We werken allemaal zodat we salaris uitbetaald krijgen. In ruil voor diensten die we leveren, krijgen we netjes elke maand een bedrag op onze rekening gestort waarvan we – als het goed is – prima kunnen leven. Maar wat als je vindt dat je een te laag loon hebt? Dit kan veel stress veroorzaken. 

Ik heb financiële problemen

Als je te weinig verdient en hierdoor structureel in financiële problemen komt, is dit een grote veroorzaker van stress. Deels komt dit door de schaamte die hierbij komt kijken. Financieel (on)vermogen wordt toch vaak nog gezien als iets dat volledig je eigen schuld is. ‘Als je in financiële problemen zit, zal dit wel komen omdat je weinig discipline hebt als het gaat om geld’, is een veelgehoorde visie. Deze visies zorgen voor een taboe op financiële problemen – wat uiteindelijk het probleem alleen maar vergroot. 

Verminderde denkcapaciteit door geldzorgen

Daarnaast zorgen financiële problemen voor een verminderde denkcapaciteit. We hebben allemaal een bepaalde mentale bandbreedte. Financiële problemen zorgen ervoor dat je een groot deel van je mentale bandbreedte verbruikt aan financiële zorgen. Hierdoor worden andere zaken naar de achtergrond gedrukt. Het wordt moeilijker om op andere zaken te focussen, omdat je hoofd al overloopt van de financiële zorgen. 

Tot slot zorgen financiële problemen tot een (tijdelijke) daling van het IQ. Deze daling kan tot wel 13 IQ punten zijn; net zo’n groot verschil als tussen nuchter en stevig onder invloed van alcohol zijn. Dit heeft dan weer allerlei gevolgen. Je kan op je werk niet meer werken zoals je collega’s van je gewend zijn. Je relatie en de opvoeding van je kinderen kunnen eraan onderdoor gaan. Ook blijkt in de praktijk vaak dat mensen met financiële problemen minder goed zorgen voor hun gezondheid. Mede door zorgen over je salaris, ligt er weinig tot geen prioriteit op gezond eten en sporten. 

Ik vind dat ik meer salaris verdien

Het kan ook zo zijn dat je niet per se financieel in de problemen zit, maar dat je zelf een sterk gevoel hebt dat je meer verdient dan je op dit moment krijgt. Als je het gevoel hebt dat je op persoonlijk vlak wel goed bent ontwikkeld, maar dit nog niet door vertaald ziet in je salaris. Dit komt vaak voor bij mensen in een hogere loonschaal; er is weinig ruimte voor verbetering. 

Heb jij stress door je lage salaris?

Doordat je constant voelt dat je te weinig krijgt voor wat je doet, gaat dit je op een gegeven moment tegenstaan. Het kan zo zijn dat je met ontzettend veel tegenzin overwerkt. Of dat je bewust veel minder gaat doen, maar hierdoor je taak eigenlijk niet meer naar behoren afmaakt. Alles bij elkaar genomen zal het je stress gaan opleveren. 

Ga het gesprek aan over je salaris

Het klinkt en is misschien heel lastig, maar het beste is om hier open over te zijn en het gesprek met je manager aan te gaan. Dit is de enige manier om er iets aan te veranderen, of het in ieder geval van beide kanten te begrijpen. 

Ga op een kalme manier het gesprek aan, en leg rustig uit waarom jij vindt dat je eigenlijk meer verdient. Denk van tevoren dus goed na over de redenen; werk je bijvoorbeeld meer dan het afgesproken aantal uren? Pak jij veel taken op die eigenlijk niet op jouw takenlijstje staan? Schrijf alles op zodat je goed voorbereid het gesprek ingaat. 

Geef je manager tijdens dit gesprek ook de kans om zich uit te spreken. Misschien is er wel een hele goede reden of uitleg voor het salaris dat jij krijgt. Vraag wel wat er zou moeten gebeuren om tóch meer te gaan verdienen. 

Geeft je manager je een goede reden en punten van verbetering? Dan is er werk aan de winkel. Ga aan de slag met de feedback en ga een aantal maanden later weer in gesprek. 

Wil je dat wij je helpen?

Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland. In de afgelopen jaren hebben we duizenden mensen geholpen.

Heeft je manager geen goede reden voor jouw (te lage) salaris, maar wilt hij of zij het ook niet verhogen? En krijg je daarnaast geen verbeterpunten of doorgroeimogelijkheden? Denk dan eens na over een nieuwe baan. Misschien valt er ergens anders wel veel meer te halen. 

Wil je manager je salaris wel verhogen. Gefeliciteerd! Je bent blijkbaar van hogere toegevoegde waarde in het bedrijf waar je werkt.

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *