Elke dag gaan er velen met tegenzin naar hun werk. Van de buitenkant lijkt het misschien wel alsof je het helemaal voor elkaar hebt. Je hebt de baan die je altijd wilde, je hebt een vast contract en je hebt een goed salaris.

Daarbij heb je zelfs een auto van de zaak en je kunt het goed vinden met je collega’s. Wat wil je nog meer? En toch voel je je ongelukkig op je werk. Wat moet je nu doen? Blijf je waar je bent of is het tijd voor iets anders? Ga je voor zekerheid of voor meer zingeving en meer vrijheid?

Met tegenzin naar werk

Veel personen die vastzitten in hun baan, voelen zich ongelukkig. Je werk kan dan wel de perfecte baan lijken, maar zolang jij het er niet naar je zin hebt, blijf je met tegenzin naar je werk gaan. Het kan zijn dat je al vele jaren dezelfde baan hebt en je in een sleur terecht bent gekomen. Of je hebt geen uitdagingen meer in je werk en je verveelt je vaak.

Anderen voelen zich niet betrokken bij de organisatie waar ze voor werken en halen geen voldoening uit hun werk. De frustratie en ontevredenheid die je voelt, kost je heel veel energie. Je kunt veel stress ervaren, last van slapeloosheid krijgen en uiteindelijk zelfs burn-out raken.

Gratis e-book:
zo herken je
een burn-out
(Inclusief checklist)

Voorkom dat je energiereserves definitief leeg raken en je in een ernstige burn-out belandt met alle gevolgen van dien. Met dit e-book leer je de symptomen tijdig herkennen.

e-book-symptomen-burnout

Verveling op je werk

Wanneer je het gevoel hebt dat je bent vastgelopen in je werk, kun je je gaan vervelen. Je zou denken dat vervelen minder erg is dan een te hoge werkdruk, maar verveling kan vergelijkbare klachten veroorzaken. Je voelt je niet meer bevlogen en betrokken bij je werk en dat zal niet alleen een negatief effect op je productiviteit hebben, maar ook veel stress veroorzaken.

Als je een te lange periode werkzaamheden verricht die te makkelijk voor je zijn, je jezelf niet verder kunt ontwikkelen en je voor je gevoel stilstaat, kun je bore-out raken. Je krijgt te maken met vergelijkbare klachten als bij een burn-out.

Slecht voor je zelfvertrouwen

Iedereen heeft een natuurlijke drang om zich te blijven ontwikkelen. Als dat niet kan bij je huidige baan en je weinig uitdaging krijgt, kan je werk iets monotoons worden. Je voert je werkzaamheden op de automatische piloot uit en je vindt daarom eigenlijk dat je werk niet zoveel voorstelt. Te lang vast blijven zitten in je baan is daarom niet goed voor je zelfvertrouwen.

En hoe langer je op dezelfde voet verder gaat, hoe minder zelfvertrouwen je zult hebben en hoe moeilijker het wordt om eventueel van baan te veranderen of andere aanpassingen door te voeren. Wacht er daarom niet te lang mee om in actie te komen als je vastgelopen bent in je baan.

Angst voor verandering

Het is logisch dat je bang bent om een risico te nemen en van baan te veranderen. Je huidige baan voelt veilig en geeft je zekerheid voor de toekomst. Zul je bij een nieuwe baan wel evenveel verdienen? Wat nu als ik een verkeerde keuze maak? Hoe kan ik mijn schulden dan afbetalen en voor mijn gezin zorgen? Het is waar dat het een grote stap is om van baan te veranderen en er soms risico’s aan vastzitten.

Maar eigenlijk zou je ook bang moeten zijn voor wat er kan gebeuren als je blijft vastzitten in een baan die je niet leuk vindt. Vraag jezelf af wat je werk met jou doet. Hoe kom je thuis van je werk? Heb je steeds meer stressklachten? Wat vinden je familieleden? Hoe langer je de beslissing om van baan te veranderen blijft uitstellen, hoe groter de kans dat je een burn-out of bore-out kunt krijgen.

Vastzitten in je baan: Hoe ontsnap je uit de gouden kooi?

Een weloverwogen beslissing

Is het niet een luxe om meer zingeving te zoeken? Is dat niet iets voor rijke mensen die geen financieel risico lopen? Sommigen denken dat je eerst zekerheid moet hebben. Maar vergeet niet dat je het vermogen hebt ergens voor te gaan, je aan te passen en je te ontwikkelen. Natuurlijk moet van baan veranderen wel een weloverwogen stap zijn. Je neemt niet ineens ontslag omdat je een hekel hebt aan je baan en je gooit niet ineens je verantwoordelijkheden opzij.

Voordat je deze stap zet, moet je jezelf misschien bijscholen, een cursus volgen, de angst om te solliciteren overwinnen of bepaalde sociale vaardigheden leren. Aan de andere kant moet je de beslissing niet steeds onnodig voor je uit schuiven, omdat je het perfecte moment wilt afwachten. Voor je het weet ben je een paar jaar verder en zit je nog steeds vast in je baan en ben je ook nog eens een paar jaar ouder.

Bang voor de mening van anderen

Zonder dat je het beseft, word je door anderen in een vorm gegoten die je misschien helemaal niet wilt. Dat is een van de redenen waarom je momenteel vastzit in een baan die je niet blij maakt. Je hebt hoge studieschulden die afbetaald moeten worden, want je hoort nu eenmaal hoger opgeleid te zijn. Daarna ben je in de eerste de beste baan gerold, want je hebt inkomen nodig.

Je moet een BMW hebben, je moet in een groter huis wonen, omdat je bang bent voor de mening van anderen. Hoe moet dat nu als ik een stap terugzet in financieel opzicht? Anderen zullen denken dat ik gefaald heb. Daarom blijf je bij die baan die je doodongelukkig maakt.

Vastzitten is geen optie

Als je al een aantal jaren in dezelfde branche werkt, vraag je je misschien af of je wel andere opties hebt. Kun je bij een ander bedrijf hetzelfde werk doen? Of moet je helemaal het roer omgooien? Je komt tot de conclusie dat van baan veranderen voor jou gewoonweg geen optie is. Je ziet geen mogelijkheid om te ontsnappen uit ‘de gouden kooi’.

Je kunt je bij deze gedachte neerleggen of naar opties gaan zoeken! Dit kan betekenen dat je er met anderen over moet gaan praten of eens een eerlijk zelfonderzoek moet gaan doen. Wees er in ieder geval van overtuigd dat vast blijven zitten in je huidige baan geen optie is. Het is tijd om in actie te komen.

Aanpassingen in je huidige baan

Het is niet altijd nodig om volledig van baan te veranderen als je het niet naar je zin hebt op je werk. Wellicht zijn een paar aanpassingen in je huidige baan voor jou voldoende om weer met plezier naar je werk te gaan. Om erachter te komen wat het beste voor jou is, moet je eerlijk naar jezelf en jouw situatie kijken.

Vraag jezelf af: Waarom voel ik me niet op mijn plek in mijn huidige baan? Past het soort werk niet bij mij? Is het niet voldoeninggevend? Sta ik niet volledig achter de organisatie? Of krijg ik niet voldoende uitdagingen of is de sfeer op je werk niet prettig? Wat zijn nu de factoren die jou met plezier naar je werk doen gaan?

Afhankelijk van de uitkomsten van jouw zelfonderzoek kun je gericht naar oplossingen zoeken. Je zou met je leidinggevende in gesprek kunnen gaan om te vragen welke veranderingen mogelijk zijn.

Hoe kunnen wij je helpen?

Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland en zeer ervaren in het oplossen van stress en burn-out klachten.

Andere functie binnen de organisatie

Wil je meer actie ondernemen, maar nog geen volledige carrièreswitch maken? Dan kun je ook binnen de organisatie waar je werkt kijken naar andere opties. Wellicht is er op een andere afdeling een functie die beter bij jou past. Ook hier geldt dat je voor jezelf moet nagaan waar je naar op zoek bent. Wat zijn je talenten, drijfveren en interesses? Is er een functie die bij jouw wensen aansluit? Kaart het onderwerp bij je leidinggevende aan en kijk welke mogelijkheden er voor jou zijn.

Van baan veranderen

Als je geen aanpassingen in je huidige baan kunt aanbrengen en ook niet naar een andere functie kunt solliciteren, kun je ervoor kiezen de uitdaging ergens anders aan te gaan of voor jezelf te beginnen. Hier heb je moed en doorzettingsvermogen voor nodig. Het is logisch dat je het spannend vindt en dat je je in het begin onzeker voelt. Veranderingen brengen altijd onrust met zich mee. Maar laat niet toe dat deze gevoelens je gaan beheersen en je vastzetten. Als je blijft zitten zul je veel stress krijgen, burn-out of bore-out raken of je heel ongelukkig voelen.

Uit de gouden kooi ontsnappen is makkelijker dan je denkt. Het is slechts een keuze die je moet maken. Maar om een goede keuze te maken en niet zomaar in een andere baan te rollen, is zelfonderzoek belangrijk. Wat wil je nu eigenlijk echt? Breng in kaart wat voor jou belangrijk is, wat je goed kan, wat je graag wilt en hoe je jezelf verder wilt ontwikkelen.

Door hier een duidelijk beeld voor jezelf van te hebben, kun je keuzes gaan maken die echt bij jou passen en die je voldoening geven. Maak vervolgens een plan van aanpak en wees realistisch. Velen durven de keuze niet te maken vanwege de financiële zekerheid of vanwege de druk die ze van anderen voelen. Maar achteraf zeggen ze: had ik deze stap maar veel eerder gezet!

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *