Vader zijn: Hoe kijk je terug op je eigen jeugd? Was je eigen vader streng of juist heel makkelijk? Was hij emotioneel betrokken of was hij juist afstandelijk en observerend? Grote kans dat je veel van je eigen vaderrol herkent in de rol die je vader (of moeder) vroeger had.

Maar nu sta jij er voor en wordt jij afgerekend door je kinderen op hoe goed of hoe slecht je het doet. Ongetwijfeld zullen ze jou net zo hard bekritiseren als jij je ouders hebt bekritiseerd. Hoe ga je daar mee om? Heb je het gevoel dagelijks tekort te schieten? Of ben je tevreden over je vaderschap?

Gratis e-book:
zo herken je
een burn-out
(Inclusief checklist)

Voorkom dat je energiereserves definitief leeg raken en je in een ernstige burn-out belandt met alle gevolgen van dien. Met dit e-book leer je de symptomen tijdig herkennen.

e-book-symptomen-burnout

Begin van het vaderschap

Het begin van het vaderschap is vaak verassend. Opeens staat je vrouw/ vriendin voor je met die typische blik: ze is zwanger! Gedachten vliegen alle kanten uit en op een roze wolk ren je door de Ikea en bouwmarkt, op zoek naar het allerbeste voor de kleine.

Misschien waan je jezelf opeens de allerbeste bouwvakker en wil je de complete bovenverdieping verbouwen. Alles om die kleine maar een goed huis te geven. De kleine wordt geboren, huis vol visite, kraamzorg maakt je hele huis schoon, genieten. Maar als je een jaar of 3 verder bent, begint die kleine opeens karaktertrekjes te krijgen en weerwoord te geven. Opeens is de functie ‘opvoeder’ bij je vaderrol opgekomen.

Een goede vader

Er is geen blauwdruk die je vertelt wat een goede vader is. Iedereen is anders, zowel vaders als kinderen. Als vader heb je van oudsher de leiding over je gezin. Jij als nuchtere persoon ziet wat goed is voor je gezin. Je werkt hard om er voor te zorgen dat je vrouw en kind(eren) niks te kort komen en probeert ze een leuk weekend te geven.

Vader als unieke opvoeder

Over het algemeen hebben vaders meer een opvoedende en moeders meer een verzorgende rol. Niet zo vreemd: over het algemeen zijn mannen wat rationeler en vrouwen wat meer emotioneel. Het lastige is dat, zeker wanneer je veel werkt, je al snel overkomt als een boeman die continu zijn kinderen loopt te corrigeren als hij eindelijk thuis is na een dag hard werken.

Druk voelen als vader

Het is niet raar dat je druk voelt als vader. Je wordt geacht een leuke man te zijn voor je vrouw/ vriendin, maar elke vrijdag een bosje bloemen is weer saai. Je moet dus ook weer verassend en leuk zijn. Bovendien wordt er van je verwacht dat je op zaterdag langs het voetbalveld staat, maar net op die dag wou je zelf een rondje hardlopen. ’s Avonds willen vrienden graag langskomen, maar eigenlijk ben je hardstikke moe en wil je een keer op tijd naar bed.

Al met al heb je dus veel op je bordje als vader. Een aantal taken die je hebt:

  • Goede vader
  • Goede man
  • Goede (schoon)zoon
  • Goede werknemer
  • Financiën inbrenger
  • Opvoeder
  • Klusjesman
  • Etc

Al deze taken worden nog wel eens onderschat bij het hebben van stress. Het is sociaal niet wenselijk dat je je gezin verwaarloosd, maar ook niet wenselijk om je werk halfbakken uit te voeren. Er wordt dus van je verwacht dat je overal 100% geeft.

Hoe kunnen wij je helpen?

Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland en zeer ervaren in het oplossen van stress en burn-out klachten.

Alleenstaande vader

Ok, je hebt de druk zoals reeds beschreven en helaas loopt je relatie ten einde. Je zult nog steeds moeten zorgen voor je kinderen, die bij hun moeder zijn blijven wonen. (wellicht al snel weer in een ander samengesteld gezin) Al snel doe je het nooit goed genoeg. Moeders worden al snel in hun gelijk gesteld wanneer het gaat om de verzorging van de kinderen. Bovendien heb je geen invloed op de gespreksonderwerpen die er gevoerd worden als je er niet bent en kun je je niet verweren als het over jou gaat.

CBS: 1 op de 5 kinderen woont niet in het zelfde huis als zijn of haar vader. Bovendien ziet 1 op de 7 kinderen zijn of haar vader helemaal niet!

Vreemd eigenlijk dat je als vader zo snel in een hoekje gedrukt wordt: je kunt je kind alleen verschonen op het vrouwentoilet, als alleenstaande vader gaat iedereen er klakkeloos van uit dat het kind bij zijn moeder woont, bij een bevalcursus gaat de aandacht naar de vrouw en als man wordt je raar aangekeken als je ook zwangerschapsverlof wil.

Als alleenstaande vader moet je dus, naast alle taken, ook opboksen tegen een hoop vooroordelen van anderen.

Een goede vader ben je al!

Als je je uiterste best doet om een goede vader te zijn, ben je er al één. Wellicht kun je je energie leren doseren en vaardigheden aanleren om beter te communiceren etc. maar de basis is dat jij je best doet om voor je kinderen klaar te staan.

Een goede vader heeft het nooit te druk voor zijn kinderen

Wanneer het vaderschap je te veel wordt door bijvoorbeeld:

Doe je er goed aan een vrijblijvend adviesgesprek aan te vragen. We gaan dan kijken hoe je succesvoller kunt zijn als vader.

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Vergelijkbare berichten

Eén reactie

  1. wat moet ik zegen geen word kan vinden om te zegen ik heb alle tijd zorgen voor mijn gezien maar uit endl leek ik ben slechet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *