Jaloezie is een gevoel dat niemand wil hebben. Het zorgt voor stress, paniek en bovenal kan het voor conflicten zorgen. Wanneer je jaloers bent, gaan er diverse emoties door je lichaam heen. Je bent boos op die persoon, omdat hij of zij iets heeft wat jij heel graag wil hebben. Tegelijkertijd voel je je ook machteloos, omdat jij het misschien niet kan hebben, terwijl de ander er zo mee kan pronken.

En de mensen om je heen begrijpen dat gevoel niet. Je begrijpt al, jaloezie is een bekend gevoel voor velen van ons. In dit artikel lees je daarom alles wat je moet weten over het gevoel “jaloers zijn” en wat het effect is van het beantwoorden van het gevoel van jaloezie.

Jaloersheid kan overslaan in een burn-out omdat het enorm veel energie kost.

Meer weten over burn-out?

Bekijk dan ons gratis E-book: symptomen burn-out

Wat is jaloezie?

We gaan het in dit artikel dus over jaloezie hebben, maar wat betekent “jaloezie” eigenlijk? Aan “jaloezie” kan je niet echt een betekenis koppelen. Het is, net als woede en blijdschap, een gevoel. Het is een gevoel dat je slechts kan omschrijven als een uitermate negatief gevoel. Bij jaloezie gaat het eigenlijk erom dat je het niet prettig vindt dat de ander iets bezit, wat jij heel graag wil hebben.

Je vindt het niet leuk dat die persoon kan pronken met die smartphone, terwijl jij die smartphone al enige tijd op je verlanglijstje hebt staan. Of wanneer die ene leuke man ineens bezet is door een bekende van je, een vriendin bijvoorbeeld. Op de werkvloer kan je ook te maken hebben met jaloerse gevoelens. Denk bijvoorbeeld aan een collega, die wel de promotie kreeg en jij niet, terwijl jij er misschien wel nog harder voor hebt gewerkt.

Jaloezie wordt vaak veroorzaakt door onzekerheid. Zo ben je misschien onzeker over het feit of je vriend al dan niet zal vreemdgaan, wanneer hij een avond op stap gaat met vrienden. Of je bent onzeker omdat je denkt dat je baas jou niet goed genoeg vindt voor die promotie, maar jouw collega wel.

De kenmerken van jaloers zijn

Nu we weten wat jaloezie inhoudt, gaan we kijken naar de kenmerken van jaloezie. Want wanneer weet je of je jaloers bent? Welke emoties en/of gedachten gaan door je lijf als je jaloers bent? Dat gaan we nu hier bespreken.

Voordat je met zekerheid kan zeggen dat je jaloers bent, moet je een bepaalde mate van afgunst voelen jegens de persoon in kwestie. Ook moet je die persoon wantrouwen, in wat hij of zij doet. Tot slot moet je ook een angstig gevoel hebben. In het ergste geval kan je zelfs last hebben van rillingen, duizeligheid of lichte spierspanningen. Uiteraard komen deze laatste kenmerken zelden voor, dan moet er iets bijzonder ergs zijn gebeurt willen deze kenmerken tot uiting komen.

In een liefdesrelatie komt ook een ander kenmerk om de hoek kijken. Je laat immers vaak aan je partner zien of weten hoeveel je wel niet van hem/haar houdt. Natuurlijk mag dat ook, het is zelfs volkomen normaal dat je laat weten dat je van je partner houdt, maar het kan ook een beklemmend gevoel geven aan je partner.

Lees ook: Zelfverzekerd zijn

Jaloezie in een relatie

Jaloezie in een liefdesrelatie kan zich op verschillende manieren uiten. Dat betekent bijvoorbeeld dat jij niet wil dat jouw partner een avond op stap gaat met vrienden, uit angst voor wat er misschien, ooit kan gebeuren. Als je ervaring hebt in het verleden met een partner die is vreemd gegaan, is dat uiteraard afschuwelijk. Het is begrijpelijk dat het je vertrouwen in een volgende relatie schaadt, maar bedenk jezelf daarmee wel dat jij onbewust jouw partner (en jezelf) beperkt in vrijheid om een keer een avond op stap te gaan met vrienden.

Aan de andere kant is een beetje jaloezie in een relatie niet verkeerd. Een beetje jaloezie kan zelfs vleiend zijn, omdat je weet dat het niet altijd vanzelfsprekend is om zo gelukkig te zijn in een relatie. Echter, bij een heftig gevoel van jaloezie kunnen er conflicten ontstaan, uiteraard veelal pas op de lange termijn. Jouw partner zal zich, zoals hiervoor ook is besproken, beklemt voelen.

Jaloezie op het werk

Zoals gezegd kan ook op de werkvloer jaloezie gevonden worden. Het kan voor conflicten zorgen zodra je de jaloerse gevoelens uit, omdat de ander merkt dat je jaloers op hem bent. Bovendien zorgt het ook voor een verminderde productiviteit, omdat jullie beiden met minder plezier naar het werk gaan.

Lees ook: stress in je relatie

Jaloezie in relatie tot stress en burn-out

Jaloezie zorgt ook voor stress. Iedere dag je weer zorgen maken over die persoon met die smartphone die jij graag wil hebben. Het zorgt op langere termijn voor stress. En stress kam uiteindelijk resulteren in een burn-out. Je hebt een burn-out wanneer je je opgebrand voelt. Je hebt geen energie meer voor de activiteiten waarbij je de vorige keren wel energie had. Je bent, emotioneel gezien, overspannen.

Wanneer je je langdurig overspannen voelt, kan je spreken van een burn-out. Bij een burn-out gaat het dus over een langere periode, overspannenheid zelf wordt veelal gezien als het voorstadium van een burn-out.

Lees ook: Negatief zelfbeeld en burn-out

Heb je teveel last van stress?

Is jaloezie daar een belangrijke boosdoener in?

Bekijk dan: coaching bij stress

Toegeven aan jaloezie

Jaloers zijn is dus geen leuk gevoel. Sterker nog: het is een negatief gevoel waar jij persoonlijk narigheid van ervaart. Het is daarom volkomen begrijpelijk dat je van dat nare gevoel af wil.

Wat je ook doet, zorg ervoor dat je de jaloezie niet de strijd laat winnen. Dit betekent inderdaad dat je niet toegeeft en meegaat in dit gevoel van jaloezie. Wanneer jaloersheid de strijd wint, stuurt het in feite jouw leven aan! Het hek is dan van de dam en een negatieve vicieuze cirkel begint.

Lees ook over stemmingswisselingen

Jaloersheid overwinnen

Ook in een relatie is het niet verstandig om het jaloerse gevoel te beantwoorden. Denk je echt dat je gelukkiger bent als je weet dat je jouw partner onbewust in zijn vrijheid beperkt? Het kan zijn dat daardoor juist de relatie op de klippen loopt, en dat wil je nu juist voorkomen. Probeer daarom met je partner in gesprek te gaan over de gevoelens die je hebt.

Hoe opener je bent, hoe beter je partner jou kan helpen om jaloezie te overwinnen. Daarbij is het verstandig om jezelf af te vragen of jij gelukkig zou zijn als de situatie andersom was, dus dat jouw partner jaloers is.

In een werkrelatie is het aan te raden om het gesprek aan te gaan met je werkgever. Vraag bijvoorbeeld waarom jouw collega de promotie kreeg. Dat zorgt voor duidelijkheid en begrip en eventueel punten waar je aan kunt werken

Lees ook: Omgaan met kritiek

Tevreden zijn met jezelf

Verder is het aan te raden om jezelf niet meer te vergelijken met anderen. Het is inderdaad makkelijker gezegd dan gedaan, maar uiteindelijk voel je je daar wel beter door. Je zal je minder onzeker voelen, waardoor jaloezie vanzelf verdwijnt. Waar je je ook jaloers door voelt, je hebt het niet nodig om gelukkig te zijn. Daarbij zal je je dus minder onzeker voelen, wat ook weer een positief gevolg is.

Als de tips uit dit artikel niet helpen, is het verstandig om professionele hulp te zoeken. Een geschikte coach kan jou helpen met de oorzaken van je jaloerse gevoelens op te sporen, om zo, samen met jou, jaloezie te beteugelen.

Gerelateerde artikelen

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Vergelijkbare berichten

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *