Vluchtgedrag en vluchten in je werk: Het werkleven is door de jaren heen aan zeer veel veranderingen onderhevig geweest. Vroeger was het zo dat een groot gedeelte van de werknemers arbeiders waren. Deze mensen hadden niet per se een affiniteit met hun werk, maar ze wisten dat het gedaan moest worden. Met andere woorden: ze werkten om te leven. Er moest simpelweg brood op de plank komen. Het werk was niet onderdeel van hun maatschappelijke leven, maar daarentegen meer een noodzaak.

In onze nieuwe technologische maatschappij is dat gegeven echter danig overhoop gegooid. Tegenwoordig is het niet meer enkel zo dat mensen werken om te leven, maar ook dat ze leven om te werken. Dit komt omdat veel werk fysiek minder zwaar is geworden en veel mensen er ook echt hun passie in kwijt kunnen. Sommige mensen gebruiken hun werk om hun vluchtgedrag te verdoezelen.

Met andere woorden: ze gaan werken omdat ze niet het hoofd kunnen bieden aan dagelijkse problemen. Ze zijn bijvoorbeeld ontevreden over hun gezinssituatie. Of ze zijn ontevreden over hun partner of hebben in het verleden iets ergs meegemaakt. Veel mensen gaan dan vluchten in het werk.

In dit artikel lees je meer over vluchten in het werk.

Vluchtgedrag en vluchten in je werk kan leiden tot een burn out.

Lees in ons gratis E-book alle symptomen van een burn out

Vluchtgedrag: de voordelen en nadelen

Vluchten in je werk heeft veel nadelen, maar ook enkele voordelen. Het voordeel van vluchtgedrag in je werk is dat het afleiding kan geven. Zeker in nare periodes als bijvoorbeeld bij een sterfgeval, is het niet verkeerd afleiding te hebben. Je werk kan dan afleiding geven omdat je je even ergens anders op kunt focussen. Op die manier kan vluchtgedrag dus even ontspannend zijn. Je brein kan dan even tot rust komen en je wordt niet continu geconfronteerd met nare gedachten

Wanneer je dit gaat overdrijven, bestaat de kans dat je weg gaat lopen voor het negatieve gevoel. Hoewel afleiding goed is, is het ogen sluiten voor het probleem dat er ligt niet gezond.

Lees ook: kenmerken van stress

Vechten of vluchten?

Eventjes gebruikmaken van vluchtgedrag is dus geen probleem. Maar het is verstandig om na een bepaalde periode wel weer je leven op te pakken. Als in: je normale leven buiten het werk om. Er is immers meer in het leven dan enkel het werk. Het is daarom cruciaal om aandacht te geven aan het punt dat ervoor zorgt dat je vlucht in je werk. Het is gezonder om te vechten tegen emoties en negatieve gevoelens dan te vechten. Vaak is dit erg lastig, want veel mensen zit het vluchtgedrag diep geworteld.

Het vluchtgedrag wordt vaak na verloop van tijd normaal. Het is dan moeilijk daaruit te komen. Als je echter blijft vluchten in je werk, kan dit ervoor zorgen dat je veel stress gaat ondervinden in je leven. Je gaat dan namelijk je emoties onderdrukken. Dit kan een lange tijd goed gaan, maar uiteindelijk kan het moment komen dat je ontploft. Je weet jezelf dan geen raad meer en kan dan bijvoorbeeld last krijgen van een burn-out.

Wanneer je een burn-out hebt, dan ben je nog veel verder van huis. Je kunt dan niet meer werken en dit eindigt soms in een depressie. Daarom is het belangrijk om de problemen zo snel mogelijk op te lossen. Vlucht niet in je werk, maar confronteer jezelf met je problemen en pak deze aan. Of het nu problemen zijn met je gezin, een rouwproces of wanneer iets anders aan de hand is.

Vluchgedrag in je werk? Pak het probleem bij de kern aan!

Bekijk hier: preventieve coaching burn out

Symptomen vluchtgedrag

Vaak heb je zelf niet door dat je vluchtgedrag vertoont. Daarom is het ook belangrijk om de symptomen te herkennen, zodat je weet of je er zelf last van hebt. Herken je één, of meerdere, van onderstaande symptomen? Dan is het van groot belang om actie te ondernemen.

Thuis doorwerken

Neem je altijd je werk mee naar huis? Zit je bijvoorbeeld van 9 tot 5 op kantoor, maar ga je s’ avonds ook nog vrijwillig aan de slag? Dit kan een indicatie zijn dat je je werk mee naar huis neemt. Je werkt dan altijd door en dit is een zeer bekend symptoom van vluchtgedrag. Natuurlijk is het niet zo erg als je dit eenmaal doet. Maar doe je vrijwel altijd? Dan is dit een duidelijk teken van vluchtgedrag in je werk.

Vraag jezelf af: waarom doe ik dit? Je hebt tenslotte ook nog recht op een leven naast je werk?

Je denkt veel over je werk

Denk je altijd aan je werk? Gaan jouw gesprekken vaak over klanten, collega’s en werk? Dus ook wanneer je thuis bent en gewoon bezig kunt zijn met je vrijetijdsbesteding? Ook dat is een duidelijk symptoom van vluchtgedrag in je werk.

Werk is een belangrijk gespreksonderwerp

Sommige mensen die kunnen alleen maar over hun werk praten. Ook in hun vrije tijd praten ze bijvoorbeeld altijd over hun werk. Dat is natuurlijk hartstikke vervelend voor je medegesprekspartner. Merk je dat je onderwerpen wel heel erg gericht zijn op werk? Dit is een duidelijke indicatie dat jij je schuldig maakt aan vluchtgedrag in je werk.

Lees ook: werkstress verminderen

Vluchtgedrag en relatie

Vluchtgedrag in je relatie kan beide kanten opgaan. Veel mensen vluchten juist in hun werk, omdat ze een onbevredigende relatie hebben. Ze gaan dan liever de deur uit, want daar is het een stuk gezelliger. Maar het kan ook andersom: dat je een slechte relatie hebt met je partner, juist omdat je in het werk vlucht. Jullie doen dan weinig leuke dingen meer samen en dat is natuurlijk niet het fundament voor een gezonde relatie.

Merk je dat je relatie lijdt vanwege het werk? Probeer dan hulp te zoeken. Enerzijds kun je op internet verschillende tips vinden. Maar het kan ook nog dat je professionele hulp nodig hebt. Je kunt bijvoorbeeld naar een relatietherapeut gaan, maar je kunt ook bij een coach terecht. Deze kan je helpen met het managen van je leven. De juiste balans in het leven vinden is natuurlijk zeer belangrijk.

Lees ook: autonoom leven

Vluchten kan niet meer

Na een tijdje kun je niet meer vluchten en komen alle opgekropte problemen vanzelf naar boven. Het is dan ook van belang om de koe bij de hoorns te pakken. Heb je het gevoel dat je er in je eentje niet uit gaat komen? Je kunt er dan voor kiezen om coaching te nemen. Er zijn verschillende vormen van coaching waar je gebruik van kunt maken. Je kunt bijvoorbeeld 1 op 1 coaching nemen met een professional.

Een coach die ervaring heeft met mensen die vluchten in hun werk. Maar sommige mensen vinden persoonlijke coaching heel erg spannend. Wel logisch natuurlijk, want dit is een zeer grote stap die je moet maken. Meulenberg Training & Coaching biedt je hiervoor een vrijblijvende intake, zodat je kunt ervaren of dit de hulp is die bij je past.

Gerelateerde artikelen

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *