Worstel je weleens met sterke negatieve gevoelens over jezelf? Ben je constant op zoek naar bevestiging en liefde van anderen? Neem je elke afwijzing heel persoonlijk op? Dan heb je waarschijnlijk geen hoge dunk van jezelf. Het ontbreekt je dan aan zelfliefde. En dat is heel jammer, want in feite zit je altijd met jezelf en je eigen gedachten opgescheept.
Van jezelf houden kan een hele opgave zijn. Toch is de zoektocht naar zelfliefde het waard, want het maakt je gelukkig als je een evenwichtig zelfbeeld hebt. Het maakt je niet alleen sterker als persoon, maar het komt ook je relaties met anderen ten goede. Waarom kan het zo moeilijk zijn om van jezelf te houden? En hoe ontwikkel je zelfliefde?
Jezelf accepteren
Hoe bezie jij jezelf? Heb je een positief zelfbeeld of heb je constant kritiek op jezelf? Het is niet makkelijk jezelf te accepteren zoals je bent met al je tekortkomingen. We denken al gauw: Was ik maar wat georganiseerder. Waarom raak ik zo snel geïrriteerd? Of: Zou ik dit niet moeten kunnen?
Van jezelf houden betekent niet dat je je ogen sluit voor verbeterpunten. Je mag kritisch naar jezelf zijn, maar dan op een bemoedigende manier zonder jezelf onderuit te halen. Stop daarom met pijnlijke zelfverwijten maken. Dit kun je doen door jezelf op je gedrag te beoordelen en niet op je persoonlijkheid.
Daarnaast kun je leren om anders naar jezelf te kijken. Je kunt zo op je tekortkomingen inzoomen dat die veel groter lijken dan de vele dingen die goed gaan. Hoe meer je daarom focust op de dingen die goed gaan en de invloed die je daarop hebt, hoe meer je zelfbeeld in balans komt. Bedenk ook dat niemand perfect is. Als je leert om milder naar jezelf te zijn en ook je minder leuke kanten accepteert, zal zelfliefde groeien.
Naar jezelf luisteren
Je gaat van iemand houden naarmate je diegene beter leert kennen en beiden oprecht naar elkaar luisteren en in elkaar geïnteresseerd zijn. Sta jij bekend als een goede luisteraar? Of sluit jij je oren voor een vriend of vriendin die bij je komt met een probleem? Natuurlijk zul je dat niet doen. Maar hoe zit het met jezelf? Luister je ook naar jezelf?
Naar jezelf luisteren is heel belangrijk om zelfliefde te ontwikkelen. Je lichaam kan je signalen geven wanneer je bijvoorbeeld over je grenzen gaat of bij het nemen van een beslissing. Maar als jij die signalen negeert, geef je eigenlijk een sein naar jezelf dat jij er niet toe doet. Dat je niet belangrijk bent.
Misschien zit je momenteel wel tegen een burn-out aan en heb je weinig energie. Dan is het essentieel dat je beter naar jezelf leert luisteren. Heb je bijvoorbeeld vaker hoofdpijn de laatste tijd? Ben je prikkelbaar? Heb je veel last van vermoeidheid? Luister dan naar de signalen van je lichaam en voorkom ernstiger klachten.
Het kan ook zijn dat je meer moeite hebt met het nemen van beslissingen en je maar blijft piekeren. Laat je anderen beslissingen voor jou nemen? Of lig je ’s nachts wakker omdat je je zoveel zorgen maakt? Dan ben je waarschijnlijk de verbinding met jezelf kwijtgeraakt. Neem de tijd om weer naar jezelf te luisteren. Sta stil bij wie je bent, wat je wilt en wat goed voor je is.
Wees aardig voor jezelf
In de ogen van anderen ben je wellicht een heel aardig persoon. Je bent attent, vriendelijk, meelevend en ziet fouten van anderen door de vingers. Maar hoe praat je tegen jezelf? Ben je ook zo vergevingsgezind naar jezelf toe? Of ben je bang om fouten te maken en schiet je gelijk in de verdediging, omdat je jezelf dan veroordeelt?
Zelfcompassie is de sleutel naar zelfliefde. Praat daarom tegen jezelf op dezelfde vriendelijke toon als je tegen een vriend zou praten. Wees aardig tegen jezelf. Je bereikt er niets mee door hard tegen jezelf te zijn en boos op jezelf te worden als je een fout maakt. Maar naarmate je meer zelfcompassie ontwikkelt, kun je ook je eigen fouten door vingers zien.
Is zelfliefde hetzelfde als narcisme?
Zelfliefde vormt een contrast met narcisme en is zeker niet hetzelfde. Een narcist heeft ten eerste de behoefte om zichzelf boven anderen te plaatsen om zich beter te voelen. Maar als je een gezonde dosis zelfliefde hebt, vind je het niet nodig om jezelf boven anderen te verheffen. Je bent tevreden met jezelf en je waardeert de positieve kwaliteiten die anderen hebben.
Daarnaast handelt een narcist uit absolute onzekerheid. Narcistische mensen hebben anderen nodig om te horen hoe geweldig ze zijn. Maar als je zelfliefde hebt, accepteer je jezelf zoals je bent met al je tekortkomingen. Je gevoel van eigenwaarde komt van binnenuit en daarom heb je niet constant bevestiging van anderen nodig en hoef je niet iedereen die te dichtbij komt weg te stoten.
Meer zelfliefde ontwikkelen
Liefde kan met de tijd groeien en toenemen. Hetzelfde geldt voor zelfliefde. Ook al worstel je momenteel met veel negatieve gevoelens over jezelf, je kunt zelfliefde ontwikkelen. Door bijvoorbeeld tijd en aandacht aan jezelf te besteden kan je meer op een gezonde manier van jezelf gaan houden.
Breng tijd met jezelf door
Om goede vriendschappen te onderhouden en de relatie met je partner sterk te houden, is het essentieel dat je tijd met elkaar doorbrengt. En dat principe kun je ook op jezelf toepassen. Heb jij regelmatig me-time?
Wanneer je alleen met je gedachten bent, kom je beter in contact met jezelf en de wereld om je heen. Je kunt jezelf belangrijk vragen stellen als: Wie ben ik? Wat wil ik bereiken? Waar sta ik voor? Op die manier krijg je een helder zelfbeeld en het helpt je goed in je vel te zitten.
In onze maatschappij is het niet makkelijk om tijd alleen door te brengen. Naast je hectische leven en een druk gezin, ben je door de sociale media eigenlijk altijd in contact met anderen. Probeer daarom bewust momentjes voor jezelf te creëren, zoals een warm bad nemen of een wandeling in de natuur maken en zet je telefoon desnoods even uit. Echt alleen zijn kan in het begin onwennig voelen, maar je zult zien dat het je uiteindelijk een prettig gevoel van vrijheid geeft.
Wees succesvol in je eigen ogen
Je verliest jezelf al gauw als je probeert te leven naar de verwachtingen van anderen. Je kunt daarom meer zelfliefde ontwikkelen door voor jezelf vast te stellen wat jij belangrijk vindt in het leven en wat jij graag wilt bereiken.
Waar besteed je momenteel de meeste tijd aan? Hoe ziet een ideale week er voor jou uit? Naarmate je meer bewust wordt van wat voor jou belangrijk is en je je leven daar naar kan inrichten, kom je dichter bij jezelf te staan. Je bent wie je bent en je leeft jouw leven. Als je daar in slaagt mag je best een beetje trots op jezelf zijn.
Hulp bij burn-out en stress
Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!
Bekijk ons aanbod voor:
zou graag vrijblijvend in contact willen komen