Binnenvetten en gevoelens opkroppen: Ken je de uitspraak van: “Die is het een binnenvetter?”. Het wordt vaak gezegd wanneer het eigenlijk al te laat is. Mensen die emoties opkroppen en niet voor hun gevoelens opkomen, krijgen op vroege of late leeftijd te maken met zowel lichamelijke als mentale gevolgen. Het is niet gezond voor de mens om zich niet te uiten.

Hoe komt het dan dat sommige mensen hun gevoelens liever voor zich houden en wat zijn de gevolgen van het opkroppen van de gevoelens? In dit artikel leggen wij precies uit waar het door komt en wat het belang is van je gevoelens onder woorden brengen.

Binnenvetter

Oorzaken van binnenvetten

Er zijn altijd wel bepaalde zaken waar je liever niet over spreekt. Maar wanneer dit vaker zo is dan niet, dan kun je letterlijk met je ziel onder de armen lopen. Wat zijn precies de oorzaak van het binnenvetten?

Hieronder vatten we een paar oorzaken van binnenvetten samen:

Angst voor afwijzing or veroordeling

Een van de meest voorkomende redenen dat mensen hun emoties opkroppen, is vanwege de angst op afwijzing. Je zit ergens mee, maar je bent bang om hier veroordeelt om te worden. Door angst voor de mogelijk negatieve reactie houd je het liever voor je. Mensen die van nature onzeker zijn, zullen sneller de angst voelen om afgewezen te worden.

Lees meer over jezelf veroordelen

Jeugd en trauma

Binnenvetters zijn mensen die op jonge leeftijd vaak al een negatieve ervaring hebben gehad met zichzelf te uiten. Als je op jonge leeftijd al een negatieve ervaring hiermee hebt meegemaakt, kan dit zorgen voor een levenslang trauma. Je kunt bijvoorbeeld belachelijk zijn gemaakt of uitgelachen vanwege jouw openheid over je gevoelens. Het is dan extra moeilijk om dit nog eens te doen.

Meer over jeugd en burn-out

Sterk zijn

Mensen die graag sterk willen overkomen, zullen hun gevoelens sneller opkroppen. Jouw sterke imago mag natuurlijk niet lijden onder jouw gevoelens. Door altijd maar sterk te willen zijn, kun je van binnen juist veel schade aan richten. Verkijk je ook niet op mensen die het allemaal op een rijtje lijken te hebben. Van binnen kunnen er nog heel wat opgehoopte emoties zitten.

Je gevoelens niet onder woorden kunnen brengen

Betrokken bij anderen

Wanneer je erg betrokken bent bij de gevoelens van anderen, kun je jezelf een beetje vergeten. Je weet zo goed de problematiek van anderen, dat je hen niet wilt opzadelen met jouw ‘problemen’. Je kunt jouw problemen als een last zien en wilt anderen juist sparen.

Lees meer over overbetrokkenheid

Niet begrepen worden

Een andere reden waarom veel mensen hun emoties opkroppen, is omdat zij zich niet begrepen voelen. Zit je bijvoorbeeld ergens mee waarvan je denkt dat niemand dit zal begrijpen? Dan houd je dit natuurlijk liever voor je. Toch weet je helemaal niet of dit werkelijk zo is wanneer je het niet vertelt. De kans is groot dat mensen je juist wel begrijpen, maar dat het simpelweg nog nooit ter sprake is gekomen.

Gevolgen je gevoelens opkroppen

Hoe sterk je ook wilt overkomen door geen emotie te laten tonen, vroeg of laat heeft het helaas alleen maar nare gevolgen voor jezelf. Emoties kun je niet blijven opkroppen. Vroeg of laat barst de bom en dan ben je vaak nog verder van huis.

Stress

Door jouw gevoelens voor je te moeten houden, kun je veel stress ervaren. Door het leven van alledag maar door te laten gaan, kan het extra veel moeite kosten om maar gewoon door te gaan. Hierdoor kun je erg veel stress ervaren. Stress kan op een gegeven moment uitmonden in mentale en fysieke klachten.

Stressgerelateerde klachten komen vaak voor bij binnenvetters.

Depressie

Door je emoties maar op te hopen, blijf je er mee rondlopen. Hierdoor kun depressieve gevoelens ontstaan. De onmacht en het gevoel dat het nooit over zal gaan blijft omdat je jezelf niet kunt uitten.

Lees ook: Depressie door stress

Moeheid

Het kost natuurlijk enorm veel energie om je gevoelens voor je te houden. Door altijd maar een vrolijke lach op te zetten terwijl je je van binnen zo totaal niet voelt, kan extra veel energie kosten. Aan het einde van de dag kun je letterlijk helemaal op zijn.

Burn-out

Wanneer je te lang jouw emoties opkropt, kan het zorgen voor een burn-out. Een burn-out als gevolg van het opkroppen van de emoties komt zeer vaak voor. Mensen met een burn-out hebben het gevoel dat ze emotioneel zijn opgebrand en kunnen gewoon even niet meer.

Gevoelens opkroppen

Binnenvetten bespreekbaar maken

Gelukkig hoeft het helemaal niet zo ver te komen. Herken jij je in bovenstaande oorzaken en wellicht ook wel in een aantal gevolgen? Dan is het tijd om actie te ondernemen. Het belangrijkste is om jouw gevoelens bespreekbaar te maken. Dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan voor een binnenvetter.

Toch is dit de sleutel tot succes. Het kan fijn zijn om iemand op de hoogte te brengen van jouw gevoel of hulp van buitenaf te zoeken. Hierdoor doorbreek je het taboe en kan er al een last van je schouders vallen.

Wanneer mensen weten wat er speelt, kan er ook rekening met je worden gehouden. Zo kun je bijvoorbeeld tijdelijk wat minder gaan werken of juist meer praten met jouw partner of vrienden. Wees niet bang voor afwijzing, maar probeer zo open mogelijk te zijn zodat anderen het kunnen begrijpen.

Jezelf beter leren uiten

Vind je het moeilijk om binnen jouw vrienden en kennissenkring iemand te vinden om mee te praten? Wees dan niet bang om hulp te zoeken. Een onafhankelijk persoon kan soms nog beter kijk op de zaak geven. Ook hoef je bij professionals niet bang te zijn voor afwijzing of veroordeling. Zoek bijvoorbeeld een coach waar jij je verhaal kwijt kan of ga langs bij de huisarts voor een verwijzing naar psychologische hulp. Een goede coach kan je helpen om jouw persoonlijke valkuilen te herkennen en je helpen om je gevoelen beter te kunnen uiten. Een burn-out of stress gerelateerde klachten kun je beter voorkomen dan genezen.

Herken jij in bovenstaande oorzaken en gevolgen? Dan is de kans best groot dat je een binnenvetter bent. Gelukkig hoeft dit niet te betekenen dat je last krijgt van stress gerelateerde klachten of met zekerheid een burn-out zult krijgen. Het betekent dat het tijd is om er iets aan te gaan doen. Doorbreek het taboe en praat erover. Praat erover met dierbare vrienden of familie of zoek professionele en onafhankelijke hulp.

Gerelateerde artikelen

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *