Gratis ebook + Checklist (Zo herken je een burn-out)

Page content

article content

Suïcidale gedachten bij burnout

Suïcidale gedachten bij burnout is niet een onderwerp waar je eenvoudig over spreekt. Het zal nooit trending worden op Twitter en nooit veel likes krijgen op Facebook.

Toch kennen veel mensen met burnout de gedachten aan zelfmoord. Hoe erger de burnout, deste erger de wens om een leven te beëindigen. Met name in de fase dat iemand ziek wordt (in een burnout terecht komt) en iemand zichzelf voelt afglijden, kunnen deze suïcidale gedachten naar boven komen. Zelf heb ik gelukkig slechts enkele weken deze gevoelens gehad maar wist ik al snel dat ik wel weer beter zou worden, al duurde mijn herstel toch 2 jaar.

Waarom suïcidale gedachten bij burnout?

Het antwoord op deze vraag is meerledig waardoor ik ze graag zou willen opsplitsen. Kerngedachte is vaak terug te voeren op de wens tot waardering/ grootsheid.

Eigenwaarde door prestaties

Veel mensen die een burnout krijgen kennen een hoge prestatiedrang. Of dit nou gevoed wordt door onzekerheid,  een laag zelfbeeld, of dat iemand gewoonweg de lat erg hoog legt. Een groot gedeelte van de eigenwaarde is gekoppeld aan de prestaties die iemand levert. De omgeving en de persoon zelf erkennen en waarderen de persoon vanwege al het werk dat diegene verzet. Dit geeft een goed gevoel, het laat zien wat je allemaal kunt en het maakt wie je bent. Je zet jezelf op het podium door al je harde werk en je geniet van de waardering dat het je geeft

Op het moment dat iemand burnout gaat, wordt het lijntje naar deze waardering ruw doorgeknipt.

Opeens ontstaan er vragen als:

 • Wie ben ik eigenlijk?
 • Waarom ben ik zo’n idioot!
 • Ben ik gek?
 • Niemand snapt wie ik ben en wat ik wil
 • Wat heeft mijn leven eigenlijk voor zin?

Het is niet gek dat deze gevoelens er voor zorgen dat iemand eigenlijk veel te lang doorgaat en signalen negeert.

Stoppen mag niet Suïcidale gedachten bij burnout

Een grote (sociale) betrokkenheid zorgt er vaak voor dat er gedachtes ontstaan als:

 • Als ik het niet doe doet niemand het
 • Ik moet door!
 • Zonder mij komt het niet goed
 • Ik moet toch voor mijn ouders zorgen?
 • Ik kan hier nu echt niet mee ophouden, na alle energie die ik er in hebt gestoken

Deze betrokkenheid komt vaak voort uit de hoge normen en waarden die mensen met een burnout typeren. Het zou beter zijn dat ze een wat gezondere afstand zouden bewaren om zo het overzicht te behouden.

Lichaam op hol

Bij burnout neemt het lichaam de regie over. Dit is tevens het verschil met overspannenheid waarbij goed uitrusten de sleutel is tot herstel.

Wanneer het lichaam de regie overneemt en je dus burnout bent, is het hormonale stelstel volledig ontregelt. Hierbij ontstaan er dus emoties die je normaal gesproken niet kent. Opeens ervaar je gevoelens waarvan het lijkt dat ze niet van jezelf zijn en het liefst verstop je je in een hoekje, afwachtend tot er iets komen gaat waarvan je ook niet weet wat het is.

Geen idee wat er met je gebeurt

Hoewel je, als je echt kritisch bent, wel een groot aantal signalen hebt genegeerd dat het fout gaat, zie je dit pas vaak achteraf.

Als je burnout gaat (het traject er naar toe) heb je vaak geen idee wat er met je gebeurt. Je voelt je intens moe, je hoofd doet niet mee, je zweet, niks lukt meer, je schrikt ’s nachts wakker of je slaapt heel slecht en een algeheel gevoel van malaise overheerst.

Suïcidale gedachten bij terugval burnout

Meer dan eens gebeurt het dat iemand een terugval ervaart tijdens het herstelproces. De gedachten die dan door je hoofd spoken zijn:

 • Ik zal toch niet opnieuw burnout zijn?
 • Ik zal toch niet al die tijd weer moeten herstellen?
 • Ik ga me toch niet weer zo rot voelen?
 • Kan ik dat weer allemaal niet?

Geruststellend is dat een terugval niet zo lang duurt als toen een burnout begon. Toch kan een terugval wel enkele dagen, tot weken duren met de daarbij horende gevoelens.

Doe het niet 😉

Hoewel de uitweg soms zo makkelijk lijkt is een mooier leven na een burnout mogelijk.

Een burnout werpt je mijlen ver terug en zorgt ervoor dat je leven volledig op z’n kop staat. Maar dit geeft je wel de kans om zaken opnieuw in te gaan richten, waar je, zonder je burnout, waarschijnlijk nooit aan toe was gekomen

 

Dit filmpje van 113 online biedt een hoop extra inzicht:

Neem aan de hand van dit artikel contact op:

Contact

 

Ruud Meulenberg
Ik ben Ruud Meulenberg. EIgenaar en oprichter van de club. Ik begeleid mensen met stress- en burnoutklachten door ze 'letterlijk' in beweging te laten komen (wandelen/ hardlopen)Mijn persoonlijke specialisatie is ondernemers. Ik wens daar ook het goede voorbeeld in te geven: Ik werk 3,5e dag per week, ik sport, heb een gezin en maak plezier.Ik sta altijd open voor een belletje of een mailtje. Voel je vrij hier gebruik van te maken

Comment Section

0 reacties op “Suïcidale gedachten bij burnout

Plaats een reactie


*