Elke dag heb je energie nodig om te kunnen bewegen, om te kunnen denken en om jezelf warm te houden. Heb je de laatste tijd maar weinig energie? Waar ligt dat dan aan? En wat moet je doen als je een energietekort hebt? Energie krijg je natuurlijk onder andere uit voeding en voldoende nachtrust. Maar er zijn meer energiebronnen. Laten we eens vier belangrijke energiebronnen onder de loep nemen. Ontdek waar bij jou het energielek zit en hoe je het energietekort kunt oplossen.

Fysieke energie

Bij energie denk je waarschijnlijk als eerste aan je fysieke energie. Deze energie is essentieel voor je vitaliteit. Hoe fitter je bent, hoe beter je in staat zult zijn om met tegenslagen om te gaan. Je zit lekkerder in je vel als je voldoende energie hebt. Wanneer je een nacht goed geslapen hebt, begin je de dag goed. Maar in ons hectische bestaan is het niet altijd makkelijk om een gezonde routine te volgen. Na een lange werkdag probeer je misschien zo snel mogelijk iets op tafel te zetten en vanwege de hoge werkdruk begin je hier en daar aan je ontspanning en nachtrust te knabbelen.

Leer de signalen herkennen

Ben je de laatste tijd erg moe? Heb je gewoonweg niet meer de energie om je dagelijkse werkzaamheden uit te voeren? Kijk dan wat je kunt doen om op te laden. Wellicht kun je meer op je voeding gaan letten. Suiker zorgt bijvoorbeeld voor een korte energiepiek, maar daarna ook voor een energiedip. Eet daarom meer groente en fruit en drink meer water. Je zult zien dat je daar meer energie van krijgt zonder pieken en dalen. Daarnaast is een goede nachtrust essentieel om overdag voldoende energie te hebben. Stop op tijd met werken en zorg voor wat ontspanning voor het slapengaan. Ook voldoende lichaamsbeweging is belangrijk om je energiek te voelen. Leer beter naar je lichaam te luisteren en herken signalen van vermoeidheid.

fysieke energie

Mentale energie

In de maatschappij waarin we leven wordt er veel van je mentale energie gevraagd. Elke dag word je overspoeld met informatie die je snel moet verwerken. Er wordt van je verwacht dat je overal aandacht voor hebt, dat je de juiste beslissingen neemt en dat je creatief bent. Ken je dat gevoel aan het einde van de dag dat je je moe in je hoofd voelt? Lichamelijk heb je misschien nog wel energie, maar je kunt je nergens meer op concentreren en het lukt niet meer om helder te denken. Je mentale energie kan ook opraken als je last hebt van veel negatieve gedachten. Gedachten als: ‘ik ben niet goed genoeg’ of ‘anderen vinden mij stom’ kunnen je mentaal uitputten.

Mentale ontspanning

Hoe kun je je mentaal weer opladen? Simpelweg door te zorgen voor mentale ontspanning. Je kunt bijvoorbeeld muziek luisteren, een wandeling in de natuur maken of in een dagboek schrijven. Sta eens stil bij wat je allemaal doet en waardeer jezelf. Op die manier laad je jezelf weer op voor een volgende dag.

Mentale energie

Emotionele energie

Ben jij emotioneel in balans? Of merk je dat negatieve emoties zoals verdriet, boosheid of angst de overhand nemen? Iedereen heeft natuurlijk weleens met dergelijke emoties te maken. Maar als je emotioneel stabiel bent, laat je niet toe dat zulke emoties je gaan beheersen. Je kunt een energielek op emotioneel gebied herkennen als je veel last hebt van oncontroleerbare huilbuien, een kort lontje hebt of overdreven reageert als het even tegenzit.

Je kunt je emotionele energie versterken met positieve emoties door leuke dingen te doen, je verbonden te voelen met andere mensen en door meer te lachen. Bovendien kan het nuttig zijn om beter met negatieve emoties om te leren gaan. Het kan bijvoorbeeld helpen om met iemand over je emoties te praten of erover te schrijven.

Spirituele energie

Deze energie gaat over zingeving. Als je weet waar je voor staat en waarom je dingen doet, krijg je daar energie van. Heb jij het gevoel dat je waardevolle dingen doet? Krijg je voldoening van je werk? Of ga je elke dag met lood in je schoenen naar je werk en voer je je dagelijkse bezigheden met veel tegenzin uit? Wanneer je geen duidelijke richting hebt en niet goed weet waarom je dingen doet, loop je het gevaar vast te lopen en opgebrand te raken.

Wat heeft zin voor jou?

Vraag jezelf daarom af wat jouw waarden zijn en wat jou zin geeft. Geef betekenis aan wat je doet. Zingeving is voor iedereen anders en kan per levensfase verschillen. Het is daarom goed jezelf af en toe te onderzoeken. Wat wil ik eigenlijk? Wie ben ik? Wat zijn mijn passies? En wanneer ervaar ik mijn werk als zinvol? Zodra je je werk met hart en ziel kunt uitvoeren, zul je meer energie krijgen en je gelukkiger voelen.

Spirituele energie

Energietekort oplossen

In de basis moeten de vier energiebronnen in balans zijn. Maar de verschillende energiebronnen vullen elkaar ook aan. Je kunt een energietekort in een van de energiebronnen vaak oplossen met het teveel in een andere. Als je mentale energie bijvoorbeeld op is, kan een goed gesprek dat je emotionele energie geeft, je weer in balans brengen. Of je bent fysiek helemaal op van een lichamelijk zware klus, maar een sterke motivatie houd je op de been. De vier soorten energie kunnen elkaar ook ten negatieve beïnvloeden. Je kunt bijvoorbeeld minder goed je emoties reguleren als je fysieke energie op is. En je kunt je minder goed concentreren als je je erg verdrietig voelt. Het is daarom altijd belangrijk om het energietekort aandacht te geven. Een tekort zorgt ervoor dat je minder veerkrachtig bent en op de lange termijn kan dat tot uitputting en burn-out leiden.

Vind je het moeilijk om een energietekort op te lossen? Of voel je je de laatste tijd erg moe en lukt het je niet de oorzaak te achterhalen? Wees dan niet terughoudend om hulp in te schakelen. Het is natuurlijk ten eerste verstandig om een eventuele medische oorzaak uit te sluiten. Als er bij een doktersbezoek niets uit de bus komt, kan het zijn dat je energiebronnen niet in balans zijn. De hoogste tijd dus om het energielek te dichten het energietekort op te lossen.

Hulp bij burn out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Gerelateerde artikelen

In onze kennisbank vind je honderden artikelen die je verder helpen. Heb je deze artikelen al gelezen:

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *