Page content

Wat is chronische stress?

Wat is chronische stress?

Bij een stressreactie gebeuren er een aantal dingen met je lichaam. Het hele lichaam is klaar om in actie te komen tegen een naderend gevaar, of te vluchten hiervoor.

Normaal gesproken herstelt je lichaam van een dergelijke reactie binnen een paar uur, tot een paar dagen. Afhankelijk van de ernst van de situatie natuurlijk.

Op het moment dat je lijf en geest continu aan het vechten of vluchten moet zijn om een naderend gevaar (behoud van baan, ziekte van een kind, files, deadline, target, etc.) spreek je over chronische stress.

Je vergt veel van je lichaam om zo maximaal mogelijk te kunnen presteren. Maar juist dan ligt een burn-out op de loer.

Symptomen van chronische stress

Maar ook lichamelijke klachten als

 • Overgewicht: Cortisol heeft een directe uitwerking op buikvet.
 • Slaapproblemen: zowel inslapen als doorslapen kost moeite
 • Seksuele problemen: minder libido en minder kans op zwangerschap
 • Huidproblemen: wondjes herstellen minder snel waardoor acne, psoriasis, eczeem etc. erger worden.

Als je bovenstaande klachten herkent, doe je er goed aan hier actief mee bezig te gaan.

Om een betere gezondheid te krijgen waarbij stress een tijdelijk iets is en gebruikt wordt waarvoor het dient, is een actieve levensstijl gewenst, waarbij voeding en rust een belangrijke plaats innemen.

Gerelateerde artikelen

Hulp bij stress en een burn-out

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

young professional burnout

  Comment Section

  16 reacties op “Wat is chronische stress?


  Door Bram op 11 februari 2019

  Ik heb last van chronische stress en waar ik vooral last van heb is een onregelmatige hartslag, soms klopt mijn hart te snel en soms te traag, en de angst en spanning in mijn lichaam waardoor ik bijna geen rust meer krijg, wat kan ik hier tegen doen? Groetjes  Door Sandra op 10 april 2019

  Ik heb steeds hartkloppingen.
  Volgens dokter heb ik last van cho
  Stress. Uitslag ziekenhuis was goed.


  Door Hein op 25 april 2019

  Kan chronische stress ook veroorzaakt worden door jarenlange fysieke inspanningen (overbelasting/overtraining wielrennen?).  Door Diana op 25 mei 2019

  Beste Ruud, ik heb een burn-out en krijg de stress niet onder controle. Als ik wakker word lijkt de stress direct weer toe te slaan. Wat kan ik hier aan doen? Ik Andel en fiets rustig iedere dag, maar het kost zoveel energie en geeft een rotgevoel.


  Door Peter op 30 mei 2019

  Ik sluit mij aan bij het verhaal van Diana. Iedere dag duizelig, hoofdpijn en algehele malaise. Rust en wandelingen verbeteren mn toestand niet. Bij t wakker worden lijkt het al of er een injectie met adrenaline wordt ingespoten.
  Door Zami op 14 augustus 2019

  Kan je ook extreme haaruitval van stress krijgen. Ik heb al langer dan een jaar last hiervan. Had wel een stressvolle periode voor me haaruitval. Nu ben ik weer happy en normaal maar mijn haaruitval stopt niet. Medische controlle al gedaan, blijkt dat er niks ontbreekt🤦‍♀️


  Door Isabelle op 17 september 2019

  Kan je ook hoge bloedsuiker krijgen van chronische stress.


  Door Robbert op 4 maart 2020

  Ik heb ook last van stress en hartkloppingen en daarnaast sinds twee weken ook stekende pijn in mijn gehele gebit. Kan dit met elkaar samenhangen. De tandarts kon nl niets vinden


  Door Heidi op 10 maart 2020

  Hoi hoi
  Wat kan ik het beste doen. Heb enorme instuderen in mijn lichaam. Voel het als ik stil zit of lig door heel mun lijf. Spieren beginnen te verkrampen met reactie hoofdpijn. Alles begint een beetje te zwaar te worden.


  Door Heidi op 10 maart 2020

  Instudeer moet zijn onrust


  Door Ruud Meulenberg op 11 maart 2020

  Hoi Heidi,

  Is het een idee om in contact te komen met één van onze coaches die je hierbij gaat helpen?


  Door Ruud Meulenberg op 11 maart 2020

  Hoi Heidi,

  Is het een idee dat je in contact komt met één van onze coaches om je zo verder te helpen?

  Plaats een reactie


  *