Overkomt het jou weleens dat je van plan was om vroeg op te staan om te gaan hardlopen of een taak af te ronden, maar dit plan uitgesteld wordt zodra de wekker gaat? Soms heb je de wil bepaalde doelen te bereiken, maar kom je obstakels tegen. Het ontbreekt je aan vastberadenheid. Hoe kun je deze vaardigheid ontwikkelen? En kun je ook te vastberaden zijn?

Wat is vastberadenheid?

Vastberadenheid is een mooie eigenschap. Wanneer je vastberaden bent, ben je vastbesloten je doel te bereiken. Je hebt niet alleen de wilskracht, maar je bent ook bereid er hard voor te werken. Je bent standvastig, stellig en zelfverzekerd. Helaas wordt niemand met deze vaardigheid geboren, maar je kunt hem wel ontwikkelen. Je moet jezelf daarvoor goed leren kennen, zodat je doelen kunt stellen. Bovendien vereist deze eigenschap ook flexibel denken en zelfvertrouwen.

De voordelen van vastberaden zijn

Het heeft veel voordelen vastberaden te zijn. Je bent daadkrachtig, je bereikt je doelen en daardoor zit je lekker in je vel. Je hebt minder stress en dat komt je gezondheid ten goede. Bovendien heeft vastberaden zijn een positieve uitwerking in je omgang met anderen.
Doelen bereiken

Vastberaden zijn betekent ook dat je doorzettingsvermogen hebt. Je geeft niet snel op als je met een tegenslag te maken hebt. Wanneer jij je iets ten doel stelt, zul je dat hoe dan ook vol overtuiging bereiken. En dat geeft een goed gevoel! Het geeft je voldoening en je hebt het gevoel dat je in het leven slaagt.

Meer zelfvertrouwen

Het feit dat jij je inzet voor wat voor jou belangrijk is, is ook goed voor je gevoel van eigenwaarde. Je weet waar je voor staat en wat je wilt bereiken. Vastberadenheid gaat daarom vaak hand in hand met veel zelfvertrouwen.

Minder stress en angst

Je vastberadenheid helpt je om veel stress te voorkomen. Je loopt niet achter de feiten aan en je vertoont geen uitstelgedrag. Daarmee voorkom je paniek en stress op het laatste moment. Bovendien zul je minder last hebben van angstgevoelens en angstige gedachten. Je bent overtuigd van de stappen die je neemt en twijfelt niet over alles.

Betere gezondheid

Vastberaden zijn komt zowel je mentale als je fysieke gezondheid ten goede. Wanneer je jezelf bijvoorbeeld goede gewoontes wilt eigen maken, zul je volharden. Misschien wil je gaan hardlopen of meer gaan fietsen of wil je zorgen voor meer nachtrust. Jouw vastberadenheid zal je dan helpen om door te zetten totdat jij je deze gewoonte hebt eigen gemaakt.

Sterkere relaties

Vastberaden zijn kan zelfs je relaties ten goede komen. Anderen weten bij jou waar ze aan toe zijn en in sommige gevallen kunnen ze zich zelfs aan jou optrekken. Het is prettig om met iemand om te gaan die zeker van zijn zaak is.

Wat zijn de valkuilen van vastberadenheid?

Deze mooie eigenschap zou ook je valkuil kunnen worden als je niet oppast. Je zou geobsedeerd kunnen raken met je doelen en te veel over je grenzen kunnen gaan. Je zou ook minder flexibel kunnen worden en minder open kunnen staan voor de mening van anderen.
Doelen worden obsessie.

Wat zijn de valkuilen van vastberadenheid?

Je zou zo geconcentreerd kunnen zijn op het behalen van je doelen dat je andere belangrijke aspecten van het leven gaat verwaarlozen. Stel dat het je doel is om een hogere functie op je werk te bemachtigen. Je zou dan zo op kunnen gaan in je werk dat je minder tijd doorbrengt met je familie en minder oog hebt voor je gezondheid.

Risico op uitputting en burn-out

Om diezelfde reden zou je over je eigen grenzen kunnen gaan. Je begint wellicht naar perfectie te streven en bent zo vastbesloten je doelen te bereiken dat je uiteindelijk uitgeput of zelfs burn-out raakt.

Uit balans raken

Het is daarom belangrijk dat je evenwichtig blijft, zoals bij alle eigenschappen en vaardigheden het geval is. Vastberadenheid wordt een valkuil wanneer je de balans kwijtraakt tussen vastberadenheid en flexibiliteit. Het is goed als je bijvoorbeeld vastbesloten bent bepaalde doelen te bereiken. Maar zodra je merkt dat andere zaken prioriteit moet krijgen in plaats van het gestelde doel, is het belangrijk dat je flexibel bent en daar voorrang aan geeft.

Minder aanpassingsvermogen

Hetzelfde geldt voor onverwachte situaties die zich voor kunnen doen. Je kunt bijvoorbeeld ziek worden of met een andere tegenslag te maken krijgen. Je zou zo vastberaden kunnen zijn dat je je minder goed kunt aanpassen en de verandering niet kunt accepteren.
Minder openstaan voor andere meningen

Een andere valkuil zou kunnen zijn dat je vasthoudend aan jouw mening bent en minder openstaat voor andere ideeën. Je bent zo overtuigd en vastberaden het op jouw manier te doen dat andere meningen niet welkom zijn. Hierdoor kun je conflicten krijgen thuis of op de werkvloer.

Hoe kan vastberadenheid zorgen voor meer stress?

Aan de ene kant kan vastberadenheid je helpen om stress terug te dringen, maar aan de andere kant zou deze vaardigheid ook voor meer stress kunnen zorgen. Je zou bijvoorbeeld in je vastbeslotenheid om je doel te bereiken, te veel van jezelf kunnen vragen. Dan hecht je zoveel waarde aan het bereiken van je gestelde doelen dat je niet doorhebt dat je even een pas op de plaats moet maken.

Je bent zo’n doorzetter dat je gewoon van geen ophouden weet. Je gaat door totdat je erbij neervalt en dat is natuurlijk erg gevaarlijk. Het is mooi dat je vastberaden bent, maar aan de andere kant is het ook belangrijk dat je goed je eigen grenzen kent en daar niet overheen gaat. Het is ook mooi dat je een harde werker bent, maar daarnaast heeft iedereen behoefte aan voldoende nachtrust [1] en ontspanning.

Hoe kunnen wij je helpen?

Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland en zeer ervaren in het oplossen van stress en burn-out klachten.

Bovendien gaat vastberadenheid soms gepaard met perfectionistische trekjes. Je bent misschien niet snel tevreden en daardoor controleer je te veel je eigen werk of het werk van anderen. Dit kost je veel extra tijd en kan je daardoor ook onnodige stress geven.

Hoe kan ik leren om meer vastberaden te zijn?

Je wordt niet vanzelf een vastberaden persoon. Je kunt meer vastberaden worden door jezelf goed te leren kennen, duidelijke kleine en grote doelen te stellen en flexibel te blijven. Daarnaast is het belangrijk negatieve gedachten te doorbreken en een gezond leven te leiden.

Jezelf goed leren kennen

Succesvol zijn kan voor ieder persoon een andere betekenis hebben. Het is daarom belangrijk dat je voor jezelf vaststelt wat succes voor jou betekent. Vervolgens kun je persoonlijke doelen stellen die je helpen dat succes te bereiken. Doe daarom een eerlijk zelfonderzoek en ontdek waar jij voor staat.

Verwijder negatieve gedachten

Wanneer je negatieve gedachten de vrije loop laat, kan het veel moeilijker zijn om met obstakels en problemen om te gaan. De gedachten vormen een blokkade om vastberaden door te gaan. Probeer daarom optimistisch te blijven, want positieve gedachten zullen je helpen om te volharden.

Vergroot je zelfvertrouwen

Wanneer je vastberaden bent, zul je alsnog met obstakels te maken krijgen. Het verschil is alleen dat gelooft dat je die obstakels kunt overwinnen. Vergroot daarom je zelfvertrouwen, zodat je zo’n geloof in jezelf ontwikkelt.

Leef gezond

Je functioneert beter als je jezelf gezonde gewoontes eigen maakt. Denk bijvoorbeeld aan voldoende slaap, gezond voedsel en voldoende beweging. Een gezonde leefstijl maakt je veerkrachtig en kan je helpen om met moeilijkheden om te gaan, zodat je vastberaden door kunt gaan.

Vastberadenheid cultiveren zonder de nadelen te ervaren

Je kunt vastberaden zijn en de valkuilen vermijden die soms gepaard gaan bij deze eigenschap. Je kunt de nadelen voorkomen door flexibel te blijven, je bewust te zijn van je persoonlijke beperkingen en je eigen grenzen te bewaken.

Blijf flexibel

Je doelen kunnen mettertijd veranderen. Overdenk je doelen en je strategieën daarom regelmatig en pas je prioriteiten en doelstellingen eventueel aan. Durf ook af en toe uit je comfortzone te stappen en iets nieuws te proberen. Bovendien kun je met tegenslagen te maken krijgen waardoor je een doel niet op het geplande moment kunt behalen. Wees dan realistisch en flexibel en pas je aan de omstandigheden aan.

Bewaak je grenzen

Wees je tegelijkertijd bewust van je persoonlijke beperkingen en ken je eigen grenzen. Op die manier voorkom je dat je doelen een obsessie worden en je te veel van jezelf vraagt. In je vastbeslotenheid om je doelen te bereiken is het belangrijk dat je niet jezelf voorbij loopt. Wees daarom ook vastberaden lief voor jezelf te zijn en goed voor jezelf te zorgen.
Neem een pauze

Ten slotte moet je af en toe pauze nemen en ontspannen om weer op te laden. Een dag vrij nemen of op vakantie gaan betekent niet dat je niet vastberaden bent. Je neemt juist rust om daarna energiek verder te kunnen gaan met het werken aan je doelen. Op die manier hou je balans en kun je vastberaden blijven zonder er stress van te krijgen en uitgeput te raken.

Conclusie: Zo maak je vastberadenheid je superkracht!

Vastberadenheid zijn heeft veel voordelen. Je bent een harde werker en geeft jezelf volledig om je doelen te bereiken. Hierdoor voel je je voldaan en heb je het gevoel dat in je het leven slaagt. Bovendien kan vastberadenheid een positieve uitwerking hebben op je gezondheid en je relaties met anderen.

Je kunt meer vastberaden worden door meer zelfkennis op te doen en door doelen te stellen die aansluiten bij wat voor jou belangrijk is. Ook heb je zelfvertrouwen nodig en is het belangrijk om negatieve gedachten te verwijderen. Bovendien helpt een gezonde leefstijl je om vastberaden te blijven.

Wil je van vastberadenheid je superkracht maken? Vermijd dan de valkuilen die bij vastberadenheid voorkomen. Doe je best om flexibel te blijven hoe graag je ook je doelen wilt bereiken. Ga niet over je grenzen heen, maar zorg daarentegen voor voldoende rust en ontspanning. Op die manier zal deze eigenschap je geen problemen bezorgen, maar juist een mooier mens maken.

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Veelgestelde vragen

Vastberadenheid is een positieve eigenschap als je daarnaast ook flexibel kunt zijn en niet over je grenzen gaat. Je doelen bereiken moet geen obsessie voor je worden. Maar zolang je evenwichtig blijft en open blijft staan voor andere ideeën en bereid bent je doelen aan te passen, kan vastberadenheid een kernwaarde zijn.

Vastberaden zijn betekent dat je resoluut, gedecideerd en zonder aarzelen te werk gaat. Je bent vastbesloten je doel te bereiken. Het betekent dat je besluitvaardig, standvastig en zelfverzekerd bent.

Vastberadenheid is een aangeleerde eigenschap. Je kunt jezelf deze vaardigheid eigen maken door jezelf goed te leren kennen, je zelfvertrouwen te vergroten en je doelen te stellen die aansluiten bij wat voor jou belangrijk is.

Je kunt evenwichtig blijven door je doelen en strategieën regelmatig onder de loep te nemen en je prioriteiten en doelstellingen eventueel aan te passen. Bovendien kunnen je omstandigheden veranderen of kun je met tegenslagen te maken krijgen. Blijf dan niet stug aan je gestelde doel werken, maar wees realistisch en pas je aan de nieuwe situatie aan.

Referenties

  1. cz.nl – Slaaptest – gevonden op 03/04/2023
    Link naar slaaptest op cz.nl

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *