschikte coach kan je helpen een burnout achter je te laten.

Vraag een vrijblijvende intake aan via: Coaching bij burnout

 

 

Een beter leven na burn-out

Wist je dat gedragsverandering 6 maanden duurt? Neem daarom de tijd om te herstellen. In een later herstelproces kan er worden gekeken of hardlopen, fietsen of zwemmen geschikt is om te gaan doen. Een coach kan je hierbij helpen. 

Uiteindelijk is het verstandig om vaardigheden aan te gaan leren waarmee een nieuwe burnout voorkomen gaan worden. Grenzen aangeven, Nee leren zeggen, (h)erkennen van eigen talenten, timemanagement en energiemanagement zullen ervoor zorgen dat mensen zich beter, gelukkiger, en succesvoller zullen voelen.

Het herstel van een burn-out kan lang duren. Sommigen slagen er in om binnen een half jaar volledig herstelt te zijn, anderen hebben er 2 jaar voor nodig. Het is belangrijk dat een burnout tijdig herkend wordt. Als de symptomen tijdig worden gezien, en er stappen worden gezet om rust te nemen, is de kans op blijvende schade het kleinst.

Wanneer je echt goed herstelt van burnout (wat zeker mogelijk is!), nieuwe vaardigheden aanleert en jezelf (her)ontdekt, kun je met recht spreken van ‘een beter leven na burn-out’

 

fysiek herstel

 

Ons aanbod: Herstellen van burn-out

Herstellen van burnout is alijd gewenst. Doorloop je samen met een professionele coach de acceptatie, herstel en doenfase? Bekijk dan ons aanbod:

Ons motto is:

“Vooruitgang gebeurt niet door te zitten en te luisteren maar door te ervaren en te doen”

Onze aanpak is gebasseerd op doen. Niet zitten en luisteren.

Bekijk ons aanbod voor:

burnout herstel

 

Over de schrijver
Ik ben Ruud Meulenberg. Eigenaar en oprichter van Meulenberg Training & Coaching. Ik begeleid mensen met stress- en burnoutklachten door ze 'letterlijk' in beweging te laten komen (wandelen/ hardlopen) Samen met een krachtig team van professionele coaches, help ik mensen door heel Nederland heen om van stress en burn-out af te komen. Ik probeer het goede voorbeeld te geven: Ik werk maximaal 24 uur per week, ik sport, geniet van mijn gezin en ik heb betekenisvol werk ;).
Marissa

Door

Marissa

op 4 April 2018

Hallo Jessie, Mijn vriend heeft als gevolg van jarenlang narcistisch misbruik en een vechtscheiding waar maar geen eind aan komt, een burnout. Doordat hij ondernemer is, is hij niet in de gelegenheid om uit zijn burnout te komen, want stoppen is geen optie. Ik maak mij ernstige zorgen over zijn gezondheid.

Jessie Reitsema (coach MTC)

Door

Jessie Reitsema (coach MTC)

op 5 April 2018

Hoi Marissa, Ik kan me je zorgen goed voorstellen. Maar is doorgaan wel de goede optie? Als je langdurig over je grenzen (ook van je gezondheid) heen gaat zegt het lichaam van zelf een keer stop (en niet zomaar voor een paar dagen). Ondernemer of niet daar houd je lijf geen rekening mee. En waar is je vriend dan.... Erkent hij zijn burn-out of duwt hij gewoon door? Is het een overweging waard om eens contact op te nemen. Weet zeker dat de gelegenheid er is om er wel uit te komen!

Monique langenberg

Door

Monique langenberg

op 1 June 2018

Ik zoek al tijden naar n weg vsn herstel maar krijg nergens gehoor zeggen dst ik dan bv psygisch getest moet worden anders mogen ze niet helpen van t ziekenfonds?

Ruth

Door

Ruth

op 8 July 2018

Ik werk drie dagen, naast de zorg voor mijn 3 kinderen, van werk zit ik in de ziektewet, maar voor moeder is geen ziektewet, ik heb wel een man, die doet veel, maar w erkt full-time. Hoe pak ik thuis mijn rust? Over 2 weken zijn kids thuis ivm schoolvakantie😦

Jolien

Door

Jolien

op 7 August 2018

Ik heb sinds 2002 tinnitus. Afgelopen maart kreeg ik een burn-out waardoor de geluiden in mijn hoofd verergerde. Nu ben ik een half jaar verder en de geluiden zijn nog steeds hinderlijk aanwezig, 24 uur per dag. Mijn vraag is, hebben meer mensen deze klacht en wordt het minder ? Ik hoop dat het terug komt tot mijn oude niveau, daar was ik aan gewend en had daar nauwelijks hinder van.

Ruud Meulenberg

Door

Ruud Meulenberg

op 27 August 2018

Dag Jolien, We merken dat onze klanten na onze trajecten weer vaak terugkomen op het oude niveau, soms zelfs beter. Maar hier is geen duidelijkheid over te geven helaas.

Claire

Door

Claire

op 4 December 2018

Dag Ruud, Ben maar weer eens op jouw website beland. Ik herken veel in bovenstaand artikel. Ben inmiddels 1 1/2 jaar burn-out. Soms lijkt het beter te gaan, ik probeer nu 3 keer anderhalf uur werk/vrijwilligerswerk per week, maar dat lukt niet altijd. Wat me steeds weer van streek maakt is het terugkeren van oude klachten. Ineens weer slapeloze nachten. Of zoals nu weer zweetaanvallen, kletsnat wakker worden. Dat had ik aan t begin ook, maar was eigenlijk weg... is het normaal dat deze klachten soms terugkeren?

Ruud Meulenberg

Door

Ruud Meulenberg

op 4 December 2018

Hoi Claire, Dat kan. Goed om dan te gaan kijken wat de factoren zijn waardoor dit (weer) ontstaat en daarmee aan de slag te gaan

Jan Leferin

Door

Jan Leferin

op 2 January 2019

Dag Ruud, helder artikel. Ik ben nu enkele maanden aan het vallen en opstaan na de burn out maar denk dat ik telkens te vroeg begin als ik weer energie voel. Wanneer kan je van fase 1 naar 2 en 3? Heb je iets van een richtlijn? Ik word na ongeveer 30 minuten wandelen moe. Met vriendelijke groet

Ruud Meulenberg

Door

Ruud Meulenberg

op 7 January 2019

Hoi Jan, Waarschijnlijk doe je er goed aan om even contact op te nemen om te kijken waar je staat. Zie je dit zitten? Je doet dit via het contactformulier.

Lulu

Door

Lulu

op 21 April 2019

Ik vind dat Ruud een goede website heeft, alleen moet er meer onderscheid gemaakt worden tussen de soorten burnout, nu lijkt het vooralsnog om werkende mensen te draaien terwijl er een grote groep niét werkende of WAO,ers zijn die toch al kwetsbaar zijn toch ook met burnout te maken kunnen krijgen. Ik ben wel eens gebeld door een coach van jullie nav een vraag die zelf niet bekend as met burnout, dat vind ik wel jammer want juist een ervaringsdeskundige weet pas echt hoe jij je voelt en weet de angwoorden.

Reactie plaatsen

Gratis ebook:  zo herken je een burnout

(Inclusief checklist)

Met dit ebook leer je de symptomen van een burnout tijdig te herkennen. Al meer dan 10.000 gelijkgestemden hebben dit ebook gedownload.
Cookies