Tevreden zijn met wat je hebt, wie je bent en hoe je leven is, lijkt misschien niet makkelijk. Toch is tevreden zijn ontzettend belangrijk om stress terug te dringen en om je gelukkig te voelen. Bovendien is tevredenheid goed voor je gezondheid en maakt deze kwaliteit je veerkrachtiger. Zou jij graag tevredener willen zijn? Hoe kun je dat dan worden?

Een wereld van nooit genoeg

Alles kan altijd beter. Er is altijd wel een baan die leuker lijkt of een huis dat mooier is. Bovendien heeft niemand de perfecte relatie en kun je ook jezelf oneindig doorontwikkelen. En dat is op zich helemaal niet erg. Het wordt pas een probleem wanneer jij in een sleur terechtkomt van ‘het is nooit genoeg’ en niet tevreden kunt zijn met wat je hebt en wie je bent.

In de wereld waarin we leven wordt ontevredenheid juist aangemoedigd. We leven in een consumptiemaatschappij waarin het moeilijk kan zijn niet materialistisch te worden. Ook op het werk kun je het gevoel krijgen dat je alles van jezelf geeft en het nooit genoeg is.

Daarom zou je kunnen denken dat je gewoonweg niet de ideale omstandigheden hebt om tevreden te zijn. Maar ook als de omstandigheden niet gunstig zijn, kun je toch tevredenheid teweegbrengen. Tevredenheid is namelijk een gemoedstoestand waarbij je niet meer verlangt en voldaan bent. Het is een houding die je aanneemt.

Waarom is het zo moeilijk om tevreden te zijn?

Het klinkt eigenlijk niet ingewikkeld: je situatie accepteren en tevreden zijn. Maar kun je echt stoppen met verlangen? Stoppen met verlangen zou namelijk ook stoppen met groeien betekenen. Het is daarom goed om in enige mate te wensen, te verlangen en te dromen. Op drie specifieke terreinen kan het een hele uitdaging zijn om hier evenwichtig in te zijn.

Tevreden zijn met jezelf

Ten eerste kun je in conflict met jezelf raken. Een verkeerde overtuiging die velen over zichzelf hebben is: “Ik ben zo niet goed genoeg”. Je denkt pas tevreden over jezelf te kunnen zijn wanneer je een bepaald doel hebt behaald, een hogere functie hebt gekregen of een eigenschap hebt ontwikkeld.

Wil je dat wij je helpen?

Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland. In de afgelopen jaren hebben we duizenden mensen geholpen.

Natuurlijk hebben we allemaal altijd een hoop verbeterpunten en kunnen we onszelf eindeloos verder ontwikkelen. Maar probeer de focus te verleggen naar wat je tot nu toe hebt bereikt, sta stil bij je groei en wees je bewust van wat je kwaliteiten zijn.

Tevreden zijn met je omgeving

Denk je ook weleens als je op vakantie bent: “Zou ik maar zo kunnen wonen en zo’n leven kunnen hebben”. Tevreden zijn met je plekje en de buurt waarin je woont, kan lastig zijn als je jouw leven met die van anderen vergelijkt die het zogenaamd beter hebben. Sta daarentegen eens stil bij hoeveel mensen geen dak boven hun hoofd hebben of in armoedige omstandigheden leven. In de westerse wereld waarin we leven, heeft iedereen een hoop redenen om dankbaar en tevreden te zijn.

Tevreden zijn met wat je hebt

We kunnen altijd wel iets bedenken wat we nodig hebben. Het is moeilijk om aan reclame te ontsnappen. Voor je het weet wordt je aandacht door iets getrokken en kun je pas tevreden zijn wanneer je het product in je bezit hebt. Toch weten we allemaal dat materiële bezittingen ons niet gelukkig maken. Het geluk is van korte duur totdat we eraan gewend zijn of we iets nieuws op het oog hebben.

Jezelf versus anderen tevredenstellen

Een andere uitdaging om tevreden te kunnen zijn, is dat we vaak onbewust bezig zijn om anderen tevreden te stellen. In zekere zin is het juist heel mooi dat je je om anderen bekommert en rekening wilt houden met hun gevoelens. Wanneer je anderen gelukkig ziet, maakt dat jezelf ook gelukkig.

Het wordt pas een probleem wanneer je aan jezelf voorbijgaat om het anderen naar hun zin te maken. Een bekend voorbeeld zijn de jongeren die soms aan een opleiding beginnen om aan de wens van hun ouders te voldoen, terwijl de carrière helemaal niet bij ze past. Of je zoekt een baan, gaat fulltime werken, koopt een huis en sticht een gezin, omdat dat nu eenmaal zo hoort.

Het is niet makkelijk om tegen de stroom in te zwemmen. Het kan zijn dat je onzeker bent of bang bent voor de mening van anderen. Maar uiteindelijk gaat het om jouw leven en je zult meer tevreden zijn wanneer je je leven inricht naar wat voor jou belangrijk is. Het perfecte leven bestaat immers niet. Vraag je daarom af als je voor belangrijke beslissingen staat: Sta ik achter deze beslissing of neem ik dit besluit alleen om anderen tevreden te stellen?

Het belang van tevreden zijn

Het heeft veel voordelen een tevreden persoon te zijn. Tevreden zijn heeft invloed op je gezondheid, je geluksgevoel en je veerkracht. Tevreden personen ervaren minder stress en worden minder gauw depressief

Tevredenheid is goed voor je gezondheid

Uit onderzoek blijkt dat dankbaar zijn en je tevreden voelen positieve gevolgen heeft voor je gezondheid. Tevreden zijn zorgt bijvoorbeeld voor een betere nachtrust en tevreden mensen zijn eerder geneigd zich gezonde gewoonten eigen te maken, zoals gezond eten en voldoende bewegen. Bovendien helpt tevredenheid je meer te ontspannen en stress terug te dringen.

Tevredenheid geeft een geluksgevoel

Tevreden zijn is niet alleen goed voor je lichamelijke gezondheid, maar ook voor je emotionele gezondheid. Het helpt je om negatieve emoties terug te dringen, zoals boosheid, wrokgevoelens en somberheid. Wanneer je je tevreden voelt, neemt ook je gevoel van eigenwaarde toe en word je mentaal sterker. Tevredenheid is daarom erg belangrijk bij burn-out en depressie.

Het belang van tevreden zijn

Tevredenheid maakt je veerkrachtig

Ten slotte kun je beter met tegenslagen omgaan als je een tevreden persoon bent. Ook al heb je met veel moeilijkheden te maken, het lukt je op kleine positieve dingen te focussen. Je bent in staat net als een springveer terug te veren en te herstellen van tegenslagen, veranderingen en stress.

Hoe kan ik leren om meer tevreden te zijn?

Iedereen kan meer tevreden worden door dankbaar te zijn, bewust waar te nemen met je zintuigen en een positieve houding aan te nemen.

Hoe kan ik leren om meer tevreden te zijn

Dankbaarheidsdagboekje

Je kunt tevredener worden door regelmatig stil te staan bij waar je dankbaar voor bent. Sommigen schrijven bijvoorbeeld elke avond voor het slapengaan een paar dingen op waar ze dankbaar voor zijn. Het hoeven geen grote dingen te zijn. Het kunnen kleine dingen zijn, zoals de zon die scheen tijdens je pauze of het verkeer dat meezat in de ochtend. Deze gewoonte helpt je om je meer bewust te worden van de positieve dingen in je leven.

Gebruik je zintuigen

Je krijgt meer waardering voor het leven wanneer je je meer bewust wordt van wat je voelt, ziet, ruikt en hoort. Probeer daarom meer stil te staan bij wat je waarneemt met je zintuigen. Denk bijvoorbeeld aan de geur van koffie die zich in de ochtend door je huis verspreidt, het rustgevende geluid van de regen of de smaak van je lievelingseten.

Let op je woordkeus

In Nederland hebben velen helaas de gewoonte snel te mopperen en te klagen. Deze gewoonte maakt je snel ontevreden, omdat je je op het negatieve concentreert. Let daarom een paar dagen lang op je woordkeus en mijd negatieve opmerkingen. Zeg daarentegen vaker dankjewel en geef oprechte complimenten.

Wees trots op jezelf!

Ten slotte is het belangrijk dat je leert tevreden te zijn met jezelf. Je voelt je veel gelukkiger wanneer je niet constant jezelf hoeft te bewijzen. Als je meer zelfvertrouwen hebt, ben je ook sneller tevreden met jezelf en je leven.

Minder zelfkritiek

De eerste stap om trots op jezelf te kunnen zijn is stoppen met jezelf omlaag te halen. Hoor je constant een stem in je hoofd die jezelf bekritiseert? Probeer dan deze negatieve gedachten over jezelf te doorbreken. Sta niet stil bij dingen die je niet kunt en vergelijk jezelf niet met anderen. Je hoeft jezelf niet te bewijzen. Iedereen is anders en ook jij hebt genoeg redenen om trots op jezelf te zijn.

Meer zelfvertrouwen

Trots op jezelf zijn betekent niet dat je niet bescheiden bent, maar dat je een gezond gevoel van eigenwaarde hebt. Iedereen heeft andere eigenschappen en kwaliteiten. Bezie je kwaliteiten daarom niet als vanzelfsprekend. Sta vaker stil bij dingen die je goedvindt aan jezelf en waardeer ook kleine successen. 

Wanneer je zelfvertrouwen toeneemt, neemt je zelfkritiek af en lukt het je beter tevreden te zijn met jezelf. Wat is volgens jou het geheim van tevreden zijn met je leven?

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Veelgestelde vragen

In het woord ‘tevreden’ zit het woord ‘vrede’ opgesloten. Het betekent dat je rustig, vredig of kalm gestemd bent.

Je kunt echt tevreden zijn wanneer je je concentreert op het positieve in je leven en je stilstaat bij alles waar je dankbaar voor bent. Tevredenheid is een gemoedstoestand waarbij je niet naar meer verlangt en je je voldaan voelt.

Je kunt te snel tevreden zijn in de zin van dat je je te snel naar ander schikt. Het is niet verkeerd je aan anderen aan te passen en rekening te houden met de gevoelens van anderen. Maar als je jezelf volledig wegcijfert, niet je mening durft te geven en zelfs over je eigen grenzen gaat, word je ongelukkig en ervaar je meer stress.

Stilstaan bij alles wat goed gaat in je leven en positieve dingen die je overkomen, maakt je dankbaarder. Je kunt bijvoorbeeld een dankbaarheidsdagboek bijhouden en elke dag drie dingen opschrijven waar je dankbaar voor bent. Probeer daarnaast ook meer te genieten van kleine dingen door bewust waar te nemen met je zintuigen.

Bronnen

 1. Wikipedia.org – tevredenheid – 29-08-2022
  Link naar pagina op wikipedia.org
 2. Psychologiemagazine.nl – Lessen in tevredenheid 29-08-2022
  Link naar pagina op psychologiemagazine.nl
 3. Wikihow.com – how to be satisfied… – 29-08-2022
  Link naar pagina op wikihow.com
 4. Positivepsychology.com – Life Satisfaction Theory… – gevonden op 29-08-2022
  Link naar pagina op positivepsychology.com

Vergelijkbare berichten

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *