Waar denk jij aan bij een succesvol persoon? Is dat iemand die een flitsende carrière heeft? Iemand die een groot huis heeft gekocht en in een dikke auto rondrijdt? Een verkeerde interpretatie van succes kan de oorzaak zijn geweest van je burn-out. Een goed begrip van een succes en een juiste kijk op werk krijgen is dus belangrijk om een terugval te voorkomen.

Wat is de definitie van succes?

Succes wordt in de Van Dale omschreven als ‘goede afloop, uitkomst of uitslag’ en ‘iets dat goed afloopt’ [1]. Het gaat er dus om of je erin slaagt een voornemen of een doel te verwezenlijken. Je kunt succesvol een bepaalde taak of een project afronden, maar het kan ook je voornemen zijn een betere werk-privébalans te creëren of voor meer rust en ontspanning te zorgen.

Contact opnemen?

In een orientatiegesprek kijken we, op locatie of online, samen naar de behoeften en mogelijkheden binnen het bedrijf. Onze ervaring is dat de combinatie van een frisse blik én onze jarenlange ervaring al veel nuttige inzichten kan geven.

De eerste kennismaking is altijd vrijblijvend.

inspiratie sessie ruudmeulenberg

De invulling van succes in je leven is per persoon verschillend. Het hangt af van je persoonlijke doelen en dromen en het hoeft zeker niet altijd te maken te hebben met geld, roem of status vergaren. Succesvol zijn kan dus voor iedereen iets anders betekenen.

Wanneer ben je succesvol op je werk?

De een vindt zichzelf succesvol wanneer hij een hogere omzet draait dan het jaar ervoor. Een ander is succesvol wanneer hij erin slaagt zijn baan te combineren met zijn gezinsleven. En weer een ander vindt zichzelf succesvol als hij veel vrijheid in zijn werk heeft en zelf kan beslissen over waar, wanneer en hoeveel hij werkt.

Aangezien er zoveel verschillende ideeën over succesvol zijn, is de vraag: wanneer ben jij succesvol op je werk? Hoe ziet jouw werk eruit als je naar je eigen maatstaven succesvol bent? Nu je net uit een burn-out komt, durf je jezelf succesvol te noemen als je weer een aantal uur per week kunt werken?

Wanneer ben je succesvol in je leven?

Voor sommigen heeft succes altijd met werk te maken. Je bent succesvol in het leven als je carrière maakt. Maar bij anderen draait succes om het gezinsleven. Ze voelen dat ze in het leven slagen als ze goed voor hun kinderen zorgen en hen een zo mooi mogelijke toekomst kunnen geven. Maar weer anderen halen voldoening in het leven door goed voor anderen te zijn en vrijwilligerswerk te doen. Hoe ziet jouw leven eruit als je volgens je eigen maatstaven succesvol bent?

Wat betekent succes voor jou?

We zijn vaak geneigd ons eigen succes af te meten aan het succes van anderen. Jezelf met anderen vergelijken werkt niet alleen demotiverend, maar maakt je ook verdrietig of geeft je veel stress. Het is dus belangrijk dat je eerst een persoonlijke definitie aan succes geeft. Wat betekent succes voor jou?

Wat betekend succes voor jou na je burn-out

Om jouw definitie van succes te achterhalen, moet je een eerlijk zelfonderzoek doen. Heb je een duidelijk beeld van wie je bent, waar je voor staat, wat je kunt en wat je wilt? Dan kun je persoonlijke doelen stellen in je werk en in je leven en zul je succesvol zijn volgens jouw eigen definitie van succes.

Meer stress en burn-out door het streven naar succes

Wanneer je geen duidelijk beeld hebt van wat voor jou belangrijk is in het leven, is de kans groter dat je keuzes maakt die zogenaamd van je verwacht worden. Je probeert in het plaatje te passen van wat volgens de maatschappij, je familie of je vrienden als succesvol wordt bezien. En dat kan je veel stress geven.

Wanneer je een verkeerd begrip van succes hebt of succesvol in de ogen van anderen wilt zijn, loop je een groter risico burn-out te raken. Je draait bijvoorbeeld overuren, omdat dat zo hoort. Je hebt meer werkstress, omdat het werk wellicht niet bij je past. Of je legt de lat te hoog of bent erg perfectionistisch om maar succesvol te kunnen zijn.

Succesvol zijn en terugval burn-out voorkomen

Als je net uit een burn-out komt, kan het erg lastig zijn om je werk en andere taken beetje bij beetje weer op te pakken. Misschien vraag je je af of je ooit weer een succesvol persoon kunt worden. Als jij hier over in zit, bedenk dan dat je nu al succesvol bent. Je bent erin geslaagd uit een burn-out te komen en dat is niet niets.

Bovendien hoef je niet meteen succesvol te zijn in de zin van dat je gelijk moet presteren. Je begint je werk weer op te pakken en blijft tegelijkertijd aan je herstel werken. Je hoeft niet gelijk super productief te zijn. Je wilt succesvol re-integreren en een terugval voorkomen.

Daarnaast heb je door een burn-out waarschijnlijk veel over jezelf geleerd. Gebruik die zelfkennis. Wat zijn je valkuilen geweest? Door welke factoren ben je burn-out geraakt? En wat kun je doen om niet dezelfde fouten te maken?

Oorzaken waarom je niet succesvol bent

Wanneer je voor jou hebt vastgesteld wat succes betekent, kan het alsnog lastig zijn je persoonlijke doelen te bereiken en je daadwerkelijk succesvol te voelen. Wellicht sta je jezelf in de weg op de door jezelf uitgestippelde weg naar succes. Er zijn verschillende trekjes die je succes kunnen belemmeren.

Laag zelfbeeld

Negatieve gedachten en zelfkritiek zijn een grote belemmering in je succes. Je maakt jezelf wijs dat je het niet kan, dat je niet goed genoeg bent en het je nooit gaat lukken. Na een burn-out kun je nog meer met onzekerheid worstelen. Het probleem is dat als je dit jezelf wijsmaakt, je inderdaad niet succesvol zal zijn.

Angst om te falen

Faalangst kan ook je succes in de weg staan. Je durft bijvoorbeeld geen risico’s te nemen of iets nieuws te proberen, omdat je bang bent tekort te schieten. De angst om te falen kan gepaard gaan met het imposter syndroom. Je twijfelt aan je eigen capaciteiten en je hebt het gevoel dat je eigenlijk niet verdient wat je bereikt hebt.

Gratis: toolkit voor
werkgevers en HR

Deze toolkit bevat 7 praktische tools om stress vroegtijdig
te herkennen en verzuim te voorkomen.

Praktische toolkit

Krijg direct toegang tot deze omgeving,
speciaal opgezet voor leidinggevenden.

Negatieve houding

Vind jij van jezelf dat je positief ingesteld bent of zie je gauw beren op de weg? Ook al gebeuren en meer positieve dingen, zijn we vaak geneigd om ons op de negatieve dingen te focussen. Een negatieve houding zorgt ervoor dat je niet ziet wat er allemaal goed gaat. Je ziet niet hoe succesvol je eigenlijk bent.

Angst voor het onbekende

Om succesvol te kunnen zijn, moet je soms uit je comfortzone komen. Maar dat kan best eng zijn. Vooral na een burn-out kun je bang zijn om je eigen grenzen op te zoeken. Je wilt immers juist leren je grenzen beter aan te geven. Toch kun je jezelf uitdagen en tegelijkertijd goed voor jezelf zorgen. Iets buiten je comfortzone doen, kan je meer plezier en juist meer energie geven.

Tips om succesvol te worden

Je kunt succesvol zijn na een burn-out. Zolang je maar een duidelijk beeld voor jezelf hebt van wat voor jou belangrijk is in het leven en je persoonlijke doelen hebt. De volgende tips kunnen je op weg helpen om succesvol te worden.

Ontdek je passie

Waar word jij enthousiast van? Wat zijn je dromen en je diepste wensen? Van welk onderwerp begin je te stralen? Je zult eerder succesvol zijn wanneer je je inzet voor jouw passie. Van je passie krijg je namelijk energie die je kunt inzetten om je doelen te bereiken.

Stel je eigen doelen

Vervolgens kun je doelen stellen die je helpen je dromen te verwezenlijken. Het is daarbij belangrijk dat je realistische en haalbare doelen stelt. Je kunt bijvoorbeeld een persoonlijk ontwikkelingsplan (POP) opstellen. Stel ook kleine tussentijdse doelen die je helpen om je grotere doelen te bereiken. Op die manier blijf je gemotiveerd en voel je je succesvol wanneer je de kleinere doelen kunt afvinken.

Overtuig jezelf van je eigen succes

Het is makkelijker gezegd dan gedaan, maar maak je niet druk om de mening van anderen. Er zullen altijd mensen zijn die kritiek geven en het niet eens zijn met jouw keuzes. Zulke negatieve invloeden zullen je ontmoedigen. Probeer jezelf daarom te overtuigen van je eigen succes. Beeld je in hoe je je voelt als je je doel bereikt en overtuig jezelf van je eigen succes. Je bent zo succesvol als je zelf gelooft.

Geniet van het proces

Het kan een uitdaging zijn om je gestelde doel daadwerkelijk te bereiken. Maar geef niet op! Blijf stappen zetten in dezelfde richting en durf te genieten van de weg ernaar toe. Op die manier verandert doorzettingsvermogen in gewoonte en zelfdiscipline in plezier.

Conclusie: Kun je succesvol zijn na een burn-out?

Het feit dat je uit een burn-out gekomen bent, maakt je al succesvol. Je bent erin geslaagd deze moeilijke etappe in je leven achter je te laten. Het feit of je wel of niet succesvol bent, hangt af van de definitie die jij aan succes geeft.

Probeer daarom niet succesvol in de ogen van anderen te zijn, maar doe je best om je eigen passie te ontdekken en persoonlijke doelen te stellen. Misschien moet je je kijk op het werk en het leven veranderen en nieuwe prioriteiten stellen. Maar je zult meer plezier beleven en energie krijgen wanneer je succesvol in je eigen ogen bent.

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Veelgestelde vragen

Wanneer je weer kunt werken is per persoon verschillend. Een burn-out kan soms maanden of zelfs jaren duren. Bovendien is het verstandig niet meteen fulltime aan de slag te gaan, maar langzaam de draad weer op te pakken. Een bedrijfsarts kan je persoonlijk advies geven.

Je kunt volledig herstellen van een burn-out, maar bij sommigen kan het herstel langer duren. Je kunt af en toe een terugval hebben, waardoor het lijkt alsof je nooit kunt herstellen. En je kunt ook een langere tijd nog last blijven houden van bepaalde klachten, zoals vermoeidheid en een slecht concentratievermogen.

Het doel van re-integreren is dat je weer aan het werk kunt. Maar dit betekent niet dat je meteen vanaf het begin moet presteren en jezelf druk oplegt. Langzamerhand je werk oppakken is onderdeel van je herstel. Zorg daarom voor een ritme dat goed voor je voelt. Op die manier voorkom je een terugval en zal je re-integratie succesvol zijn.

Het is niet altijd nodig om van baan te veranderen na een burn-out. Soms is het voldoende om de risicofactoren op het werk te verminderen en enkele veranderingen aan te brengen. Maar wanneer je niet op een gezonde manier kunt re-integreren, kan een nieuwe functie of andere werkgever wellicht beter voor je zijn.

Referenties

  1. Vandale.nl – succes – gevonden op 13/06/2024
    Link naar de pagina op vandale.nl

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *