/Werkgevers/Veiligheid vergroten als leidinggevende. Hoe doe je dat?
Veiligheid op de werkvloer verkleint de kans op verzuim: Burn-outklachten komen steeds vaker voor. Ruim 16 procent van de werknemers ervaart burn-outklachten (TNO) en bij ruim 35 procent van de werkende mensen is stress de oorzaak van verzuim. Veiligheid speelt hier een grote rol in, want wat als je je niet veilig genoeg voelt om te vertellen dat het niet goed met je gaat?
Als werknemers zich veilig voelen, hebben ze het idee dat ze met hun verhaal bij hun leidinggevende terecht kunnen. Dit verlaagt de kans op verzuim aanzienlijk.
Het is niet zo dat iedereen met burn-outklachten een burn-out krijgt, maar de kans is wel aanwezig. Daarnaast verminderen de werkprestaties. Uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden blijkt dat vrouwen vooral burn-outklachten ervaren. Vooral in het onderwijs komen ze veel voor, net zoals in de ICT. Werkstress, waardoor mensen ernstig vermoeid en nerveus worden, is voor 35% van de werknemers een reden voor verzuim.
Grip op stress en verzuim?
Krijg grip op verzuim, stress en burn-out binnen het bedrijf en groei naar energie en plezier!
Een burn-out is een kwart van de gemelde beroepsziekten. In 2015 kwamen er 229.700 mensen met klachten van overspannenheid bij de huisarts. Een groot deel van de mensen meldt het echter niet bij de huisarts, of zelfs bij de werkgever. En dan gaat het van kwaad naar erger. Er zijn veel medewerkers die zich niet veilig genoeg op het werk voelen om te vertellen dat het al een tijdje niet goed met ze gaat. Ze denken dat ze zwak zijn als ze dit zeggen, niet voldoen en niet goed genoeg zijn.
Veel bedrijven hebben enkel de focus op vooruit willen. Ze denken nog maar weinig aan het moment zelf en hebben niet door dat er werknemers zijn die achterblijven. Zij worden ondergesneeuwd en geven het niet langer aan als het niet goed met ze gaat. Tevens zijn juist de zeer sterke mensen die er tegen aan gaan om toch maar te kunnen compenseren. Juist deze mensen melden zich plotseling ziek zonder dat een leidinggevende door had dat het niet meer ging
Veiligheid verbeteren wil zeggen dat:
Een medewerker zich kan uiten als het even niet lukt
Dat je niet zwak bent om ervoor te kiezen tijd te besteden aan herstel
Er ruimte is voor het idee dat een opeenstapeling van factoren kan leiden tot overbelasting
Dat je nog steeds een goede medewerker bent als je tijdelijk een stapje terug doet.
Het is daarom belangrijk dat er ruimte binnen een bedrijf komt om veiligheid te waarborgen. Medewerkers moeten aan kunnen geven dat ze het tijdelijk even niet redden
In gesprek met werknemers
Voor werkgevers is het daarom belangrijk om altijd te blijven praten met medewerkers. Iedereen moet even veel aandacht krijgen en je moet altijd weten waar je werknemer mee bezig is. Praat ook over privézaken, zo krijg je een betere band met je werknemer en is de kans groter dat hij of zij bij je aanklopt wanneer er problemen zijn. Vraag ze regelmatig of ze ergens mee zitten, want veel mensen trekken pas aan de bel als het te laat is. Of helemaal niet. De gevolgen laten zich raden….
Let op de burnoutsignalen
Mensen met een burn-out of burn-outklachten tonen verschillende symptomen. Zorg dat je van die symptomen op de hoogte bent, zodat je een burn-out tijdig herkent. Zo zullen veel mensen met burn-outklachten last hebben van slaapproblemen, ze kunnen zich minder goed concentreren en taken worden niet meer zo snel gedaan als vroeger. Daarnaast hebben mensen met een burn-out vaak last van hun geheugen en reageren ze kortaf. De partner is vaak een van de eersten die het merkt, daarna komen de collega’s pas.
Vergroot je kennis over een burn-out
Wanneer je weet wat een burn-out is en wat de signalen zijn, kun je gerichter handelen. Maar je kunt er ook alles aan doen om te voorkomen dat je werknemers ermee te kampen krijgen. Erken het wanneer de werkdruk hoog is, dan kom je verder dan wanneer je er niet over praat. Geef werknemers werk dat bij ze past en geen werk dat te hoog gegrepen is. Laat ze ook vooral dingen doen die ze leuk vinden. Daarnaast zijn uitdaging en variatie zeer belangrijk. Wie uitgedaagd blijft, zal gemotiveerd blijven. Laat je medewerkers experimenteren met nieuwe dingen, maar geef wel duidelijk aan wat je verwacht. Gooi ze niet in het diepe en houd altijd een oogje in het zeil. Het vergroten van de interne mobiliteit en persoonlijke ontwikkeling doen vaak wonderen
Zorg er ook voor dat de werkomgeving fijn is. Goed meubilair, een schoon gebouw en goede koffie zijn key voor een goed werkklimaat. Ook een gezond menu in de bedrijfskantine werkt mee aan de gezondheid van je werknemers.
Veiligheid vergroten?
Vraag je regelmatig eens af: waar ben ik nu eigenlijk mee bezig? Zijn mijn werknemers gelukkig? En zo niet: waar schort het aan? Burn-outpreventie ligt niet in de moeilijke uitgebreide dingen. Juist de simpele, eenvoudige dingen werken erg effectief.
Trainingen en workshops voor bedrijven
Meulenberg Training en Coaching helpt organisaties bij het voorkomen van stress en het bevorderen van werkgeluk, met een focus op werknemers en leidinggevenden. Een burn-out kost een organisatie vaak meer dan € 100.000, maar de impact is niet alleen financieel – het menselijk leed is groot. Collega’s die de gevolgen moeten dragen, raken ook betrokken, en zonder actie kan dit leiden tot een vicieuze cirkel van verzuim en stress.
Wij bieden gerichte training en begeleiding om deze problemen te doorbreken en het welzijn op de werkvloer te verbeteren.
Wil je een duurzame oplossing voor langdurig verzuim en het verhogen van werkplezier, in plaats van telkens brandjes te blussen? Laten we samen kijken naar de beste aanpak. Tijdens een kosteloze meedenksessie van een uur brengen we de kern van het probleem in kaart. Zo krijg je helder inzicht in de situatie en kunnen we samen nadenken over gerichte stappen.
Ik ben Ruud Meulenberg. Eigenaar en oprichter van Meulenberg Training & Coaching. Ik begeleid mensen met stress en burn-outklachten door ze ‘letterlijk’ in beweging te laten komen (wandelen/ hardlopen). Samen met een krachtig team van professionele coaches, help ik mensen door heel Nederland heen om van stress en burn-out af te komen. Ik probeer het goede voorbeeld te geven: Ik werk maximaal 24 uur per week, ik sport, geniet van mijn gezin en ik heb betekenisvol werk!
Psychosociale arbeidsbelasting (PSA) heeft een grote invloed op de gezondheid en het welzijn van medewerkers. Als werkgever is het jouw verantwoordelijkheid om een veilige werkomgeving te creëren, waar medewerkers zich ondersteund voelen en hun werkdruk…
Ontwikkelpunten voor leidinggevenden om verzuim te verlagen: Als leidinggevende heb je meer invloed op het ziekteverzuim van je werknemers dan je denkt. Zonder personeel kun je niet draaien. Eén zieke op de werkvloer is nog…
Een werknemer aanspreken: Geen enkele leidinggevende ontkomt eraan: medewerkers die zich ziekmelden vanwege burn-out gerelateerde klachten. Het is daarom belangrijk dat leidinggevenden dit verzuim serieus nemen en hierover in gesprek gaan met hun medewerkers. Maar dat vindt…
De gevolgen van werkstress voor het bedrijfsleven: In de week van de werkstress (2018, TNO) werd onderzoek gedaan naar het werkplezier en de werkstress van de Nederlander. Hieronder delen we de conclusies en vertalen we…
Leerdoelen voor werknemers die helpen om stress tegen te gaan, zijn persoonlijke punten waar werknemers aan kunnen, of zelfs moeten werken om stress te verminderen. Het doel is uiteindelijk een hogere productiviteit, meer plezier in…
Cc-cultuur: E-mail neemt gemiddeld een derde van onze werktijd in beslag. Dit is een bron van ergernis en frustratie voor veel mensen. Zeker als de mails via een ‘CC’ je inbox laten uitpuilen. In bepaalde…