Wazig zien herken je door het stellen van deze vragen: Zie je soms wazig? Heb je regelmatig vlekken voor je ogen? Ziet de wereld om je heen er doffer uit? Heb je last van droge ogen? Of heb je snel last van licht?

Dan is de kans aanwezig dat je lijdt aan vermoeidheid, al dan niet chronisch, of gestrest bent. Zelfs een burnout behoort tot de mogelijkheden.

Je ogen zijn heel vatbaar voor spanning. Wazig zicht is dan een veelvoorkomend probleem. Het komt bij talloze mensen voor en kent veel oorzaken. Het kan plotseling optreden; vaak met twee ogen, soms met één oog. Bij wazig zicht zie je alles doffer en zijn de contrasten vager. Afhankelijk van de oorzaak kunnen de klachten tijdelijk zijn of langdurig aanhouden.

Lees ook: symptomen van stress

Wazig zien door stress is één van de syptomen van burnout

Welke symptomen herken je nog meer?

Download gratis ons E-book: Symptomen burnout

Wazig zien door stress

Tijdens onze dagelijkse bezigheden ervaren we allemaal in meer of mindere mate stress. Het is een soort spanning die in ons lichaam optreedt als reactie op externe prikkels en die gevolgd wordt door een bepaald patroon van fysiologische reacties.

Meestal weten we er goed mee om te gaan en ervaren we geen lichamelijke of psychische klachten. Wie echter overmatig blootstaat aan spanning ervaart wel degelijk klachten. Zelfs bestaat de mogelijkheid dat je opgebrand raakt.

Lees ook: oorzaak van burnout

wazig zicht

Wazig zien door burnout

Door vermoeidheid, psychische spanning of omdat je opgebrand bent, spannen je spieren zich aan. Bij de oogspieren kan dit ertoe leiden dat je wazig gaat zien, waardoor je gezichtsscherpte afneemt. Wazig zien door vermoeidheid of spanning is over het algemeen een tijdelijke klacht. Zodra je minder gespannen bent, wordt het zicht weer helderder.

Bij de lichamelijke en psychische klachten staan gevoelens van vermoeidheid en uitputting sterk op de voorgrond. Je klachten beperken je in je dagelijks functioneren. Dit geldt zeker als je wazig ziet.

Het wazig zien kan gepaard gaan met andere symptomen, zoals droge, jeukende of brandende ogen. Ook kan er sprake zijn van een verhoogde traanproductie in één of beide ogen, of overmatige oogafscheiding.

Het is echt niet direct nodig om bij wazig zicht een opticien te bezoeken. Ook het grijpen naar oogdruppels of het deppen van de ogen met steriel (gekookt en afgekoeld) water bestrijdt slechts de symptomen.  Wanneer je twijfelt of het een lichamelijke klacht is, kun je een oogtest doen.

Als je vermoedt dat de klachten het gevolg zijn van vermoeidheid of spanning is het beter om de oorzaak van de klachten aan te pakken. Eventueel met behulp van je huisarts, die je mogelijk zal doorverwijzen naar een geschikte coach.

Het kan zijn dat je klachten samengaan met andere oog of zichtgerelateerde klachten:

Wazig zien bij burn out

Wazig zien bij stress of burn-out oplossen

Een oude gedachte is dat rust voldoende is om burn-out klachten te lijf te gaan. Tegenwoordig weten we dat naast rust een actieve aanpak nodig is om van stress of een burnout te herstellen. Het herstel verloopt daarbij in drie fasen. En in alle drie de fasen zijn er dingen die je zelf kunt doen. In de eerste fase moet je erkennen en accepteren dat je aan stress lijdt of opgebrand bent.

Rust en ontspanning en bezinning zijn in deze fase essentieel. In de tweede fase ga je mogelijke oorzaken op een rijtje zetten en daar actief mee aan de gang. In de derde fase moeten met name het aangeleerde gedrag geborgd worden. Ook kun je in deze fase steeds meer de dagelijkse bezigheden weer oppakken.

Gerelateerde artikelen

Hulp bij burn out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burnout is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Vergelijkbare berichten

43 reacties

 1. Sabine schreef:

  Ja dat herken daar heb ik al een tijd last van pff

  1. GonzoszVoice schreef:

   Heb daar al langer last van, net als mijn kaakklemmen tijdens mijn slaap…. dat heeft idd te maken met een burn- out of een andere vorm van stress.

 2. Een heldere fysiologische verklaring van een symptoom dat bij deze psychische klachten voorkomt 👍Toevoeging: huisartsen hebben bijna allemaal een praktijk ondersteuner in dienst.
  😎 Paula POH-GGZ

 3. Ik heb zelf heel veel aan de poh ggz gehad. Bijna 6mnd gesprekken gehad. En wazig zien herken ik zeker. Vooral in het begin van mijn burnout.

 4. Wazig zien niet echt, maar wel andere oogproblemen. Op een gekke manier scheelkijken men dacht toen aan een TIA.
  Maar ook in de verte wel zien maar niet meer goed dichtbij kunnen zien..
  Heel angstig was dat.
  En nu heb ik weer hele droge ogen. Ik moet er wel bij zeggen dat ik occulaire migraine heb.. Maar nooit op deze manier.

 5. Monique schreef:

  Een jaar wazig zien, de klachten semi-negerend door blijven gaan, om uiteindelijk thuis te komen zitten met een flinke burn-out. Zoals de laatste maanden wel vaker in mijn gedachten oppopt: “had ik maar eerder…” 😞

 6. Annelies schreef:

  Ja ik herken deze klachten ook. Het begon met wazig zien, vooral tijdens het werken op de computer. Heb er nog regelmatig last van als ik moe wordt.

 7. Desiree schreef:

  Hmmmmm. Ben nu bijna 1 1/2 jaar aan de bril. Klachten zijn inderdaad ruim 4 1/2 jaar geleden begonnen. Vlek voor mijn burn-out. Maar leeftijd speelde grotere rol, werd gezegd. Brillen zitten in mijn tas. Komen er nauwelijks uit. Lezen gaat dan beter, dan slechter en ja, lijkt spanning gerelateerd. Sinds een paar weken beter. Voor kerst beduidend slechter. Ommezwaai lijkt me goed te doen.

 8. Henriette schreef:

  Ik herken dit zeker en heb een leesbril en verwegbril laten aanmeten. Ik kan niet buiten lopen zonder zakdoek. Er valt weer een kwartje

 9. Corine schreef:

  Dit is een eye-opener. Maar goed dat ik heb gewacht met het aanschaffen van een sterkere leesbril. Soms wel en soms geen last van wazig zien. Vooral als ik te lang gelezen had. Het gaat nu al beter. Ook een tranend oog als ik buiten liep, maar dacht dat het de kou was.

 10. Precies dit! Wazig zien, starend gevoel..de wereld gaat te snel voor mijn ogen! Duizelingen daardoor..vreselijk!!

   1. Jazeker!! En ohhh wil er heel graag vanaf, word er vaak paniekerig van! Vaak denken mensen bij een Burn out aan hele andere klachten dus dit is zeker een goeie post:)

 11. Lammie schreef:

  Zie vaak wazig en heb branderige ogen. Al bij het opstaan en weet dat ik me die dag “gedeisd” moet houden. Wanneer ik me lekker fit voel: geen last. Stress is bij mij zeker een grote factor. Ook de leeftijd speelt bij mij een rol. Zere ogen: geen laptop en weinig tv kijken.

   1. Hoi Rudd het wazig Zion Kung je dat Helen Dagon hebben? En last van overgevoeligheid voor light en xzeker zonlicht hoor dat er ook bij. Heb wel drove ogen
    Gr Ginie garage hoor k van je

   2. Hoi Rudd het wazig Zion Kung je dat Helen Dagon hebben? En last van overgevoeligheid voor light en xzeker zonlicht hoor dat er ook bij. Heb wel drove ogen
    Gr Ginie grag hoor i k van je

    1. Hallo Ginie,

     Het kan inderdaad dat je dat hele dagen hebt. Dat gaat vaak gepaard met droge ogen die gevoelig zijn

  1. Hoi ik heb last vanbwazig en vervelend branderige ogen heb je daar iets aan doen?

 12. Wazig zien en na een jaar nog waziger zien ,is dat niet gewoon een kwestie van of overgang,bril nodig hebben ?! Dat je iets waziger zie de ene dag ,dan de andere snap ik maar Migraine aurs geeft ook wazig zicht ! Wazig zien heb ik nog nooit aan een Burn out gekoppeld.Heb er 17 jr geleden een inzinking gehad door scheiding en overlijden moeder en 2 keer verhuizen tegelijk ! Nooit wazig gezien ,echt nooit pas de laatste 2,5 jaar slechter gaan zien .Alleen heb nu plus 2 en dan nog kan ik niet aan de bril wennen en zet ik maar een kruidvat leesbril op ivm cylinder die maar 0.25 links is en 0.75 rechts! De overgang speelt ook een rol met 51 en ook de pc schijn je slechte van te gaan zien !! Mijn vraag is ; ‘Waarom ga je waziger zien van stres ” of kan ik dat ergens terugvinden ?! Alvast hartelijk dank voor je reactie ,gr Anne

  1. Dag Anne,

   Er is een groot verband tussen wazig zien en stress. Maar dat geldt niet voor iedereen natuurlijk. Sommigen ervaren dit (gelukkig) niet.
   Dat er een relatie is tussen overgang en burn-out moge duidelijk zijn overigens. Zie hiervoor ons artikel hierover

 13. Ik zit al 5 maanden in een burnout en zie harstikke slecht voordat dit begon zag ik gewoon harstikke goed en iedereen zegt dat het door de stress komt maar ik ben erg bang

 14. William Merckx schreef:

  Is deze site nog actief ? Ik zie dat er op de laatste mensen die een reactie plaatsten geen antwoord meer komt.

  1. Hoi William,

   Super actief! We proberen zoveel mogelijk te antwoorden, maar door de hoeveelheid wordt er inderdaad ook weleens wat gemist.

 15. Dennis Donders schreef:

  Hallo Ruud Meulenberg.

  Ik heb een tijd terug iets gelezen op internet in samenhang met burn out of iets dergelijks.

  Ik heb last van overprikkeling. Bij mij berucht tijdens het autorijden zijn bijvoorbeeld schaduwen van bomen bij laagstaande zon.

  Een ander klachtbeeld is en deze is heel specifiek en ben op zoek naar hoe dit heet.
  Als het begint te regenen dat je alle druppels als afzonderlijk ziet op de ruit. Ook bijv het bewegen van bladeren of gras door de wind heeft dit effect. Zeer overprikkelend. Ik dacht dat het fragmentatie werd genoemd maar kan het niet meer terug vinden online. Kun jij hier iets over zeggen?

  Groet Dennis Donders

   1. Zou je mij dit antwoord ook kunnen mailen ? Ik heb hier ook last van. Ben al een jaar ziek en kan niet werken. Medisch kunnen ze niks vinden.

 16. Ik heb vooral het idee dat ik wazig zie maar dat alles niet echt / scherp is. Heel vreemd. Kan dit door stress komen? Alsof je niet helemaal scherp in het moment bent ofzo..

  Ik hoop dat iemand me kan helpen!

  1. Hey Nick,
   Stress kan zich op veel verschillende manieren uiten, en die manieren zijn ook nog eens per persoon afhankelijk. Vaak is het een zwakke plek in het lichaam dat dan door stress een extra klap krijgt. Wij kunnen je zeker helpen met stress klachten omdat de oplossing dan ook in de stress te zoeken is. Vul gerust het adviesgesprek formulier in, dan kunnen we kijken wat we voor je kunnen doen.

 17. Tineke schreef:

  ik heb behoorlijke tropenjaren achter me ,ben meerdere keren overbelast geweest en drasg al jaren een bril.
  de laatste maanden heb ik weer meer spanning en ben erg moe maar sinds twee weken is mijn zicht in 1 oog achteruit gegaan, kan dit verband met elkaar houden of raad u me aan naar de huisarts te gaan?

  1. Beste Tineke, hoe stress ons beïnvloed is voor iedereen uniek en het kan zeker een factor zijn in wat je omschrijft. Ik zou je zeker aanraden om eerst uit te sluiten dat het niet iets anders kan zijn door een bezoek aan de huisarts of opticien. Zelfs als stress een trigger is voor een fysieke reactie is het raadzaam om bij een arts te informeren of de symptomen apart behandeld moeten worden terwijl we ook nadenken over hoe we stress kunnen verminderen.

 18. Ingrid schreef:

  Ruim 3 weken last van dagelijks wazig zicht. Oogarts vermoed oogmigraine. Trigger is bij mij, op het momemt dat ik iets ga ondernemen bv wandelen, in de tuin iets doen etc. (en dus niet gewoon zit, of dit nu werk gerelateerd is of onrspannen tv kijken) dan heb ik er last van. Echt geen idee hoe ik hier van af moet komen….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *