Page content

Wat is chronische stress?

Wat is chronische stress?

Bij een stressreactie gebeuren er een aantal dingen met je lichaam. Het hele lichaam is klaar om in actie te komen tegen een naderend gevaar, of te vluchten hiervoor.

Normaal gesproken herstelt je lichaam van een dergelijke reactie binnen een paar uur, tot een paar dagen. Afhankelijk van de ernst van de situatie natuurlijk.

Op het moment dat je lijf en geest continu aan het vechten of vluchten moet zijn om een naderend gevaar (behoud van baan, ziekte van een kind, files, deadline, target, etc.) spreek je over chronische stress.

Je vergt veel van je lichaam om zo maximaal mogelijk te kunnen presteren. Maar juist dan ligt een burn-out op de loer.

Symptomen van chronische stress

Maar ook lichamelijke klachten als

  • Overgewicht: Cortisol heeft een directe uitwerking op buikvet.
  • Slaapproblemen: zowel inslapen als doorslapen kost moeite
  • Seksuele problemen: minder libido en minder kans op zwangerschap
  • Huidproblemen: wondjes herstellen minder snel waardoor acne, psoriasis, eczeem etc. erger worden.

Als je bovenstaande klachten herkent, doe je er goed aan hier actief mee bezig te gaan.

Om een betere gezondheid te krijgen waarbij stress een tijdelijk iets is en gebruikt wordt waarvoor het dient, is een actieve levensstijl gewenst, waarbij voeding en rust een belangrijke plaats innemen.

Gerelateerde artikelen

Hulp bij stress en een burn-out

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

young professional burnout

Comment Section

21 reacties op “Wat is chronische stress?


Door Bram op 11 februari 2019

Ik heb last van chronische stress en waar ik vooral last van heb is een onregelmatige hartslag, soms klopt mijn hart te snel en soms te traag, en de angst en spanning in mijn lichaam waardoor ik bijna geen rust meer krijg, wat kan ik hier tegen doen? GroetjesDoor Sandra op 10 april 2019

Ik heb steeds hartkloppingen.
Volgens dokter heb ik last van cho
Stress. Uitslag ziekenhuis was goed.


Door Hein op 25 april 2019

Kan chronische stress ook veroorzaakt worden door jarenlange fysieke inspanningen (overbelasting/overtraining wielrennen?).Door Diana op 25 mei 2019

Beste Ruud, ik heb een burn-out en krijg de stress niet onder controle. Als ik wakker word lijkt de stress direct weer toe te slaan. Wat kan ik hier aan doen? Ik Andel en fiets rustig iedere dag, maar het kost zoveel energie en geeft een rotgevoel.


Door Peter op 30 mei 2019

Ik sluit mij aan bij het verhaal van Diana. Iedere dag duizelig, hoofdpijn en algehele malaise. Rust en wandelingen verbeteren mn toestand niet. Bij t wakker worden lijkt het al of er een injectie met adrenaline wordt ingespoten.
Door Zami op 14 augustus 2019

Kan je ook extreme haaruitval van stress krijgen. Ik heb al langer dan een jaar last hiervan. Had wel een stressvolle periode voor me haaruitval. Nu ben ik weer happy en normaal maar mijn haaruitval stopt niet. Medische controlle al gedaan, blijkt dat er niks ontbreekt🤦‍♀️


Door Isabelle op 17 september 2019

Kan je ook hoge bloedsuiker krijgen van chronische stress.


Door Robbert op 4 maart 2020

Ik heb ook last van stress en hartkloppingen en daarnaast sinds twee weken ook stekende pijn in mijn gehele gebit. Kan dit met elkaar samenhangen. De tandarts kon nl niets vinden


Door Heidi op 10 maart 2020

Hoi hoi
Wat kan ik het beste doen. Heb enorme instuderen in mijn lichaam. Voel het als ik stil zit of lig door heel mun lijf. Spieren beginnen te verkrampen met reactie hoofdpijn. Alles begint een beetje te zwaar te worden.


Door Heidi op 10 maart 2020

Instudeer moet zijn onrust


Door Ruud Meulenberg op 11 maart 2020

Hoi Heidi,

Is het een idee om in contact te komen met één van onze coaches die je hierbij gaat helpen?


Door Ruud Meulenberg op 11 maart 2020

Hoi Heidi,

Is het een idee dat je in contact komt met één van onze coaches om je zo verder te helpen?


Door Josefien op 20 april 2020

Ik heb vaak last van brandende prikkels op mijn hoofdhuid ook heb ik een oogruis en oorsuis.
Over die brandende prikkels maak ik mij heel erg zorgen. Ik denk dat het aan stress ligt omdat ik er heel veel stress van krijg en een opgejaagd gevoel. Kan dit van stress komen?
Ik ben nog maar 22 en het beinvloed mijn heledag.


Door Ruud Meulenberg op 24 april 2020

Hoi Josefien,

Dat kan natuurlijk. Je bent welkom om je verhaal met ons te delen per mail (info@ruudmeulenberg.nl) zodat we hier iets zinnigs over kunnen zeggen. Een medisch onderzoek is altijd aan te bevelen)


Door Judith op 8 mei 2020

Hoi josefien!
Ik herken me hier precies in ook 22 jaar en last van oogruis, oorsuis en brandende prikkels waar ik een opgejaagd gevoel van krijg.
Ik ben bij de oogarts en neuroloog geweest en ze hebben niets kunnen vinden behalve dat het waarschijnlijk samen hangt met migraine.
Ik denk dat die brandende prikkels te maken hebben met langdurig stress, als ik minder stress heb ik er minder last van


Door Sanne op 9 juni 2020

Hoi Ruud.
Ik heb al vanaf jongs afaan op mn tenen moeten lopen. Altijd gestresst, onrustig, faalangstig, perfectionistisch en een controle freak. Ben nu al een jaar zo goed als 100% in de ziektewet door een born out ( vreemd he)
Ik stik nog steeds de moord van de problemen. Mn immunsysteem wil maar niet beter worden en ben nog heel vaak heel moe( met name met warm weer). Ik heb het vortaan maar een benaming gegeven PHPD pijntje hier pijntje daar. Klinkt allemaal heel gezellig maar ik ben de wanhoop naarbij. Heb moeite met grenzen stellen en naar mn gevoel luisteren. Ik heb al 7 jaar therapie gehad en nu ben ik sinds kort weer bezig. Niks lijkt te helpen. Mijn cortisol staat op aan en mijn serotonine op uit. Soms denk ik wel eens dat mijn lichaam het helemaal niet meer aanmaakt omdat ik op zeer jonge leeftijd heb moeten overleven. Huisarts en psychische zorg weten eigenlijk niet goed meer wat ze met me aan moeten en ik ben de wanhoop eigenlijk ook wel naarbij. Hopelijk kan je me helpen.


Plaats een reactie


*