Page content

Wat is chronische stress?

Wat is chronische stress?

Bij een stressreactie gebeuren er een aantal dingen met je lichaam. Het hele lichaam is klaar om in actie te komen tegen een naderend gevaar, of te vluchten hiervoor.

Normaal gesproken herstelt je lichaam van een dergelijke reactie binnen een paar uur, tot een paar dagen. Afhankelijk van de ernst van de situatie natuurlijk.

Op het moment dat je lijf en geest continu aan het vechten of vluchten moet zijn om een naderend gevaar (behoud van baan, ziekte van een kind, files, deadline, target, etc.) spreek je over chronische stress.

Wat is chronische stress?

Regelmatig ontspannen verlaagt stress

Je vergt veel van je lichaam om zo maximaal mogelijk te kunnen presteren. Maar juist dan ligt een burnout op de loer.

Symptomen van chronische stress

Maar ook lichamelijke klachten als

 • Overgewicht: Cortisol heeft een directe uitwerking op buikvet.
 • Slaapproblemen: zowel inslapen als doorslapen kost moeite
 • Seksuele problemen: minder libido en minder kans op zwangerschap
 • Huidproblemen: wondjes herstellen minder snel waardoor acne, psoriasis, eczeem etc. erger worden.

Als je bovenstaande klachten herkent, doe je er goed aan hier actief mee bezig te gaan.

Zo voorkom je:

 • Meer stress (vicieuze cirkel)
 • Hoger cholesterol
 • Diabetes
 • Hart en bloedvaatziekten

Om een betere gezondheid te krijgen waarbij stress een tijdelijk iets is en gebruikt wordt waarvoor het dient, is een actieve levensstijl gewenst, waarbij voeding en rust een belangrijke plaats innemen.

Jouw persoonlijke situatie

Vraag je je af wat chronische stress in jouw persoonlijke situatie doet? Wat is chronische stress bij jou? Vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan

  Comment Section

  11 reacties op “Wat is chronische stress?


  Door Bram op 11 februari 2019

  Ik heb last van chronische stress en waar ik vooral last van heb is een onregelmatige hartslag, soms klopt mijn hart te snel en soms te traag, en de angst en spanning in mijn lichaam waardoor ik bijna geen rust meer krijg, wat kan ik hier tegen doen? Groetjes  Door Sandra op 10 april 2019

  Ik heb steeds hartkloppingen.
  Volgens dokter heb ik last van cho
  Stress. Uitslag ziekenhuis was goed.


  Door Hein op 25 april 2019

  Kan chronische stress ook veroorzaakt worden door jarenlange fysieke inspanningen (overbelasting/overtraining wielrennen?).  Door Diana op 25 mei 2019

  Beste Ruud, ik heb een burn-out en krijg de stress niet onder controle. Als ik wakker word lijkt de stress direct weer toe te slaan. Wat kan ik hier aan doen? Ik Andel en fiets rustig iedere dag, maar het kost zoveel energie en geeft een rotgevoel.


  Door Peter op 30 mei 2019

  Ik sluit mij aan bij het verhaal van Diana. Iedere dag duizelig, hoofdpijn en algehele malaise. Rust en wandelingen verbeteren mn toestand niet. Bij t wakker worden lijkt het al of er een injectie met adrenaline wordt ingespoten.
  Door Zami op 14 augustus 2019

  Kan je ook extreme haaruitval van stress krijgen. Ik heb al langer dan een jaar last hiervan. Had wel een stressvolle periode voor me haaruitval. Nu ben ik weer happy en normaal maar mijn haaruitval stopt niet. Medische controlle al gedaan, blijkt dat er niks ontbreekt🤦‍♀️


  Door Isabelle op 17 september 2019

  Kan je ook hoge bloedsuiker krijgen van chronische stress.

  Plaats een reactie


  *