Concentratieproblemen bij burnout. Een link met ADHD?
arrow_drop_up arrow_drop_down

Concentratieproblemen bij burnout. Een link met ADHD?

Concentratieproblemen bij burnout: Heb je een burnout en eigenlijk je hele leven al concentratieproblemen dan is dit voor jou een interessant artikel.

Veel mensen, die van nature snel afleidbaar zijn worden geraakt door een burnout. Dit is eigenlijk logisch. Het leven van vandaag de dag, met al zijn prikkels, met zijn vraag naar multitasking, kost voor iemand met concentratieproblemen meer energie dan voor de gemiddelde Nederlander. Snel afgeleid zijn is geen ziekte. Het is in sommige beroepen ook een voordeel. Voor een politieagent kan het een voordeel zijn om snel afgeleid te zijn. Op deze manier ziet de agent meer dingen om zich heen en zal hij of zij eerder crimineel gedrag ontdekken.

Concentratieproblemen bij burnout

Van snel afgeleid zijn kun je echter wel ziek worden. Als je concentratieproblemen hebt dan is de kans op overbelasting groter. De kenmerken van overbelasting zijn:

Maar je concentratie was al niet zo best, waardoor het leven nog meer energie gaat kosten. Als overbelasting te lang duurt dan ontstaan er grotere problemen. Je kunt lichamelijke problemen gaan ontwikkelen, maar ook psychische; stemmingsstoornissen, angststoornissen, maar ook bijvoorbeeld een burnout.

Concentratieproblemen aanpakken

Van de burnout en overbelasting kun je met coaching en begeleiding goed herstellen. De concentratieproblemen zul je echter ook serieus moeten nemen, wil je niet weer in de vicieuze cirkelĀ  belanden. Hoe weet je nu af je sneller afgeleid bent dan de gemiddelde Nederlander? Hoe weet je nu of je aan AD(H)D moet denken?

Het belangrijkste kenmerk van ADHD en ADD is snel afgeleid zijn en dit moet bestaan vanaf de vroegste jeugd. Ben je daarnaast vanaf je jeugd ook hyperactief dan spreek je van ADHD en anders van ADD. Maar wat zijn nu kenmerken van snel afgeleid of hyperactief zijn? Hieronder volgt een lijst van kenmerken of woorden die misschien in je schoolrapport stonden of die je herkent van vroeger:

Kenmerken AD(H)DĀ Concentratieproblemen bij burnout

Dromerig, moeite met opdrachten afmaken, niet de concentratie op kunnen brengen voor saaie taken, altijd druk in het hoofd, dyslectisch zijn (komt vaak voor bij AD(H)D), niet of met veel moeite rustig op een stoel kunnen zitten, smoezen verzinnen om even van de stoel af te kunnen, een ander niet uit laten spreken, kamertje niet op kunnen ruimen, slordig werken, niet langer dan een kwartier geconcentreerd huiswerk kunnen maken, bij iets interessants niet meer kunnen stoppen (hyperfocus), haantje de voorste, aan anderen vragen wat je juf ook alweer had gezegd, veel naar buiten kijken, veel friemelen of wippen op de stoel, tijdens de les dingen wel begrijpen maar er thuis achter komen dat er dingen zijn gemist, vaak dingen kwijt zijn, altijd te laat zijn, vaak gehaast zijn, woedeaanvallen, niet kunnen opruimen, inbreken in andere gesprekken, zonder te vragen meespelen met anderen, storend gedrag in de klas, enz.

ADHD en zeer intelligent

Als je nu heel intelligent bent, dan zijn de concentratieproblemen op de lagere school nog niet opgevallen. Dan kan het zijn dat ze pas opvallen op die opleiding die bij je niveau past en je en beroep moet doen op je concentratie.

De boodschap van deze blog is: ben je burnout en herken je kenmerken van concentratieproblemen die vroeger al bestonden, neem dan eens contact op met Enrico de Krijger, auteur van dit artikel. Hij is bevoegd om AD(H)D te diagnosticeren. Vervolgens kun je gecoacht of behandeld worden en is de kans minder groot dat je weer in de vicieuze cirkel van concentratieproblemen-overbelasting-burnout belandt.

Over de schrijver
Enrico is burnoutcoach in de regio Friesland. Zijn expertise in de ADHD, ADD en ASS heeft hij opgedaan binnen de psychiatrie. Zelf brandde Enrico op tijdens een pittige studie. Dankzij een schat aan ervaring en diepgang is Enrico een prettige coach die heel veel mensen een enorm eind verder helpt
Reactie plaatsen

Gratis ebook:  zo herken je een burnout

(Inclusief checklist)

Met dit ebook leer je de symptomen van een burnout tijdig te herkennen. Al meer dan 10.000 gelijkgestemden hebben dit ebook gedownload.
Cookies