Trillen en beven: Je zou verwachten dat trillen en beven enkel een ouderdomsverschijnsel is maar niets is minder waar. Het zogenaamde intentiebeven – beginnen beven wanneer je iets probeert te grijpen – is inderdaad leeftijdsgerelateerd maar ook jonge mensen kunnen last krijgen van trillende ledematen. Ledematen als armen, hoofd, armen, vingers, tenen, voeten, etc.

Het is altijd even schrikken wanneer je begint te trillen of te beven, vooral wanneer het niet echt duidelijk is wat hiervan de oorzaak zou kunnen zijn. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat 5% van de bevolking, die ouder zijn dan 40, één of andere vorm van trillen en beven optreedt. Dit wordt ‘essentiële tremor’ genoemd. Ook al heeft men nog niet kunnen achterhalen wat hiervan de oorzaak is, toch is gebleken dat een erfelijke factor hierin een grote rol speelt.

Trillen en beven kan een voorbode zijn van een burn-out.

Een burn-out herken je aan de symptomen.

Download daarom ons gratis E-book: symptomen burn-out

Waardoor ontstaat trillen en beven?

Tremoren kunnen we indelen in twee verschillende categorieën; degene die optreden in rust en trillingen die beginnen wanneer je beweegt. Het zijn aanhoudende bewegingen die je niet kunt controleren en waarbij de spieren automatisch gaan samentrekken. Dat bepaalde delen van het lichaam beginnen trillen wil niet zeggen dat het een ziektesymptoom is want meestal is er niks ernstigs aan de hand.

Lees ook de signalen van teveel stress

Tremor in rust

Dit soort tremoren overkomen je terwijl je geen enkele beweging maakt. Deze kunnen bijvoorbeeld veroorzaakt worden door de ziekte van Parkinson. Wanneer je zomaar uit het niets begint te trillen en te beven is het aan te raden om de bijsluiter van jouw medicatie eens uit te pluizen. Er zijn geneesmiddelen die dit soort tremoren veroorzaken. Je doet er dan goed aan om je arts in te lichten zodat hij jouw medicatie kan herbekijken.

Meestal stoppen deze tremoren wanneer je gaat bewegen.

Lees ook: bewegen tegen stress

trillen ooglid

De actietremor:

Wanneer je actief bezig bent en je gaat dan trillen en beven, kan de oorzaak van neurologische of psychologische oorsprong zijn. Meestal zijn het de vingers, het hoofd, de mond en armen of benen die dan zonder aanleiding beginnen te trillen. Bij sommige mensen gebeurt het ook dat de stem begint te beven en ze niet meer normaal kunnen praten.

De symptomen kunnen toenemen wanneer de persoon gestrest is of angstig maar ook bijvoorbeeld tijdens taken waarbij concentratie nodig is. Ook psychisch lijden kan verantwoordelijk zijn voor ongecontroleerde trillingen in de spieren en een teken aan de wand dat je het best een beetje kalmer aan doet.

Lees ook over angst

Soorten actietremoren

Actietremoren kunnen onderverdeeld worden in de volgende types:

  • De fysiologische tremor
  • De metabole tremor
  • Tremoren door afwijkingen in de kleine hersenen
  • De toxische tremor
  • De symptomatische tremor
  • De ortostatische tremor
  • De taakspecifieke tremor
  • De psychogene tremor

De fysiologische tremor:

Dit type zal iedereen wel herkennen en heeft niets te maken met een ziekte. De eventuele oorzaken kunnen stress zijn, te grote inspanning, oververmoeidheid, ontzegging zoals verschijnselen die optreden bij iemand die gestopt is met een drankverslaving, teveel nicotine of koffie, een te lage bloedsuikerspiegel, extreme koude, een schildklier die veel te snel werkt of door medicatie.

De metabole tremor:

Deze trillingen worden veroorzaakt door een mutatie in het metabolisme. Dit kan gaan om leverfalen, een te hoog gehalte aan cortisone in het bloed, een tekort aan magnesium, kalium of vitamine B12. Het trillen is dan hoofdzakelijk te voelen in de voeten en handen.

Lees meer over je metabolisme

Tremoren door afwijkingen in de kleine hersenen:

Dit soort van tremoren van genetische oorsprong zijn maar kan ook voorkomen bij mensen met een zwaar alcoholprobleem, een symptoom gerelateerd aan Multiple Sclerose, tumoren in de hersenen of een herseninfarct. Hierbij is de zogenaamde intentietremor karakteristiek die beginnen als je een bepaalde actie wilt ondernemen zoals schrijven of een glas water vastnemen.

Dit type actietremor is vaak ook gekoppeld aan andere neurologische indicaties en manifesteert zich vooral in de armen en benen.

De toxische tremor:

Een vergiftiging door kwik, lood en andere zware metalen kan ook de oorzaak zijn van ongecontroleerde trillingen in de spieren. Samen met koolstofverbindingen, toxische soorten alcohol en producten met cyaanverbindingen. Deze tremoren gaan meestal gepaard met spierspasmen en onbedwingbare bewegingen.

Lees ook: spierpijn en stress

De symptomatische tremor:

Bij bepaalde ziekten van het zenuwstelsel en de hersenen kunnen tremoren ontstaan waarbij ook nog andere symptomen aanwezig zijn die eigen zijn aan het ziektebeeld.

De orthostatische tremor:

De meeste mensen kennen deze tremor beter onder de naam ‘shaky legs syndrome’ of ‘restless legs’. Wanneer je lange tijd niet met je benen beweegt en in dezelfde houding blijft zitten kunnen ze beginnen trillen en tintelen. De symptomen verminderen wanneer je gaat bewegen maar ze kunnen wel een hele tijd aanhouden en hardnekkig zijn.

Lees ook: ontspanningsoefeningen

De taakspecifieke tremor:

Dit soort van trillen en beven manifesteert zich enkel en alleen wanneer je bepaalde taken probeert uit te voeren.

De psychogene tremor:

Dit is het plotseling beginnen trillen van bijvoorbeeld een ooglid of één van je vingers en het overkomt je zomaar, of je nu in rust bent of beweegt. De trillingen verdwijnen meestal even plots als ze gekomen zijn.

Lees ook: Rust in je hoofd krijgen

Hoe herken je tremoren?

Wanneer je last hebt van beven valt het vooral op wanneer je je armen gestrekt houdt. De klachten kunnen erger worden door stress en verminderen wanneer je je rustig houdt. Bij trillen, waarbij je spontane spiertrekkingen krijgt die niet te onderdrukken zijn, gaan je vingers, benen of andere lichaamsdelen spontaan beginnen trillen zonder aantoonbare oorzaak.

Trillen lichaam

Herken je veel symptomen van een burn-out, zoals bijvoorbeeld het trillen en beven?

Wil je daar graag vanaf en wil je erger voorkomen?

Bekijk dan: individuele coaching

Trillen door vermoeidheid

Naast symptomen zoals huilen om het minste, dingen uit je handen laten vallen en jezelf door de dag slepen kunnen trillen en beven ook een indicatie zijn voor vermoeidheid. Dit komt uiteraard niet voor na een nachtje slecht slapen maar meestal manifesteren deze klachten zich na een drukke periode of langdurig slaaptekort.

Ook kunnen deze tremoren ontstaan bij mensen die te perfectionistisch zijn en daardoor zelden echt tot rust komen. Deze vorm van trillen en beven heeft totaal niets te maken met ziek zijn maar het is wel een teken aan de wand dat je ervoor moet zorgen dat je iets onderneemt. In drukke tijden vergeten mensen wel eens voor zichzelf te zorgen.

Wanneer de trillingen en het beven blijft aanhouden moeten deze signalen wel ernstig genomen worden. Voldoende rust nemen, je dagen anders organiseren en de oorzaak van jouw té perfectionistische aard aanpakken kan helpen om de trillingen te verminderen of te stoppen.

Lees ook: oververmoeidheid

Trillen door stress

Stress is één van de grootste boosdoeners als het op gezondheid aankomt. Ongeveer 95% van alle ziekten zijn stress gerelateerd en bij vrouwen is het impact merkbaar groter dan bij mannen. Ons stresssysteem is er van nature uit op gebouwd om kortstondige overbelasting van het zenuwstelsel de baas te kunnen en ons lichaam in veiligheid te brengen bij dreigend gevaar.

In de oertijd was dit handig om bijvoorbeeld een beer of ander roofdier te ontvluchten maar de maatschappij waarin we nu leven is stress meestal niet van korte duur.

De gejaagdheid, deadlines halen en mee rennen met de stroom vergt inspanningen van ons stresssysteem terwijl het daar helemaal niet op gebouwd is.
Tijdens urgente stresssituaties reageert ons lichaam door een vecht- of vluchtreactie te ontwikkelen waarbij de hartslag toeneemt en de ademhaling sneller gaat zodat we meer zuurstof in het bloed krijgen.

Automatisch worden endorfines geproduceerd die pijnstillend werken, beginnen we te transpireren om de verhoogde temperatuur te stabiliseren in ons lichaam. Onze spieren komen vanzelf onder spanning te staan omdat het onderbewuste aangeeft dat iets niet veilig is en wegrennen de enige optie is om aan het gevaar te ontkomen. Uiteraard hoeven we hier in deze tijd niet meer weg te rennen voor beren of tijgers en is de vecht- of vluchtreactie niet meer echt nodig.

Stress wordt tegenwoordig meestal veroorzaakt door werk en overvraagdheid waarbij wegrennen niet altijd de oplossing is.

Lees ook: stress verlagen

Trillen en beven: een lichamelijke reactie op stress

Het menselijke lichaam heeft een eigen methode ontwikkeld waardoor het kan herstellen van stress en wordt automatisch opgestart wanneer het nodig is. Het verwijdert de ophoping van biochemische materie door snel te gaan trillen. Vooral de knikkende knietjes, bibberende handen en benen en een bevende stem zijn hierbij kenmerkend.

Alleen is het zo dat, wanneer iemand onder zware stress begint te trillen en te beven de spieren niet meer vanzelf ophouden en je enkel door oefeningen of medicatie jouw stresssysteem weer tot rust kunt brengen.

Lees ook: de gevolgen van stress

Wat te doen aan trillen en beven?

Wie last heeft van stress en op regelmatige tijdstippen geconfronteerd wordt met gespannen situaties zal er best voor zorgen dat hij, of zij, er wat aan verandert. Dagelijkse ontspanningsmomenten invoeren is een mooi begin maar waarschijnlijk niet genoeg om echt weer de balans te vinden in jezelf.
Wanneer je voor jezelf nagaat waar de stress vandaan komt is een eerste stap. Als je niet weet wat jou ziek maakt of ervoor zorgt dat je trilt en beeft, is het moeilijk om een goede oplossing te vinden.

Ben je nerveus van aard? Ben je te perfectionistisch? Werd je als kind misschien overbeschermd zodat je niet weerbaar bent voor spanningen? Er zijn verschillende redenen die ervoor kunnen zorgen dat stress jou in zijn macht heeft en je er moeilijk onderuit komt.

Coaching kan hierbij een uitkomst zijn. Met een goede begeleiding van ervaren coaches kun je niet alleen leren hoe stress je niet meer in zijn macht heeft maar ook de oorzaak vinden waarom je niet stressbestendig bent. Medicatie kan slecht, en in het beste geval, tijdelijk een oplossing bieden maar wanneer je een blijvend resultaat wil is een coach onontbeerlijk.

Heb je veel last van trillen en beven door stress?

Blijf er niet mee rondlopen!

Bekijk hier ons aanbod voor een stressvrij bestaan:

1 op 1 coaching bij stress

Gerelateerde artikelen

Hulp bij stress en een burn-out

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Vergelijkbare berichten

14 reacties

  1. Janneke schreef:

    Denk zeker stress maar ook schommelende bloedsuikerspiegel en tekorten aan voedingsstoffen, zoals magnesium en vitamine B. Koffie zorgt voor meer stresshormonen maar ook voor verlies van bepaalde mineralen. En stresstypetjes drinken misschien wat eerder koffie dan een theetje.

  2. Angela schreef:

    Hallo,
    Interessant artikel, ik heb namelijk al een half jaar last van trillende benen. Helemaal als ik rust en in bed lig. Ik heb een flinke burn-out gehad en ik ben nog steeds thuis. Ik weet niet wat ik verder kan doen om het trillen te stoppen want ik heb al veel aan mezelf gewerkt. Zijn er nog tips?

  3. Mariska Joosten schreef:

    Hele dag trillende handen en onrustig gevoel in Hele lijf.

  4. Jolanda govers schreef:

    Heb last van trillende kaak als ik bv bij schoonheidsspecialiste ben tandarts of kleine ingrepen als ik dan lig trilt mijn kaak heb daar anders geen last van.Hoe gek is dat.

  5. Jf vrolijk schreef:

    Ik tril niet in benen of armen maar in mijn hele lichaam in een hoge frequentie als ik misselijk ben wat is daar de bedoeling van

    1. Dag Vrolijk

      Het is een signaal van je lichaam dat er iets moet gebeuren. Ben je bij de dokter geweest? Wat is daar uit gekomen?

      Wees welkom om contact op te nemen

  6. Beste Ruud,
    Heb sinds drie maanden last van beven, trillingen in mijn licaam Niet in de benen of armen maar in mijn boven licaam. Tussen de schouder en via de heupen. Als ik in de nacht wakker word is het net een hard werkende geklots. Bloed onderzoek gehad op vele vitaminen, alles goed. Mijn huisarts weet het niet en stuur mijn naar de rugpoli. Ik heb via de fysio een massage rol gekocht om er over heen te rollen. Heb het idee dat het dan even rustig word. Weet het even niet, eet gezond en slik vitaminen B12 en magnisum van het kruivat maar helpt niet allemaal. Wat denkt u ?

    1. Dag René,

      Alles uitsluiten is een goede manier om stress te herkennen. Zeker wanneer je al de medische onderzoeken hebt gehad, zou je kunnen concluderen dat het stress is.

      Je maakt je dan ergens druk om. Kun je achterhalen wat precies?

      1. Hannie schreef:

        ik heb al een hele tijd last van een angststoornis ik beef dagelijks wat kan ik daar aan doen

        1. Beste Hannie,
          Leven met een angststoornis is bijzonder zwaar, en we wensen dat niemand toe. Bij een angststoornis adviseren we altijd om professionele hulp te zoeken van specialisten die gespecialiseerd zijn in deze problematiek. Uiteraard kan coaching en meer informatie op doen helpen, maar in dit geval is het goed om ook eerlijk te zijn in waar onze expertise niet toereikend is. Ik wens je een voorspoedig herstel Hannie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *