Wat is DHEA? De invloed van DHEA op stress en burn-out
arrow_drop_up arrow_drop_down

Wat is DHEA? De werking van DeHydroEpiAndrosteron

Wat is DHEA? DHEA is de afkorting van DeHydroEpiAndrosteron. Maar waarschijnlijk wordt het daarmee niet veel duidelijker. DHEA is het meest voorkomende hormoon in ons lichaam. Het wordt, net zoals zo’n 150 andere hormonen, in onze bijnieren aangemaakt. Daarnaast wordt DHEA in mindere mate aangemaakt in onze voortplantingsorganen. Ook onze hersenen zijn voor een kleinere productie van dit stofje verantwoordelijk.

DHEA hormoon

Wat doet DHEA?

Dit veel voorkomende hormoon DHEA wordt gevormd uit cholesterol en is de voorloper van vele andere hormonen. Anders gezegd: uit DHEA worden andere hormonen gemaakt die we nodig hebben om ons lichaam goed te kunnen laten functioneren. Voorbeelden van dit soort hormonen zijn testosteron en oestrogeen. Omdat DHEA de fundering is van zoveel andere hormonen, worden er elke dag zo’n 200 miljard nieuwe DHEA moleculen in je lichaam gevormd.

Lees meer over adrenaline

Een andere belangrijke rol die DHEA in ons lichaam heeft, is de bescherming die het biedt wanneer het lichaam stress ervaart. In geval van stress wordt er cortisol aangemaakt. Te veel cortisol kan op langere termijn zorgen voor onder andere spierafbraak, het krimpen van de hersenen, een minder werkend immuunsysteem en zelfs burn-out. Zodra cortisol geproduceerd wordt, wordt er ook DHEA in het lichaam gevormd. DHEA controleert de hoeveelheid cortisol. Zodra de aanmaak van cortisol te hoog wordt, kan DHEA dit proces blokkeren. Dit heeft als gevolg dat de negatieve effecten van cortisol gecompenseerd kunnen worden. Evenwicht tussen deze twee stoffen is dus van groot belang. Wanneer de bijnierschors niet goed functioneert of is aangetast, kan het zijn dat er te weinig DHEA wordt aangemaakt om de hoeveelheid cortisol te compenseren.

Meer informatie over cortisol

 

Wil je DHEA verhogen dan is het een must om je stress te verlagen. Wil je een steuntje in de rug hierbij? Bekijk ons aanbod: coaching bij stress

 

De werking van DHEA in je lichaam.

Buiten het feit dat DHEA dus een belangrijke rol speelt bij stressreductie en het aanpakken van burn-out problemen, heeft DHEA een veel grotere invloed op ons lichaam dan dat mensen beseffen. Een paar andere aspecten van de werking van dit hormoon zullen hierna worden uitgelegd.

DHEA verbetert je geheugen en denkactiviteit.

Je denkactiviteit wordt verbeterd doordat DHEA de elektrische activiteit verhoogt tussen cellen. Hersencellen werken hierdoor sneller en efficiënter. Deze activiteit geldt met name voor de cellen in hypothalamus en in de cortex (hersenschors)

DHEA zorgt er daarnaast ook voor dat er meer neurotransmitters vrijkomen. Neurotransmitters brengen zenuwprikkels over; het zijn stofjes die signalen en impulsen doorgeven tussen zenuwcellen of spiercellen. Ze beïnvloeden onder andere je geheugen en stemming.

Lees meer over een goed geheugen in relatie tot stress

Het versterkt je immuunsysteem.

DHEA versterkt het immuunsysteem doordat DHEA het aantal natuurlijke afweercellen verhoogt. Naarmate je als mens ouder wordt, nemen deze afweercellen af. Dit is dus ook de reden dat oude(re) mensen vatbaarder zijn voor ziekte.

Meer info over de relatie tussen een sterk immuunsysteem en stress

DHEA overgewicht

DHEA gaat overgewicht tegen.

Overgewicht heeft vele oorzaken. De meest voor de hand liggende oorzaken kunnen mensen over het algemeen wel bedenken. Minder bekend is dat het hormoon cortisol een belangrijke factor is bij overgewicht of zelfs obesitas. Zoals we hierboven reeds omschreven: wanneer je stress hebt, wordt er cortisol aangemaakt. Cortisol zorgt er weer voor dat er meer insuline in je lichaam wordt aangemaakt. Insuline zorgt er weer voor dat de suikeropname in je spieren wordt vergroot. Deze suikers zijn nodig om inspanning te leveren. Om te vechten, of te vluchten. Het is dus een overleefsysteem in je lichaam. Deze suikers geven je extra energie, die het lichaam hard nodig heeft om langere tijd te kunnen blijven functioneren onder stress.

Als deze energie niet wordt verbruikt, zoals in de hedendaagse files, meetings, etc etc, dan worden deze overschotten opgeslagen in de vorm van vetreserves. Het helpt cortisol in balans te houden, maar houdt ook de bloedsuikerwaarden onder controle door de gevoeligheid voor insuline te verhogen.

Lees ook: aankomen door stress

Andere effecten van de stof DHEA

DHEA is een stof met veel effecten. Het speelt onder andere een rol bij:

 • Versterken van het immuunsysteem
 • Het vergroten en behouden van je libido (Uit DHEA wordt indirect testosteron gemaakt
 • Het vergroot een goed gevoel (gevoel van psychisch welzijn)
 • Het bouwt spieren op (invloed van testosteron)
 • Vermindert cholesterol
 • Helpt om meer groeihormonen aan te maken
 • Het zet vet om in vetzuren
 • Versterkt de werking van insuline, en daardoor beschermend tegen diabetes
 • Vergroot het denkvermogen en beschermt het brein tegen aftakeling en Alzheimer
 • Verbetert het geheugen
 • Verbetert de huid
 • Beschermt hart en bloedvaten
 • Remt het stresshormoon cortisol
 • Reduceert vet
 • Verhoogt lichaamseigen productie van testosteron en groeihormoon

 

Een burn-out herken je aan de symptomen. Herken je bepaalde symptomen?

Download een compleet overzicht: Symptomen van burn out

 

Wanneer wordt DHEA aangemaakt?

Het belang van een voldoende hoeveelheid DHEA in je lichaam zal vast duidelijk zijn. Maar hoe kan je de productie van dit stofje beïnvloeden?

Opbouw van DHEA (en daarmee opbouwen van bijvoorbeeld een goed gevoel) doe je door deze stappen:

 • Slaap goed: DHEA wordt aangemaakt tijdens je slaap
 • Eet voldoende eiwitten. Eiwitten is een noodzakelijk bestandsdeel van DHEA
 • Doe krachttraining/ duurtraining: tijdens sporten motiveer je je hormoonproductie
 • Beperk stress: Het stresshormoon cortisol vermindert de aanmaak van DHEA (kijk ook hier: Cortisol verlagen)
 • Ontspanning en positief denken verhoogt DHEA productie

 

Wat is de oorzaak van een laag DHEA niveau?

Om het DHEA niveau in je lichaam te ‘boosten’ kun je twee dingen doen. Allereerst kun je ervoor zorgen dat het DHEA niveau stijgt, maar aan de andere kant kun je er ook voor zorgen dat het DHEA niveau niet daalt.

Om het DHEA niveau niet te laten dalen, is het goed om te weten dat je niet altijd invloed hebt op het DHEA niveau. Je leeftijd speelt namelijk ook een rol. De maximale aanmaak van DHEA is rond het 20e levensjaar. Op je 65e is dit ongeveer nog maar 10 a 20 procent van wat het op het hoogtepunt was. Op je 80e blijkt hier nog maar een fractie van over te zijn.

Normaal gesproken wordt de hoeveelheid DHEA alleen minder naarmate we ouder worden. Maar een hypofyse-hypothalamus-bijnier as die verstoord is kan dat ook veroorzaken. Zie voor meer info hierover het artikel ‘Hoe werken stresshormonen’. Dit artikel gaat hier verder op in.

Daarnaast zijn er ook factoren die de hoeveelheid doen verminderen. Op deze factoren kun je vrij eenvoudig invloed uitoefenen:

 • Roken
 • Alcohol
 • Cafeïne
 • Overgewicht
 • Tekort aan voedingsstoffen
 • Te weinig onverzadigde vetzuren eten
 • Te veel snelle suikers eten

DHEA verhogen

 

Kijk voor effectieve coaching bij burnout op: individuele coaching burn out

 

Overgaan tot actie

Hopelijk zie je na dit artikel het belang van een gezond DHEA gehalte in. We willen je er graag bij helpen. Neem eens vrijblijvend contact op en vraag naar de mogelijkheid voor jouw persoonlijke situatie

Lees ook over een hormonale disbalans

 

 Gerelateerde artikelen:

Ons aanbod

Blijf je bij de pakken neerzitten? Of ga je aan de gang met de huidige situatie, op weg naar een beter leven? Gun jij jezelf een leven waarbij je zelf aan het roer staat? Zoek de hulp die bij je past!

“Vooruitgang gebeurt niet door te zitten en te luisteren maar door te ervaren en te doen”

Wij kunnen jou helpen en bieden je verschillende diensten aan.

waardoor raakt DHEA verlaagd?

 

Over de schrijver
Ik ben Ruud Meulenberg. Eigenaar en oprichter van Meulenberg Training & Coaching. Ik begeleid mensen met stress- en burnoutklachten door ze 'letterlijk' in beweging te laten komen (wandelen/ hardlopen) Samen met een krachtig team van professionele coaches, help ik mensen door heel Nederland heen om van stress en burn-out af te komen. Ik probeer het goede voorbeeld te geven: Ik werk maximaal 24 uur per week, ik sport, geniet van mijn gezin en ik heb betekenisvol werk ;).
Mia

Door

Mia

op 13 April 2018

Ik herken wel veel in het artikel. Kun je de stof DHEA ook meten, bijvoorbeeld in je bloed?

kimberley pex

Door

kimberley pex

op 14 December 2018

Ja Mia. DHEA staat op een formulier om bloed te prikken. Als de huisarts er een kruisje achter zet,(overtuig hem eerst van eventuele vermoeidheid, uitputting of slaapproblemen) en je laat bloedprikken, weet je binnen 1 a 2 weken wat jouw D H E A gehalte is. Hoe ouder hoe minder, hoe meer stress hoe minder. In de VS noemen ze het gewoon het levenshormoon. Als het DHEA erg laag is , onder de 1.5 dan heb je gewoon ook al een tijd geen goed gevoel. Met een machtiging van huisarts of internist naar de zorgverzekering, krijg je DHEA vergoed. 25 mg of 50 mg.

kimberley pex

Door

kimberley pex

op 25 April 2018

Mensen die uitgeput zijn, een burnout hebben , of veel operaties achter de rug hebben, chronisch ziek zijn,of veel stress met werk, relatie of noem maar op, hebben grote kans dat het DHEA peil flink gezakt is. Dat kan de huisarts of endocrinoloog meten. Gewoon een bloedtest. CVS, fibromialgie, burnout, PTSS, en nog héél veel andere aandoeningen zijn het gevolg of de oorzaak(wisselwerking) van een veel te laag DHEA gehalte in het bloed. In de V.S. gebruikt het bijna iedereen, omdat je er heel veel kwalen mee kunt bestrijden, en je energiepeil gaat omhoog. Je slaapt beter, en het gaat depressies tegen. In Nederland kun je er met de huisarts over praten, en een machtiging aanvragen, voor een recept DHEA.

Ruud Meulenberg
kimberley pex

Door

kimberley pex

op 25 April 2018

Nederland is het land met de meeste regels en wetten wat betreft medicatie. Vroeger kon je DHEA gewoon kopen in een reformhuis. In de V.S. kun je het ook gewoon kopen ,in apotheek, reformhuis enz. Ook mensen met immuunaandoeningen hebben er veel baat bij. Crohn colitis, enz enz enz. Het immuunsysteem werkt weer normaal bij DHEA gebruik. Maar je moet er wel even moeite voor doen in Nederland om DHEA van de arts te krijgen. In de V S kost t ook bijna niks, hier zijn de pillen zo duur, omdat die regels en wetten er zijn. Veel zieken zouden er flink baat bij hebben.

Reactie plaatsen

Gratis ebook:  zo herken je een burnout

(Inclusief checklist)

Met dit ebook leer je de symptomen van een burnout tijdig te herkennen. Al meer dan 10.000 gelijkgestemden hebben dit ebook gedownload.
Cookies