arrow_drop_up arrow_drop_down

Omgaan met werkstress - Hoe doe je dat?

Werkstress is voor velen een grote uitdaging. We snappen allemaal wel dat het beter is om niet te stressen. Dat je zonder stress beter functioneert en je jezelf gelukkiger en beter voelt. Bovendien zijn lichamelijke klachten als gevolg van stress minder.

Omgaan met werkstress kent een aantal factoren die meespelen: Ten eerste spelen de factoren op het werk zelf een grote rol. Targets die gehaald moeten worden, lastige collega’s, gevaarlijk werk, hoge sociale druk en directieve leidinggevenden, zijn enkele factoren die bepalend zijn voor de hoeveelheid stress die je op je werk hebt.

Anderzijds zijn het de factoren uit de omgeving die meespelen in de mate van werkstress die je ervaart. Factoren als de gezinssituatie, ziekte van een naaste, een recessie, etc maken de belasting op jezelf groter, waardoor je meer stress ervaart. De emmer zit voller en loopt zodoende eerder over.

Ook zijn persoonlijke eigenschappen bepalend in de mate waarin je werkstress krijgt. Als je een perfectionistische inslag hebt, graag heel hard werkt en daar voldoening van krijgt, altijd voor iedereen klaar staat, geen genoegen neemt met een middelmatig resultaat en graag iedereen wilt motiveren heb je de kans meer werkstress te krijgen.

Omgaan met werkstress

10 tips tegen werkstress

Omgaan met werkstress betekent dat je deze drie factoren voor jezelf in kaart moet brengen en daarop in gaan spelen.

Een aantal praktische hulpmiddelen zijn:

1 | Overzicht houden

Door het overzicht te houden zorg je ervoor dat werkstress niet uitmondt in een emotionele brij. Het overzicht houden betekent dat je soms wat afstand moet houden van situaties. Dit kan op een letterlijke, danwel figuurlijke (emotionele) manier.

Voorbeeld: Wanneer een reorganisatie plaatsvindt, kan dat behoorlijk wat stress veroorzaken. Het is niet erg om op zo’n moment niet de meest betrokken medewerker te zijn wanneer je merkt dat je thuissituatie begint te leiden onder de reorganisatie op het werk. Hoewel dit tegenstrijdige gevoelens op kan leveren (je wilt immers je baan houden en werkt daarom extra hard) is het goed om een geschikte afstand te bewaren.

Dit betekent dat je op een rationele manier in kaart gaat brengen wat de reorganisatie inhoudt, dat je (meestal) weinig grip hebt op de keuzes die gemaakt worden en dat een reorganisatie ook wel weer overgaat.

2 | Bezinning

Bezinning zal je helpen om hoofd en bijzaken in je leven te scheiden. Soms maak je je ontzettend druk om allerlei onbenulligheden. Dingen die niet relevant zijn voor extra levensgeluk of plezier.

Bezinning zal helpen bij het bedenken van: ‘Waar ben ik eigenlijk mee bezig?’

3 | Beweging

Beweging is cruciaal bij het omgaan met werkstress. Goed bewegen zorgt voor een algehele fitheid waardoor je (preventief) beter bestand bent tegen stress.

Bovendien zorgt beweging voor de aanmaak van endorfine, waardoor het stresshormoon cortisol minder aangemaakt wordt. Beweging heeft dus een rechtstreekse verbinding met het krijgen van minder stress.

4 | Voeding

Goede voeding geldt als hout op een kachel: Gooi goed hout op een kachel en je zit lang en warm. Het verkeerde hout is snel op en brandt slecht.

Geef jezelf goede energie. Eet de goede dingen. Overdrijven hoeft niet, maar hou jezelf weg bij afhaalmaaltijden, fastfood en snacks. Eet wat het ‘land je te bieden heeft’ (dus sla in de zomer, andijvie in de winter).

5 | Rust/ Ontspanning

Rust en ontspanning zijn belangrijk om een goede arbeids-rust verhouding te krijgen. Het is niet erg om te presteren. Het is wel erg om altijd te presteren zonder daarbij te zorgen voor een goed herstel.

Een topschaatser kan niet enkel rondjes blijven schaatsen op maximaal vermogen. Het houdt ergens op. Het lichaam (en geest!) moet dan gaan herstellen.

Herstellen van inspanningen (fysiek en mentaal) gebeurt door het doen van twee dingen: Slaap en ontspanning.

Goed slapen houdt in dat je een vast slaapritme hebt en gezond lange nachten maakt. Ontspanning houdt in dat je dingen doet die je mag doen. Dit kan zijn dat je een boek leest, een ontspannende wandeling maakt, dat je foto’s gaat kijken dat je gaat fietsen, etc.

Omgaan met werkdruk

6 | Stoppen met piekeren

Hoewel het lastig is, is stoppen met piekeren erg belangrijk om te leren omgaan met werkstress. Piekergedachtes komen nooit uit. De doemscenario’s in je hoofd dus ook niet. De vreselijke dingen die je aanziet komen op je werk, worden dus nooit helemaal werkelijkheid.

Het tegenovergestelde van piekeren is alles van de zonnige kant zien. Soms is dit wel wat naief. Echter door het inzien van de zonnige kant, vergroot je vaak je creatieve vermogens en daarbij dus de oplossingen. Jezelf aanmoedigen om het juiste, positieve pad te lopen in je leven, helpt een hoop werkstress te voorkomen.

7 | Accepteren dat je niet overal grip op hebt

Vaak is de wenselijkheid dat je invloed hebt op heel veel dingen die er gebeuren. Dit kan reuze positief zijn. Je wilt iemand behoeden om ziek te worden. Of je wilt voorkomen dat het bedrijf waarvoor je werkt failliet gaat.

Toch is de werkelijkheid zo dat je niet overal grip op hebt. Dingen gebeuren soms gewoon. Dit onverwachte maakt het leven leuk, wanneer je dit kunt accepteren en kunt loslaten. Als dit je lukt, gebeuren er onverwachts goede (en minder goede) dingen. Het levert je geen stress meer op.

8 | Neem zelf de touwtjes in handen

Velen krijgen last van werkstress doordat ze niet zelf de touwtjes (de regie) in handen hebben over hun eigen leven. Werk dicteert het leven van velen. Het is een bron van zelfontplooing geworden. Echter is het veel zinvoller om de voldoening uit jezelf te halen dan uit werk.

Zelf de touwtjes in handen nemen betekent dat je moet weten wie je bent, en in welke richting je moet lopen. Dit vraagt soms om lastige keuzes. Maar wist je dat het niet nemen van regie de belangrijkste oorzaak is van burn-out? (TNO)

Werkdruk te hoog

9 | Uniek durven zijn

Er is er maar 1 zoals jij. Op je werk is er niemand die jou is. Wellicht zijn er mensen die op je lijken, maar ze worden nooit jou! Jezelf vergelijken met een ander heeft dus weinig zin, laat staan dat je je gaat aanpassen aan een ander, of aan een groep.

Jij met jouw unieke kenmerken en kwaliteiten doet er goed aan om dit ook ten volle te gebruiken. Het aanpassen aan een ander zorgt voor heel veel energieverlies en zodoende ook werkstress.

10 | Breng structuur aan

Structuur aanbrengen is niet alleen goed voor mensen met autisme. Het is belangrijk vooor iedereen. Uit onderzoek blijkt dat mensen die een vast slaapritme hebben, beter en dieper slapen en zodoende uitgeruster wakker worden. Dit betekent dat je op vaste tijden in bed ligt en op vaste tijden opstaat.

Structuur aanbrengen zorgt voor rust, vertrouwen en regelmaat. Je weet waar je aan toe bent en bent beter opgewassen tegen onverwachte invloeden.

Werkdruk verlagen

Beter omgaan met een hoge werkdruk?

Wil je hulp bij het toepassen van deze praktische punten?

Bekijk ons aanbod: coaching bij werkstress

Gerelateerde artikelen

Het kan zijn dat je meer wilt weten over bepaalde onderwerpen die in dit artikel zijn aangehaald. Hier vind je meer informatie over:

Hulp bij burn out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Verveling slecht

Over de schrijver
Ik ben Ruud Meulenberg. Eigenaar en oprichter van Meulenberg Training & Coaching. Ik begeleid mensen met stress- en burnoutklachten door ze 'letterlijk' in beweging te laten komen (wandelen/ hardlopen) Samen met een krachtig team van professionele coaches, help ik mensen door heel Nederland heen om van stress en burn-out af te komen. Ik probeer het goede voorbeeld te geven: Ik werk maximaal 24 uur per week, ik sport, geniet van mijn gezin en ik heb betekenisvol werk ;).
Petra Bolhuis

Door

Petra Bolhuis

op 8 March 2018

Wat een duidelijk artikel, net wat ik nodig had op dit moment. Hier kan ik mooi mee veder tijdens mijn reïntegratie.

Ruud Meulenberg
Reactie plaatsen

Gratis ebook:  zo herken je een burnout

(Inclusief checklist)

Met dit ebook leer je de symptomen van een burnout tijdig te herkennen. Al meer dan 10.000 gelijkgestemden hebben dit ebook gedownload.
Cookies