Steeds meer mensen krijgen op een bepaald moment in hun leven te maken met een burn-out, toch blijft het nog al te vaak een erg onderschat probleem. Voor degene die eraan lijdt en voor de omgeving legt het een zware druk op de schouders, een druk die net vermeden zou moeten worden om tot herstel te kunnen komen. Over hoe je als man de symptomen burn-out bij een man kan herkennen en over hoe je er de strijd kan tegen aangaan, lees je hieronder alles.
Wat is een burn-out?
Als we op zoek gaan naar de letterlijke vertaling van burn-out, komen we uit bij “opgebrand” en dat omschrijft het eigenlijk perfect. Na een langdurige periode van stress en spanning ontstaan fysieke en psychische klachten die een normaal functioneren bemoeilijken of in het ergste geval zelfs helemaal verhinderen. Het lichaam en de geest kunnen de overmatige druk niet langer aan en geven te kennen dat het even genoeg is geweest en dat alle reserves uitgeput zijn.
Hoe ontstaat een burn-out?
Hoewel burn-out in de meeste gevallen aan overmatige stress en spanning op het werk gewijd wordt, hoeft dit niet steeds zo te zijn. Ook privésituaties of traumatische gebeurtenissen kunnen burn-out in de hand werken of een al sluimerende werkgerelateerde burn-out aan de oppervlakte laten komen. Iedereen kan een burn-out krijgen, al moet gezegd worden dat een vrouw er over het algemeen genomen meer vatbaar voor is dan een man. Een man die erg perfectionistisch is aangelegd, loopt ook meer kans op een burn-out omdat hij hoge eisen aan zichzelf stelt en het als een mislukking ziet als hij daar niet aan kan voldoen.
Welke symptomen burn-out komen veel voor bij een man?
Symptomen burn-out en klachten bij mannen zijn eigenlijk vrijwel dezelfde als bij vrouwen, het verschil tussen beide is vaak aan de oorzaak te wijten. Mannen denken abstracter, creatiever, onpersoonlijker en bovendien zorgen ook hormonale verschillen voor een onderscheid.
Als we de symptomen burn-out bij een man bekijken, zien we dat ze niet allemaal en ook niet in dezelfde mate voorkomen. De klachten variëren van persoon tot persoon.
Fysieke symptomen burn-out
Hoofdpijn en spierpijn zijn vaak aangehaalde fysieke symptomen burn-out die al een eerste teken aan de wand kunnen zijn. Door de constante druk en spanning die opgebouwd worden, gaat het lichaam fysieke signalen uitsturen. Vaker ziek zijn, een verlaagde weerstand en een verminderde conditie zijn ook tekenen aan de wand.
Psychische klachten burn-out
Onder de psychische klachten burn-out bij een man kunnen we veel uiteenlopende klachten onderscheiden waar mannen mee te kampen kunnen krijgen. Slapeloosheid, een verlies aan concentratie, stemmingswisselingen, prikkelbaarheid en een verminderde productiviteit zijn de vaakst voorkomende.
Niet wachten bij symptomen burn-out
Wanneer je als man klachten ondervindt die een je doen denken aan burn-out kan je maar beter niet langer wachten om actie te ondernemen. Hoe langer de situatie aansleept, hoe moeilijker het zal worden die neerwaartse spiraal waarin je verzeild geraakt bent terug om te buigen en de draad van het normale leven terug op te pikken. Ook als de klachten wel al sluimeren, maar nog geen belemmering op het dagelijkse leven wormen, is het al belangrijke er aandacht voor te hebben en de nodige stappen te ondernemen.
Hoe kunnen wij je helpen?
Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland en zeer ervaren in het oplossen van stress en burn-out klachten.
Wat moet ik doen om te genezen van mijn burn-out?
Voor een stuk kan je als man zelf je burn-out aanpakken door jezelf de nodige rust te gunnen en te recupereren van een al te lange periode van overmatige stress en spanning, echter kan professionele hulp en begeleiding ook nodig zijn. Medicatie zal je in de meeste gevallen niet verder helpen, het zal enkel de klachten deels onderdrukken. Een behandeling bij een psycholoog, therapeut of coach zal wel een doeltreffende manier zijn in het overwinnen van de burn-out. Gespreks- en gedragstherapie hebben aangetoond een positieve invloed te hebben, ook op de langere termijn.
Tips om zelf al te doen bij burn-out
Tegenover burn-out bestaat nog steeds, hoe jammer ook, heel wat onbegrip. Open en eerlijk communiceren met je omgeving over wat er zich afspeelt is al een eerste stap om het onderwerp bespreekbaar te maken en zo misverstanden uit de weg te kunnen gaan. Wat mensen zelf nooit ervaren hebben, kunnen ze soms moeilijk plaatsen en dat is volkomen normaal. Het onderhouden van sociale contacten is erg belangrijk voor herstel, wat maakt dat begrip van uit de omgeving essentieel is.
Voor jezelf is het belangrijk om toe te geven en te accepteren dat je een burn-out hebt. Geef je lichaam en geest de tijd die nodig is om terug tot rust te komen en te ontspannen nadat je dat lange tijd niet gedaan hebt en jezelf bent blijven voorbij rennen. Zoek een leuke hobby, kom buiten en, vooral, leer luisteren naar je lichaam en reageer ernaar. Structuur aanbrengen in je dagen, ook als je tijdelijk niet aan het werk bent, is van groot belang om je leven terug op de juiste weg te krijgen en de burn-out te overwinnen.
Hulp bij burn-out en stress
Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!
Bekijk ons aanbod voor:
Veelgestelde vragen
Bronnen
- Nam.edu – Gender-Based Differences in Burnout – gevonden op 21-042-022
https://nam.edu/gender-based-differences-in-burnout-issues/ - Pubmed – Gender-Based Differences in Burnout – gevonden op 21-042-022
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21797045/ - thuisarts.nl – Ik heb een burn-out – gevonden op 21-042-022
https://www.thuisarts.nl/overspannen/ik-heb-burn-out - moedigemannen.nl – De opgebrande man – gevonden op 21-042-022
https://www.moedigemannen.nl/de-opgebrande-man/