arrow_drop_up arrow_drop_down

Bore out - Ziek worden door de verveling

Wat is een bore out? Dit artikel is volledig geweid aan het onderwerp bore out. Een belangrijke bijdrage aan dit artikel heeft het boek ‘Bore out, als verveling je werk wordt’ van Philippe Rothlin en Peter R. Werder gehad.

Onderwerpen die in dit artikel aan bod komen

 1. Wat zijn de overeenkomsten van bore out met burn-out?
 2. Wat is bore out?
 3. Hoe raak je bore out
 4. Gedragsstrategieën om bore out te verbergen.
 5. Heb ik bore out?
 6. Wat doe je aan bore out?
 7. Tips om uit een bore out te komen.

Verschillen bore out met burn-out?

Iemand die bore out is kan de volgende symptomen hebben:

 • Lusteloos of moe zijn als je je weinig hebt ingespannen,
 • Slecht slapen,
 • Ongeïnteresseerd zijn in je werk,
 • Afkeer van je werk  hebben,
 • Een ontevreden gevoel hebben,
 • Stress als gevolg van verveling.

Al deze kenmerken kunnen ook voorkomen bij burn-out, behalve de laatste, want de stress bij burn-out wordt veroorzaakt door teveel werk(druk) en te weinig ontspanning en herstel. Bij vergaande burn-out is er ook sprake van een volledige lichamelijke uitputting en komt ook vaak tijdelijk uitval van lichaamsfuncties zoals slecht werkende ledematen, verminderd geheugen, verminderde reukzin en pijnlijke, stramme spieren

Wat is een bore-out?

Wat is bore out?

Bore out is een combinatie van verveling, onder-belasting en desinteresse in het werk, gecombineerd met gedrag-strategieën om de dag door te komen en te verbergen dat je weinig te doen hebt. Bij verveling heb je een gevoel van lusteloosheid en weet je niet wat te doen, bij onder-belasting kun je meer kan dan er van je verwacht wordt en bij desinteresse vind je de inhoud of aard van je werk niet echt interessant.

Gedragsstrategieën helpen je om tijd over te houden voor privézaken tijdens het werk. Om de ontstane ‘vrije’ tijd onzichtbaar te houden doe je dingen om te suggereren dat je hard werkt. Je kunt regelmatig doen of je typt, snel een Excelsheet oproepen als iemand langskomt tijdens privé-internetten, een werkdocument op jouw privétijdschrift leggen enzovoort, enzovoort.

Kijk ook eens naar de kopjes ‘Gedragsstrategieën’ en ‘Heb ik bore out’ en onderzoek eerlijk bij jezelf of het op jou van toepassing is.

Hoe ontstaat een bore out

Bij aanvang van een baan ben je doorgaans sowieso al blij dat je werk hebt met een (beter) loon en mogelijk ook een hogere status. Je bent onervaren in de baan en kijkt het even aan.

Op gegeven moment blijkt je werk niet zo veeleisend en stressvol is als iedereen beweert, maar dat vind je eigenlijk wel prettig omdat je er van uitgaat dat nietsdoen fijn is. Het kan ook zijn dat je alleen de vervelende routineklusjes van je baas krijgt die je niet uitdagen of dat de senior-werknemers in het bedrijf zijn te druk om te delegeren. Natuurlijk laat je niet blijken dat je tijd over hebt, dan moet je meer werken of (nog erger) meer rotklusjes opknappen.

Als je uiteindelijk in de bore-out zit beheers je de strategieën om te doen of je druk bent optimaal. Je bent bang geworden voor (een beetje) stress en kunt of wilt niet onder ogen zien dat je ongelukkig wordt van de situatie.

Imploderen op je werk

In het begin kan een bore-out werkomgeving erg aantrekkelijk lijken omdat je niet zo hard hoeft te werken. Uiteindelijk ondermijn je daarmee jezelf doordat je verveeld, vermoeid, ontevreden en gefrustreerd wordt. Je zelfbeeld en zelfvertrouwen verminderen omdat je anderen om de tuin leidt en  niet laat zien wat je kunt. Daardoor geloof niet meer in jezelf en kun je niet trots kunt zijn op wat je presteert of bijdraagt in je werk.

De combinatie van een best goede baan, een tijd lang de werkelijke situatie voor anderen verborgen gehouden hebben en een verminderd zelfvertrouwen houden je in de tang. Je durft niet naar je leidinggevende te gaan om te bespreken wat je echt zou willen en je vertrouwen in de goede uitkomst van het starten in een leukere baan is te laag om te gaan solliciteren.

Gedragsstrategieën om bore out te verbergen

 Verveling is taboe op de werkvloer, dus zal iemand met bore out al snel strategieën ontwikkelen om dat te verbergen. Een gedragsstrategie kan zijn om je weinige werk heel snel uit te voeren zonder te laten merken dat het af is, zo blijft er tijd over voor privé zaken tijdens het werk.

Een ander strategie is het werk uitsmeren over langere tijd en in tussendoor pauzes nemen of privédingen doen. Verder kun je werk op strategisch onhandige momenten uit voeren, zodat je het wel ‘moet’ uitstellen, bijvoorbeeld iemand bellen als die zeker niet aanwezig is.

Je kunt ook anderen onder druk zetten door ze moeilijke vragen te stellen met tijdsdruk. Je kunt ook zorgen dat je erg lang (zonder noodzaak) op je werk zit of een volle aktentas mee naar huis nemen zonder thuis te werken.

Een ander mogelijkheid is om  vergaderingen slecht voor bereiden, zodat ze langer duren dan nodig is. Verder doe je bij al deze strategieën natuurlijk alsof je het druk hebt.

Bore out herkennen

Hieronder vind je den zelf-test: ‘Ben jij vatbaar voor een bore out? (bron: Diagnosis bore out)

 • Doe je privézaken op het werk?
 • Voel je jezelf niet uitgedaagd en verveeld?
 • Doe je soms net alsof je druk bezig bent?
 • Ben je moe en lusteloos als je thuiskomt van werk zonder dat je een drukke dag heb gehad?
 • Ben je ontevreden met je werk?
 • Vind je je werk zinloos?
 • Zou je het werk in minder tijd kunnen voltooien dan je nu doet?
 • Ben je bang om van baan te veranderen omdat je dan minder verdient?
 • Verstuur je privé-mails naar collega’s in werktijd?
 • Heb je weinig interesse in je werk?

Heb je vier of meer vragen met ‘ja’ beantwoord, dan kun je een bore out hebben.

Wat doe je aan bore out?

Om bore out tegen te gaan heb je een evenwicht nodig in de elementen nut, tijd en geld binnen je werk. Eerst moet je dan weten wat voor jou belangrijk is in ieder element. Daarna wat voor jou een goed evenwicht is daarin. En vervolgens moet je actie nemen om je werksituatie te verbeteren.

 • Nut is datgene wat werk voor jou nuttig maakt. Om dat duidelijk te krijgen moet je uitzoeken wat je leuk of interessant vind om te doen, welke waarden in het leven voor jou belangrijk zijne en wat je belangrijk vind in de omgang met collega’s.
 • Tijd gaat over tijdsduur en kwaliteit van tijdsbesteding binnen en buiten je werk. Zorg dat je uitvind wat voor jou een goede balans in werktijd en vrijetijd is. En zorg dat je in je werk nuttige dingen mag doen. Doe ook in jouw vrije tijd nuttige (leuke) dingen, zodat je voelt dat niet voor niets werkt en leeft.
 • Geld is erg belangrijk voor je motivatie. Zorg dat je goed beloond wordt in relatie tot wat anderen in vergelijkbare functies verdienen en in relatie tot hoeveel geld jij wil verdienen. Stap niet in de valkuil dat je de aspecten nut en tijd volledig negeert in je streven naar meer geld, dan liggen bore-out, en andere ellende, op de loer.

Tips om uit een bore out te komen:

 • Zoek bovenstaande dingen uit en bepaal welke dingen jouw werk aantrekkelijker zouden maken.
 • Zoek coaching bij je veranderproces van bore out slachtoffer naar een gelukkige, actieve en zelfbewuste werknemer. Als het makkelijk zou zijn te veranderen had je dat al lang gedaan. waarschijnlijk krijg je zelf niet goed duidelijk wat er moet gebeuren of stel je noodzakelijke stappen uit
 • Start activiteiten die je leuk of belangrijk vind. Dat kun je doen als vrijwilliger of in een project binnen je werk of een korte parttime detachering vanuit je werk. Hiermee bouw je zelfvertrouwen en werkervaring op in dingen die beter bij je passen.
 • Bespreek met je leidinggevende wat je wilt veranderen. Zorg dat je met een positieve instelling bij je leidinggevende zit. Geef aan wat je wil en focus niet op kritiek of klagen, dat roept alleen maar verdediging op en je wilt vooruitgang. Presenteer één of meer constructieve voorstellen voor verandering. Probeer aan te sturen op een open gesprek waarin de leidinggevende met je mee gaat denken. Dan kan een brainstorm-gesprek ontstaan, waaruit nog mooiere ideeën komen dan jij zelf had kunnen bedenken.
 • Als het eenmaal zeker is dat het binnen je huidige werk nooit meer wat wordt: Solliciteer naar een leukere baan! En start daar met een frisse, actievere, aanpak!

Gerelateerde artikelen

Hulp bij stress, bore out en een burn-out

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Moeite met alleen zijn

 

Over de schrijver
Willem is alpinist, mountainbiker, skier, coach en bovenal mens. Als betrokken coach is hij met zijn ervaring en kennis een hele prettige coach om je echt te helpen in de regio Wageningen (Utrecht)
Jacqueline

Door

Jacqueline

op 25 July 2017

'bore out bij ziekte

Jacqueline

Door

Jacqueline

op 25 July 2017

Hoe om te gaan met bore out door ziekte, ernstig beperkt zijn, veel moeten liggen en erbij een soort van medische burnout. Dan wordt het verhaal toch heel anders? Extreme vermoeidheid speelt hierbij een grote rol. Groet, Jacq

M

Door

M

op 15 May 2019

Kan je je ook verschrikkelijk beroerd voelen door een bore out?

Ruud Meulenberg
B

Door

B

op 2 October 2019

Kan een bore out overgaan in een burn out? Er is recent vastgesteld dat de klachten die ik heb overeenkomstig zijn met een burn out. Nu is het zo dat ik al tijden wacht op taken die meer uitdaging geven in het werk, maar omdat ik inmiddels al bijna een jaar voor meer dan de helft van mn uren in de ziektewet zit krijg ik deze niet en voer ik nog steeds de taken uit waar ik al tijden geen uitdaging meer van krijg.

Ruud Meulenberg

Door

Ruud Meulenberg

op 2 October 2019

Hoi B, Dat kan zeker. Ik heb jouw mail inmiddels ook ontvangen en we nemen zsm contact met je op,

B

Door

B

op 3 October 2019

Inmiddels een kennismakingsafspraak gemaakt voor volgende week met één van de coaches hier uit de buurt.

Ruud Meulenberg
Reactie plaatsen

Gratis ebook:  zo herken je een burnout

(Inclusief checklist)

Met dit ebook leer je de symptomen van een burnout tijdig te herkennen. Al meer dan 10.000 gelijkgestemden hebben dit ebook gedownload.
Cookies