Als stress eter ga je meer eten als je meer eten als je last hebt van bijvoorbeeld stress. De reden hiervoor is dat stress ervoor zorgt ervoor dat je lichaam continu in een staat van alertheid is. Dit maakt dat je meer gaat eten. Het wordt ook wel ‘stress eten’ genoemd. Wanneer je een ‘stress eter’ bent, dan eet je terwijl je geen honger hebt, maar dan is er dus een andere oorzaak. Maar waarom ga je veel eten bij stress? In dit blog lees je er meer over.

Wat is stress eten?

Heb je weleens meegemaakt dat je een hele zak chips, een cake of een zak friet naar binnen hebt gewerkt zonder erbij na te denken? En kwam dit voor terwijl je heel veel stress had? Dit noemen we ‘stress eten’. Heb je te veel stress dan ga je eten om de stress te compenseren. Zou je alleen groente eten dan was dit probleem nog niet zo groot. Helaas is de neiging vaak groot om comfortfood te eten. Ofwel voeding met veel suikers en vetten. Dit zorgt ervoor dat jij je (eventjes maar) beter voelt. Stoppen met ‘stress eten’ is lastig, omdat het een patroon is.

Hoe herken je een stress eter?

Je herkent een stress eter aan de momenten waarop ze eten. stress eters hebben vaak geen trek, ze zijn opzoek naar iets om zich beter te voelen. Op het moment dat ze veel stress ervaren. Vandaar ze ook liever kiezen voor comfortfood met smaken als zoet, vet of zout in plaats van een schijfje sinaasappel of komkommer.

In welke situaties herken je dat je veel eet door stress?

Bij stress maakt je lichaam cortisol aan. Cortisol is een stresshormoon. Het zorgt ervoor dat je alert bent voor langere tijd. Op het moment dat je langere tijd blootgesteld wordt aan stress helpt cortisol je om hier mee om te gaan. Uit onderzoek blijkt dat dit ervoor zorgt dat je meer trek krijgt. En meer eet.

Voorbeeld: je hebt een enorme hekel aan de baan waar je in zit. Maar je durft niet van baan te veranderen omdat je het spannend vindt. Dit brengt veel stress met zich mee. Kom je ’s avonds thuis dan compenseer je het door meer te eten.

Emotie eten burn out

Wat als je voor een lange tijd veel blijft eten door stress?

Ongezonde voeding maakt je lichaam ongezond. Voedingsstoffen als suikers en verkeerde vetten geven je lichaam stress. Boven op de stress die je al hebt is dit niet handig. Het nadeel van ongezonde suikers is dat het verslavend werkt. Je wilt steeds meer suiker om de verslaving in te vullen. Je komt aan in kilo’s, wat iets doet met je zelfvertrouwen. De suikers maken dat jij je vermoeid voelt, dit vermindert ook de motivatie om te sporten of te bewegen.

Niet hoeven voelen

Veel eten zorgt ervoor dat je niet hoeft te voelen. Het is vluchtgedrag. Net als roken, veel alcohol drinken of je smartphone gebruiken. Het eten zorgt ervoor dat je hersenen dopamine aanmaken. Dopamine maakt dat jij je even gelukkiger voelt. Dit effect bereik je ook door je tijdlijn te scrollen. Bij iedere nieuwe melding of ieder nieuw bericht krijg je een shotje dopamine. Om niet te hoeven voelen hoe het echt met je is, is het verleidelijk om vluchtgedrag te vertonen. Dit is begrijpelijk, alleen op langere termijn niet verstandig. Blijf je om de kern heen draaien dan liggen depressie, zwaarmoedigheid, fysieke of mentale klachten of een burn-out op de loer.

De relatie met een burn-out

Bij een burn-out neemt stress de overhand. Je lichaam maakt meer stresshormonen aan. Hierboven hebben we het al gehad over cortisol. Maar ook adrenaline speelt een grote rol. Hierdoor krijg het lichaam meer trek en zin in zoetigheid, ongezonde, zoute en vettige hapjes. Juist wanneer je een burn-out hebt is het goed om gezond te leven. Gebalanceerde voeding versterkt je herstel.

Wil je dat wij je helpen?

Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland. In de afgelopen jaren hebben we duizenden mensen geholpen.

Een aantal praktische tips om stress eten tegen te gaan?

Je kunt zelf een aantal dingen doen om te zorgen dat je niet in stress eten vervalt.

Gezonde dingen eten

Een manier om te voorkomen dat je veel gaat eten door stress is om je honger te bestrijden op een gezonde manier.

 • Drink veel water. Hiermee kun je het hongergevoel afnemen.
 • Ruil de ongezonde snack in voor een stuk fruit of wat nootjes.

Kom in beweging

Ga lekker wandelen of bewegen om jezelf af te leiden. Voel je dat geneigd bent de koelkast open te trekken? Zorg dat je wandelschoenen klaarstaan en dwing jezelf om een rondje te wandelen.

Maak een lijstje met activiteiten die helpen ontspannen

Maak een lijstje voor jezelf met activiteiten die je helpen om te ontspannen. Op het moment dat je vervalt in je eetpatroon pak je het lijstje erbij en kies je iets wat je leuk vindt ter vervanging. Voorbeelden:

 • Yoga
 • Fitness
 • Lunchen op een terras
 • Voetballen
 • Massage
 • Spelen met huisdieren
 • Tekenen
 • Schilderen
 • Cursus oppakken

Lukt het je niet om het patroon te doorbreken?

Lukt het je niet om dit patroon te doorbreken? Wanneer je stress ervaart, helpt het om in gesprek te gaan met een professionele coach. De coaches van Meulenberg Training & Coaching zijn gespecialiseerd in begeleiding bij stress & burn-out. Samen met jou gaan we de diepte in. We kijken naar de vraag achter de vraag zodat je niet alleen een oplossing vindt voor het stress eten maar ook voor de oorzaak van de stress.

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *