De strijd tegen negatieve gedachten lijkt een eeuwige strijd. Maar je bent niet de enige in deze strijd. Velen hebben het opgegeven en blijven in de negativiteit hangen. Misschien vraag je je daarom af of het überhaupt mogelijk is om hardnekkige negatieve gedachten los te laten.

Heb jij veel last van negatieve gedachten? Dan kan het zijn dat je je vaak neerslachtig voelt. Wat je denkt, bepaalt namelijk voor een groot deel hoe je je voelt. Dit artikel zal je helpen je negatieve gedachten te identificeren en geeft je handvatten hoe je het beste met negatieve gedachten om kunt gaan.

Wat zijn negatieve gedachten?

Negatieve gedachten zijn nare gedachten die je kunt hebben over jezelf, over anderen of over de wereld om je heen. Het zijn vaak dingen die je jezelf wijsmaakt, maar bijna nooit waar zijn. Je denkt bijvoorbeeld dat iedereen je stom vindt of je denkt bij voorbaat al dat je zult falen. Wanneer je zulke gedachten heel vaak in je hoofd herhaalt, wordt het steeds moeilijker om ze te veranderen.

Iedereen heeft weleens last van negatieve gedachten, vooral als je onder veel stress staat. Zelfs de meest optimistische mensen hebben negatieve gedachten. Maar niet iedereen laat zich meesleuren in een negatieve spiraal van negatieve gedachten die steeds hardnekkiger worden.

De impact van negatieve gedachten op je welzijn

Negatieve gedachten kunnen je een heel naar gevoel geven en je zelfs verlammen. Je kunt steeds negatiever over jezelf gaan denken waardoor je weinig zelfvertrouwen hebt. Je kunt faalangst krijgen en je durft minder goed voor jezelf op te komen.

Negatieve gedachten als bron van stress

Daarnaast belemmeren de gedachten je dagelijkse bezigheden waardoor je niet gedaan krijgt wat je wilt doen. Je bent minder productief en dat geeft stress. Deze stress kan ook weer lichamelijk klachten veroorzaken. Je slaapt minder goed, je kunt je niet ontspannen en je hoofd kan overvol voelen door de gedachten die door je hoofd spoken.

Identificeren van negatieve gedachten en denkpatronen

De eerste stap om negatieve denkpatronen te doorbreken, is je bewust worden van de negatieve gedachten. Negatief denken is iets wat vanzelf gaat en wat makkelijk is. Maar zodra je deze gedachten identificeert, kun je ze leren ombuigen.

Identificeren van negatieve gedachten en denkpatronen

Je zou bijvoorbeeld een paar dagen een dagboek bij kunnen houden. Hierin schrijf je elke negatieve gedachten op die automatisch in je hoofd opspeelt. Bekijk vervolgens de gedachten die je opgeschreven hebt en herschrijf ze in neutrale of positieve vorm. Dit zal je helpen je voortaan meer bewust te zijn van de negatieve gedachten.

Herkennen van triggers en oorzaken van negatieve gedachten

Zodra je de negatieve gedachten kunt herkennen, kun je ook onderzoeken waar de negatieve gedachten vandaan komen, welke triggers er zijn. Heb je vooral negatieve gedachten over jezelf en je eigen kunnen? Dan kan het zijn dat een laag zelfbeeld de onderliggende oorzaak is. Vraag jezelf bij elke negatieve gedachte af waarom je die gedachte hebt om zo tot de kern van de overtuigingen te komen.

Stress kan ook een trigger voor negatief denken zijn. Als jij bij jezelf merkt dat je vooral negatief denkt als je onder stress staat, is het belangrijk om te achterhalen wat jou zoveel stress geeft. Bovendien kan angst een onderliggende oorzaak zijn van negatief denken. Je kunt bijvoorbeeld bang zijn dat het niet goed komt, dat je zult falen of om de controle te verliezen.

Het belang van negatieve gedachten aanpakken

Zijn negatieve gedachten nu echt zo erg? Af en toe een negatieve gedachte heeft iedereen natuurlijk weleens. Maar als deze gedachten de overhand nemen, kun je je heel rot voelen. Je voelt je somber over jezelf of over de toekomst. Je denkt bijvoorbeeld dat je niet succesvol kunt zijn en de gedachten belemmeren je in wat je wilt doen. Negatief denken wordt niet voor niets verbonden aan depressie en angst.

Een negatieve spiraal tot aan burn-out

Negatief denken kan bovendien steeds erger worden. Hoe vaker je de gedachten in je hoofd herhaalt, hoe beter ze in je hersenen worden opgeslagen. De gedachten worden diepgewortelde overtuigingen waar jij steeds meer in gaat geloven. Deze overtuigingen geven je veel stress en de stress zorgt vervolgens voor nog meer negatieve gedachten.

Wil je dat wij je helpen?

Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland. In de afgelopen jaren hebben we duizenden mensen geholpen.

Stel dat je de negatieve gedachte hebt dat je nooit goed genoeg bent. Dan zou je je ‘gebreken’ willen gaan compenseren door heel hard te werken. Vervolgens haal je jezelf te veel stress op de hals en je vindt jezelf nog steeds niet goed genoeg. Je houdt dit een tijdlang vol maar verliest jezelf totaal uit het oog, totdat je burn-out raakt.

Hoe ga ik om met negatieve gedachten?

Kun je negatieve gedachten loslaten? Wat is de beste manier om ze aan te pakken? De volgende strategieën kunnen je helpen om uit het negatieve te stappen.

Strategie 1: Stop de negatieve gedachtecyclus

Probeer gelijk je aandacht op iets anders richten wanneer je merkt dat je in een negatieve spiraal bent beland. Verleg je aandacht naar iets dat je een goed gevoel geeft. Denk aan iets leuks, luister naar je favoriete muziek, bel iemand op, maak buiten een ommetje of ga sporten. Sporten is een goede manier om los te komen van je gedachten, omdat je je aandacht verlegt op de fysieke activiteit.

Heb je het gevoel dat je gedachten je te veel worden? Probeer je dan heel bewust op je ademhaling te richten. Haal een paar keer diep adem totdat je rustiger in je hoofd wordt. Herhaal dit een paar keer wanneer je gedachten opnieuw dreigen af te dwalen.

Strategie 2: Doe een realiteitscheck

In hoeverre zijn je gedachten waar? Heb je bewijsmateriaal dat je negatieve gedachten kloppen? Je kunt je gedachten bijsturen door stil te staan bij hoe reëel je gedachten zijn. Vraag jezelf bijvoorbeeld af: Hoe waarschijnlijk is het dat daadwerkelijk gebeurt waar ik bang voor ben? Is het me al vaker overkomen? Wat is het ergste dat kan gebeuren?

Strategie 3: Verander je perspectief

Het kan ook helpen om afstand te nemen van je gedachten. Je kunt je eigen gedachten vanuit een ander perspectief bezien door tegen jezelf te praten. Spreek tegen jezelf, zoals je advies aan een vriend of vriendin zou geven. Je zou ook letterlijk het perspectief kunnen veranderen door de situatie vanaf een afstand te bekijken. Beeld je een camera in die uitzoomt, zodat je een totaalbeeld van de situatie krijgt.

Bovendien kun je nadenken hoe je jezelf of het probleem over een maand of over jaar zult bezien. En je kunt ook je negatieve gedachten opschrijven om ze vanuit een meer objectieve of heldere blik te bekijken.

Strategie 4: Focus op het positieve

Soms zijn we zo gefocust op iets negatiefs dat ons helemaal in beslag neemt, dat we niet de andere positieve dingen kunnen zien. Het is dus de kunst om die focus te verleggen. Zet de spotlight op het positieve en niet meer op het negatieve. Maar hoe doe je dat?

Hoe ga ik om met negatieve gedachten

Je zou elke dag meer bewust stil kunnen staan bij dingen waar je dankbaar voor bent. Elke dag gebeurt er wel iets positiefs dat je blij maakt. Al is het maar iets kleins, zoals een gebakje bij de koffie. Koester die kleine dingen die je blij maken. Dit zal je helpen positiever in het leven te staan en om over het algemeen positiever te denken.

Strategie 5: Verander de manier waarop je tegen jezelf praat

Ben je bewust van hoe je tegen jezelf praat? Waarom zijn we tegen anderen vaak veel aardiger dan tegen onszelf? Velen geloven wat ze denken. Jouw gedachten zijn jouw waarheid. Maar is dat eigenlijk wel zo? Je gedachten zijn slechts gedachten die komen en gaan. Besef daarom goed dat wat je denkt niet waar hoeft te zijn.

Vraag jezelf vervolgens af of je hetzelfde tegen een ander zou zeggen. Zou jij tegen iemand zeggen: ‘Je bent een mislukkeling’ of ‘Je bent niets waard’? Natuurlijk niet. Maar waarom ben je wel zo hard voor jezelf? Probeer daarom voortaan liever tegen jezelf te praten en positieve dialogen met jezelf te hebben.

Strategie 6: Maak gebruik van affirmaties

Je kunt je negatieve gedachten corrigeren door gebruik te maken van positieve affirmaties. Een affirmatie is een gedachte die regelmatig herhaalt om je hersenen te trainen. Een positieve affirmatie is bijvoorbeeld: ‘Ik accepteer mezelf zoals ik ben’, ‘Ik ben geliefd’ of ‘Ik hou van het leven’. Hoe vaker je deze positieve gedachten hebt, hoe meer je erin gaat geloven. Je zult je meer zelfvertrouwen krijgen en je gaat je beter voelen over jezelf.

Strategie 7: Zoek professionele hulp

Wat nu als je al deze strategieën hebt uitgeprobeerd en niets voldoende werkt? Blijf je met negatieve gedachten rondlopen? Wees dan niet terughoudend om professionele hulp in te schakelen [1]. Soms kunnen negatieve overtuigingen zo diepgeworteld zitten dat het je niet alleen lukt om ze uit je hoofd te verwijderen.

Hoe je veranderingen kunt implementeren en volhouden

Iets nieuws leren kost tijd. Hetzelfde geldt voor het doorbreken van negatief denken. Verwacht daarom niet dat je van de ene op de andere dag van je negatieve gedachten af bent. Neem de tijd om de genoemde strategieën in praktijk te brengen en van positief denken een gewoonte te maken.

Op dit moment lijken je negatieve gedachten de waarheid, omdat je die jezelf heel lang hebt wijsgemaakt door ze steeds opnieuw in je hoofd te herhalen. Geef daarom de moed niet op als de negatieve gedachten toch nog af en toe opspelen. Probeer je gedachten liefdevol bij te sturen door je op het positieve te focussen of door een positieve affirmatie voor jezelf te herhalen.

Conclusie: De impact van negatieve gedachten op je mentale gezondheid

Je gedachten bepalen grotendeels hoe je je voelt. Daarom zijn negatieve gedachten zo funest voor je mentale gezondheid. Ze geven je een somber gevoel en je je zou er zelfs depressief van kunnen worden. Bovendien kun je je gevoel van eigenwaarde verliezen en een angststoornis ontwikkelen.

Daarnaast zijn negatieve gedachten een grote bron van stress. Hierdoor kun je minder goed ontspannen en minder goed in slaap komen. Het is alsof je door negatieve gedachten alleen nog maar oog hebt voor je negatieve gevoelens en voor wat misgaat in je leven. Hierdoor kom je een negatieve spiraal terecht. De uitdagingen van het dagelijks leven lijken veel groter en je zelfvertrouwen wordt steeds minder. Als je het negatieve denken niet onder controle krijgt, sta je continu onder stress en dit zal gevolgen hebben voor je gezondheid.

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Veelgestelde vragen

We zijn allemaal geneigd om negatief te denken. Dat gaat vanzelf en is makkelijker dan positief denken. Vaak komen negatieve gedachten voort uit angst. Je bent bijvoorbeeld bang de controle te verliezen of je bent bang dat het niet goed komt. Je kunt ook negatieve gedachten hebben, omdat je een negatief zelfbeeld hebt of omdat je onder veel stress staat.

Wanneer je gedachten je depressief of heel angstig maken, is het verstandig professionele hulp te zoeken. Soms komen negatieve gedachten door iets uit je kindertijd of jeugd of door een trauma dat je niet goed hebt verwerkt. Een psycholoog kan je helpen diepgewortelde denkpatronen te onderscheiden en je de handvatten geven die te doorbreken.

Je zou een aantal dagen alle negatieve gedachten op kunnen schrijven die bij je opkomen. Dit helpt je bewust te worden van je negatieve gedachten en om negatieve denkpatronen te gaan herkennen. Gaan je gedachten bijvoorbeeld vooral over zorgen voor de toekomst? Of heb je vooral negatieve gedachten over jezelf en je eigen kunnen? Zodra je negatieve gedachten begint te herkennen, kun je ze leren ombuigen.

Het is niet altijd makkelijk om positief te blijven als je overspoeld wordt door negativiteit van anderen. Bovendien kun je anderen nu eenmaal niet veranderen. Maar je hebt wel controle over hoe jij op de negativiteit reageert. Probeer een negatieve opmerking daarom niet persoonlijk op te vatten. Misschien heeft de ander een rotdag of zit niet lekker in z’n vel. Verleg je focus vervolgens op het hier en nu of op iets positiefs om te voorkomen dat de negativiteit in je hoofd blijft.

Referenties

  1. 113.nl – Negatieve gedachten – gevonden op 02/03/2023
    Link naar pagina op 113.nl

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *