Page content

Omgaan met conflicten

Problemen met anderen, zeker op jouw werk, kunnen heel veel stress opleveren. Het is niet raar dat je een conflict krijgt op je werk: vaak zie je collega’s meer dan je eigen partner. Het vermijden van een conflict zorgt vaak voor geroddel en slechte onderlinge communicatie, waardoor uiteindelijk de vlam toch in de pan slaat, maar dan erger. Hoe je hier mee om kunt gaan lees je hier:

Blijf rustig

Hoe moeilijk het ook is: blijf rustig! Maak het niet erger dan dat het is. Als het je niet lukt om rustig te blijven kies er dan voor even een time-out te nemen en over een uur verder te praten. Koel eerst even af voordat je gaat praten. Uit dit ook naar degene met wie je een conflict hebt. Je laat zo zien dat je welwillend bent een oplossing te vinden.

Laat het niet sudderen

Laat een conflict niet slepen. Als je te lang wacht met het oplossen van een conflict, is de kans groot dat emoties de overhand gaan krijgen, dat anderen zich er mee gaan bemoeien (en beïnvloeden), worden posities stelliger, en wordt het vele malen moeilijker om aan een gulden middenweg te werken. De kans is groot dat het conflict veel groter wordt als je het laat sudderen.

Wat is er nou eigenlijk?

Stel nuchter het probleem vast. Wat is er nou eigenlijk gebeurd? Waarom reageer je er zo op? Vaak spelen er diepere dingen mee dan alleen dit conflict. Misschien is het conflict de druppel die de emmer doet overlopen. Blijf bij je eigen kernwaarden, en bedenk zo wat je wilt oplossen en hoe.

Verplaats je in de ander

Probeer inzicht te krijgen in de gevoelens van de ander. De kans is heel groot dat het probleem niet eens meer ontstaat als u begrijpt waarom de ander gereageerd heeft. Ga op zoek naar gemeenschappelijke doelen, en motivatie. Waarschijnlijk is de gebundelde kracht van jou en de ander sterker dan die van een van jullie individueel.

Praat het uit onder vier ogen

Praat conflicten uit onder vier ogen om te voorkomen dat anderen zich ermee gaan bemoeien. Mensen die niet betrokken zijn bij het conflict horen niet bij de oplossing ervan. Als het conflict te groot wordt kun je een onpartijdige mediator aanstellen, maar dit zou nooit een directe collega mogen zijn.

 

    Comment Section

    0 reacties op “Omgaan met conflicten

    Plaats een reactie


    *