Stressmanagement van werknemers: Eigenlijk is het niets anders dan leren omgaan met stress. Iedereen ervaart zo nu en dan stress, dat is heel normaal. De ene werknemer heeft hier meer last van dan de ander. Het gaat er vooral om hoe je werknemers omgaan met de situatie.

Door het stressmanagement van je werknemers te vergroten voorkom je dat een te hoog stressniveau hun werkprestaties gaat beïnvloeden. In dit artikel gaan we in op de signalen van stress, het bespreekbaar maken van een te hoge werkdruk op de werkvloer en tips waarmee je jouw werknemers helpt hun stressmanagement te vergroten.

Hoe is het gesteld met je stressmanagement?

Veel leidinggevende negeren de hoge werkdruk op de werkvloer. Zelfs al zijn de voordelen nog zo duidelijk. Het aanpakken van een te hoge werkdruk levert een bedrijf winst op, zowel sociaal als financieel.

Als je werknemers goed met stress om kunnen gaan zullen ze:

  • Meer betrokken zijn bij hun werk
  • Minder fouten maken
  • Productiever zijn
  • Het beter naar hun zin hebben op het werk
  • Minder vaak ziek zijn

Maar hoe is het met je eigen stressmanagement gesteld? Hoe kijk je naar stressvolle situaties en een te hoge werkdruk? Durf je dit op de werkvloer bespreekbaar te maken of loop je liever door? Vind je dat mensen die gebukt gaan onder stress mentaal zwak zijn en dit privé op moeten lossen?

Natuurlijk is het logisch dat je als leidinggevende niet wilt dat het werk lijdt onder gestreste werknemers. Maar als je bedenkt dat het werk juist een belangrijke factor kan zijn in het veroorzaken van stress, dan is het jouw taak er iets aan te doen.

Stressmanagement voor alle werknemers

Waar vroeger vooral bepaalde sectoren te maken hadden met een te hoge werkdruk wordt het nu steeds algemener. Niet alleen in de zorg is de druk hoog. Kijk naar een gemiddeld kantoor en een groot deel van de werknemers heeft te kampen met stressgerelateerde klachten.

In 2017 werden er bij de Nationale Registratie van het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten 1.962 meldingen gemaakt van overspannenheid en burn-out. Dit was bijna 75% van alle meldingen van psychische aandoeningen.

Als er gekeken wordt naar heel Europa dan schat men dat 50 tot 60% van al het verzuim psychisch gerelateerd is.

Meedenksessie aanvragen

Meedenksessie werkgevers

In een meedenksessie denken we een uur met je mee. Onze ervaring is dat we de kern op tafel krijgen. De meedenksessie is geheel kosteloos, wij begrijpen ook dat je wilt weten met wie je te maken hebt.

Meedenksessie aanvragen

PS: je bent niks verplicht, de eerste kennismaking is altijd vrijblijvend.

Maak stress bespreekbaar op de werkvloer

Het gesprek aangaan met je werknemers kan best spannend zijn. Want hun onvrede kan ook te maken hebben met je manier van leidinggeven. Wanneer er veiligheid en vertrouwen mist op de werkvloer zal de spanning snel oplopen. Werknemers hebben geen veilige plek waar ze hun verhaal kwijt kunnen en kroppen alles op.

Vaak denk je als leidinggevende dat je de werkdruk alleen kunt laten dalen door meer werknemers in dienst te nemen. Is die ruimte er niet dan laat je het liever voor wat het is. Maar vaak is dit niet de enige manier. Werknemers die goed in hun vel zitten en werk doen waar ze goed in zijn zullen veel productiever zijn. En dus samen meer werk verzetten.

Het gesprek aangaan met je werknemers vergt goede communicatie skills. Iets waar niet iedere leidinggevende mee is uitgerust. Je werknemers uitnodigen tot een open en eerlijk gesprek, waarin stress een normaal onderwerp is, levert je veel voordelen op. Je komt erachter waar de knelpunten zitten en je werknemers voelen zich gehoord. Je betrekt ze meer bij het bedrijf waardoor ze met meer plezier aan het werk zullen gaan.

Creëer veiligheid en vertrouwen op de werkvloer, ga in gesprek met je werknemers. Niet alles hoeft in een keer te veranderen. Kleine stapjes maken al een groot verschil.

Wat is stressmanagement?

Stressfactoren zijn overal op de werkvloer te vinden. Niet alleen de werknemers hebben er last van, de leidinggevende en de top daarboven net zo goed. Teveel stress is de oorzaak van slechte werkprestaties en ziekteverzuim. Maar hoe herken je stress bij je werknemers?

Iedere werknemer ervaart een bepaalde mate aan stress. Daar is niets mis mee. Maar elk mens is anders en zal stress op een andere manier ervaren. En juist de manier van omgaan met stress is belangrijk. Krijgt een werknemer het gevoel de controle te verliezen dan zal hij of zij klachten gaan ontwikkelen. Pakt je werknemer juist weer de controle terug dan kan hij of zij veel beter omgaan met de hoge werkdruk.

Een werknemer die goed met stress om kan gaan zal de bronnen die voor hem of haar stress veroorzaken elimineren, verwijderen en/of proberen onder controle te krijgen. Zo wordt je werknemer resistent tegen stress en zal hij of zij beter in staat zijn om met stressvolle situaties om te gaan.

Stressmanagement van werknemers

Wanneer is stressmanagement noodzakelijk?

De eerste stress signalen op de werkvloer

Het herkennen van stress signalen op de werkvloer is voor jou als leidinggevende van belang. Vroegtijdige herkenning van stress geeft je de mogelijkheid tijdig in te grijpen, voor het erger wordt. Je beperkt het ziekteverzuim, omdat kortdurende stress voor veel werknemers beter te verwerken is dan langdurige hoge werkdruk.

De eerste stress signalen op de werkvloer herken je aan:

  • Meer fouten maken
  • Er is meer tijd nodig om werkzaamheden af te maken
  • Werknemers krijgen concentratieproblemen
  • Belangrijke punten, afspraken of werkzaamheden worden vergeten
  • Werknemers hebben moeite met beslissingen nemen
  • Hoofdzaken en bijzaken worden door elkaar gehaald
  • Emoties en irritaties kunnen snel hoog oplopen

Niet alleen de hoeveelheid werk levert stress op. Ook andere zaken op het werk leveren spanning op. Neem bijvoorbeeld pestgedrag of de onzekerheid over het behouden van de baan. Dit levert negatieve stress op en als daar niets aan gedaan wordt, zal je werknemer uiteindelijk thuis komen te zitten met een burn-out.

Help je werknemers bij het vergroten van hun stressmanagement

Heb je een team onder je werken die onder druk moet presteren? Dan is stressmanagement een must. Doelgericht stress verminderen op de werkvloer draagt bij aan meer werkgeluk en een hogere productiviteit. Stress onder controle krijgen door er oplossingsgericht mee om te gaan helpt werknemers onder druk te presteren. Herstel de balans tussen werk en privé. Je werknemers kunnen op de werkvloer meer aan en zullen thuis ontspannen en opladen.

Je werknemers helpen hun stressmanagement te vergroten heeft veel voordelen, voor iedereen. Werknemers leren beter omgaan met negatieve stress, zodat dit geen directe weerslag meer heeft op hun werkzaamheden. Het hele team levert hierdoor betere werkprestaties en voelt zich goed op zijn of haar werkplek.

Gratis e-book:
zo herken je
een burn-out
(Inclusief checklist)

Voorkom dat je energiereserves definitief leeg raken en je in een ernstige burn-out belandt met alle gevolgen van dien. Met dit e-book leer je de symptomen tijdig herkennen.

e-book-symptomen-burnout

Welke hoeveelheid stress is toelaatbaar op de werkvloer?

Wat stress op zijn tijd is helemaal niet erg. Het helpt zelfs om een deadline te halen of een project op de afgesproken tijd af te leveren. Stresshormonen zorgen ervoor dat het lichaam alert is en er sneller gehandeld kan worden.

Normaal gesproken is dit een kort moment, waarna de spanning wegvloeit. Houdt de spanning aan en blijft de geest overactief en druk dan zal de grip op de situatie op den duur wegglippen. Werknemers krijgen het gevoel geleefd te worden. Ze doen hun werk nog wel, maar zijn er niet meer echt bij betrokken.

Houdt deze hoge werkdruk lang aan dan zullen ze vage klachten krijgen. Vermoeidheid is een van de eerste klachten die zal optreden bij aanhoudende hoge stressniveaus. Slecht slapen, piekeren, hoofdpijn en zelfs hartkloppingen, concentratieproblemen en een hoge bloeddruk worden veroorzaakt door teveel stress.

Te veel en te lang werken onder hoge druk is voor werknemers niet vol te houden. Ze raken overspannen en kunnen zelfs een burn-out krijgen. Goed stressmanagement kan dit voorkomen. Dit betekent dat jij als leidinggevende gebruik maakt van de sterke punten van je werknemers, maar ook je werknemers helpt om beter met hun stress om te gaan.

Er zijn verschillende ontwikkelpunten voor leidinggevenden die je helpen het verzuim op de werkvloer te verlagen.

Tips voor werknemers voor stressmanagement

Iedereen gaat op een andere manier met stress om. Er is ook een groot verschil tussen mannen en vrouwen. Vrouwen zijn vaak zorgzamer waardoor ze gemakkelijk te veel werk van collega’s overnemen. Werknemers die moeite hebben met het aangeven van hun grenzen zullen ook sneller te maken krijgen met een te hoge werkdruk.

Met deze praktische tips help je jouw werknemers hun stressmanagement te vergroten.

Ontdek de stressfactoren van je werknemers

Weten waar je werknemers stress door ervaren helpt je om een gezonde werkomgeving te creëren. Ga een open gesprek aan met je werknemer. Probeer er samen achter te komen wat er speelt. Waardoor ervaart je werknemer een onprettig gevoel op de werkvloer? Welke werkzaamheden kosten veel energie en geven geen voldoening.

Zou het mogelijk zijn om deze werkzaamheden te schrappen of minimaliseren? Is er wellicht een collega die deze werkzaamheden graag uitvoert?

Het herkennen van stressfactoren is de eerste stap naar een beter stressmanagement.

Zorg voor voldoende ontspanning, ook tijdens de werkdag

De hele dag achter een bureau doorbuffelen is niet goed voor de gezondheid. Een werknemer kan het gevoel hebben door te moeten gaan, omdat het werk anders niet afkomt. Maar juist de pauzes in een werkdag dragen bij aan de productiviteit.

Een wandeling in de lunchpauze, bij voorkeur in de frisse buitenlucht, doet wonderen voor het stressniveau en de productiviteit. Even achter het bureau vandaan zorgt voor nieuwe inzichten en inspiratie om de taak succesvol af te ronden. Een kort gesprek met een collega bij de koffieautomaat versterkt de onderlinge band met collega’s en verbetert de werksfeer.

Stimuleer deze beweging op de werkvloer en houdt werknemers in de gaten die niet of nauwelijks pauzes houden. Probeer ook het overwerk tot een minimum te beperken. Vaak is het niet nodig om over te werken. Rust doet over het algemeen meer goed. Een ontspannen en uitgeruste werknemer zal met hernieuwde energie zijn werkzaamheden oppakken.

Zorg daarom dat je werknemers voldoende vrije tijd hebben, waarin ze hun stress kunnen afbouwen en de batterij weer op kunnen laden.

Wil je dat wij je helpen?

Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland. In de afgelopen jaren hebben we duizenden mensen geholpen.

Communiceer de prioriteiten naar je team

In sommige projecten kunnen zelfs de kleinste details enorm belangrijk lijken. Filter de hoofdpunten uit en communiceer duidelijk de prioriteiten naar je werknemers. Door een groot project op te delen in duidelijke stukken komt er meer rust in het hoofd van je werknemers.

Niet meer alles is belangrijk, maar de grote lijnen geven overzicht om dit project als team tot een goed einde te brengen. Maak jij als leidinggevende dan ook nog gebruik van de sterke kanten van je werknemers, dan profiteer je dubbel van een hoge productiviteit op de werkvloer.

Leer medewerkers omgaan met stress

Maak stress bespreekbaar op de werkvloer

Leer werknemers dat het goed is om grenzen aan te geven. Stress ervaren betekent niet dat iemand zwak is. Het is een signaal dat er iets aan de werkdruk gedaan moet worden. Door je werknemers te leren dat het geaccepteerd wordt hier op de werkvloer voor uit te komen, voorkom je dat ze te lang doorlopen en in een burn-out belanden.

Als collega’s eerlijk tegenover elkaar kunnen zeggen dat ze geen tijd hebben om een taak of activiteit te doen voorkomt dat veel stress. Niemand heeft er baat bij als een werknemer teveel werk op zich neemt en straks met een burn-out thuis zit.

Voorkom multitasking

Het klinkt mooi, een werknemer die meerdere taken tegelijk uitvoert. Maar in de praktijk werkt het niet. De kans op fouten is veel groter en de productiviteit ligt niet hoger dan wanneer je werknemers op 1 taak inzet.

Er zijn werknemers die de neiging hebben om alles tegelijk te doen. Ze willen overal de controle over houden en hebben moeite met nee zeggen.

Pas stressmanagement toe en laat je werknemers zich op 1 taak tegelijk richten. Dan kunnen ze hier hun volle energie in steken. Dat levert niet alleen meer rust en focus op in het hoofd van je werknemer. Ze zullen effectiever werken en beter presteren en daarbij minder stress ervaren.

Beter kort rust nemen dan lang in een burn-out belanden

Merk je dat er werknemers lijden onder de hoge werkdruk? Kunnen ze de stress op dit moment niet meer aan? Trek op tijd aan de bel. Neem de werknemer apart en bespreek samen hoe het anders kan. Laat de werknemers desnoods, tijdelijk, een stapje terug nemen.

Door hem of haar wat meer lucht te geven kan de batterij opgeladen worden. Soms is een kort verlof al genoeg om een overspannen werknemer weer goed in zijn of haar vel te laten zitten.

Je werknemer op verlof sturen kan voelen als een verlies aan productiviteit. Maar als je werknemer echt thuis komt te zitten met een burn-out ben je veel verder van huis. Dat traject neemt maanden in beslag en de bijkomende kosten lopen snel op. Dat kun je beter voorkomen, door je werknemer op tijd rust te laten nemen voorkom je lang ziekteverzuim.

Leer medewerkers omgaan met stress

Beweging en rust zorgen voor ontspanning

Een goede manier van stressmanagement is beweging. Bij voorkeur elke dag een half uur. Dit kan mooi tijdens de lunchpauze. Stimuleer je werknemers bijvoorbeeld om een gezonde lunch te halen bij een restaurantje of winkel verderop. Hou eens een werkoverleg tijdens een wandeling of zet een tafeltennistafel in de kantine.

Beweging laat stress verdwijnen. Net als op vaste tijden, goed en gezond, eten. Het lichaam heeft brandstof nodig. Door dit op vaste tijden aan te bieden krijgt stress minder vat.

En tot slot is een goede nachtrust essentieel om alle ervaringen van de dag te verwerken en nieuwe energie op te bouwen voor de volgende dag.

Burnoutbegeleiding werkgevers en werknemers

Wie zijn wij?

Meulenberg Training en Coaching ondersteunt, met een team van ervaren trainers, organisaties bij de preventie van stress en het (her)vinden van werkgeluk op de werkvloer. Onze trainingen zijn gericht op leidinggevenden binnen bedrijven. Een burn-out kost de organisatie al snel € 70.000.

Naast het financiële leed is het menselijk leed groot. Niet alleen voor de werknemer maar ook voor naaste collega’s die de klappen op moeten vangen. Voor je het weet zit je in een negatieve vicieuze cirkel.

Wil je een effectieve aanpak voor langdurig verzuim en het vergroten van werkplezier? (in plaats van continue brandjes te blussen). Wil je  je dat we met je meedenken? In een meedenksessie denken we een uur met je mee. Onze ervaring is dat we de kern op tafel krijgen. De meedenksessie is geheel kosteloos, wij begrijpen ook dat je wilt weten met wie je te maken hebt.

Gerelateerde informatie

In onze kennisbank vind je honderden artikelen die je verder helpen. Heb je deze artikelen al gelezen:

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *