Wat is DHEA? De invloed van DHEA op stress en burn-out
Wat is DHEA?

Wat is DHEA?

Wat is DHEA? DHEA is de afkorting van DeHydroEpiAndrosteron. Maar waarschijnlijk wordt het daarmee niet veel duidelijker. DHEA is het meest voorkomende hormoon in ons lichaam. Het wordt, net zoals zo’n 150 andere hormonen, in onze bijnieren aangemaakt. Daarnaast wordt DHEA in mindere mate aangemaakt in onze voortplantingsorganen en ook onze hersenen zijn voor een kleinere productie van dit stofje verantwoordelijk.

Waarom is DHEA zo belangrijk? DHEA hormoon

Dit veel voorkomende hormoon DHEA wordt gevormd uit cholesterol en is de voorloper van vele andere hormonen. Anders gezegd: uit DHEA worden andere hormonen gemaakt die we nodig hebben om ons lichaam goed te kunnen laten functioneren. Voorbeelden van dit soort hormonen zijn testosteron en oestrogeen. Omdat DHEA de fundering is van zoveel andere hormonen, worden er elke dag zo’n 200 miljard nieuwe DHEA moleculen in je lichaam gevormd.

Een andere belangrijke rol die DHEA in ons lichaam heeft, is de bescherming die het biedt wanneer het lichaam stress ervaart. In geval van stress wordt er cortisol aangemaakt. Te veel cortisol kan op langere termijn zorgen voor onder andere spierafbraak, het krimpen van de hersenen, een minder werkend immuunsysteem en zelfs burn-out. Zodra cortisol geproduceerd wordt, wordt er ook DHEA in het lichaam gevormd. DHEA controleert de hoeveelheid cortisol. Zodra de aanmaak van cortisol te hoog wordt, kan DHEA dit proces blokkeren. Dit heeft als gevolg dat de negatieve effecten van cortisol gecompenseerd kunnen worden. Evenwicht tussen deze twee stoffen is dus van groot belang. Wanneer de bijnierschors niet goed functioneert of is aangetast, kan het zijn dat er te weinig DHEA wordt aangemaakt om de hoeveelheid cortisol te compenseren.

De werking van DHEA in je lichaam.

Buiten het feit dat DHEA dus een belangrijke rol kan spelen bij stressreductie en het aanpakken van burn-out problemen, heeft DHEA een veel grotere invloed op ons lichaam dan dat mensen beseffen. Een paar andere aspecten van de werking van dit hormoon zullen hierna worden uitgelegd.

DHEA verbetert je geheugen en denkactiviteit.

Je denkactiviteit wordt verbeterd doordat DHEA de elektrische activiteit verhoogt tussen cellen. Hersencellen werken hierdoor sneller en efficiënter. Deze activiteit geldt met name voor de cellen in hypothalamus en in de cortex (hersenschors)

DHEA zorgt er daarnaast ook voor dat er meer neurotransmitters vrijkomen. Neurotransmitters brengen zenuwprikkels over; het zijn stofjes die signalen en impulsen doorgeven tussen zenuwcellen of spiercellen. Ze beïnvloeden onder andere je geheugen en stemming.

Het versterkt je immuunsysteem.

Je immuunsysteem wordt versterkt doordat DHEA je aantal natuurlijke afweercellen verhoogt. Deze afweercellen nemen normaal gesproken af naarmate we ouder worden, wat tevens de reden is dat oudere mensen vatbaarder worden voor ziekten.

DHEA gaat zwaarlijvigheid tegen. DHEA overgewicht

Overgewicht heeft vele oorzaken. De meest voor de hand liggende oorzaken kunnen mensen over het algemeen wel bedenken. Minder bekend is het feit dat  overgewicht kan worden veroorzaakt door een te hoge hoeveelheid cortisol in je lichaam. Zoals al eerder genoemd, wordt er cortisol aangemaakt wanneer je lichaam stress ervaart. Cortisol zorgt er voor dat er meer insuline in je lichaam gemaakt wordt. Dit is een stof die er toe bijdraagt dat de suikeropname in je spieren verhoogt.  Deze suikers zorgen voor extra energie, die het lichaam hard nodig heeft om langere tijd te kunnen blijven functioneren onder stress. Als deze energie niet wordt verbruikt, dan worden deze overschotten opgeslagen in de vorm van vetreserves. Zie hiervoor het artikel: Overgewicht door stress. DHEA helpt cortisol in balans te houden, maar houdt ook de bloedsuikerwaarden onder controle door de gevoeligheid voor insuline te verhogen.

Andere effecten van de stof DHEA

DHEA is een stof met veel effecten. Het speelt onder andere een rol bij:

 • Versterken van het immuunsysteem
 • Het vergroten en behouden van je libido (Uit DHEA wordt indirect testosteron gemaakt
 • Het vergroot een goed gevoel (gevoel van psychisch welzijn)
 • Het bouwt spieren op (invloed van testosteron)
 • Vermindert cholesterol
 • Helpt om meer groeihormonen aan te maken
 • Het zet vet om in vetzuren
 • Versterkt de werking van insuline, en daardoor beschermend tegen diabetes
 • Vergroot het denkvermogen en beschermt het brein tegen aftakeling en Alzheimer
 • Verbetert het geheugen
 • Verbetert de huid
 • Beschermt hart en bloedvaten
 • Remt het stresshormoon cortisol
 • Reduceert vet
 • Verhoogt lichaamseigen productie van testosteron en groeihormoon

Wanneer wordt DHEA aangemaakt?

Het belang van een voldoende hoeveelheid DHEA in je lichaam zal vast duidelijk zijn. Maar hoe kan je de productie van dit stofje beïnvloeden?

Opbouw van DHEA (en daarmee opbouwen van bijvoorbeeld een goed gevoel) doe je door deze stappen:

 • Slaap goed: DHEA wordt aangemaakt tijdens je slaap
 • Eet voldoende eiwitten. Eiwitten is een noodzakelijk bestandsdeel van DHEA
 • Doe krachttraining/ duurtraining: tijdens sporten motiveer je je hormoonproductie
 • Beperk stress: Het stresshormoon cortisol vermindert de aanmaak van DHEA (kijk ook hier: Cortisol verlagen)
 • Ontspanning en positief denken verhoogt DHEA productie

Wanneer wordt DHEA afgebroken of de aanmaak verminderd?

Naast het feit dat je er iets aan kan doen om de DHEA aanmaak te bevorderen, kan je er aan de andere kant ook invloed op uitoefenen dat de hoeveelheid DHEA zo min mogelijk wordt afgebroken.

Je hebt hier niet volledig invloed op. Je leeftijd speelt namelijk ook een rol. De maximale aanmaak van DHEA is rond het 20e levensjaar. Op je 65e is dit ongeveer nog maar 10 a 20 procent van wat het  op het hoogtepunt was. Op je 80e blijkt hier nog maar een fractie van over te zijn.

Normaal gesproken wordt de hoeveelheid DHEA alleen minder naarmate we ouder worden. Maar een hypofyse-hypothalamus-bijnier as die verstoord is kan dat ook veroorzaken. Zie het artikel ‘Hoe werken stresshormonen?’ om dit proces weer in evenwicht te krijgen.

Daarnaast zijn er ook factoren die de hoeveelheid DHEA doen verminderen, welke we vrij makkelijk kunnen beïnvloeden.

 • Roken
 • Alcohol
 • Cafeïne
 • Overgewicht
 • Tekort aan voedingsstoffen
 • Te weinig onverzadigde vetzuren eten
 • Te veel snelle suikers eten

Overgaan tot actie

DHEA verhogen

Hopelijk zie je na dit artikel het belang van een gezond DHEA gehalte in. We willen je er graag bij helpen. Neem eens vrijblijvend contact op en vraag naar de mogelijkheid voor jouw persoonlijke situatie

Ons aanbod

Blijf je bij de pakken neerzitten? Of ga je aan de gang met de huidige situatie, op weg naar een beter leven? Gun jij jezelf een leven waarbij je zelf aan het roer staat? Zoek de hulp die bij je past!

“Vooruitgang gebeurt niet door te zitten en te luisteren maar door te ervaren en te doen”

Wij kunnen jou helpen en bieden je verschillende diensten aan.

waardoor raakt DHEA verlaagd?

Het verschil tussen cortisol en adrenaline

 

Over de schrijver

Door

Mia

op 13 April 2018

Ik herken wel veel in het artikel. Kun je de stof DHEA ook meten, bijvoorbeeld in je bloed?

Door

kimberley pex

op 14 December 2018

Ja Mia. DHEA staat op een formulier om bloed te prikken. Als de huisarts er een kruisje achter zet,(overtuig hem eerst van eventuele vermoeidheid, uitputting of slaapproblemen) en je laat bloedprikken, weet je binnen 1 a 2 weken wat jouw D H E A gehalte is. Hoe ouder hoe minder, hoe meer stress hoe minder. In de VS noemen ze het gewoon het levenshormoon. Als het DHEA erg laag is , onder de 1.5 dan heb je gewoon ook al een tijd geen goed gevoel. Met een machtiging van huisarts of internist naar de zorgverzekering, krijg je DHEA vergoed. 25 mg of 50 mg.

Door

kimberley pex

op 25 April 2018

Mensen die uitgeput zijn, een burnout hebben , of veel operaties achter de rug hebben, chronisch ziek zijn,of veel stress met werk, relatie of noem maar op, hebben grote kans dat het DHEA peil flink gezakt is. Dat kan de huisarts of endocrinoloog meten. Gewoon een bloedtest. CVS, fibromialgie, burnout, PTSS, en nog héél veel andere aandoeningen zijn het gevolg of de oorzaak(wisselwerking) van een veel te laag DHEA gehalte in het bloed. In de V.S. gebruikt het bijna iedereen, omdat je er heel veel kwalen mee kunt bestrijden, en je energiepeil gaat omhoog. Je slaapt beter, en het gaat depressies tegen. In Nederland kun je er met de huisarts over praten, en een machtiging aanvragen, voor een recept DHEA.

Door

kimberley pex

op 25 April 2018

Nederland is het land met de meeste regels en wetten wat betreft medicatie. Vroeger kon je DHEA gewoon kopen in een reformhuis. In de V.S. kun je het ook gewoon kopen ,in apotheek, reformhuis enz. Ook mensen met immuunaandoeningen hebben er veel baat bij. Crohn colitis, enz enz enz. Het immuunsysteem werkt weer normaal bij DHEA gebruik. Maar je moet er wel even moeite voor doen in Nederland om DHEA van de arts te krijgen. In de V S kost t ook bijna niks, hier zijn de pillen zo duur, omdat die regels en wetten er zijn. Veel zieken zouden er flink baat bij hebben.

Reactie plaatsen

Cookies