Gratis ebook + Checklist (Zo herken je een burn-out)

Page content

Oorsuizen, tinnitus door stress herkennen en er mee omgaan.

Oorsuizen, tinnitus door stress herkennen en er mee omgaan.

Oorsuizen door stress, wat is dat? Last hebben van suizende oren herkennen velen. Bijvoorbeeld na het onderwater zwemmen, lang bij harde muziek hebben gestaan of tijdens een stevige verkoudheid. Dit is vaak van tijdelijke aard.

Op het moment dat dit gevoel langer gaat duren als een paar dagen duurt, bestaat de kans dat je last hebt van tinnitus oftewel oorsuizen. Naar schatting kampen 1 miljoen Nederlanders met dit probleem.

De vraag is: hoe herken je het? En hoe kun je er het beste mee omgaan?

Herkennen van tinnitus

Een zeer belangrijk symptoom van tinnitus is dat je een geluid hoort dat van binnenuit komt en dus niet van buitenaf. De omgeving neemt dit geluid dus ook niet waar. Er worden meerdere soorten geluid gehoord: Ruisen, fluiten, piepen, etc. Als je nieuwsgierig bent naar de geluiden die iemand hoort met tinnitus kun je die beluisteren op de site van de Nederlandse Vereniging voor Slechthorenden

De geluiden die gehoord worden kunnen ook in sterkte verschillen, in regelmaat en pulserend. De ene keer is het hard, dan weer zacht, dan weer monotoon, soms is het weg en soms is het er juist weer heel erg lang. Mensen met Tinnitus merken dat stress de klachten verergert.

 

Is stress de oorzaak van oorsuizen?

Het ontstaan van tinnitus is lastig te achterhalen. Er zijn maar liefst 400 risicofactoren die de geluiden in de hand kunnen werken. Voorbeelden hiervan zijn: oorinfecties, de ziekt van Ménière, hartziekten, hoog cholesterol en hoge bloeddruk. Tevens is langdurig blootstaan aan harde geluiden (muziek, werk etc) een reden die oorsuizen kan veroorzaken.

Maar ook stress wordt genoemd als oorzaak van oorsuizen, zo schrijft een Zweeds onderzoek. Uit dit onderzoek blijkt dat oorsuizen 2,5 keer zo vaak voortkomt bij mensen die veel stress hebben. Tevens verergert stress oorsuizen bij mensen die reeds last hebben van tinnitus.

 

De gevolgen van oorsuizen in je leven.

Als je het oorsuizen geluid hebt gehoord, begrijp je waarschijnlijk dat iemand met oorsuizen tegen forse problemen aan kan lopen als:

Als oorsuizen komt door stress, verergert het oorsuizen op het moment dat stress erger wordt. De symptomen zijn dan erger en het geluid wordt harder. Tevens is het focussen op het geluid een reden tot klachten verergering. Hierom is het leren omgaan met stress bij tinnitus zo belangrijk. Het helpt om de klachten onder controle te krijgen.

 

Leren omgaan met tinnitus doe je zo:

Er zijn talloze mogelijkheden om te leren omgaan met oorsuizen de veroorzaakt wordt door stress. De meest effectieve vind je hieronder:

1: Therapie gericht op je gedrag

Het is erg nuttig om eenvoudige dingen aan te leren die je helpen om te gaan met stress. Soms moet je het net even weten, soms moet je er in oefenen om vaardigheden aan te leren.

2. Stop stress

Stop met stressvolle situaties. Lijkt soms zo makkelijk: maar in een stressvolle situatie blijven is geen optie. Dit kan leiden tot het maken van keuzes. Denk er goed over na, maar maak een keuze!

3. Focus

Probeer niet te focussen op het geluid, hoe lastig het ook is. Je kunt jezelf helpen door afleiding te zoeken in een studie, hobby, wandeling of sport.

4. Maskeren
Zoek een andere bron van geluid om het geluid te overstemmen. Bedenk wel dat dit een prettig geluid moet zijn. Het nieuwe geluid moet ontspannend werken. De drilboor van de stratenmaker is hier dus niet geschikt voor. Prettige muziek (met bijvoorbeeld een koptelefoon op) helpt je het geluid te overstemmen

5. Leef gezond!

We hanteren tijdens onze coaching de BER-methode. Goede voeding, beweging en rust/ ontspanning zorgen voor een goede gezondheid. Leef dus als een topsporter, maar in plaats van topsport oorsuizen: zorg goed voor je lijf.

6: Stimulerende middelen

Koffie, nicotine, alcohol etc. zorgen voor extra stress. Als het oorsuizen te erg wordt, doe je er goed aan deze stimulerende middelen te laten staan

 

Om stress tegen te gaan, en oorsuizen te verminderen hebben een zeer effectieve coaching ontwikkeld. We brengen je graag op de hoogte

 

Meer lichamelijke klachten als gevolg van stress vind je hier: Lichamelijke klachten als gevolg van stress

    Comment Section

    0 reacties op “Oorsuizen, tinnitus door stress herkennen en er mee omgaan.

    Plaats een reactie


    *