Wat is chronische stress en hoe kom je er van af?

Wat is chronische stress en hoe kom je er van af?

Chronische stress komt steeds vaker voor in de huidige maatschappij. Dit moet echt anders, want anders blijf je niet lekker in je vel zitten en heb je voortdurend een gehaast gevoel. Je hebt er niets aan om chronische stress te blijven ervaren, waardoor je het gevoel blijft behouden dat je vaak op je tenen moet lopen. Zowel in je werk als in je privéleven. Als je tijdelijk last hebt van stress is er gelukkig niet direct iets aan de hand.

Merk je bij jezelf op dat je langere tijd last hebt van lichamelijke en/of psychische klachten? Dan kan er sprake zijn van chronische stress. Die kans zit er namelijk zomaar in, want ik krijg regelmatig de vraag hoe je van chronische stress afkomt. Om die vraag helder te beantwoorden neem ik je bewust eerst mee in wat chronische stress is, wat de belangrijkste oorzaak is en wat eigenlijk de symptomen van chronische stress zijn.

De eerste stap om je gezonde leefstijl weer te creëren is dat je bewust wordt van je chronische stress en dat je dus ook herkent wat je belemmert om je goed te voelen. Als je dit niet goed aanpakt, bestaat de kans dat je nog maanden of zelfs jarenlang rond blijft lopen met chronische stress. Dat je er maar niet van afkomt en er steeds mee blijft worstelen. Maar gelukkig is er hoop op herstel zolang je zelf ook maar het initiatief wilt nemen om te ontdekken waar je chronische stress gevoel vandaan komt. Zodra je dit beter snapt, ga je ook herkennen waar het misgaat en wat je kan doen om de chronische stress te verminderen. Dus doe je voordeel ermee en pakt het heft weer in handen!

Wat is chronische stress?

Bij een stressreactie gebeuren er een aantal dingen met je lichaam. Het hele lichaam is klaar om in actie te komen tegen een naderend gevaar, of te vluchten hiervoor. Normaal gesproken herstelt je lichaam van een dergelijke reactie binnen een paar uur, tot een paar dagen. Afhankelijk van de ernst van de situatie natuurlijk. Op het moment dat je lijf en geest continu aan het vechten of vluchten moet zijn om een naderend gevaar (behoud van baan, ziekte van een kind, files, deadline, target, etc.) spreek je over chronische stress. Door chronische stress wordt het cholesterolniveau veel hoger dan normaal met alle gevolgen van dien. Het is slecht voor je gezondheid. Je vitale lichamelijke processen, zoals je immuunsysteem en spijsvertering, heb je dan niet meer helemaal op orde. Deze chronische ontstaat dan waarschijnlijk, omdat je veel van je lichaam vraagt om zo maximaal mogelijk te kunnen presteren. Maar juist dan ligt een burn-out op de loer.

Belangrijkste oorzaak van chronische stress

Tegenwoordig ervaren een hoop mensen de wereld als 'druk'. Blijkbaar dringt het bij vele mensen niet door dat het geen zin heeft om alsmaar druk te zijn. Je schiet er niets mee en sloopt alleen maar je lichaam, waardoor je met chronische stress voor langere tijd last kan hebben van een verlaagd energieniveau. Als je nu vraagt aan iemand: "Hoe is het met je?", wordt er bijzonder geantwoord met: "Ja, wel goed. Het is lekker druk." 

Alsof druk zijn direct goed voor je is. Dit hoeft niet de norm te zijn voor jou. Voor een tijdelijke periode kan het misschien fijn en leuk zijn om je aandacht, tijd en energie te richten op meerdere ballen die je in de lucht wilt houden. Maar er kan altijd een moment komen waarop je denkt: "Nu wordt het me eventjes teveel". En juist dit moment is van uiterst belang, omdat je hier een cruciale beslissing te maken hebt. Ga je door met alles wat je doet of ga je minder doen om daardoor ook minder last van stress te hebben?

Zodra je je intuïtie negeert, niet écht goed naar je lichaam luistert en alsmaar door, door en nog eens doorgaat, dan ga je op den duur last krijgen van chronische stress. Want één ding is zeker: jouw lichaam bevindt zich altijd in het hier en nu, dus je lichaam is bloedeerlijk en geeft al tijdig aan wanneer iets teveel voor je is.

Symptomen van chronische stress

Nu je weet chronische stress is kan ik mij voorstellen dat je denkt: "Hoe weet ik nu of ik last heb van chronische stress? En wat doet chronische stress überhaupt met je lichaam?". Het belangrijkste is dat je onwijs goed naar je lichaam luistert en ook bij jezelf nagaat hoe je je voelt en waar je eventueel last van hebt als het je allemaal teveel wordt. Jouw lichaam geeft duidelijke signalen af waar je chronische stress kan herkennen. Dus ben je benieuwd wat de gevolgen ervan? Dit zijn de meest voorkomende chronische stress symptomen:

Maar je kan bij chronische stress ook lichamelijke klachten hebben als:

  • Overgewicht: cortisol heeft een directe uitwerking op buikvet.
  • Slaapproblemen: zowel inslapen als doorslapen kost moeite
  • Seksuele problemen: minder libido en minder kans op zwangerschap
  • Huidproblemen: wondjes herstellen minder snel waardoor acne, psoriasis, eczeem etc. erger worden.

Als je bovenstaande klachten herkent, doe je er goed aan hier actief mee bezig te gaan.

Om een betere gezondheid te krijgen waarbij stress een tijdelijk iets is en gebruikt wordt waarvoor het dient, is een actieve levensstijl gewenst, waarbij voeding en rust een belangrijke plaats innemen.

Weet wel dat er nog meer lichamelijke klachten door chronische stress kunnen ontstaan.

In deze blog lees je meer over de lichamelijke klachten bij stress >>>

Chronische stress verminderen: hoe kom je er van af?

Als je stressgevoelig bent, is de kans groter dat je het allemaal niet helemaal meer overziet. Want wat kan je nu doen tegen chronische stress? Welke stappen kan je zetten om je stressniveau omlaag te brengen?

Kortgezegd kan je jouw chronische stress verminderen door lichamelijke stappen te zetten:

En je kan mentale stappen zetten om beter tegen stress te kunnen, zoals:

  • Relativeer het leven
  • Leer nee te zeggen
  • Leer te focussen
  • Maak een takenlijstje
  • Bedenk wat je uit het leven wilt halen
  • Wees niet bang voor stress

Dit is natuurlijk eventjes in een notendop - lekker kort maar krachtig - wat je kan doen om van chronische stress af te komen. Besef je goed dat er zoveel meer inhoudelijke tips over zijn om beter met stress om te gaan. Daarvoor verwijs ik je graag door naar een paar waardevolle blogs als je je er verder in wilt verdiepen!

Gerelateerde artikelen

Hulp bij stress en een burn-out

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:


Sanne
Door

Sanne

op 09 Jun 2020

Hoi Ruud. Ik heb al vanaf jongs afaan op mn tenen moeten lopen. Altijd gestresst, onrustig, faalangstig, perfectionistisch en een controle freak. Ben nu al een jaar zo goed als 100% in de ziektewet door een born out ( vreemd he) Ik stik nog steeds de moord van de problemen. Mn immunsysteem wil maar niet beter worden en ben nog heel vaak heel moe( met name met warm weer). Ik heb het vortaan maar een benaming gegeven PHPD pijntje hier pijntje daar. Klinkt allemaal heel gezellig maar ik ben de wanhoop naarbij. Heb moeite met grenzen stellen en naar mn gevoel luisteren. Ik heb al 7 jaar therapie gehad en nu ben ik sinds kort weer bezig. Niks lijkt te helpen. Mijn cortisol staat op aan en mijn serotonine op uit. Soms denk ik wel eens dat mijn lichaam het helemaal niet meer aanmaakt omdat ik op zeer jonge leeftijd heb moeten overleven. Huisarts en psychische zorg weten eigenlijk niet goed meer wat ze met me aan moeten en ik ben de wanhoop eigenlijk ook wel naarbij. Hopelijk kan je me helpen.

Ruud Meulenberg
Door

Ruud Meulenberg

op 03 Jul 2020

Hoi Sanne, Dat moet op te lossen zijn lijkt me. Wil je een mailtje sturen met jouw gegevens naar info@ruudmeulenberg.nl? Dan nemen we contact me je op

Josefien
Door

Josefien

op 20 Apr 2020

Ik heb vaak last van brandende prikkels op mijn hoofdhuid ook heb ik een oogruis en oorsuis. Over die brandende prikkels maak ik mij heel erg zorgen. Ik denk dat het aan stress ligt omdat ik er heel veel stress van krijg en een opgejaagd gevoel. Kan dit van stress komen? Ik ben nog maar 22 en het beinvloed mijn heledag.

Judith
Door

Judith

op 08 May 2020

Hoi josefien! Ik herken me hier precies in ook 22 jaar en last van oogruis, oorsuis en brandende prikkels waar ik een opgejaagd gevoel van krijg. Ik ben bij de oogarts en neuroloog geweest en ze hebben niets kunnen vinden behalve dat het waarschijnlijk samen hangt met migraine. Ik denk dat die brandende prikkels te maken hebben met langdurig stress, als ik minder stress heb ik er minder last van

Ruud Meulenberg
Door

Ruud Meulenberg

op 24 Apr 2020

Hoi Josefien, Dat kan natuurlijk. Je bent welkom om je verhaal met ons te delen per mail (info@ruudmeulenberg.nl) zodat we hier iets zinnigs over kunnen zeggen. Een medisch onderzoek is altijd aan te bevelen)

Heidi
Door

Heidi

op 10 Mar 2020

Hoi hoi Wat kan ik het beste doen. Heb enorme instuderen in mijn lichaam. Voel het als ik stil zit of lig door heel mun lijf. Spieren beginnen te verkrampen met reactie hoofdpijn. Alles begint een beetje te zwaar te worden.

Ruud Meulenberg
Door

Ruud Meulenberg

op 11 Mar 2020

Hoi Heidi, Is het een idee dat je in contact komt met één van onze coaches om je zo verder te helpen?

Ruud Meulenberg
Door

Ruud Meulenberg

op 11 Mar 2020

Hoi Heidi, Is het een idee om in contact te komen met één van onze coaches die je hierbij gaat helpen?

Heidi
Door

Heidi

op 10 Mar 2020

Instudeer moet zijn onrust

Robbert
Door

Robbert

op 04 Mar 2020

Ik heb ook last van stress en hartkloppingen en daarnaast sinds twee weken ook stekende pijn in mijn gehele gebit. Kan dit met elkaar samenhangen. De tandarts kon nl niets vinden

Isabelle
Door

Isabelle

op 17 Sep 2019

Kan je ook hoge bloedsuiker krijgen van chronische stress.

Zami
Door

Zami

op 14 Aug 2019

Kan je ook extreme haaruitval van stress krijgen. Ik heb al langer dan een jaar last hiervan. Had wel een stressvolle periode voor me haaruitval. Nu ben ik weer happy en normaal maar mijn haaruitval stopt niet. Medische controlle al gedaan, blijkt dat er niks ontbreekt🤦‍♀️

Diana
Door

Diana

op 25 May 2019

Beste Ruud, ik heb een burn-out en krijg de stress niet onder controle. Als ik wakker word lijkt de stress direct weer toe te slaan. Wat kan ik hier aan doen? Ik Andel en fiets rustig iedere dag, maar het kost zoveel energie en geeft een rotgevoel.

Ruud Meulenberg
Peter
Door

Peter

op 30 May 2019

Ik sluit mij aan bij het verhaal van Diana. Iedere dag duizelig, hoofdpijn en algehele malaise. Rust en wandelingen verbeteren mn toestand niet. Bij t wakker worden lijkt het al of er een injectie met adrenaline wordt ingespoten.

Ruud Meulenberg
Door

Ruud Meulenberg

op 21 Jun 2019

Zeer herkenbaar Peter, We leggen het ook uit in ons artikel over slaapproblemen" rel="nofollow" target="_blank">https://ruudmeulenberg.nl/burnout/slaapproblemen-bij-burnout/">slaapproblemen

Hein
Door

Hein

op 25 Apr 2019

Kan chronische stress ook veroorzaakt worden door jarenlange fysieke inspanningen (overbelasting/overtraining wielrennen?).

Ruud Meulenberg
Bram
Door

Bram

op 11 Feb 2019

Ik heb last van chronische stress en waar ik vooral last van heb is een onregelmatige hartslag, soms klopt mijn hart te snel en soms te traag, en de angst en spanning in mijn lichaam waardoor ik bijna geen rust meer krijg, wat kan ik hier tegen doen? Groetjes

Ruud Meulenberg
Sandra
Door

Sandra

op 10 Apr 2019

Ik heb steeds hartkloppingen. Volgens dokter heb ik last van cho Stress. Uitslag ziekenhuis was goed.

Reactie plaatsen
arrow_drop_up arrow_drop_down