Het naar je zin hebben op het werk en werk doen wat je leuk vindt, is enorm belangrijk. Voor veel mensen is het nog altijd lastig om een baan te vinden die echt bij ze past. Maar er is ook een groep mensen die juist het tegenovergestelde ervaart. Het zijn de mensen die hun werk dermate belangrijk vinden, dat het werk een verslaving voor ze is geworden.
Zoals bij elke verslaving kan iemand die leidt aan een werkverslaving niet zonder zijn werk. Een werkverslaving komt vaker voor dan je denkt en het kan gevaarlijke gevolgen hebben voor het dagelijks bestaan.
In dit artikel bieden wij meer uitleg over wat een werkverslaving precies is, wat de symptomen en gevolgen zijn en wat je tegen een werkverslaving kunt doen. Ben of ken jij iemand die weleens te maken zou kunnen hebben met een werkverslaving? Lees dan verder voor meer informatie.
Wat is een werkverslaving precies?
Lekker aan de slag gaan en een goed gevoel krijgen wanneer je een werk taak succesvol hebt afgerond kennen we allemaal. Het maakt je niet verslaafd wanneer je met plezier werkt en veel voor jouw baan over hebt. Er is van een verslaving te spreken wanneer jouw werk de rest van jouw leven inneemt. Wanneer je niet kunt stoppen met werken en je ongemakkelijk voelt wanneer je niet kunt werken.
Een werkverslaving is goed te vergelijken met iedere andere verslaving. Hierbij is het werk de verslavende factor. Wanneer je opeens niet kunt werken en hierdoor geen controle hebt over de werksituatie, kun je afkickverschijnselen vertonen. Je kunt bijvoorbeeld angstgevoelens ontwikkelen wanneer je niet werkt en zowel mentaal als fysiek problemen hierdoor krijgen.
Een werkverslaving staat een hoop positieve factoren in jouw leven in de weg. Zo heeft het een nare invloed op relaties, zowel vriendschappelijk, romantisch als familiair. Daarnaast kan het flinke domper zijn voor jouw algehele gezondheid en geluksbesef.
> Lees ook: Werk jij jezelf helemaal over de kop? – Zo houd je jouw werkweek gezond
Gratis e-book:
zo herken je
een burn-out
(Inclusief checklist)
Voorkom dat je energiereserves definitief leeg raken en je in een ernstige burn-out belandt met alle gevolgen van dien. Met dit e-book leer je de symptomen tijdig herkennen.
Wat zijn de symptomen van verslaafd zijn aan je werk?
Hoe weet je of jij of een dierbare van je verslaafd is aan het werk? Wanneer je plezier ervaart uit je werk, hoeft dit niet meteen te betekenen dat je te maken hebt met een verslaving. Het is juist gezond om met plezier te kunnen werken.
Wanneer dit echter extreme vormen aanneemt kun je de volgende symptomen van een werkverslaving herkennen:
Altijd aan het werk.
Iemand die verslaafd is aan het werk dat hij/zij doet, is ten eerste altijd aan het werk. Je wordt wakker met jouw gedachten op de werkvloer en taken die je vandaag wilt volbrengen. Wanneer je gaat slapen ben je nog steeds bezig met zaken op het werk. Het voelt onmogelijk om te stoppen met werk of om te schakelen na het werk. Je kunt het werk niet achter laten op het kantoor, maar zowel fysiek (zoals bijvoorbeeld een extra file om te lezen) als mentaal (je blijft erover malen) neem je het werk mee naar huis.
Geen vrije dagen of vakantie.
Waar een gemiddeld werknemer geniet van vrije dagen, weekend of vakantie, heeft iemand met een werkverslaving hier geen behoefte aan. Je wilt juist blijven werken, want jouw bestaan wordt bepaald door jouw werk. Je kunt moeilijk vrij nemen en wilt het liefst gewoon het hele jaar door blijven werken.
> Lees ook: Werken op vakantie? Dacht net niet!
Moeite om werk en privé te scheiden.
Je hebt moeite om het werk achter te laten op kantoor om vervolgens gezellig te doen met vrienden of familie. Je hebt vrijwel geen bestaan buiten het werk om. Hierdoor is het moeilijk voor jou om met andere mensen om te gaan en te converseren over iets anders dan werk.
Moeite met ontspannen.
Van ontspanning kun je het juist op de heupen krijgen. Je wordt gestrest wanneer je je niet met werk bezig kunt houden en hebt het gevoel dat je iets mist. Je ervaart deze tijd als verloren, want deze tijd had je ook kunnen besteden aan je werk.
> Doe één van onze ontspanningsoefeningen!
Afkickverschijnselen wanneer je niet werkt.
Waar iemand met een alcoholverslaving afkickverschijnselen ervaart wanneer hij/zij niet mag drinken, ervaar jij afkickverschijnselen wanneer je niet kunt werken. Je voelt een algeheel ongemak en mist het gevoel van controle over jouw werkzaamheden. Deze afkickverschijnselen kunnen zich fysiek als mentaal uitten.
Stres gerelateerde problemen.
Door maar door te blijven gaan, ben je gevoelig voor stressgerelateerde problemen. Een burn-out, depressie of andere stressgerelateerde mentale problemen, kunnen al gauw op de loer liggen.
De gevolgen van een werkverslaving
Iedere vorm van een verslaving heeft een desastreuze impact op het dagelijks bestaan. De verslaving neemt jouw persoonlijk leven over. Je moet werken en je wilt blijven werken. Hierdoor mis je al gauw de kans op een bestaan naast jouw werk. Waar je andere collega’s ziet genieten van een sociaal leven, familie of romantische relatie buiten het werk om, kun jij deze factoren missen in jouw leven door de werkverslaving. Hierdoor kunnen depressieve gevoelens ontstaan en een gevoel van onmacht.
Niet alleen het missen van sociaal leven is een gevolg van een werkverslaving, ook wanneer je een sociaal leven hebt, kan het een werkverslaving een negatieve factor zijn. Vriendschappen verwateren doordat je geen tijd investeert in deze vriendschappen en relaties kunnen onder druk komen te staan. Wanneer je meer aandacht geeft aan jouw werk dan jouw relaties of gezinsleven, kan dit enorme gevolgen hebben. Vriendschappen die verwateren, relaties die verbreken en een breuk met jouw gezinsleven kunnen een gevolg zijn van een werkverslaving.
Een werkverslaving kan er ook voor zorgen dat je weinig persoonlijke ontwikkelingen maakt, buiten het werk om. Hierdoor kun je jaren later een gevoel van leegte ontwikkelen. Je bent jouw hele leven gefocust geweest op het werk en niet op jouw eigen wensen, verlangens en ontwikkeling.
Mocht jouw werkend bestaan komen te vervallen, bijvoorbeeld door ontslag of ziekte, kun je in een diep dal vallen. Het werken wast het doel van jouw bestaan en wanneer dit wegvalt, kan de zin van het bestaan betwijfeld worden. Wanneer alleen het werk belangrijk is in jouw leven, kan dit bij het wegvallen van het werk voor een groot gat in jouw bestaan zorgen.
> Lees ook: Doe je werk wat niet bij je past? Tijd voor actie!
Oorzaken van een werkverslaving
Een werkverslaving ontstaan natuurlijk niet zomaar, maar toch kan vrijwel iedereen vatbaar zijn voor een verslaving aan het werk. Enkele oorzaken voor het ontstaan van een werkverslaving hebben wij hieronder op een rijtje gezet:
Vluchten in het werk.
Voor veel mensen kan een goede of leuke baan een vlucht zijn voor het bestaan. Je kunt jouw volledige aandacht op het werk richten en hierdoor hoef je niet bezig te zijn met jouw eigen problematiek. Door te vluchten in jouw werk, kan een werkverslaving een zeker een gevolg zijn.
Zelfbeeld.
Veel mensen identificeren zich met hun baan of functie. Door een goede baan, heb je een beter gevoel van eigenwaarde en gaat jouw zelfbeeld omhoog. Je kunt jezelf verliezen in deze drang naar een beter zelfbeeld.
> Lees ook: Een negatief zelfbeeld als oorzaak van een burn-out?
De status van een baan.
Een baan geeft altijd een bepaalde status af. Wanneer je een verlangen hebt om een betere status te verkrijgen, kun je jezelf verliezen in jouw baan. Je wilt verder komen en een betere status bereiken.
Bang voor leegte.
Om de leegte te vermijden van wanneer je niet aan het werk bent, kun je overmatig gaan werken. Heb je moeite met ontspannen buiten het werk om? Dan is het fijn om je helemaal te kunnen focussen op jouw werk. Zo hoef je niet te dealen met de leegte van jouw woning, sociale leven en het bestaan.
Hoe kunnen wij je helpen?
Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland en zeer ervaren in het oplossen van stress en burn-out klachten.
Oorzaken verhelpen
Kun jij ja en amen zeggen op de bovenstaande oorzaken, gevolgen en symptomen van een werkverslaving of herken jij hier een dierbaar persoon in? Het is nooit te laat om te veranderen. Je bent nooit te oud om te leren of om een nieuw pad in te slaan. Een werkverslaving kun je alleen goed aanpakken, wanneer je de oorzaak van de verslaving leert herkennen. Waarom heb je de drive om zo veel te werken en waarom heb je moeite met de vrijheid naast het werkend bestaan? Een slimme manier om hierachter te komen, is door met een coach aan de slag te gaan.
Coaching kan goed helpen om de oorzaak van de werkverslaving te vinden. Samen met de coach ga je aan de slag om beter met jouw werkverslaving om te kunnen gaan en leer je om weer te leven naast jouw werk. Ook al herken je jezelf een klein beetje in het bovenstaande, het is slim om tijdig aan de bel te trekken wanneer je symptomen van een werkverslaving ervaart. Een werkverslaving kan op de lange duur namelijk een enorm negatief effect hebben op jouw dagelijks bestaan, sociale leven en persoonlijke ontwikkeling.
Een verslaving aan het werk kan door veel mensen weggewuifd worden als een luxeprobleem. Je hebt geluk wanneer je jouw werk leuk vindt en je moet niet zeuren. Maar een werkverslaving is een stuk meer dan simpelweg plezier halen uit het werk. Niet iedereen met een werkverslaving vindt zijn of haar werk daadwerkelijk echt leuk.
Het is simpelweg een manier om te ontsnappen van het dagelijks bestaan en een leegte op te vullen. Ook is het zeker te vergelijken met een verslaving aan alcohol of drugs en kan permanente gevolgen hebben voor jouw leven. Het is niet te laat om hulp te zoeken en zoek een coach die jou kan helpen om de oorzaak van de werkverslaving te vinden.
Hulp bij burn-out en stress
Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!
Bekijk ons aanbod voor: