Loopbaan en burn-out: Je voelt je gespannen, hebt pijn in de buik en je voelt je niet prettig op je werkplek. Je bent steeds vaker ziek en je bent bang om overspannen te raken of erger nog een burn-out.

Bijna 1 miljoen mensen in Nederland heeft last van werkstress. Werkstress kan vele oorzaken hebben. Misschien word je gepest, is de werkdruk te hoog of kun je je problemen niet bespreekbaar maken met je werkgever. Uiteindelijk kan dit leiden tot een burn-out.

Stress en burn-out kan ook te wijten zijn aan werk waar je – diep van binnen – niet gelukkig van wordt. Ik zie het als een mismatch tussen werk en talenten. Oftewel met je talenten en behoefte zit je niet op de juiste plek.

Confucius zei al: ”geef me werk dat bij me past en ik hoef nooit meer te werken “.

De juiste baan vinden na burnout

Een baan die past bij talent

De volgende factoren bepalen of een baan bij je past :

  1. Past het beroep bij mij qua persoonlijkheid. Mocht je op zoek zijn naar werk voor kom dan een mismatch door goed te kijken en kritisch te zijn. Vraag je af of dit werk en de organisatie past bij je persoonlijkheid. Als je bijvoorbeeld verlegen van aard bent zal je niet gelukkig worden in een functie waar je veel presentaties moet geven. Het zal je op een gegeven moment veel energie kosten.
  2. Een competentie is iets wat iemand goed kan. Het is niet een talent want een competentie kun je in zekere zin aanleren. Alleen als je een talent ( aanleg )  hebt voor een competentie zal het je een stuk makkelijker af gaan. Bijvoorbeeld een voetballer zal sneller prof worden als hij al een fysiek talent heeft. Daarbij zijn ook de talenten spelinzicht en doorzettingsvermogen een talent.
  3. Aanbod van werk. En wat natuurlijk ook meespeelt als je op zoek bent naar werk of naar een andere functie is of je er genoeg voor betaald krijgt en of er aanbod is.

Kiezen voor je talent !

Loopbaan en burn-out

Misschien zit je al jaren niet op de goede plek of  ervaar je opeens een hevige daling in je energie. Er zijn mensen die al heel lang en heel hard werken en vaak alles perfect willen doen. Dan kan het voorkomen dat het lichaam opeens alarm slaat waardoor je energielevel daalt. Of er zijn mensen die zich al jaren minder gewaardeerd en minder gezien en erkend voelen.

Juist daardoor ga je steeds meer piekeren, voel je je minder erkend en kan dit uiteindelijk leiden tot ziekteverzuim of een burn-out. Negatieve emoties ontstaan wanneer uw werk moet doen wat niet aansluit bij uw talent. Daardoor onderdruk je je eigen ik. Dit kan leiden tot stress, depressies, eetstoornis, verslaving, overprikkelbaarheid, woede-uitbarstingen, somberheid en relatieproblemen.

Het wrange is dat het soms je talenten zijn die ervoor zorgen dat je een burn-out hebt. Bijvoorbeeld het talent ‘perfectionisme’. Heel mooi als je dat hebt maar het kan er ook voor zorgen dat je niet te stoppen bent. Of het talent ‘zorgen’. Blijf je te lang en teveel voor andere zorgen dan vergeet je jezelf. Bewustwording van je talenten kan je helpen anders om te gaan met je talenten. Zorg dat je niet in je valkuil terecht komt.

Mensen die vastzitten in een burn-out of tegen een burn-out aanlopen vinden het vaak moeilijk om hun talenten in kaart te brengen. Daarom is het belangrijk om eerst te onderzoeken waarom je burn-out bent geraakt. Ga eerst terug naar je basis en zorg voor ontspanning. Vervolgens kun je vanuit een stabiele basis je talenten in kaart brengen.

Loopbaancoaching burnout

Wat is een talent?

Talent is wat je bent. Waar je kracht zit. Een talent is aangeboren en er is sprake van een natuurlijke aanleg. Kortom je bent er mee geboren. Talenten zijn er in allerlei soorten en is een breed begrip. Om enigszins onderscheid te maken kun je de talenten verdelen in fysieke talenten, emotionele talenten en rationele talenten.

Een echt talent is een combinatie van je fysieke talenten, je emotionele talenten en je rationele talenten. Als je dit echte talent kan inzetten en je daarvan bewust bent kun je een burn-out voorkomen. Doordat het ene talent het andere talent weer kan versterken of verzwakken kun je je valkuil vermijden.

Fysieke talenten

  • Fysieke talenten zijn vooral afhankelijk van je bouw. Bijvoorbeeld lange beenspieren, korte stembanden of grote handen. Voor een profvoetballer is het handig als hij veel fysieke talenten heeft.

Emotionele talenten

  • Emotionele talenten zijn de talenten die gedreven worden door je drijfveren. Enkele voorbeelden van emotionele talenten is de passie om zich met andere verbonden te voelen. De passie om opgemerkt te willen worden of de passie om nieuwe dingen te leren kennen. Zonder passie krijgt je talent geen voeding. Eigenlijk zijn het je drijfveren die van nature bij je passen en die niet is aangeleerd. De profvoetballer heeft dit ook nodig. Zonder het talent doorzettingsvermogen zal hij geen prof worden.

Rationele talenten

  • Rationele talenten is je aanleg hoe je denkt. Sommige mensen voelen zich als een vis in het water als ze strategisch kunnen denken. Ze willen graag een doel hebben om naar toe te werken. Andere mensen kunnen flexibel denken. Het doel kan evt veranderen in een andere doel. Het komt zoals het komt. De profvoetballer heeft ook een rationeel talent nodig om de top te bereiken.
Loopbaan en burnout

Flow

Burn-out kan ook ontstaan omdat je zelden of nooit gebruik kan maken van je talenten waarvan je niet eens wist dat je ze had. Maar een burn-out kan ook ontstaan juist door je talenten. Zorg dat je in een FLOW komt dan zit je meestal wel goed. Je werkt dan vanuit je talenten.

Flow is de optimale balans tussen vaardigheden en uitdaging

Misschien herken je dit gevoel dat je helemaal in je werk opgaat. Je werkt hard maar je krijgt er alleen maar energie van. Dan ben je bezig met je talenten op de juiste manier en zit je op de juiste plek. Je voelt je als een vis in het water. Je weet welke talenten je hebt en waar je goed in bent.

Andersom kan het ook zijn dat werk je veel energie kost, Het kan je goed afgaan maar op een zeker moment als het drukker wordt is het teveel. Het kost je dan meer moeite om de ballen in de lucht te houden. Er ontstaat dan frictie. Dit kan leiden tot een burn-out.

Loopbaan en burn-out: de verkeerde werkplek

Wat ook kan gebeuren is dat je geen FLOW ervaart  maar het werk je ook geen energie levert. Je verveelt je omdat alles je makkelijk af gaat. Het werk heeft geen uitdaging meer voor je. Uiteindelijk kan dit leiden tot een bore – out.

Om een burn-out, te voorkomen is het belangrijk om je talenten te kennen. Het kennen van je talenten maakt je zelfverzekerder en veerkrachtiger.  Je weet waar je behoeftes liggen en je weet waar je sterk in bent en waar je plezier van krijgt. Mocht je niet je talenten kunnen inzetten in je werk probeer dan de balans te zoeken in je privé leven.

  • Hobby’s zoeken waarvan je energie krijgt.
  • Sporten en ontspanning ( yoga ) kunnen hier ook bij helpen.
  • Praat erover met je omgeving Niet naar je zin hebben burnout

Wat als je niet op de juiste plek zit?

Trek tijdig aan de bel ! Voorkomen is beter dan genezen. Mocht je het gevoel hebben dat je niet op de juiste plek zit en het werken je alleen maar energie kost dan kan dat heel vervelend zijn. De eerste stap is om je talent te ontdekken.

Een gesprek met je leidinggevende kan daarbij helpen om te kijken wat de mogelijkheden zijn. Het ligt er helemaal aan waar je tegenaan loopt en waar jouw behoeftes liggen. Tegenwoordig zijn bedrijven steeds meer op zoek naar een duurzame inzetbaarheid van de werknemer. Werkgevers willen graag dat werknemers langer kunnen blijven werken. En het liefst ook nog op een betrokken, vitale manier. Zij willen daarom graag met je meedenken. Vaak zijn er meer mogelijkheden dan je denkt.

Stress om de verkeerde baan

Loopbaan en burn-out: op weg naar de juiste plek

Meestal is het ook mogelijk om via je werk om een coach te vragen. Een coach kan  met je meedenken en je helpen je talenten te ( her ) ontdekken. Meulenberg Training & Coaching is gespecialiseerd in stress en burn-out. Wij gaan met cliënten naar buiten. Wij vinden het belangrijk dat je eerst lichamelijk herstelt voordat je de volgende stap neemt. Zo bouw je weer vertrouwen op in je lijf.

De volgende stap is (als je daar aan toe bent) de ontdekkingsreis naar al je talenten. Sommige coaches van ons zijn daarin gespecialiseerd en helpen je graag verder. Het is ons talent om mensen een beter leven te geven na een burn-out

Veel succes met het (her) ontdekken van je talent!

Gerelateerde artikelen

Hulp bij burn out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Vergelijkbare berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *