Hoogbegaafd, maar toch burn-out. Superslim maar toch opgebrand, hoe kan dat? Als je superslim bent, dan ben je toch wel in staat om goed voor jezelf te zorgen en weet je toch wel wat het allerbeste is voor jezelf?

Hoogbegaafd zijn betekent dat je naast een IQ van boven de 130, ook uitzonderlijk kunt presteren op andere terreinen. Vaak zijn hoogbegaafde mensen verbaal heel sterk, sociaal en kunnen ze razendsnel schakelen. Hierdoor gebeurt het vaak dat hoogbegaafde mensen zich in een uitzonderingspositie in de maatschappij bevinden die enerzijds afgunst en aan de andere zijde een sociaal isolement betekent.

In dit artikel laten we zien waarom je hoogbegaafd burn-out kunt zijn:

Burn-out door hoogbegaafd te zijn?

Ontdek alle symptomen van burn-out in ons E-book:

Kenmerken burn-out

Hoogbegaafd voordelen

Je bent een alleskunner. Als je je ergens voor inzet dan lukt het je ook. Nieuwe uitdagingen zijn heerlijk, zeker als je niet continu gecontroleerd wordt en je je eigen fantasie en vindingrijkheid kunt benutten. Als je er voor gaat zijn de resultaten fantastisch en je wordt er door geroemd.

Het gevoel dat je eigenlijk alles kunt bereiken wat je maar wilt, voelt heerlijk. Je komt vaak (veel sneller) met oplossingen die anderen nog lang niet hadden gezien en je bent al klaar wanneer de rest nog moet beginnen.

Geen supermens!

Hoewel hoogbegaafd, ben je als hoogebgaafde nog geen supermens. Je maakt nog steeds fouten met d’s en t’s, vergeet nog steeds je pinpas als je in de rij bij de supermarkt staat en ook snap je sommige dingen gewoon niet (of je wilt ze gewoon niet snappen).

Ondanks je hoeveelheid energie ben je ook steeds wel eens moe en wens je afzondering om even weer bij te komen. Ook is het beeld dat hoogbegaafde kinderen op zeer jonge leeftijd 2 tekeningen tegelijkertijd maken niet kloppend. Je bent als hoogbegaafde ook gewoon slecht in sommige dingen, al weet je dat vaak goed te verbloemen.

> Lees ook: Ziek worden door verveling – Een bore out

Hoogbegaafd nadelen

Je bevindt jezelf in een uitzonderingspositie in de maatschappij. Slechts 2% van de mensen ziet, voelt en leert op dezelfde manier als jij. Hoogbegaafdheid gaat heel veel verder dan alleen goed kunnen leren. Het is best irritant dat je veel alleen energie lijkt te hebben wanneer het hard gaat, of wanneer je je maximaal kunt inzetten.

De omgeving vindt dit hollen of stilstaan en vindt dat je ‘gewoon’ moet doen. Er wordt je regelmatig gevraagd waarom je het niet gewoon een beetje rustiger aan doet? Het antwoord is simpel: Dat kun je niet.

Wanneer een hoogbegaafde zich gaat schikken naar zijn omgeving, om toch maar geaccepteerd te worden komen ze in de knel met zelfsturendheid en eigen normen en waarden. Om toch gehoor te kunnen geven aan de innerlijke wens, draaien sommige hoogbegaafden compleet de andere kant op om een zeer eenvoudig en simpel leven te gaan leiden, waarbij anderen zich gaan conformeren aan gewenst gedrag

> Lees ook: moeite met regelmaat

Hoogbegaafd burn-out

De wens om geaccepteerd te worden in de maatschappij is bij iedereen aanwezig. Maar als je, als hoogbegaafde, toch al wat anders bent dan de overgrote meerderheid, is het best lastig om stevig en zelfsturend in het leven te staan. Neem daarbij die een forse portie van perfectionisme en discipline die hoogbegaafden eigen is en de ingrediënten voor een burn-out zijn aanwezig.

hoogbegaafd burnout
Student Studying Sleeping on Books, Tired Girl Read Book, Library

Meer dan eens komt een burn-out bij hoogbegaafden voort uit verveling of het niet kunnen voldoen aan eigen verwachtingen. Eerder prestaties bouwen een verwachtingspatroon voor komende prestaties in zowel de omgeving als bij de hoogbegaafde zelf.

Je doet er als hoogbegaafde goed aan gecoacht te worden op eigenheid. Op deze manier ga je accepteren dat je ‘net een beetje anders bent’ dan de rest en kun je je hoogbegaafdheid gaan gebruiken. Het gevolg? Een leven dat in balans is en je eindelijk de voldoening krijgt die je graag wilt

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Vergelijkbare berichten

Eén reactie

  1. Marianne schreef:

    Hoogbegaafd en ook ADD komt vaker voor wat dan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *