arrow_drop_up arrow_drop_down

Het leven niet meer zien zitten door burn-out: suïcidale gedachten

Suïcidale gedachten bij burn-out is niet een onderwerp waar je eenvoudig over spreekt. Het zal nooit trending worden op Twitter en nooit veel likes krijgen op Facebook.

Toch kennen veel mensen met burn-out de gedachten aan zelfmoord. Hoe erger de burn-out, deste erger de wens om een leven te beëindigen. Met name in de fase dat iemand ziek wordt (in een burn-out terecht komt) en iemand zichzelf voelt afglijden, kunnen deze suïcidale gedachten naar boven komen. Zelf heb ik gelukkig slechts enkele weken deze gevoelens gehad maar wist ik al snel dat ik wel weer beter zou worden, al duurde mijn herstel toch 2 jaar.

Het leven niet meer zien zitten en suïcidale gedachten zijn veel voorkomend bij een burn out.

Bekijk alle symptomen van een burn out in ons gratis e-book:

Download hier alle symptomen die horen bij een burn out

Waarom suïcidale gedachten bij burn-out?

Het antwoord op deze vraag is meerledig waardoor ik ze graag zou willen opsplitsen. Kerngedachte is vaak terug te voeren op de wens tot waardering/ grootsheid.

Veel mensen die een burn-out krijgen kennen een hoge prestatiedrang. Of dit nou gevoed wordt door onzekerheid,  een laag zelfbeeld, of dat iemand gewoonweg de lat erg hoog legt. Een groot gedeelte van de eigenwaarde is gekoppeld aan de prestaties die iemand levert. De omgeving en de persoon zelf erkennen en waarderen de persoon vanwege al het werk dat diegene verzet. Dit geeft een goed gevoel, het laat zien wat je allemaal kunt en het maakt wie je bent. Je zet jezelf op het podium door al je harde werk en je geniet van de waardering dat het je geeft

Op het moment dat iemand burn-out gaat, wordt het lijntje naar deze waardering ruw doorgeknipt.

Opeens ontstaan er vragen als:

 • Wie ben ik eigenlijk?
 • Waarom ben ik zo’n idioot!
 • Ben ik gek?
 • Niemand snapt wie ik ben en wat ik wil
 • Wat heeft mijn leven eigenlijk voor zin?

Het is niet gek dat deze gevoelens er voor zorgen dat iemand eigenlijk veel te lang doorgaat en signalen negeert.

Belangrijk is de oorzaak te ontdekken van burn out

Suïcidale gedachten bij burnout

Stoppen mag niet

Een grote (sociale) betrokkenheid zorgt er vaak voor dat er gedachtes ontstaan als:

 • Als ik het niet doe doet niemand het
 • Ik moet door!
 • Zonder mij komt het niet goed
 • Ik moet toch voor mijn ouders zorgen?
 • Ik kan hier nu echt niet mee ophouden, na alle energie die ik er in hebt gestoken

Deze betrokkenheid komt vaak voort uit de hoge normen en waarden die mensen met een burn-out typeren. Het zou beter zijn dat ze een wat gezondere afstand zouden bewaren om zo het overzicht te behouden.

Lees ook: acceptatie van burn out

Lichaam op hol

Bij burn-out neemt het lichaam de regie over. Dit is tevens het verschil met overspannenheid waarbij goed uitrusten de sleutel is tot herstel.

Wanneer het lichaam de regie overneemt en je dus burn-out bent, is het hormonale stelstel volledig ontregelt. Hierbij ontstaan er dus emoties die je normaal gesproken niet kent. Opeens ervaar je gevoelens waarvan het lijkt dat ze niet van jezelf zijn en het liefst verstop je je in een hoekje, afwachtend tot er iets komen gaat waarvan je ook niet weet wat het is.

Lees ook over paniekaanvallen

Geen idee wat er met je gebeurt

Hoewel je, als je echt kritisch bent, wel een groot aantal signalen hebt genegeerd dat het fout gaat, zie je dit pas vaak achteraf.

Als je burn-out gaat (het traject er naar toe) heb je vaak geen idee wat er met je gebeurt. Je voelt je intens moe, je hoofd doet niet mee, je zweet, niks lukt meer, je schrikt ’s nachts wakker of je slaapt heel slecht en een algeheel gevoel van malaise overheerst.

Suïcidale gedachten bij terugval burn-out

Meer dan eens gebeurt het dat iemand een terugval ervaart tijdens het herstelproces. De gedachten die dan door je hoofd spoken zijn:

 • Ik zal toch niet opnieuw burn-out zijn?
 • Ben ik weer terug bij af?
 • Ik ga me toch niet weer zo rot voelen?
 • Kan ik dat weer allemaal niet?

Geruststellend is dat een terugval niet zo lang duurt als toen een burn-out begon. Toch kan een terugval wel enkele dagen, tot weken duren met de daarbij horende gevoelens.

Lees ook: omgaan met terugvallen

Zelfmoord is geen oplossing!

Hoewel de uitweg soms zo makkelijk lijkt is een mooier leven na een burn-out mogelijk.

Een burn-out werpt je mijlen ver terug en zorgt ervoor dat je leven volledig op z’n kop staat. Maar dit geeft je wel de kans om zaken opnieuw in te gaan richten, waar je, zonder je burn-out, waarschijnlijk nooit aan toe was gekomen

Dit filmpje van 113 online biedt een hoop extra inzicht:

Hulp bij stress en een burn-out

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

het leven niet meer zien zitten burn out

Over de schrijver
Ik ben Ruud Meulenberg. Eigenaar en oprichter van Meulenberg Training & Coaching. Ik begeleid mensen met stress- en burnoutklachten door ze 'letterlijk' in beweging te laten komen (wandelen/ hardlopen) Samen met een krachtig team van professionele coaches, help ik mensen door heel Nederland heen om van stress en burn-out af te komen. Ik probeer het goede voorbeeld te geven: Ik werk maximaal 24 uur per week, ik sport, geniet van mijn gezin en ik heb betekenisvol werk ;).
gb
Door

gb

op 28 January 2018

Mijn burnout duurt al meer dan 30 jaar. Nu ben ik zelfs in aanraking gekomen met justitie. Gevangenis is voor mij onacceptel. Ik heb de spullen al in huis om dat te voorkomen. Is er nog een uitweg

Ruud Meulenberg
Door

Ruud Meulenberg

op 29 January 2018

Beste GB, In dit soort gevallen raad ik je vriendelijk, maar dringend aan om contact op te nemen met huisarts en crisishulp/ opvang!

henri
Door

henri

op 21 March 2019

Ik zit nu ander half jasr in een burn out er zit geen vooruit in wordt alleen broeder

Ruud Meulenberg
Door

Ruud Meulenberg

op 26 March 2019

Wil je contact opnemen Henri? Dat kan via de contactpagina" rel="nofollow" target="_blank">https://ruudmeulenberg.nl/contact/">contactpagina

Henri
Door

Henri

op 27 November 2019

Hallo hier ben ik weer ik ga nu me 3de jaar in met me burn out en depressie onder tussen ben ik me baan kwijt heel veel zo genaamde vrinden minder loon oke het is zo als het is maar ik wordt er onder tussen wel een beetje lokko van want de vermoeidheid blijft aanwezig ik ben niet zo iemand oke ik sping van de brug af maar het komt wel dichterbij

Ruud Meulenberg
Henri
Door

Henri

op 26 November 2019

Hoi hier ben ik weer ik ga nu me 3de jaar in baan kwijt ik moet het doen met minder loon oke het is wat het is ik maar wil weer bezig zijn sporten deelnemen met weet ik wat maar de strijdt tegen mij moei hijd wordt steeds heftiger

Reactie plaatsen

Gratis ebook:  zo herken je een burnout

(Inclusief checklist)

Met dit ebook leer je de symptomen van een burn-out tijdig te herkennen. Al meer dan 10.000 gelijkgestemden hebben dit ebook gedownload.
Cookies