Een snel afgeleide werknemer: Ons brein scant de omgeving continue naar afleiding. Onze aandachtsspanne is afgelopen jaren flink gekrompen. We kunnen ons steeds minder goed concentreren. Dit heeft gevolgen voor je medewerkers op kantoor. Als ze snel zijn afgeleid, is het lastiger voor hen om hun doelen te bereiken. Bovendien kost het hen energie als ze continue zijn afgeleid en het levert ze minder resultaten op. Dit zal tot meer onrust en meer stress leiden.

Waarom kunnen sommigen medewerkers zich beter focussen dan andere? Wat kunnen ze doen om minder snel afgeleid te zijn? En wat kun jij doen om concentratieproblemen op het kantoor aan te pakken?

Waarom een werknemer zich niet goed kan concentreren

Een oorzaak waarom sommige medewerkers sneller zijn afgeleid dan andere, is dat ze moeite hebben met prioriteiten stellen. Ze kunnen niet bepalen wat eerst moet gebeuren en willen overal direct aan beginnen. Vervolgens zijn ze met alles tegelijk bezig en hebben ze chaos in hun hoofd.

Ook hun werkomgeving kan een oorzaak zijn waarom ze zich niet goed kunnen concentreren. Als hun bureau opgeruimd en schoon is, zullen ze meer rust hebben en kunnen ze zich beter focussen. Werken de medewerkers in een kantoortuin? Dan kan het zijn dat ze veel worden afgeleid door geluiden en gesprekken van collega’s.

Maar ze kunnen ook hun eigen afleiding zijn doordat ze zich laten afleiden door berichtjes, e-mailtjes of eigen hun gedachten.

Tips voor de snel afgeleide werknemer

Gelukkig kan iemand die snel is afgeleid zichzelf trainen om zich beter te kunnen focussen en zijn effectiviteit te vergroten.

1: afleiding vermijden

Ten eerste is het belangrijk om alle externe afleiding te vermijden. Zet je telefoon uit. Onze telefoon is de grootste boosdoener waardoor we ons tegenwoordig steeds minder goed kunnen concentreren. We kijken constant op onze telefoon en we checken de hele tijd onze e-mail. Moet je echt even je werk afkrijgen? Zet je telefoon dan uit en voorkom dat de werkdruk nog hoger wordt. Denk er daarnaast ook aan om pop-ups en waarschuwingsgeluiden uit te zetten.

2: gedachten beheersen

Ten tweede zijn wijzelf vaak onze eigen grootste afleiding. Er komt een idee in je op, je gedachten dwalen af en je bent afgeleid. Beperk deze afleiding door opkomende ideeën meteen op te schrijven en eerst verder te gaan met waar je mee bezig bent.

3: concentreren op het werk

Ten derde moet je omgeving weten dat je je wilt concentreren, zodat ze je niet zullen afleiden van je werk. Leg bijvoorbeeld een briefje met ‘niet storen’ of ‘vanaf 13.00 uur weer beschikbaar’ op je bureau of zet een koptelefoon op.

Werknemer is snel afgeleid

Wat kun je als leidinggevende doen?

Creëer een omgeving waarin medewerkers minder snel worden afgeleid. Staat de radio altijd aan op werk? Misschien kun je na overleg besluiten die uit te zetten, zodat medewerkers niet worden afgeleid door nieuws, reclame en file-informatie. Als het vaak onrustig op het werk is en er veel gekletst wordt door medewerkers onderling, is het essentieel dat er stilteruimtes aanwezig zijn op kantoor. Zo kan de medewerker die zich echt moet concentreren, zich terugtrekken in een ruimte waar het echt stil is en waar hij zich beter kan focussen.

Burnoutbegeleiding werkgevers en werknemers

Trainingen en workshops voor bedrijven

Meulenberg Training en Coaching helpt organisaties bij het voorkomen van stress en het bevorderen van werkgeluk, met een focus op werknemers en leidinggevenden. Een burn-out kost een organisatie vaak meer dan € 100.000, maar de impact is niet alleen financieel – het menselijk leed is groot. Collega’s die de gevolgen moeten dragen, raken ook betrokken, en zonder actie kan dit leiden tot een vicieuze cirkel van verzuim en stress.

Wij bieden gerichte training en begeleiding om deze problemen te doorbreken en het welzijn op de werkvloer te verbeteren.

Wil je een duurzame oplossing voor langdurig verzuim en het verhogen van werkplezier, in plaats van telkens brandjes te blussen? Laten we samen kijken naar de beste aanpak. Tijdens een kosteloze meedenksessie van een uur brengen we de kern van het probleem in kaart. Zo krijg je helder inzicht in de situatie en kunnen we samen nadenken over gerichte stappen.

Gerelateerde informatie

In onze kennisbank vind je honderden artikelen die je verder helpen. Heb je deze artikelen al gelezen:

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *