Aardig zijn voor jezelf: het dagelijkse leven is vaak volgepland met activiteiten, zoals school, werk en sociale afspraken. Deze planning kan veel stress opleveren en als je niet goed genoeg voor jezelf zorgt, kan het leiden tot een burn-out. Ook het herstel van chronische stress vergt een veilig en ontspannen gevoel, waardoor de staat van continue uitputting kan verdwijnen. Zelfzorg is een essentieel concept bij het voorkomen van stress en een burn-out en draagt bij aan je mentale gesteldheid. Wat houdt aardig zijn voor jezelf precies in en hoe kan jij dit leren?

Waarom zijn we zo streng voor onszelf?

Iedereen is weleens onzeker over zichzelf, bijvoorbeeld over hoe je overkomt op anderen. Deze onzekerheid kan overgaan in een negatief zelfbeeld, waardoor het een bepalende factor wordt in je dagelijkse leven. Misschien stel je wel hele hoge eisen aan jezelf of heb je last van de maatschappelijke druk om te presteren? Dit soort factoren kunnen ervoor zorgen dat je te streng bent voor jezelf.

Wil je dat wij je helpen?

Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland. In de afgelopen jaren hebben we duizenden mensen geholpen.

Er zijn duidelijke signalen die aangeven dat je minder aardig bent voor jezelf, zoals uitgeput zijn of snel boos worden om kleine dingen. Daarnaast ben je misschien je enthousiasme en levenslust kwijt en zeg je vaak “ja”, terwijl je eigenlijk “nee” bedoelt. Als je minder aardig voor jezelf bent, heb je weinig geduld en slaap je slecht. De mening van anderen is overigens ook heel belangrijk voor je en je accepteert geen hulp uit je omgeving.

Wat houdt het in om aardig(er) te zijn voor jezelf?

Aardig zijn voor jezelf, oftewel het hebben van zelfcompassie, houdt in dat je van jezelf houdt als een beste vriendin of vriend. Aardig zijn dan betekent drie dingen:

  • Controle loslaten: Je geeft dingen uit handen en laat anderen taken overnemen. Dit betekent ook vragen om hulp.
  • Grenzen stellen: Het is belangrijk om je eigen grenzen goed te overzien en je emoties de vrije loop te kunnen laten gaan.
  • Ruimte innemen: Je neemt je plek in en laat je stem horen, zodat anderen ook de kans krijgen om jouw kwaliteiten te ervaren en je te leren kennen.

Wat zijn de gevolgen wanneer je niet aardig genoeg bent voor jezelf?

Een negatief zelfbeeld is van invloed op je gedrag en mentale gesteldheid. Als je je continu afvraagt hoe anderen je zien en of je wel goed genoeg presteert, heb je moeite om te ontspannen. Daarnaast kan het ervoor zorgen dat je je terugtrekt, waardoor je sociale relaties verstoord raken. Dagelijkse bezigheden kunnen je ook heel veel energie kosten, terwijl het heel weinig oplevert.

Wat zijn de gevolgen wanneer je niet aardig genoeg bent voor jezelf

Uiteindelijk tast een negatief zelfbeeld je prestatievermogen aan, wat de angst om te falen alleen maar vergroot. Kortom, je komt in een vicieuze cirkel terecht van psychische problemen. Daarom is het van groot belang om hier op tijd iets aan te doen door middel van zelfliefde, sympathie en vriendelijkheid.

Wanneer is het van belang om aardiger te zijn voor onszelf?

Het is belangrijk voor je emotionele welzijn om open en vriendelijk te zijn voor jezelf. Dit betekent dat je jezelf niet veroordeelt, maar juist accepteert. Je moet niet te streng zijn voor jezelf, omdat dit je alleen maar onzeker maakt en de kans op een depressie of burn-out vergroot. Door je eigen leven op een positieve manier te benaderen, kun je je gelukkiger en verbonden voelen.

Aardig zijn voor jezelf is altijd van belang, maar vooral als je even in de put zit en met tegenslagen te maken hebt. Juist dan moet je als een goede vriend een helpende hand naar jezelf uitsteken om er weer bovenop te komen en verdere problemen te voorkomen.

Het belang van zelfcompassie tijdens herstel van burn-out

Aardig zijn voor jezelf wordt ook wel zelfcompassie genoemd, wat betekent dat je vriendelijk bent voor jezelf wanneer je lijdt. Door middel van zelfcompassie, bijvoorbeeld met een vriendelijk woord af en toe, kun je leren om jezelf te waarderen en voor jezelf te zorgen. Je imperfecties maken je wie je bent en hier moet je jezelf niet om afstraffen. Zelfcompassie betekent dat je ook makkelijker een burn-out voorkomt of van chronische stress herstelt.

Gratis e-book:
zo herken je
een burn-out
(Inclusief checklist)

Voorkom dat je energiereserves definitief leeg raken en je in een ernstige burn-out belandt met alle gevolgen van dien. Met dit e-book leer je de symptomen tijdig herkennen.

e-book-symptomen-burnout

Een burn-out is het gevolg van te lang leven in een verstijf-, vecht- of vluchtmodus [1]. Hierbij kun je veel last hebben van piekeren, zelfkritiek, onzekerheid en afzondering, wat stressresponsen zijn. Zelfcompassie is dan een soort “tegengif” voor deze ongezonde levenshouding. Zowel mentaal als lichamelijk word je rustiger, wat het herstellen van stress makkelijker maakt.

Wat zijn de voordelen wanneer we leren om aardiger te zijn voor onszelf?

Aardig zijn voor jezelf zorgt voor een ontspannen en rustig gevoel, waardoor je gelukkiger in het leven staat. Het leidt tot de volgende voordelen voor lichaam en geest:

  • Vermindert stress: Aardig zijn voor jezelf vermindert gevoelens van angst, depressie en nervositeit en beperkt zo de schadelijke effecten van stress.
  • Maakt je veerkrachtiger: Door aardiger te zijn voor jezelf ben je veerkrachtiger bij tegenslagen en herstel je ook sneller van een moeilijke tijd.
  • Verbetert je zelfbeeld: Zelfcompassie is tevens gelinkt aan een positiever zelfbeeld, waarbij je minder schaamte ervaart en jezelf meer accepteert zoals je bent.
  • Verhoogt je zelfvertrouwen: Compassie voor jezelf hebben gaat hand in hand met een hoog zelfvertrouwen, waardoor je jezelf toestaat om te falen en imperfecties te hebben.
  • Vergroot je motivatie: Een ander voordeel is dat je meer gemotiveerd bent om een goed leven voor jezelf op te bouwen, omdat je daadwerkelijk het gevoel hebt dat je dit verdient.
  • Maakt je gelukkiger: Tot slot zorgt zelfcompassie voor een positief karakter en een beter humeur. Je staat dan optimistischer, wijzer en nieuwsgieriger in het leven.

Hoe kan ik leren om aardiger te zijn voor mezelf?

Iedereen kan leren om aardig te zijn voor zichzelf, desnoods met hulp van andere mensen. Met behulp van de volgende tips geef jij een positieve draai aan je mentale gesteldheid.

1. Begin de dag positief

Spreek jezelf tijdens je ochtendroutine positief toe, bijvoorbeeld door te zeggen dat je in jezelf gelooft en dat je heel veel uit de dag gaat halen. Herhaal dit een paar keer en je zult zien dat je een positiever gevoel krijgt en meer vertrouwen hebt in jezelf.

2. Gun jezelf genoeg rust

Ga een keer op date met jezelf of neem de tijd voor jezelf om lekker te sporten of aan meditatie te doen. Door dit van tevoren in te plannen, heb je ook nog iets om naar uit te kijken. Een momentje alleen hoeft niet gelijk eenzaamheid te betekenen, maar maakt je juist creatiever en productiever en zorgt ervoor dat je even tot rust kunt komen. Jezelf rust gunnen betekent ook voldoende slapen, wat je immuunsysteem weer bevordert.

3. Zeg vaker “nee”

Veel mensen hebben moeite met “nee” zeggen, maar het is juist heel belangrijk om prioriteiten te stellen en je eigen behoeften voorop te stellen. Stel daarom duidelijke grenzen en wees niet bang om deze te uiten.

4. Geef jezelf complimentjes

Het is makkelijk om te blijven peinzen over de negatieve dingen, maar dat maakt niet jouw hele karakter. Ga eens voor de spiegel staan en geef jezelf een echt compliment over iets waar je trots over bent, zoals een goede vriend zijn of een groot doorzettingsvermogen hebben. Die kwaliteiten maken wie je bent.

5. Reflecteer op je prestaties

Aan het eind van de dag sluit je af met wat je allemaal hebt bereikt, oftewel een positieve boodschap. Dit zorgt ervoor dat je dankbaar bent voor jezelf en hoe je de dag hebt aangepakt.

Conclusie: Het belang van aardig zijn voor jezelf in het voorkomen van stress en burn-out

Aardig zijn voor jezelf, oftewel zelfcompassie tonen als een goede vriend, is belangrijk om chronische stress en een burn-out te voorkomen en genezen. Het gaat over de controle loslaten, grenzen stellen en ruimte innemen, waardoor je een negatief zelfbeeld tegengaat. Hierdoor ben je veerkrachtiger bij tegenslagen en meer gemotiveerd om te presteren, waarnaast je een hoger zelfvertrouwen hebt. Iedereen kan leren om aardig te zijn voor zichzelf, bijvoorbeeld door de dag positief te beginnen en eindigen en jezelf voldoende rust en liefde te gunnen.

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Veelgestelde vragen

Het is belangrijk om hulp te vragen om aardig te zijn voor jezelf, bijvoorbeeld van je ouders, partner of beste vriend of vriendin, die goede eigenschappen van je makkelijk herkennen.

Aardig zijn voor jezelf houdt in dat je van jezelf houdt als een goede vriend, in plaats van jezelf steeds te bekritiseren, en maakt je juist weerbaarder voor invloeden van buitenaf.

Zelfcompassie betekent dat je liefdevol met jezelf omgaat op momenten dat je tegenslagen ervaart, oftewel het accepteren van je imperfecties.

Overal is balans voor nodig, dus naast het tonen van zelfcompassie als een goede vriend is het ook belangrijk om realistisch te zijn en grenzen te stellen, zodat je niet je ogen sluit voor je eigen fouten.

Referenties

  1. Wikipedia.org – Vecht of vluchtreactie – gevonden op 19/05/2023
    Link naar pagina op wikipedia.org

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *