Niet gewaardeerd worden (op het werk): Een schouderklopje, compliment over jouw werkzaamheden of een leuke bonus zijn manieren waarop iedere werknemer gewaardeerd wilt worden. Waardering is van groot belang voor een gevoel van eigenwaarde, succes en motivatie. Niet gewaardeerd worden op het werk of het gevoel hebben dat jouw inzet niet wordt gewaardeerd kan zeer doen.

In dit artikel lees je meer over de oorzaken en gevolgen van niet gewaardeerd worden op het werk en binnen (werk) relaties.

Een gebrek aan waardering kan leiden tot een burn-out

Lees hier alle symptomen van een burn-out

Niet gewaardeerd worden?

Professor William James stelt dat iedereen snakt naar waardering. Waardering werkt als een graadmeter van succes op de werkvloer. Wanneer jij hard je best doet, doe je het niet alleen voor het beste resultaat, maar ook voor waardering. Van jongs af aan leer je dat goed gedrag wordt beloond. Een mooie tekening wordt bijvoorbeeld opgehangen aan de koelkast en een goed rapport mag je aan de hele familie laten zien.

Je bent van jongs af aan dus al ingesteld dat je waardering ontvangt voor jouw prestaties. Dit is een perfecte motivatie voor velen. Wanneer je later op de werkvloer belandt, waar je harder moet werken, maar geen waardering ontvangt, kan dit veel met je als mens doen.

Lees ook over zelfverzekerder worden

Waarom geen waardering?

Wanneer je met een instelling aan de slag gaat dat goed werk automatisch wordt beloond, kun je jezelf nog eens flink gaan tegenkomen op de werkvloer. Zeker wanneer jij een competitieve baan hebt of een in een competitief team werkt. Hier wil iedereen de beste resultaten en werkt iedereen hard toe naar een doel.

Redenen waarom je niet gewaardeerd kunt worden op het werk zijn als volgt:

Bewijzen

Je moet je eerst bewijzen. Waar je vroeger voor vrijwel alles een medaille kreeg of geprezen werd voor jouw deelname, moet je jezelf op het werk vaak eerst bewijzen. Wanneer je één keer de deadline haalt of een tevreden klant binnenhaalt, kan dit slechts een opstartfase zijn voor jouw meerdere. Dit wordt er van je verwacht, dus is het vanuit jouw meerdere gezien een logische werkprestatie. Waardering komt pas wanneer je jezelf echt bewijst. Laat zien dat je bijzonder bent en een echt unieke toevoeging bent aan het bedrijf.

Lees ook over bewijsdrang

Werkcultuur

Niet ieder kantoor heeft een werkcultuur waar iedere werkprestatie wordt gevierd of geprezen. Het kan in deze werkcultuur bijvoorbeeld op andere manieren worden getoond. Wanneer je een keer mee kan op buitenlandse zakenreis of een middag eerder naar huis kunt.

Lees ook over: Voldoen aan persoonlijke behoeften

Competitieve werkcultuur

Een bedrijf waar iedereen wil groeien en bloeien, zul je minder gauw geprezen of gewaardeerd worden. Er hangt een competitieve sfeer dat iedereen zo goed mogelijk wilt presteren. Wanneer een collega jou dan een compliment geeft, gaat dit ten koste van zijn of haar waardering.

Lees ook over prestatiedrang

Zakelijk

Je bent natuurlijk niet meer op school en je wordt betaald voor het werk. Waardering is fijn, maar voor veel werkgevers niet geheel noodzakelijk. Er wordt van je verwacht dat je aantal taken uitvoert en je wordt ervoor betaalt. Hierdoor zien veel werkgevers mooie woorden als overbodigheid.

Lees ook: een dominante leidinggevende

Waardering zoeken
Audience Applaud Clapping Happines Appreciation Training Concept

Emotionele gevolgen van geen waardering

Door jouw hele leven te snakken naar waardering, kan het veel met je doen wanneer je geen waardering krijgt. De emotionele gevolgen van geen waardering hebben wij op een rijtje gezet:

  • Laag gevoel van eigenwaarde. Zonder waardering kun je het gevoel krijgen dat je niets goed kunt doen.
  • Depressiviteit. Waardering kan zorgen voor een positief gevoel. Wanneer je snakt naar waardering en deze blijft uit, kunnen depressieve gevoelens de overhand nemen.
  • Angststoornissen. Je kunt angstig worden om naar het werk te gaan omdat je door een gebrek aan waardering bang bent dat je het verkeerd doet.
  • Burn-out. Geen waardering kan ervoor zorgen dat je nog harder wilt gaan werken voor de waardering. Harder werken en meer stressen kan het recept zijn voor een burn-out.

Probeer zo vroeg mogelijk de emotionele symptomen van een gebrek aan waardering te herkennen. Durf er over te praten of professionele hulp te zoeken wanneer jij emotioneel gaat lijden onder te weinig waardering.

Heb je een burn-out doordat je niet genoeg gewaardeerd wordt?

Herstel krachtig en snel met onze gespecialiseerde aanpak:

Coaching bij een burn-out

Lichamelijke gevolgen van geen waardering

Niet alleen mentaal en emotioneel kan een gebrek aan waardering zich gaan uitten. Wanneer je veel strest over het idee dat je niet wordt gewaardeerd, kun je fysiek de prijs ervoor betalen. Manieren waarop dit zich lichamelijk kan uitten, lees je hier:

  • Slapeloosheid. Je ligt er ’s nachts letterlijk wakker van. Hoe kun je jezelf verbeteren en waarom wordt je niet gewaardeerd? Door een gebrekkige nachtrust, kun je ook niet optimaal functioneren. Dit kan weer bijdragen aan een gevoel van incompetentie, waardoor je nog meer gaat malen.
  • Hartkloppingen. Stress en angst door kunnen zich lichamelijk uiten in de vorm van hartkloppingen. Dit is niet alleen zeer zorgelijk, maar kan ook zorgen voor extra stress.
  • Haaruitval. Stress kan zich ook lichamelijk voordoen in de vorm van haaruitval.
  • Lusteloosheid. Je wordt toch niet gewaardeerd, waarom zou je dan je best nog gaan doen? Je kunt hierdoor fysiek soms niets voor elkaar krijgen.

Lees ook: symptomen van stress

Geen waardering voor harde werk
Thank You card with bouquet of flowers

Vormen van waardering

Toch is het belangrijk om te weten dat er veel vormen van waardering zijn. Wanneer je op het werk (of in huis) nooit een compliment of schouderklopje ontvangt, wilt dit niet zeggen dat je niet wordt gewaardeerd. Zeker op de werkvloer zijn er veel verschillende manieren waarop je gewaardeerd kunt worden.

Heb je het gevoel dat je niet wordt gewaardeerd? Dit kan ook komen doordat jij een andere graadmeter toepast op waardering, dan bijvoorbeeld jouw baas of collega. Wij hebben verschillende vormen van waardering op het werk op een rijtje gezet, herken jij een van de volgende vormen:

Compliment

Een compliment is natuurlijk de meest voorkomende vorm van waardering. Een “Goed gedaan!” of “Bedankt voor de geweldige inzit”, wilt iedereen natuurlijk horen na een krachtige inspanning op de werkvloer.

Bonus

Een bonus of loonsverhoging is ook een vorm van waardering van jouw werkzaamheden. Dit is een logische reactie op een goede werkprestatie.

Promotie

Ook een promotie is een vorm van waardering van jouw werk en jouw inzet. Toch is dit iets wat veel werkgevers alleen toezeggen aan medewerkers die al lang hun prestaties hebben laten blijken.

Kerstpakket

Ontvang jij ook ieder jaar een kerstpakket? Dit is een unieke vorm van waardering voor jouw inzet. Ontvang je minder vaak een compliment? Zie jouw kerstpakket dan als een ultiem compliment voor jouw inzet van het afgelopen jaar.

Meer zelfstandigheid

Heb je het gevoel dat je niet wordt gewaardeerd? Wanneer je meer vrijheid, zelfstandigheid en verantwoordelijkheid krijgt, is dit een vorm van waardering van jouw werkgever. Jouw inzet is goed en betrouwbaar waardoor je in de vorm van meer zelfstandigheid jouw waardering kunt zien.

Extra taken

Meer werk als vorm van waardering? Het is voor een werkgever soms een lastige taak om extra werk aan iemand toe te vertrouwen. Als werknemer is dit niet altijd op te merken als waardering, maar dit is het zeker wel!

Mee op zakenreis

Je wordt zo vertrouwd en bent zo belangrijk voor de zaak, dat jouw toevoeging aan buitenlandse zakenpartners erg belangrijk is. Het is een ultieme vorm van waardering.

Jouw mening

Wanneer er door jouw werkgever of collega’s wordt gevraagd om jouw mening, is dit zeker een vorm van waardering. Ze stellen jouw mening niet alleen op prijs, maar hechten hier ook daadwerkelijk waarde aan.

Het is geheel natuurlijk om te snakken naar waardering. Je bent opgegroeid met complimenten voor jouw inzet en prestaties. Toch kan dit op de werkvloer gaan tegenvallen. Het is belangrijk om te weten waarom je minder mooie woorden te horen krijgt en om zien hoe waardering ook kan blijken. Heb je echt meer waardering nodig voor jouw werkzaamheden? Dan is persoonlijke coaching absoluut een uitkomst.

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is simpelweg ontzettend lastig. De coaches van Meulenberg Training & Coaching begrijpen precies wat je doormaakt en weten hoe zwaar het kan zijn. Ze hebben dit vaak zelf meegemaakt! Met hun jarenlange ervaring en expertise staan ze klaar om jou stap voor stap te helpen aan een volledig herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching en verzuimtraining heb jij je leven lang plezier!

burn-out coach
Wij staan voor je klaar!

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *