Voel jij je ook weleens wegzakken in oud verdriet of herinneringen uit het verleden? Het verleden kan jou in zijn greep houden zolang je niet leert loslaten. En deze houdgreep kan je heel veel stress geven. Je kunt je overspoeld voelen door pijnlijke herinneringen en emoties. Hoe kom je uit de greep van het verleden en hoe kun je oud zeer loslaten? Dit artikel zal je handvatten geven om weer de baas te worden over je eigen emoties en gedachten.

Wat bedoelen we met oud zeer?

Heel veel mensen hebben met oud zeer te maken. Oud zeer zijn vervelende gebeurtenissen in je leven. Het kan van alles zijn. Misschien werd je vroeger gepest, had je een bijnaam gekregen of heb je een ongeluk meegemaakt. Het kan een heftige traumatische ervaring uit het verleden zijn, zoals seksueel misbruik. Maar het kan ook slechts een nare opmerking uit het verleden zijn die steeds weer in je gedachten opkomt.

Oud zeer is iets waar je eigenlijk nooit meer aan wilt denken. Vaak proberen we daarom oud zeer weg te stoppen. Maar hoe erg je ook je best doet, komt het toch af en toe allemaal naar boven. Je voelt je bijvoorbeeld ineens heel down of je reageert vel op iets kleins dat je triggert.

Hoe ontstaat oud zeer?

Oud zeer ontstaat door iets wat je hebt meegemaakt, door iets wat tegen je gezegd werd of iets waar je ooggetuige van bent geweest. Je kunt een traumatische ervaring hebben gehad, je hebt emoties niet verwerkt, een ongelukkige jeugd gehad of je hebt langdurig in een negatieve relatie gezeten.

Traumatische ervaringen

Veel mensen dragen traumatische gebeurtenissen van vroeger met zich mee. Een trauma kan bijvoorbeeld ontstaan na een ernstig ongeluk, wanneer je seksueel bent misbruikt of als je ooggetuige bent geweest van geweld, zoals tijdens een oorlog of terroristische aanslag [1].

Wil je dat wij je helpen?

Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland. In de afgelopen jaren hebben we duizenden mensen geholpen.

Na een traumatische gebeurtenis kun je last blijven houden van nare herinneringen die zich aan je opdringen. Je kunt je angstig voelen wanneer je met iets wordt geconfronteerd wat je aan de traumatische gebeurtenis doet herinneren. Het trauma blijft een oud zeer als je het trauma niet goed hebt kunnen verwerken.

Onverwerkte emoties

Hetzelfde geldt voor je emoties. Wanneer je onvoldoende aandacht besteedt aan je emotionele welzijn, kunnen onverwerkte emoties ook oud zeer worden. Denk bijvoorbeeld aan het verlies van een dierbare. Het is belangrijk dat je de tijd neemt om te rouwen, te huilen en over je gevoelens te praten.

Onverwerkte emoties kunnen ontstaan door geweld, misbruik of verwaarlozing. Stel dat je vroeger op school vaak werd genegeerd en je hier nooit met iemand over hebt kunnen praten. Dan zou deze onverwerkte emotie oud zeer kunnen worden. In je omgang met anderen zou dit voor problemen kunnen zorgen. Je reageert bijvoorbeeld heftig wanneer je niet de gewenste aandacht krijgt.

Langdurige negatieve relaties

Oud zeer kan ook ontstaan als je negatieve ervaringen in de liefde hebt. Je bent bijvoorbeeld in de steek gelaten door je partner, je partner is vreemdgegaan of je hebt jarenlang met een narcistische partner samengeleefd. Je kunt hierdoor een pessimistische houding ten opzicht van relaties hebben ontwikkeld en misschien wil je niet meer een nieuwe relatie aangaan vanwege dit oude zeer.

Ongelukkige kindertijd

Heel veel mensen lijden vanwege iets wat ze als kind hebben meegemaakt of iets wat ze gemist hebben tijdens hun opvoeding. Soms is het duidelijk als je oud zeer hebt, omdat je een onveilige jeugd hebt gehad. Als kind werd je bijvoorbeeld geslagen of was een corrigerende tik heel normaal. Maar soms staan we er niet bij stil en komt een trauma pas jaren later naar boven.

Hoe ontstaat oud zeer en zorgt het voor stress

Het kan bijvoorbeeld zijn dat je ouders niet altijd voor je klaarstonden. Je had niemand bij wie je je verhaal kwijt kon en je hebt weinig liefde gekregen. Er was niemand die je knuffels en complimenten gaf. Ook al denk je misschien dat je niets ernstigs hebt meegemaakt, zoals mishandeling of misbruik, kunnen ogenschijnlijk onschuldige gebeurtenissen uit je verleden een grote impact hebben.

De impact die oud zeer op ons heeft

Oud zeer kan ineens tevoorschijn komen. Misschien heb je er jarenlang geen last van gehad, maar onbewust zat de pijn toch al die tijd in je lichaam. Dit kan zorgen voor zowel psychische én lichamelijke klachten.

Fysieke gezondheidseffecten

Het kost enorm veel energie om een pijnlijke of traumatische herinnering uit je gedachten te houden en te doen alsof er niets gebeurd is. Oud zeer kan zich daarom gaan uiten in chronische vermoeidheid, een onverklaarbare pijn of aanhoudende ontstekingen. Veel lichamelijke klachten, zoals burn-out, fibromyalgie en prikkelbaredarmsyndroom zouden oud zeer als onderliggende oorzaak kunnen hebben.

Mentale en emotionele gevolgen

Je kunt ook mentale of emotionele klachten krijgen. Je voelt je regelmatig erg down of lijdt aan een depressie. Je kunt ook last krijgen van paniekaanvallen of je lijdt aan een eetstoornis of een verslaving waar oud zeer de werkelijke oorzaak van is.

Oud zeer dat je jarenlang met je meedraagt kan er ook voor zorgen dat je niet kunt voelen of dat je niet bij je gevoel kunt komen. Je kunt nog wel helder denken, maar het is alsof de overgang tussen je hoofd naar je lichaam is geblokkeerd.

De onvermijdelijke link tussen oud zeer en stress

Negatieve gedachten of negatieve herinneringen vasthouden veroorzaakt stress en kost je veel energie. De gedachten blijven zich namelijk aan je opdringen en kunnen steeds sterker worden. Je bent constant in gevecht met jezelf of je maakt je druk over dingen die je niet meer kunt veranderen. Dat is niet alleen heel stressvol, maar ook erg uitputtend.

Negatieve spiraal

Bovendien wordt het steeds moeilijker voor je om positieve gedachten en gevoelens te hebben. Je voelt je minder dankbaar en tevreden en kunt je moeilijk op de toekomst en op je groei richten. Je kunt zo in een negatieve spiraal van negativiteit terechtkomen. Negativiteit kan stress versterken en door de stress wordt je houding steeds negatiever.

Emotionele stress

Wanneer je oud zeer met je meedraagt, is het alsof je een grote stressbron binnen in je hebt. Allerlei emoties die je geen plek hebt kunnen geven, zorgen voor emotionele stress. Emotionele stress veroorzaakt vergelijkbare klachten als andere vormen van stress, zoals spanningshoofdpijn, buikpijn of spierpijn en piekeren of concentratieproblemen. Maar daarnaast zul je vaker last hebben van huilbuien, ben je prikkelbaar en reageer je emotioneler dan normaal.

Negeren van oud zeer als oorzaak van burn-out

Hoe erg je ook je best hebt gedaan om de pijn ver weg te stoppen, deze zal hoe dan ook toch af en toe naar boven komen. Wanneer je een lange periode onder emotionele stress staat, raak je emotioneel uitgeput en kan dat zelfs de aanleiding zijn voor een emotionele burn-out.

Stel dat je een wond hebt en die niet behandelt, maar alleen bedekt. Dan kan de wond niet genezen en kun je veel bloed verliezen als de wond diep zit. Om je lichaam goed te laten genezen, moet de wond verzorgd worden en eventueel gehecht worden.

Gratis e-book:
zo herken je
een burn-out
(Inclusief checklist)

Voorkom dat je energiereserves definitief leeg raken en je in een ernstige burn-out belandt met alle gevolgen van dien. Met dit e-book leer je de symptomen tijdig herkennen.

e-book-symptomen-burnout

Hetzelfde geldt voor emotionele wonden die we kunnen hebben. Ook al zien anderen die niet van de buitenkant, hebben deze net zo goed aandacht en verzorging nodig. Als je oud zeer negeert, loop je het risico niet goed te kunnen herstellen en dat heeft weer anderen vervelende bijkomende gevolgen.

Je kunt er verschillende stressklachten van krijgen, zoals minder helder kunnen denken, vergeetachtig zijn of huilbuien hebben. Je kunt je ook duizelig voelen, hartkloppingen of een hoge bloeddruk krijgen of last krijgen van hyperventilatie. Dit zijn allemaal signalen van je lichaam dat er iets aan de hand is. Als je deze klachten negeert, kun je overspannen raken of een burn-out krijgen.

Het belang van het loslaten van oud zeer

Bovengenoemde klachten zullen verdwijnen wanneer je leert loslaten. Je zult minder stress en spanning ervaren en je bevrijdt jezelf van een zware emotionele last. Hierdoor zal er weer ruimte in je hoofd zijn voor positieve gedachten en kun je positiever in het leven staan.

Bovendien kun je eindelijk verder gaan en je doelen bereiken. Je zult namelijk meer innerlijke rust, meer energie en een betere gezondheid hebben als je leert loslaten. Maar loslaten is makkelijker gezegd dan gedaan. Wat houdt loslaten nu precies in en hoe doe je dat?

Hoe kan ik oud zeer leren loslaten?

Oud zeer kun je leren loslaten door het te accepteren en erover te praten of te schrijven. Daarnaast is het belangrijk te vergeven en voldoende te bewegen. Ook kun je beter loslaten wanneer je je mindset verandert en geduldig met jezelf bent.

Erkennen en accepteren van oud zeer

Wat is bij jou precies het oude zeer? Wat doet jou diep vanbinnen nog steeds pijn als je eraan denkt? Zou je dit oude zeer durven te erkennen en accepteren? Je kunt de pijn erkennen door iemand in vertrouwen te nemen en erover te praten.

Door er met iemand over te praten kun je de herinneringen objectiever bekijken en de gebeurtenis in zijn totaliteit accepteren. Dit is een belangrijke eerste stap om de gebeurtenis te kunnen loskoppelen van de negatieve emoties die ermee gepaard gaan, zoals schuldgevoelens, boosheid en frustratie.

Schrijven over je gevoelens

Over je diepste gevoelens en gedachten praten kan een hele opgave zijn. Het kan daarom ook heel nuttig zijn over je innerlijk wereld te schrijven. Wanneer je met iemand praat, kun je meer bezig zijn met het zorgvuldig kiezen van je woorden. Maar als je schrijft, mag je ongeremd en zonder aarzeling alles opschrijven wat in je opkomt.

Vergeving en verleden loslaten

Vergeven is belangrijk om verder te kunnen gaan en niet vast te zitten in het verleden. Als je iemand vergeeft, kun je oud zeer loslaten. Je bevrijdt jezelf van een grote last. Bedenk dat je vergeven voor jezelf doet. Je ontkent niet wat er is gebeurd en je wilt ook niets goedpraten of het verleden veranderen. Je aanvaardt slechts wat er is gebeurd en laat de hoop varen op een beter verleden. Vanaf nu gun je jezelf om je beter te voelen.

Bewegen om balans terug te vinden

Je kunt je brein en je gevoelens positief beïnvloeden door meer te bewegen. Bewegen is niet alleen goed voor je fysieke gezondheid, maar helpt ook enorm om emotionele stress te verminderen. Door je bewust op je ademhaling en je bewegingen te concentreren, kun je afstand nemen van je gedachten en emoties en je evenwicht terug te vinden.

Positieve mindset als antwoord op oud zeer

Wanneer je jezelf verplicht niet meer aan het oude zeer te denken, zul je er juist aan denken. Probeer daarom negatieve gedachten niet te onderdrukken, maar juist te weerleggen en te vervangen door nieuwe positieve gedachten.

Het belang van tijd en geduld

Helaas kun je oud zeer niet snel loslaten door er een keer over te praten of door een keer te gaan wandelen. Het zal je tijd kosten. Wees daarom geduldig en vriendelijk en begripvol tegen jezelf. Het kan bijvoorbeeld zijn dat het je in het begin nog moeite kost bepaalde dingen te doen die je aan de pijn van vroeger doen herinneren. Daar is niets mis mee. Gun jezelf de tijd om beetje bij beetje je angsten te overwinnen en de pijn en het verdriet in het verleden te laten.

Conclusie: De kracht van loslaten in het overwinnen van oud zeer en stress

Oud zeer kun je niet zomaar uit je geheugen wissen. Je kunt het niet loslaten in de zin van er gewoon niet meer aan denken. Maar je kunt het wel leren loslaten door niet toe te staan dat het verleden jou in zijn greep heeft. Door er met anderen over te praten en te beseffen dat je het verleden niet meer kunt veranderen, kun je het oude verdriet een plekje geven en voorkomen dat de herinneringen je leven beheersen. Als je hierin slaagt, zul je jezelf heel veel emotionele stress besparen en positiever in het leven kunnen staan.

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Veelgestelde vragen

Draag je een traumatische gebeurtenis van vroeger met je mee? Of heb je last van herinneringen uit het verleden die je nog steeds pijn en verdriet bezorgen? Dan kan het zijn dat je last hebt van oud zeer. Je kunt je hierdoor erg moe voelen of veel emotionele stress hebben.

Oud zeer loslaten kan moeilijk zijn, omdat het om diepe emotionele wonden kan gaan. Het kost tijd om die wonden te laten genezen. Bovendien kan het pijnlijk zijn om over oud verdriet te praten, het verleden te accepteren en de betrokken personen te vergeven.

Het is per persoon verschillend hoeveel tijd het kost om oud zeer te verwerken. We zijn allemaal anders, ervaren gebeurtenissen anders en verwerken dingen op een andere manier. Bovendien is het oude zeer ook per persoon verschillend en hebben sommigen heftiger dingen te verwerken wat meer tijd kost.

Oud zeer verwerken vergt inzet. Helaas kun je herinneringen of traumatische gebeurtenissen niet zomaar uit je hoofd verwijderen. Misschien lijkt het dat het vanzelf overgaat omdat je er wellicht jarenlang niet aan hebt gedacht en er geen last van hebt gehad. Maar oud zeer kan ineens opduiken als je het niet goed hebt kunnen verwerken.

Referenties

  1. Slachtofferhulp.nl – Slachtofferhulp Nederland staat voor je klaar – gevonden op 24/05/2023
    Link naar pagina op slachtofferhulp.nl

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *