Iedereen wil in principe aardig gevonden worden. Maar het kan zijn dat je net iets te hard je best doet om bij anderen in de smaak te vallen of dat je je te druk maakt over de mening van anderen. Je bent misschien bang dat anderen je niet meer leuk vinden als jij je niet aanpast. Je biedt ongevraagd hulp aan, zelfs als je het druk hebt. Je voelt je voor iedereen verantwoordelijk en wilt niemand teleurstellen.

Zeg je ‘ja’ tegen afspraken als je geen zin hebt? En voel je je schuldig als je ‘nee’ zegt? Zeg je continu ‘sorry’? Hou je je mening meestal voor jezelf en ga je conflicten uit de weg? Dan kan het zijn dat je daar veel stress van krijgt. Dit artikel legt uit waarom het niet goed is altijd overdreven je best te doen om aardig gevonden te worden en geeft enkele tips hoe je kunt stoppen met anderen te pleasen.

Kenmerken van altijd aardig gevonden worden

Wanneer je altijd aardig gevonden wilt worden, heb je het gevoel dat je anderen moet pleasen. Je vindt de mening en de behoeften van anderen belangrijker dan die van jezelf en je bent altijd op zoek naar de goedkeuring van anderen.

Je voelt je voor iedereen verantwoordelijk

Je herkent dit pleasegedrag als je het iedereen altijd naar de zin wilt maken en je iedereen te vriend wilt houden. Je bent je erg bewust van de gevoelens van anderen en daarom voel je je verantwoordelijk voor hun welbevinden en denk je dat je voor iedereen moet klaarstaan.

Hoe kunnen wij je helpen?

Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland en zeer ervaren in het oplossen van stress en burn-out klachten.

Je gaat confrontatie uit de weg

Daarnaast doe je je uiterste best om conflicten te vermijden. Je spreekt anderen niet tegen en zegt overal ‘ja’ op, ook al komt het jou eigenlijk niet uit. Je schikt je liever naar anderen om een confrontatie te voorkomen.

Je laat je gauw door anderen beïnvloeden

Je vindt het ook moeilijk om een duidelijke mening te hebben of je grenzen aan te geven. De mening van anderen is altijd belangrijker voor jou en je bent het gelijk met iedereen eens, waardoor je gauw meebuigt en je door anderen laat beïnvloeden. Hierdoor leef je eigenlijk niet echt je eigen leven. Je hebt geen eigen levenskoers.

Oorzaken waarom je aardig gevonden wilt worden

In principe willen we natuurlijk allemaal graag aardig gevonden worden. Niemand vindt het leuk om door anderen afgewezen te worden. Maar hoe komt het dat je te graag aardig gevonden wilt worden en je altijd de goedkeuring van anderen nodig hebt?

Deel van je persoonlijkheid

Je kunt van nature zorgzaam en behulpzaam zijn, vooral wanneer je anderen goed aanvoelt. Het zit in je karakter dat je graag voor anderen zorgt en dat je loyaal bent. Je bezit mooie eigenschappen, maar het kan zijn dat je soms iets te behulpzaam of te zorgzaam bent en je over je eigen grenzen gaat.

Bang voor afwijzing

Het kan ook zijn dat je altijd aardig gevonden wilt worden, omdat je bang bent afgewezen te worden. Angst voor afwijzing kan komen doordat je vroeger werd gepest of door een gebrek aan zelfvertrouwen. Je denkt dat je niet voldoet aan de normen van anderen of de normen die jij jezelf oplegt en je daarom wordt afgewezen.

Oorzaken waarom je aardig gevonden wilt worden

Gebrek aan eigenwaarde

Wanneer je geen of weinig eigenwaarde hebt, kun je je ook afhankelijk voelen van de goedkeuring van anderen. Je bent daardoor niet autonoom en je denkt negatief over jezelf en je eigen kunnen. Je teert op complimentjes en positieve opmerkingen van anderen om je tijdelijk iets beter over jezelf te voelen.

Aardig gevonden willen worden en sociale angst

Als je altijd bezig bent om aardig gevonden te worden kan de angst om niet aardig gevonden te worden toenemen. De angst om door anderen negatief beoordeeld te worden kan heel hevig zijn. Je bent bang voor wat andere mensen van jou vinden, je bent bang dat je iets stoms zegt of je bent bang om kritiek te krijgen.

Wanneer je veel last hebt van deze angst, kan het zijn dat je een sociale-angststoornis [1] hebt. Je kunt klachten krijgen, zoals paniekaanvallen of je gaat trillen en je krijgt het warm. Door de angst durf je bepaalde dingen niet meer en ga je die vermijden, zoals voor een groep spreken of naar feestjes gaan.

Valkuilen van altijd aardig gevonden worden

Er is natuurlijk niets mis met aardig zijn. Het is ook niet verkeerd om voor anderen klaar te staan en te willen helpen. Maar je zult niet altijd door iedereen aardig gevonden worden. En jezelf dit doel stellen is onrealistisch en je bereikt er zelfs het tegenovergestelde mee.

Onhaalbaar doel

Ten eerste kun je niet altijd aardig gevonden worden, omdat iedereen anders is. Iedereen heeft een andere persoonlijkheid en andere voorkeuren en interesses. Je kunt dus gewoonweg niet bij iedereen in de smaak vallen en je kunt niet iedereens beste vriend worden.

Je kunt geen gedachten lezen

Daarnaast is het gevaarlijk de gedachten en gevoelens van anderen in te vullen. Jij denkt dat anderen je stom vinden en jij denkt dat ze zus en zo denken. Maar kun je gedachtenlezen? Weet je werkelijk wat anderen denken en voelen? Je hebt geen controle over hoe anderen over je denken.

Je stoot juist mensen af

Bovendien vinden anderen je vaak juist niet aardig als je te aardig probeert te zijn. Je hulp of je zorg kan verstikkend zijn waardoor je juist wordt afgewezen. En doordat je er alles aan doet om anderen te pleasen ontstaat er onduidelijkheid in de communicatie en mensen weten niet wat je nu werkelijk wilt.

Meer stress door pleasegedrag

Met pleasegedrag stoot je niet alleen andere mensen van je af, maar dit gedrag heeft ook negatieve gevolgen voor jezelf. Je doet zo hard je best om het anderen naar de zin te maken, toegeeflijk te zijn en aardig gevonden te worden, dat je over je eigen grenzen gaat.

Weten of jouw symptomen bij
een burn-out horen?

Ontdek aan de hand van de gratis test of je een burn-out hebt. Binnen een kwartier weet je of een burn-out bij jou op de loer ligt.

Ontvang direct praktische tips
van een ervaren coach in je inbox
.

burnout test

Je kent jezelf en je eigen grenzen niet goed en daardoor zul je meer stress hebben. Een keertje over je grenzen gaan, hoeft niet schadelijk te zijn. Maar als je een lange tijd continu over je grenzen gaat, kun je overspannen raken en een burn-out krijgen.

Voordelen van ‘minder aardig’ zijn

Het probleem van altijd aardig gevonden willen worden, zit vooral in je eigen denken. Je denkt dat als je ‘nee’ zegt of je mening geeft, anderen je onaardig zullen vinden. Maar het tegendeel is waar. Mensen vinden je niet ineens onaardig.

Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je vanaf nu nooit meer anderen moet helpen of geen rekening met anderen hoeft te houden. Maar je mag af en toe best een beetje ‘minder aardig’ zijn in de betekenis dat je ook aardig voor jezelf mag zijn. Het is goed om rekening met jezelf en je energieniveau te houden. Op die manier ga je niet meer over je grenzen heen en ervaar je minder stress.

Stop met altijd aardig gevonden te willen worden

Een balans vinden tussen aardig zijn en kiezen voor jezelf kan best lastig zijn. Besef daarom goed dat het niet egoïstisch is om prioriteit te geven aan je eigen welzijn. Het is essentieel om stressklachten te verminderen en een burn-out te voorkomen.

Oorzaak achterhalen

De eerste stap naar verandering is voor jezelf de oorzaak achterhalen. Waarom is het voor jou zo belangrijk dat anderen je positief beoordelen? Hoe komt het dat je je zo druk maakt over de mening van anderen? Waarom ben je bang voor afwijzing? Zodra je weet wat de oorzaak is van je gedrag en je negatieve gedachten kun je daarmee aan de slag.

Leer jezelf goed kennen

Vervolgens is het belangrijk dat je jezelf goed leert kennen. Je kunt namelijk pas je grenzen aangeven als je zelf je eigen grenzen goed kent. Zodra je jezelf en je eigen grenzen goed kent, zul je meer bewust worden van je gedrag. Zeg je ‘ja’, terwijl je eigenlijk ‘nee’ wilde zeggen? Hoe kun je een volgende keer op een vriendelijke manier ‘nee’ zeggen?

Vergroot je eigenwaarde

Heb je een laag zelfbeeld? Dan is het goed hieraan te werken en te leren om ook goed voor jezelf te zorgen. Probeer vaker bezig te zijn met de dingen die je graag doet en waar je oprecht van geniet en ontwikkel meer vertrouwen in je eigen kunnen.

Zoek positieve omgang

Ga met personen om bij wij jij je op je gemak en veilig voelt, zodat je jezelf kunt zijn. Als jij je vertrouwd en geliefd voelt, zul je minder bang zijn onaardig gevonden te worden. Daarnaast zal positieve omgang met anderen je helpen zelfverzekerder te worden en meer voor jezelf op te komen.

Conclusie: Is het verkeerd aardig gevonden te willen worden?

Er is een verschil tussen aardig zijn en aardig gevonden willen worden. Het is natuurlijk niet verkeerd om aardig te zijn. Maar het is wel verkeerd om aardig gevonden te willen worden uit angst voor afwijzing of door een gebrek aan eigenwaarde. Je zult dan pleasegedrag vertonen en geen rekening houden met je eigen welzijn.

Probeer daarom de oorzaak te achterhalen waarom je aardig gevonden wilt worden en leer je eigen grenzen kennen en die aangeven. Je kunt leren om gewoon aardig voor anderen te zijn en tegelijkertijd ook aardig voor jezelf te zijn.

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Veelgestelde vragen

Als je last hebt van sociale angst, is het belangrijk dat je zo veel mogelijk de dingen blijft doen die je eng vindt. Op die manier leer je met de spanning om te gaan en wordt de angst minder. Het helpt ook om over je angst te praten.

Je kunt je grenzen beter leren aangeven als je jezelf goed kent. Je lichaam geeft het aan als er voor jou een grens is bereikt. En als je het lastig vindt je gevoelens onder woorden te brengen of je mening te geven, kun je bedenktijd vragen en er later op terugkomen.

Het is belangrijk dat je jezelf goed leert kennen en weet waar jij voor staat. Doe daarom een eerlijk zelfonderzoek. Wat vind jij belangrijk? Waar ben je goed in? Wat zijn jouw kernwaarden? Dit zal je helpen je mening te vormen en verantwoordelijkheid voor je eigen leven te nemen.

Pleasegedrag betekent dat je iets voor een ander doet, omdat je moeite hebt om ‘nee’ te zeggen. Je wilt het een ander naar de zin maken om aardig gevonden te worden en bevestiging te krijgen. Dit gedrag komt meestal voort uit een laag zelfbeeld, onzekerheid en angst voor afwijzing.

Referenties

  1. Parnassiagroep.nl – Sociale fobie – gevonden op 31/01/2023
    Link naar pagina op parnassiagroep.nl

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *