Mijn nieuwe werk is te moeilijk: Het is goed om jezelf uit te dagen. Bijvoorbeeld door een nieuwe functie aan te nemen. De uitdaging houd je scherp en gemotiveerd, want juist door de routine in een (te) makkelijke baan raak je je focus kwijt. Maar wat als je werk écht te moeilijk is, tot het punt dat je er stress door ondervindt?

Eindelijk een nieuwe baan

Je contract is getekend, je hebt alle sollicitatiegesprekken doorstaan. Eindelijk, geen stress meer. Maar dan komt je eerste dag. De eerste paar weken van je nieuwe baan kunnen ontzettend overweldigend zijn. Je moet wennen aan een nieuwe baas, een nieuw team. En alsof dat nog niet genoeg is, komt er een reeks projecten op je af. En dat terwijl je nog geen training of inwerkperiode hebt gehad. 

is mijn nieuwe baan te moeilijk

Het kan voelen alsof er een golf aan informatie op je afkomt. Je bent wel vastbesloten om jezelf te bewijzen, je wilde immers deze baan zo graag, maar je bent constant overweldigd en bent kapot als je thuiskomt. De uren worden langer en de druk wordt groter. 

Wat kun je eraan doen om dit zo comfortabel mogelijk voor jezelf te houden?

Ongemak hoort erbij

Misschien slecht nieuws, maar ongemak hoort erbij, en is juist goed. Een makkelijke baan is wat je eerst had. Elke dag hetzelfde, geen enkele uitdaging. Je was juist op zoek naar die uitdaging en je hebt die gekregen. 

Dit ongemak betekent juist dat je aan het leren bent. Het geeft aan dat je iets doet dat je nooit eerder hebt gedaan. En alles wat je aan het leren bent, is in het begin wat onhandig en ongemakkelijk. De eerste weken zullen dan ook spannend zijn. Maar je zal vanzelf merken dat het een aantal weken later al een stuk beter gaat. 

Te moeilijk? vraag om hulp!

Je staat er niet alleen voor. Zeker in een nieuwe baan kan het zijn dat je veel aanbiedingen van hulp afslaat. Je wil jezelf bewijzen en laten zien dat je het écht zelf wel kan. Maar ze bieden het niet voor niets aan. 

Vraag je collega’s om advies en om mee te denken. Je werk werd eerst door iemand anders gedaan, dus de kans is groot dat je collega’s meer weten over de beste manier om jouw werk te doen. Laat je trots los; de hulp kan jou en je team alleen maar verder brengen. 

Wil je dat wij je helpen?

Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland. In de afgelopen jaren hebben we duizenden mensen geholpen.

Het wordt makkelijker

Zoals al eerder gezegd: de eerste dagen of weken zullen ongemakkelijk zijn. Misschien ben je onzeker over of je het echt wel kan, je moet wennen aan alle veranderingen en je moet al je nieuwe collega’s leren kennen. Je probeert een nieuwe routine te vinden en je opdrachten op de juiste manier uit te voeren. En dan opeens, wordt het makkelijker. Je leert alles kennen en zult meer vertrouwen krijgen in jezelf

Te moeilijk of imposter syndroom

Tegenwoordig hebben ook steeds meer mensen last van het imposter syndroom. Hierbij voelt het alsof je niet op je plek bent, want ‘je doet toch maar wat’. En dat terwijl je een indrukwekkend cv hebt en een dure titel voor je functie. Je bent onzeker, en hebt het gevoel dat je mensen oplicht. Je hebt het gevoel dat je de baan hebt gekregen door geluk, en niet door jouw capaciteiten. Plus, je moet bijna lachen als je jezelf in professionele setting ziet. ‘Dat ben ik toch helemaal niet’. 

Heb jij hier last van? Dan hebben we nieuws voor je: iedereen doet maar wat. Probeer je imposter syndroom te gebruiken om juist te groeien, en niet je ambities te laten doven. 

  • Het geeft aan dat jij op de goede weg bent. Je neemt uitdagingen aan en bent niet bang voor iets nieuws. 
  • Haal motivatie uit je bedriegerssyndroom. Probeer te bewijzen dat je het toch wél kan, en goed ook. 
  • Probeer af en toe terug te kijken, en in te zien dat jij hebt bereikt wat je hebt bereikt door jezelf, en door niemand anders. 

Mijn werk blijft te moeilijk

Zit je niet meer in je eerste maanden en is je werk echt te moeilijk? Zonder dat je last hebt van het imposter syndroom? Dat kan voor veel stress zorgen, en is uiteraard niet de bedoeling. Kaart het bij je leidinggevende aan en zeg dat je hulp nodig hebt. Blijf absoluut niet (te lang) doorlopen met lange werkdagen en slapeloze nachten vanwege werk dat je niet afkrijgt of begrijpt. Af en toe is het helemaal niet erg om een stapje terug te zetten

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *