Medici hebben hoofdpijn onderverdeeld in vier soorten: spanningshoofdpijn, clusterhoofdpijn, migraine en medicatie afhankelijke hoofdpijn. Spanningshoofdpijn is de meest voorkomende vorm van hoofdpijn. We zien spanningshoofdpijn het vaakst voorkomen bij mensen tussen de 30 en 39 jaar. Mannen hebben er over het algemeen vaker last van dan vrouwen. Een groot deel van deze mensen worden door de klachten behoorlijk beperkt, zowel op hun werk als in hun sociale leven.
Ook bij kinderen komt spanningshoofdpijn voor.
Gratis e-book:
zo herken je
een burn-out
(Inclusief checklist)
Voorkom dat je energiereserves definitief leeg raken en je in een ernstige burn-out belandt met alle gevolgen van dien. Met dit e-book leer je de symptomen tijdig herkennen.
De kenmerken van spanningshoofdpijn
Spanningshoofdpijn is aan beide kanten van je hoofd aanwezig, maar komt soms ook aan slechts een kant voor. De pijn wordt omschreven als drukkend, zeurend of als een knellende band om je hoofd. Vaak wordt gedacht dat de hoofdpijn vanuit nek of schouders naar het hoofd gaat. Hoofdpijn door nek en schouderklachten komt echter niet zo vaak voor, al kan het wel zo worden ervaren.
Spanningshoofdpijn verergert niet bij lichamelijke inspanning. De hoofdpijn kan zich incidenteel 30 minuten voordoen tot dagelijks voor langere tijd.
We spreken van milde spanningshoofdpijn als deze minimaal 1 dag en maximaal 12 dagen per maand voorkomt. Is de hoofdpijn maximaal 15 dagen per maand aanwezig voor ten minste 3 maanden, dan spreken we van episodische spanningshoofdpijn. Chronische spanningshoofdpijn komt meer dan 15 dagen per maand voor en is tenminste 3 maanden aanwezig.
Zoals we al schreven, bestaan er 4 soorten hoofdpijn. Het kan zijn dat je twijfelt of jouw hoofdpijn wel spanningshoofdpijn is. Op de website van het Nederlands Huisartsen Genootschap staat een zelftest, die je een indicatie geeft over de vorm van hoofdpijn die jou kwelt.
Hier vind je de hoofdpijn zelftest
Hoofdpijn: een grote spelbreker
Marion is een van dames die sinds kort een 1-op-1 coaching bij ons volgt. Ze staat op het randje van een burn-out en ervaart dagelijks nog veel stress. Ze heeft veel uiteenlopende klachten, maar haar spanningshoofdpijn ervaart ze als een van de heftigste.
Op verzoek van haar huisarts heeft ze een hoofdpijndagboek bijgehouden. Dit omdat haar arts wilde weten of de medicijnen die ze kreeg voorgeschreven wel de juiste uitwerking hadden. Maar ook om te bevestigen dat er sprake was van spanningshoofdpijn en niet van een andere vorm zoals bijvoorbeeld migraine.
Het Nederlands Huisartsen Genootschap heeft een kant-en-klaar hoofdpijndagboek op hun website www.thuisarts.nl staan. Heb je regelmatig last van hoofdpijn, dan kan je deze downloaden via deze link: hoofdpijndagboek.
Door het dagboek enkele weken nauwkeurig bij te houden, kan jouw arts een betere diagnose stellen en aan de hand daarvan de juiste behandeling bepalen.
Uiteindelijk werd het vermoeden bij Marion bevestigd: ze had last van spanningshoofdpijn. Haar klachten waren zo ernstig, dat ze de avonden alleen nog op de bank doorbracht. Ze slikte dagelijks een behoorlijke doses paracetamol. Na verloop van tijd kreeg ze specifieke pijnmedicatie voorgeschreven. Ze realiseerde zich dat ze te veel op haar bordje had en dat stress de trigger van haar hoofdpijn was. Maar met een eigen bedrijf is op de rem trappen niet zo makkelijk. Tenslotte moest er brood op de plank blijven komen!
Haar sociale leven stond op een laag pitje. Ze had geen puf meer om nog iets leuks te gaan doen zodra ze klaar was met het noodzakelijke werk. Ze was knorrig en bij tijd en wijle somber. Maar nog steeds was ze in de waan dat alles werd veroorzaakt door haar hoofdpijn. Zonder hoofdpijn zou ze weer energie krijgen, weer op stap kunnen gaan met haar gezin en haar sociale leven zou weer opbloeien.
Zie ook: Eigenschappen die leiden tot een burn-out
Hoofdpijn oorzaken naast stress en spanning
Spanningshoofdpijn zegt het eigenlijk al: hoofdpijn veroorzaakt door spanning. Alhoewel spanningshoofdpijn niet altijd door spanning wordt veroorzaakt. Spanning houdt hoofdpijn daarentegen wel in stand. Maar er zijn meer triggers dan spanning die deze vorm van hoofdpijn veroorzaken:
- Vermoeidheid en oververmoeidheid bij een burn-out
- Te hoge spierspanning en/of een verkeerde houding
- Lichamelijke inspanning die te hoog is en/of te lang aanhoudt
- Turen, waardoor langdurige ooginspanning ontstaat
- Hormonale schommelingen
- Gebitsaandoeningen
- Bloedarmoede
- Sommige allergieën.
Wanneer je naast hoofdpijn meerdere klachten hebt
Naast hoofdpijn is vermoeidheid een van de kenmerken van een burn-out. Wanneer je hard op weg bent naar zo’n burn-out, dan moet je ook haast wel uitgeput zijn van alle spanningen die je al veel te lang met je meedraagt.
Neem Marion: door stress ontstond spanningshoofdpijn, maar ze was ook extreem moe.
In plaats van de stress aan te pakken, wat ze als dringend advies van haar huisarts had meegekregen, ging ze naar de fysiotherapeut. Haar nek- en schouderspieren waren zo gespannen, kon hij er wat aan doen, zodat haar hoofdpijn zou afnemen?
Uiteraard stelde de fysiotherapeut vast dat ze een veel te hoge spierspanning had in nek en schouders. Spanningen kunnen overigens op vele plekken in je lichaam voelbaar zijn.
Hoofdpijn vanuit nek
Gespannen spieren in nek en schouders komen vaak voor, omdat we in stress situaties geneigd zijn onze schouders op te trekken. Hierdoor raken deze spieren overbelast. Ook de spieren in ons gezicht kunnen gespannen zijn bij stress.
Marion zat dagelijks achter haar beeldscherm. De fysiotherapeut informeerde naar haar houding. Ze had inderdaad haar stoel, bureau en beeldscherm niet goed op elkaar afgestemd. Verder nam ze te weinig pauzes, die ook te kort waren. Hierdoor werden haar ogen gedwongen te lang inspannend te kijken. Zowel een verkeerde houding als het langdurig turen naar het beeldscherm kan vermoeidheid veroorzaken en een zeurende hoofdpijn geven.
Naast de adviezen kreeg ze massages om de spanning in haar spieren te verminderen.
Hoe kunnen wij je helpen?
Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland en zeer ervaren in het oplossen van stress en burn-out klachten.
Drukkende hoofdpijn
Spanningshoofdpijn wordt vaak als een drukkende pijn beschreven. Het zit aan beide kanten van je hoofd, rondom je hoofd of in je nek. Spanningshoofdpijn is heel erg vervelend, maar niet gevaarlijk. Is er geen sprake van meerdere ernstige klachten naast de spanningshoofdpijn, dan is een gezonde leefstijl voldoende om de hoofdpijn tegen te gaan. Dit betekent:
- regelmatig ontspannen
- voldoende bewegen
- zorgen voor frisse lucht
- gezonde voeding en
- een goede nachtrust.
Fysiotherapie als symptoombestrijding
Wanneer hoofdpijn samen gaat met andere stress gerelateerde klachten, dan is een fysiotherapeut niet voldoende om al je klachten teniet te doen. Na vele behandelingen moest Marion dan ook concluderen dat de fysiotherapeut haar niet van haar hoofdpijn kon verlossen.
Het komt vaker voor dat mensen één bepaalde klacht overbelichten en de andere klachten negeren of zien als bijkomend verschijnsel. Oneerbiedig gezegd steken deze mensen hun kop in het zand. Ze willen of kunnen niet accepteren dat er meer aan de hand is. Zelfs in deze tijd, waarin stress en een burn-out inmiddels een geaccepteerde volksziekte is, blijft het voor sommige mensen moeilijk dit te accepteren. Vaak speelt schaamte, het gevoel te falen of het gevoel zwak te worden gevonden, een rol. Het accepteren van stress, en in hogere mate een burn-out, is dus niet voor iedereen makkelijk.
Kijk uit voor medicatie afhankelijke hoofdpijn!
We zijn inmiddels een paar maanden verder. Marion heeft nog steeds hoofdpijn en alle paracetamol en pijnstillers werken inmiddels nauwelijks meer.
Ze gaat opnieuw naar haar huisarts. Zij stelt voor om te stoppen met alle medicatie die ze gebruikt voor haar hoofdpijn. En dat was even (niet) slikken!
Marion hoorde dat ze bijvoorbeeld door het nemen van slechts één paracetamol per dag gedurende een periode va 3 maanden al hoofdpijn kon ontwikkelen. En ze slikte er 8 per dag! Er zijn honderdduizenden mensen die dit echter ook niet weten. Want uit onderzoek blijkt dat zo’n 340.000 mensen hierdoor met medicatie-afhankelijke hoofdpijn rondlopen.
Ze stopte dus met paracetamol en pijnstillers, en na verloop van tijd werd haar hoofdpijn ook wel iets milder. Maar nog steeds voelde ze zich enorm belemmerd door de klachten.
Druk in hoofd of druk op hoofd = druk in het hoofd!
Natuurlijk was het bij Marion druk in het hoofd. Ze voelde zich verantwoordelijk voor alles wat te maken had met haar bedrijf. Ook wilde ze succesvol zijn. Ze wilde een kers op haar taart.
Maar al die eisen die ze aan zichzelf stelde, hadden haar volledig uitgeput en allerlei klachten veroorzaakt. Door alles op te hangen aan haar hoofdpijn, was zij een van de mensen die de kop in het zand stak. Maar dat houdt niemand vol en ook Marion niet. Ze was klaar met haar stressvolle leven en ging op zoek naar een manier die bij haar paste om voor eens en altijd een einde te maken aan haar stress. Ze begreep eindelijk dat ze hulp nodig had.
Stress hoofdpijn
Marion had spanningshoofdpijn door stress en vermoeidheid. Maar ze zat ook dicht tegen een burn-out aan. Dat bleek ook wel overduidelijk uit de symptomen die ze had.
Iedereen ervaart een burn-out op zijn eigen manier, de vele symptomen die er bij een burn-out horen zorgen ervoor dat er ook geen enkele burn-out hetzelfde is. Het voorkomen of herstellen van een burn-out is daarom maatwerk.
Helaas bestaat er dus ook geen handleiding of standaard training. Omdat alles draait om stress, zocht Marion professionele hulp die was gespecialiseerd in dit onderwerp. Een wekelijks gesprek in een kantoortje paste niet bij haar, maar coaching in de buitenlucht juist weer wel. En zo kwam Marion terecht bij Ruud Meulenberg Training en Coaching.
Van spanningshoofdpijn naar ontspanning
Het werd ons al snel duidelijk wat er aan de hand was bij Marion. Met onze persoonlijke 1-op-1 coaching hebben we eerst al onze aandacht gericht op alle lichamelijke klachten. Maar ook emotionele klachten spelen wel degelijk een rol bij stress en een burn-out. Zo heeft onderzoek geleerd dat psychische en lichamelijke problemen invloed op elkaar uitoefenen. Je lichamelijke gezondheid kan zowel een positief als negatief effect hebben op de psyche. Andersom kan ook: emotionele problemen kunnen ervoor zorgen dat je lichamelijke klachten krijgt.
Bij onze coaches is niets menselijks vreemd. Alles is bespreekbaar en blijft onder ons. Omdat praten over soms ‘vreemde’ emotionele klachten niet voor iedereen gemakkelijk is, kijken wij dan ook altijd naar een passende coach, zodat er op natuurlijke wijze een vertrouwensband kan ontstaan.
Bij Marion speelden er dus ook meer symptomen een rol. Ze kon zich moeilijk ontspannen bijvoorbeeld, en daar moesten we zo snel mogelijk wat aan doen. We hebben samen ademhalingsoefeningen gedaan. Dit soort oefeningen zijn uitermate geschikt om overal en altijd te doen: achter je bureau, in de rij bij de kassa of gewoon lekker op de bank. Met ademhalingsoefeningen kan je in een verrassend korte tijd je stresslevel omlaag brengen. En dat was precies wat Marion als eerste nodig had.
Wil jij ook wel eens zo’n oefening proberen? Hier vind je er verschillende: Ademhalingsoefeningen: tijd om op adem te komen!
Nog even iets over stress
Stress is iets wat ons in normale omstandigheden helpt te overleven. Wanneer wij in een lastige of gevaarlijke situatie terecht komen, reageert ons lichaam door stresshormonen aan te maken, waardoor wij kunnen vechten of vluchten. Deze hormonen zorgen er onder andere voor dat onze ademhaling en hartslag verhoogt en onze bloeddruk stijgt. Door de extra bloedtoevoer naar onze spieren is ons lichaam klaar voor actie.
Zodra de lastige situatie voorbij is, verlaten de stresshormonen ons lichaam en komen we weer in de ruststand. Dit noemen we gezonde stress.
Ongezonde stress ontstaat wanneer de gevaarlijke situatie te lang blijft aanhouden. Hierdoor blijft het stresshormoon ook te lang in ons lichaam, waardoor we klachten krijgen.
Deze ongezonde stress leidt tot chronische stress en uiteindelijk tot een burn-out.
Stress is een langdurige overbelasting. Deze overbelasting wordt vaak door onze eigen, persoonlijke visie veroorzaakt. Een paar voorbeelden:
- werkstress, we vinden dat we continu op een hoog level moeten presteren
- financiële stress, we willen alles zo goed mogelijk voor elkaar hebben in ons leven
- stress om te falen, we willen alles perfect doen
- sportstress, we zijn alleen tevreden als we vooraan eindigen.
Hulp bij burn-out en stress
Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!
Bekijk ons aanbod voor: