Wat is intrinsieke motivatie? Motivatie is een van de belangrijkste redenen waarom we dingen doen zoals actie ondernemen, aan het werk gaan, doelen stellen en onze wilskracht uitoefenen. Er zijn twee belangrijke soorten motivatie, namelijk intrinsieke motivatie (interne motivatie) en extrinsieke motivatie (externe motivatie).

Ongeacht het type, is motivatie nog steeds belangrijk om je in beweging te krijgen, jezelf te verbeteren, uit te blinken in iets en die extra inspanning te leveren als je het gevoel hebt dat je geen enkele druppel energie meer over hebt om door te gaan.

Wat is motivatie?

Motivatie is een van de drijvende krachten die we als mens nodig hebben. Het voedt het concurrentiegevoel in ons en zorgt voor sociale verbondenheid. De afwezigheid ervan kan leiden tot psychische aandoeningen zoals depressie. Motivatie omvat ook het verlangen om te blijven streven naar zingeving, een doel en een leven dat de moeite waard is om geleefd te worden.

Dat gezegd hebbende, laten we overgaan naar een belangrijke vraag: waarom werk je? Het eerste antwoord dat waarschijnlijk in je opkomt is om financiële redenen. Maar er zijn veel manieren om geld te verdienen en je hebt één specifieke manier gekozen. Dus waarom doe je het werk dat je doet? Waarom doe je het op de onvermijdelijke dagen dat het saai is? Op de dagen dat het buiten zonnig is? Op de dagen dat werk echt niet je topprioriteit is?

Hier zijn enkele redenen die wel of niet van toepassing kunnen zijn:

  • Ik geniet van de aanwezigheid van mijn collega’s
  • Mijn baan geeft me een groot machtsgevoel
  • Ik krijg een kick van het aangaan van uitdagingen en het oplossen van problemen
  • Ik geniet ervan om erkend te worden door mijn baas en collega’s voor mijn harde werk
  • Ik krijg een financiële bonus als ik doelen bereik
  • Ik vind plezier en voldoening in mijn werk
Intrinsieke motivatie vs. extrinsieke motivatie

Om het even waarom je werkt, de reden zal behoren tot een van de twee soorten motivaties, namelijk extrinsiek of intrinsiek.

Jouw motivatie kan extrinsiek zijn, waarbij je wordt geïnspireerd door externe krachten zoals andere mensen of beloningen. Maar je kunt ook intern gemotiveerd worden, waarbij de inspiratie van binnenuit komt. Bijvoorbeeld het verlangen om te verbeteren bij een bepaalde activiteit of vaardigheid.

Een raamwerk dat wordt gebruikt om motivatie nog beter te begrijpen, is de hiërarchie van behoeften, voorgesteld door de Amerikaanse psycholoog Abraham Maslow in 1943 [1]. Volgens Maslow zijn mensen inherent gemotiveerd om zichzelf te verbeteren en hun volledige potentieel, of zelfverwezenlijking, tot uitdrukking te brengen door geleidelijk verschillende niveaus te ontmoeten en te bevredigen. Dit van de meest fundamentele behoefte, zoals voedsel en veiligheid, tot hogere behoeften zoals liefde, verbondenheid en zelfrespect.

Uiteindelijk breidde Maslow de theorie van motivatie uit met de behoefte aan zelftranscendentie. Mensen bereiken het toppunt van groei en vinden de hoogste betekenis in het leven door aandacht te besteden aan dingen buiten het zelf. Hoewel de universaliteit van de theorie van Maslow is betwist, geloven velen dat het fundamentele waarheden over menselijke motivatie bevat.

Intrinsieke motivatie vs. extrinsieke motivatie

De motivaties van het gemiddelde individu zijn voornamelijk extrinsiek. Dat wil zeggen dat de meesten van ons doen wat we doen in een poging om in onze fundamentele menselijke behoeften te voorzien.

Dus met extrinsieke motivatie doe je de taak om een ​​externe beloning te krijgen. Een duidelijk voorbeeld van extrinsieke motivatie is geld. Maar ook straf vermijden of in de problemen komen zijn voorbeelden van extrinsieke motivatie.

En met intrinsieke motivatie doe je de taak omdat je het leuk vindt en je er voldoening uit haalt. Plezier, voldoening en innerlijke groei zijn dan ook voorbeelden van intrinsieke motivatie.

Voorbeelden van intrinsieke motivatie

Laten we nu, met de bovenstaande basis, een aantal alledaagse voorbeelden van intrinsieke motivatie doornemen.

Sommige kinderen worden bijna gedwongen een instrument te bespelen op de middelbare school. Maar op volwassen leeftijd stopten ze met het bespelen van het instrument omdat hun motivatie extrinsiek was (goedkeuring van anderen of het vermijden van straf). Maar piano leren spelen omdat het leren en spelen ervan leuk of interessant voor je is, is een voorbeeld van intrinsieke motivatie. Omdat het je plezier en voldoening geeft.

Voorbeelden van intrinsieke motivatie

Een tweede voorbeeld van extrinsieke motivatie is als je op zaterdag gaat sporten met je vrienden omdat je niets wilt missen of je niet in de steek gelaten wilt voelen. Maar als je gaat sporten omdat je de sport erg leuk vindt, dan spreken we van intrinsieke motivatie. Net als wanneer je gaat sporten omdat je geniet van de sensaties in je lichaam of het gevoel jezelf fysiek uit te dagen. Je gaat dus niet naar de sportschool omdat je wilt afvallen, je imago wilt verbeteren of spieren wilt opbouwen om te concurreren met je vrienden of collega’s (of om indruk op iemand te maken), wat extrinsieke motivatie is.

Ook een vriendin bezoeken omdat je het leuk vindt om in haar aanwezigheid te zijn en je graag met haar omgaat en niet omdat je je eenzaam voelt of omdat je je sociale status wilt verbeteren, is een voorbeeld van intrinsieke motivatie.

De kracht van intrinsieke motivatie

Als je er nog steeds niet van overtuigd bent dat dingen doen voor een pluim, je niet voor altijd op de been zullen houden, en je ook moet houden van wat je doet, is hier wat extra bewijs:

Studies vertellen ons dat intrinsieke motivatie over het algemeen betere en sterkere prestaties oplevert op de lange termijn dan extrinsieke motivatie.

Een reden hiervoor is dat wanneer we innerlijk gedreven zijn om iets te doen, we het gewoon doen voor het plezier van de activiteit. Dus gaan we dag in en uit door, omdat we ons geïnspireerd, gedreven, gelukkig en tevreden voelen met onszelf.

Een andere reden heeft te maken met het feit dat toenemende intrinsieke motivatie verweven is met zaken als een hoger doel, bijdragen aan een doel of dingen doen voor iets dat groter is dan onszelf of ons eigen voordeel.

Interne motivatie blijkt ook zeer nuttig te zijn als het om de academische wereld gaat. Onderzoek bevestigt dat het gebruik van externe motivatoren, zoals het geven van complimenten, de interne motivatie van studenten ondermijnt en op de lange termijn resulteert in het trager aanleren van vaardigheden en meer fouten in het leerproces.

Minder stress door juiste motivatie?

Talloze onderzoeken hebben aangetoond dat intrinsieke motivatie goed is voor welzijn op de werkplek, thuis en op school.

We weten allemaal dat hoge eisen, conflicten en dubbelzinnigheid over de rol van werk en studies gepaard kunnen gaan met meer psychische problemen zoals depressie, stress en burn-out. Dit omdat bij eisen en conflicten verschillende niveaus van angst worden gevoeld, die afhangen van de extrinsieke of intrinsieke motivatie van elk individu.

Wil je dat wij je helpen?

Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland. In de afgelopen jaren hebben we duizenden mensen geholpen.

Kortom, als je puur extrinsiek gemotiveerd bent, ervaar je veel meer stress wanneer je wordt geconfronteerd met stress. Als je meer intrinsiek gemotiveerd bent, ben je enigszins beschermd tegen de eisen van het dagelijkse leven. Dit komt omdat je de neiging hebt om eisen te zien als uitdagingen die boeiend zijn om op te lossen en de moeite waard om te overwinnen. Daarom is het belangrijk dat je de juiste motivatie ontwikkelt.

Hoe kan je motivatie stimuleren?

Als werkgever

Een van de belangrijkste factoren die bijdragen aan de motivatie van je werknemers, is dat hun harde werk wordt erkend. Als een van je werknemer uitzonderlijke resultaten behaalt, maar zijn harde werk niet wordt erkend, waarom zou hij dan een goed presterende werknemer blijven?

Hoe kan je intrinsieke motivatie stimuleren

Daarnaast is het niet alleen belangrijk om het geweldige werk van je werknemers te erkennen. Ook hoe je de bijdrage van je team herkent, heeft een aanzienlijke impact. Daarom moet de erkenning van je werknemers zich niet alleen tonen met een jaarlijkse bonus, je moet het hele jaar erkenning geven.

Naast erkenning zijn er nog andere manieren om de motivatie van je werknemers en jezelf te boosten:

  • Stel kleine en haalbare doelen voor je werknemers
  • Moedig teamwerk aan
  • Zorg voor genoeg werkpauzes
  • Blijf positief en zorg voor een gezonde geest in een gezond lichaam
  • Help je werknemers begrijpen hoe het werk van elke individuele werknemer een impact heeft op het bedrijf
  • Vier resultaten
  • Zorg voor transparantie, wat het vertrouwen van je werknemers zal aanmoedigen

Als werknemer

Gemotiveerd blijven op het werk is soms een zware taak. Sommige dagen voel je je gemotiveerd en andere dagen kun je er zelfs geen klein hoekje van vinden, ook niet als je harder je best doet. Maar niets is onmogelijk. Hier zijn een aantal tips om elke dag met een tevreden gevoel naar het werk te gaan:

  • Blijf weg van dingen die je naar beneden halen, zoals negatieve collega’s
  • Waardeer alles wat je elke dag bijleert op de werkplek
  • Zorg voor een gezonde geest in een gezond lichaam
  • Beschouw alles wat je doet niet als hard werk
  • Maak op een nuttige manier gebruik van pauzes

Als ouder

Je kinderen overtuigen om dingen te doen die ze niet willen doen, kan een uitdaging zijn. En ervoor zorgen dat ze stoppen met de dingen die je niet wilt dat ze doen, kan nog lastiger zijn.

Om de code te kraken van wat kinderen wel (en niet) drijft om hun motivatie en gedrag te verbeteren, kun je het volgende doen:

  • Je kunt het geven van beloningen overwegen, maar dat werkt slechts tijdelijk. Het is beter om je kind aan te moedigen om het voorbeeld te volgen van wat hem/haar een goed gevoel geeft vanbinnen.
  • Een-op-een gesprekken met je kind zijn cruciaal om de intrinsieke motivatie van je kind aan te boren. Zorg daarom voor betekenisvolle conversaties.
  • Omarm de imperfecties van je kind.
  • Kinderen willen hun ouders plezieren en dat gevoel van verbondenheid is zeer motiverend. Dus prijs je kinderen of spreek je waardering voor goed gedrag of behaalde resultaten, maar wees voorzichtig met hoe je het doet (focus meer op inspanning en groei dan op resultaat).

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Veelgestelde vragen

Intrinsieke motivatie verwijst naar gedrag dat wordt gedreven door interne beloningen. Met andere woorden, het is de motivatie om gedrag te vertonen dat van binnenuit komt omdat het van nature bevredigend voor je is.

Door ervoor te zorgen dat je iemand niet constant bekritiseerd, corrigeert in het openbaar, genoeg aandacht geeft en het individu niet negeert, voorkom je dat iemand gedemotiveerd door je raakt.

Intrinsieke motivatie herken je door de interne drive die je voelt bij het uitvoeren van een activiteit of taak. Er hangt geen externe beloning aan vast. Bij intrinsieke motivatie wordt het gedrag zelf de beloning.

Intrinsieke motivatie is beter omdat onderzoeken hebben aangetoond dat het het welzijn van een individu verhoogt.

Bronnen

  1. Wikipedia.org – Piramide van Maslow – gevonden op 09-08-2022
    Link naar pagina op wikipedia.org
  2. Wikipedia.org – Intrinsieke en extrinsieke motivatie – gevonden op 09-08-2022
    Link naar pagina op wikipedia.org
  3. feedbackgeven.nl – Intrinsieke motivatie stimuleren – gevonden op 09-08-2022
    Link naar pagina op feedbackgeven.nl
  4. wij-leren.nl – Intrinsieke motivatie – gevonden op 09-08-2022
    Link naar pagina op wij-leren.nl

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *