Obsessief gedrag en stress: Mensen zeggen vaak voor de grap “Ik heb een obsessie met deze serie”. De term obsessie wordt vaak gebruikt om aan te duiden hoe gek mensen op iets zijn of hoe plezierig ze iets vinden en ervaren. Mensen vergeten vaak dat een obsessie eigenlijk iets negatiefs is. Er zijn mensen die hieraan lijden. Een obsessie kan namelijk zorgen voor veel problemen, waaronder stress en in de ergste gevallen een burn-out. Wat is een obsessie dan precies? In deze blog lees je hier meer over.

Wat is obsessief gedrag

Je spreekt van een obsessie als mensen dwangmatige gedachtes hebben, iets dat iemand onophoudelijk in zijn gedachten bezighoudt. Iemand die een obsessie heeft, kan bepaalde gedachten niet uit zijn/haar hoofd halen, hoewel diegene dat meestal wel wil. Dwangmatige gedachtes leiden vaak tot dwanghandelingen. Dat betekent dat je van jezelf steeds bepaalde dingen moet doen.

Hoe herken je obsessief gedrag?

Je herkent een obsessie wanneer je een bepaalde gedachte niet kunt loslaten. De gedachte keert steeds terug in je hoofd, ook al probeer je er niet aan te denken. Zo’n gedachte is bijvoorbeeld dat je bang bent dat er iets ergs zal gebeuren of dat je weer moet stofzuigen terwijl er geen rommel ligt. 

In welke situatie herken je het?

Eén van de meest voorkomende situatie is obsessief gedrag in de liefde. Obsessief gedrag in de liefde komt vaak voor, maar is ook afhankelijk van persoonlijke factoren. Een relatiebreuk is altijd ingrijpend en voor veel mensen een moeilijke en zware periode. Je kunt niet begrijpen waarom het tot een einde is gekomen. Wanneer je die vertrouwde relatie en omgeving kwijt bent, kunt je al snel obsessief gedrag gaan vertonen. Je bent namelijk verward en dat kan negatief werken op je gedrag.

hoe ontstaat obsessief gedrag

Het zijn vooral de gedachten en overtuigingen dat jij en je ex bijvoorbeeld ‘het perfecte koppel’ waren. Aan deze reflexen kan echt wel iets gedaan worden, maar eerst zal je inzicht moeten krijgen en je bewust moeten worden van je situaties en van je emotionele afhankelijkheid om vervolgens te begrijpen waar ze vandaan komen. Je moet het uiteindelijk loslaten en een plek geven. Dat gaat natuurlijk niet binnen een dag, je hebt hier tijd voor nodig. Een goede coach kan je hierbij helpen.

Oorzaken obsessief gedrag en stress

Vaak worden obsessies veroorzaakt door stress. Een obsessie kan een uiting zijn van een obsessief-compulsieve stoornis. Ook kunnen er psychologische oorzaken zijn. Het is hierbij van belang om te weten dat iemand veel of alle eigenschappen van de obsessief-compulsieve persoonlijkheidsstoornis kan hebben zonder dat er sprake is van een stoornis. Het is dus goed om hier met je huisarts of een coach over te praten.

Hoe kunnen wij je helpen?

Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland en zeer ervaren in het oplossen van stress en burn-out klachten.

Wat als je doorschiet in obsessief gedrag?

Mensen met een dwangmatige-persoonlijkheidsstoornis, ook wel een obsessief-compulsieve persoonlijkheidsstoornis genoemd, ervaren een sterke drang om alles onder controle te hebben. Ze zijn voortdurend bezig om hun taken ordelijk en foutloos te uit te voeren, vaak zonder enige emotie. Het leven loopt bij deze mensen moeizaam, omdat ze hoge eisen stellen van hunzelf en hun omgeving. Het is dus nodig om hier hulp bij te vragen.

Gevolgen obsessief gedrag

Een obsessie gaat vaak samen met een compulsie. Obsessieve gedachten kunnen resulteren in obsessief gedrag. Dat verergert problemen alleen maar meer. Het is al zwaar genoeg wanneer bepaalde gedachten altijd dominant aanwezig zijn, maar er ook naar moeten handelen (van jezelf), betekent dat jij je om nog iets extra’s zorgen moet maken. Dit zorgt voor meer stress en leidt wanneer dit lang doorgaat tot een burn-out.

Veel voorkomende obsessies

Een obsessie is ook wel een verslaving. Je weet namelijk dat het niet goed voor je is en toch kun je er niet mee stoppen. Hierdoor wordt een obsessie vaak gezien als iets negatiefs. Degene die een obsessie heeft, wil namelijk niets liever dan stoppen en aan iets anders denken. Maar de gedachtes laten dat niet toe. Obsessies kunnen ervoor zorgen dat fijne dingen als naar en onprettig worden ervaren. Veel mensen zullen zeggen dat liefde het mooiste gevoel is dat er is. Zeker wanneer deze liefde wederzijds is. Een obsessieve liefde, is een groot probleem. Voor jezelf, maar ook voor de maatschappij. Obsessieve gedachten kunnen namelijk leiden tot dwangmatig gedrag. Onbeantwoorde liefde en een obsessie voor deze liefde, is een combinatie die vaak voorkomt. In extreme gevallen kan dit leiden tot bijvoorbeeld stalkingsgedrag, maar ook wanneer het enkel blijft bij gedachten, kan het je volledig gek maken.

Ook obsessies met het lichaam komen de laatste jaren heel vaak voor. Deze obsessies tonen aan hoe gevaarlijk die oncontroleerbare en dwangmatige gedachten kunnen zijn. Mensen die denken dat ze te dik zijn, kunnen zo door hun obsessie slachtoffer worden van anorexia. De dwangmatige en allesoverheersende gedachte om slank te zijn of te voldoen aan een bepaald beeld. Hierdoor gaan ook steeds meer jonge vrouwen onder het mes.

Relatie met stress en burn-out

De gevolgen van een obsessie zijn vaak vernietigend voor veel mensen. De obsessie die mensen hebben, neemt hun hele leven in beslag. Doordat ze elke moment van de dag deze gedachtes hebben, is er geen ruimte voor andere belangrijke zaken. Daarom hebben mensen met een obsessie vaak problemen met stress.

Wie een obsessie heeft, kan zich vaak met niets ander bezighouden. Ongewild zien mensen met obsessieve gedachten – dan wel obsessief-compulsief gedrag – hun leven vaak instorten. Er is geen ruimte voor andere gedachten, waardoor ze niet aan belangrijke dagelijkse dingen toekomen als: werk, relatie, hobby’s of een gezin. Dit draagt bij aan een mentale toestand die vaak alleen maar verslechtert. Bovendien kan een obsessie zo ernstig worden dat de mensen om je heen afstand van je gaan nemen.

Paar praktische tips voor mensen met obsessief gedrag

Een obsessie blijft voor mensen, jezelf en de wetenschap iets lastigs om te begrijpen. Mensen zijn vatbaar voor obsessies, net zoals sommige mensen zeer verslavingsgevoelig zijn. Net als bij een verslaving, is het bij een obsessie ook vaak zaak om hulp in te schakelen van bijvoorbeeld een coach of huisarts. Gelukkig doen mensen het vaak uit hunzelf. Wil jij van jouw obsessieve gedachtes of gedrag af? Een goede coach bewandelt samen met jou de weg om hiervan af te komen.

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *