Jezelf vergelijken met anderen: Veel mensen zijn geneigd om zich te vergelijken met andere mensen. Niet alleen bij mensen komt dit voor, maar ook bij dieren is dit niet zeldzaam. Het is een constatering die veel hedendaagse gedragsonderzoekers hebben gemaakt. Jezelf vergelijken met anderen kan enerzijds voordelig zijn, maar anderzijds ook nadelig.

In dit artikel zal onder andere op deze twee aspecten worden ingegaan. De ene persoon is overigens meer geneigd om zich te vergelijken met anderen, dan een ander persoon. We zijn dan misschien wel allemaal mensen, maar dit betekent echter niet dat er geen individuele verschillen tussen mensen onderling zijn.

Allereerst zal in dit artikel worden behandeld hoe je kunt herkennen als je jezelf veel aan het vergelijken bent met anderen. Vervolgens de positieve aspecten van dit gedrag. Na het behandelen van de positieve effecten, zullen de negatieve aspecten worden behandeld. Vervolgens zullen er tips worden gegeven over hoe je ervoor kunt zorgen dat je je minder vergelijkt met anderen, om op die manier je levensgeluk terug te vinden.

Jezelf niet vergelijken met een ander? Leer loslaten!

Jezelf met anderen vergelijken: hoe herken je het?

Er zijn veel gedragssymptomen die een indicatie kunnen geven dat jij als mens je met anderen aan het vergelijken bent.

Werk gerelateerd: je kijkt tegen iemand op

Vergelijken met anderen kan zich voordoen bij verschillende segmenten in het maatschappelijke leven. Veelal komt het bijvoorbeeld voor op de werkvloer. Ieder bedrijf kent bepaalde hiërarchische structuren. Hoe groter het bedrijf; hoe groter de kans dat er meerdere lage en hogere functies zijn. Het kan zijn dat je een lage functie hebt, maar merkt dat je meer in je mars hebt. Je wilt graag doorgroeien, maar de mogelijkheden zijn nou eenmaal niet eindeloos. De kans is aanwezig dat je dan jaloers raakt op de mensen die wel die hogere, betere functie hebben.

Je baalt bijvoorbeeld van het feit dat die persoon leukere taken kan doen dan jij mag doen. Bovendien kan het knap steken dat diegene meer betaald krijgt aan het eind van de maand.

Dergelijke zaken zijn heel normaal en typisch menselijk. Heb je regelmatig dat je tegen mensen op kijkt op de werkvloer? En maakt je dit ongelukkig? In die gevallen kan het zijn dat je je te veel aan het vergelijken bent met anderen en dit kan je levensgeluk flink belemmeren!

Lees ook: werk loslaten

Niet vergelijken met een ander
Friends Lifestyle Social Young Teens Concept

Jezelf vergelijken met de buren

Ook in je directe omgeving kan het voorkomen dat je je met anderen vergelijkt. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de buren. Ook dit komt regelmatig voor. Veelal vergelijk je dan bijvoorbeeld je huis of auto met de anderen. Je hebt zelf bijvoorbeeld net een nieuwe auto gekocht. Je bent er heel erg tevreden mee, maar dan zie je plots dat je buurman een nog grotere auto heeft gekocht.

Dat is dan natuurlijk erg frustrerend. Het kan dan zijn dat je minder  plezier aan je auto gaat beleven, puur omdat je buurman of buurvrouw een grote auto heeft gekocht. Ook kan het bijvoorbeeld zijn dat je buren een mooie verbouwing aan het huis hebben gedaan. Je wilt jezelf dan vergelijken en ook iets aan je huis verbouwen, terwijl je er misschien niet eens geld voor hebt.

Jezelf vergelijken met anderen op sportgebied

Ook op sportgebied komt het regelmatig voor dat je je met anderen vergelijkt. Misschien speel je wel in een leuk voetbalteam. Je hebt altijd heel veel plezier, maar er is één iemand die heel goed is. Hij of zij kan net de acties maken die jij niet kunt en dat geeft enige frustratie. Je vergelijkt je dus met hem of haar en dat zorgt ervoor dat je minder plezier hebt.

Niet alleen met voetbal is dat natuurlijk het geval. Ook bij vele andere sporten komt het regelmatig voor dat mensen zich gaan vergelijken met andere mensen.

Jezelf vergelijken leidt tot stress. Lees hier hoe je stress kunt verminderen

Vergelijk jij jezelf veel met anderen?

Levert dit te veel stress op en wil je zekerder zijn van jezelf?

Bekijk dan: Persoonlijke coaching

Positieve aspecten van jezelf spiegelen met anderen

Aan het vergelijken met anderen kunnen ook enigszins positieve aspecten zijn verbonden. Hieronder twee voorbeelden van positieve aspecten aan het vergelijken met anderen.

Het kan je inspireren

Een positief aspect van jezelf vergelijken met anderen is dat mensen je kunnen inspireren. Iedereen heeft immers wel een idool, of een ander icoon, waar hij of zij tegen opkijkt. Dit kan bijvoorbeeld een beroemde zanger, voetballer of heel ander soort persoon zijn. Veel mensen vergelijken zich dan ook met die persoon, maar dan op een positieve manier.

Zo is het bijvoorbeeld gebruikelijk dat kinderen zich met grote voetballers zoals Ronaldo vergelijken. Ze dragen zijn voetbalshirts en tijdens het spelen doen ze net alsof ze hem zijn. Dit is een onschuldige manier van vergelijken, want het inspireert ze om ook een grote voetballer te worden. Ook in vele andere situaties kunnen iconen anderen op een dergelijke manier inspireren. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het zakenleven.

Relativeren

Jezelf vergelijken met anderen kan ook een manier zijn om te relativeren. Misschien zit je wel in een zeer nare situatie. Je bent bijvoorbeeld je baan verloren, of je zit even een tijd in de financiële knoop. Dergelijke situaties zijn natuurlijk nooit leuk. Maar je kunt je dan ook vergelijken met mensen die het nog minder hebben. Dit is een goede manier van relativeren.

Vergelijk je dan bijvoorbeeld met mensen die honger hebben geleden in de tweede wereldoorlog. Maar ook is er genoeg hedendaags leed waarmee jij je situatie kunt vergelijken. Op die manier kun je je situatie vanuit een ander perspectief bekijken. Je hebt er dan een nuchtere kijk op en dit zorgt ervoor dat de kans groot is dat je de situatie ook op een veel betere manier kunt oplossen.

Boven jezelf uit willen stijgen
Female football players playing a game

De negatieve kan van jezelf vergelijken met anderen

Naast de positieve aspecten van jezelf vergelijken met anderen, zijn er helaas nog veel meer negatieve aspecten. Veel zijn al enigszins teruggekomen in dit artikel, maar er zullen nu nog een paar voorbeelden worden uitgelicht.

Onzekerheid

Een negatief aspect van jezelf vergelijken met anderen, is dat je er heel onzeker van kunt worden. Door jezelf met anderen te vergelijken ga je jezelf op een negatieve manier de grond in praten. Iemand anders verdient bijvoorbeeld meer geld dan jij. Je voelt je daardoor minderwaardig en wordt daar ongelukkig van. Rationeel weet je dat dit realistisch gezien misschien nergens op slaat.

Misschien zijn er ook wel weer mensen die minder dan jij verdienen, maar daar denk je dan niet aan. Onzekerheid is niet goed voor je levensgeluk en het is dan ook belangrijk dat dit getackeld wordt.

Lees ook: zekerder van jezelf worden

Afgunst en jaloezie

Afgunst is eveneens een zeer negatieve emotie. Er ligt nog een verschil tussen afgunst en jaloezie. Met jaloezie kun je jaloers zijn op een ander, maar dit kan nog in een gezonde vorm. Je kunt je dan nog laten inspireren door hem of haar en bent op een positieve manier jaloers. Bij afgunst is het echter zo dat je niet alleen jaloers bent, maar die ander zijn of haar succes ook nog eens misgunt.

Afgunst zorgt ervoor dat je veel haat en andere negatieve emoties met je meedraagt. Je kunt dan ongezellig zijn voor je omgeving, maar het maakt jezelf ook helemaal niet gelukkig. Dit kan een zeer negatieve impact hebben op je levensgeluk. Er is dus een verschil tussen ‘gezonde’ jaloezie of zeer afgunstig zijn.

Lees ook over jaloezie

Tips om jezelf minder met anderen te vergelijken

Hoe kun je jezelf minder vergelijken met anderen?

Bekijk het gehele plaatje

Veel mensen die zichzelf met anderen gaan vergelijken, die kijken niet naar het gehele plaatje. Ze kijken selectief naar één aspect van een andere persoon en gaan dat ophemelen. Maar dergelijke personen hebben misschien ook wel negatieve aspecten. Misschien zijn er wel dingen die zij niet kunnen, maar jij daarentegen wel kunt.

Door het meer genuanceerd te bekijken, krijg je een veel realistischer beeld. En met dit realistische beeld zorg je ervoor dat je niet tegen iemand opkijkt en je jezelf minder met anderen gaat vergelijken. Je gaat dan inzien dat elk mens een individu is met zijn positieve aspecten, maar ook met zijn gebreken. Niemand is perfect.

Lees ook: Moeite hebben met genieten

Besteed minder tijd aan sociale media

Veel mensen worden tegenwoordig ongelukkig door zichzelf met elkaar te vergelijken op de sociale media. Het is algemeen bekend dat de sociale media een heel vertekend beeld geeft van het levensgeluk van mensen. Iemand post bijvoorbeeld een plaatje dat ze heerlijk op vakantie zijn. Jij zit dan thuis en bent niet op vakantie en voelt al gelijk onvrede.

Jij zou immers ook wel graag eens op vakantie willen en kijk eens hoe gelukkig die mensen zijn! Maar dat is natuurlijk een verkeerd beeld. Misschien hebben ze bijvoorbeeld de gehele vakantie wel ruzie en doen ze net of ze blij zijn voor die ene perfecte foto. Op de sociale media worden alleen de mooi dingen uitgelicht, waardoor je automatisch onvrede met je eigen bestaan gaat voelen. Besteed daarom minder tijd aan sociale media.

Lees meer over: stoppen met social media

Wees autonoom

Autonoom zijn betekent dat je bezig bent met de dingen waar je zelf invloed op hebt. Je stuurt je eigen leven in de richting waarin het zinvol is voor jouzelf. Je houdt rekening met anderen, maar niet in een mate waarin een andermans advies zo belangrijk wordt dat jijzelf je eigen leven niet meer stuurt.

Er zijn veel manieren hoe je ervoor kunt zorgen dat jij als autonoom mens door het leven gaat. Allereerst kun je je bijvoorbeeld laten begeleiden door een professional. Deze kan je de positieve aspecten van je leven laten inzien. Kijk naar jezelf. Wat kun jij voor moois doen voor deze wereld?

Lees meer over autonomie

Gerelateerde artikelen

Hulp bij burn out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *