Het nadeel van altijd positief zijn? Wanneer ik door het bos loop merk ik dat ik moet lachen. Wat zie ik: rechts van het pad zijn de bomen groen en komen ze in blad, links zijn de bomen kaal, vreselijk kaal! Wat een grappig schouwspel, temeer omdat het me enorm herinnert aan hoe ik jarenlang in het leven heb gestaan. 

Het nadeel van altijd positief zijn

Al zo lang ik me kan herinneren is mijn inslag positief. Weet ik altijd en overal wel een draai aan iets te geven. Mijn glas is altijd halfvol, ik denk in mogelijkheden en achter de wolken schijnt altijd de zon. Iets is niet voor niets, hoezo naar, ik haal er wel weer een positieve les uit.

Herken je dat? Dat je altijd, kost wat kost positief in het leven (wil) staan?! Klinkt eigenlijk heel prettig niet waar?

Positief moeten zijn

Misschien herken je de volgende soort gedachten wel:

  • Ik moet nu sterk zijn!
  • Het kan altijd erger.
  • Hup, niet zeuren schouders eronder.
  • Ach, er zijn ergere dingen in de wereld.
  • Hier ga ik niet wakker van liggen, wat ik ervan leer is….

Lees ook over hoe je erachter kunt komen wat je nodig hebt

Gratis e-book:
zo herken je
een burn-out
(Inclusief checklist)

Voorkom dat je energiereserves definitief leeg raken en je in een ernstige burn-out belandt met alle gevolgen van dien. Met dit e-book leer je de symptomen tijdig herkennen.

e-book-symptomen-burnout

Jezelf dwingen om positief te zijn

Ik hoor het je denken: positief denken is toch juist goed?! Dat klopt, je hoort me ook niet beweren dat positief denken slecht is. In tegendeel.

Maar weet je ook wat dit kost? Dit kost enorm veel onnodige energie. Het is één van de belangrijkste oorzaken van het oplopen van een burn-out. En weet je waarom? Omdat je de realiteit uit de weg gaat of ontloopt.

En daardoor diep van binnen allerlei strategieën ontwikkelt. Als je uitsluitend, net als ik, altijd en alleen maar naar één kant van de medaille kijkt en dit langdurig vol houdt dan loop je je zelf een keer voorbij en goed ook. Dat is het grote nadeel van altijd positief denken.

Geen negatieve gevoelens willen hebben

We willen het leven niet ervaren zoals het is

Want je wringt je inwendig in allerlei bochten om maar niet te hoeven zeggen: ‘dit voelt niet fijn’, ‘echt naar’, ‘heel onprettig’ of ‘wat maakt het me verdrietig of boos’.  Je loopt dus weg bij je ware gevoel. Je gaat volledig voorbij aan datgene wat je eigenlijk ervaart.  Maar waar je vanbinnen geen ruimte voor hebt of waarvan je het veroordeeld dat het er niet mag zijn en het dus weg duwt. Veelal gebeurt dit onbewust. Je wilt de wereld niet te ervaren zoals het is. Wat dat doet pijn…

Weten welke behandelijk bij stress en burn-out wel werkt? Bekijk onze berg-methode

Weglopen voor je gevoelens

Maar wat gebeurt er als je maar lang genoeg de onprettige gevoelens uit de weg gaat of deze weg duwt? Enig idee?  Op enig moment zegt je systeem STOP!

Denk eens aan een bal die je met twee handen onder water drukt in het zwembad, wat gebeurt er als de bal enigszins de kans ziet? Hop, dan plopt hij met een noodgang omhoog. Zo werkt het ook met je systeem, heel lang kan je de boel onderdrukken tot dat ene moment…

Het leven is of-of, niet en-en

Leef je leven zoals je het ervaart, met zowel de positieve als negatieve aspecten en bijbehorende gevoelens. Zo geef je gehoor aan wat er is en hoef je niets weg te drukken. En kost het je geen onnodige energie.

Toelaten van nare gevoelens

Laat dat nare gevoel eens toe, ook al is het niet fijn. Blijf met je aandacht bij dit gevoel. Adem rustig in en uit. Ga er niet over oordelen of over nadenken (hoe, waarom, waardoor,etc), dit houdt het gevoel juist in stand. Maar alleen met je aandacht erbij, waar voel je wat, en blijf met je aandacht erbij en adem rustig door. In en uit. Hou dit enkele minuten vol en kijk dan eens hoe jij je voelt.

Gevoelens zijn gevoelens, je hebt ze, je bent ze niet. Ze dienen zich aan, ze komen en ze gaan ook weer, net als de golven in de zee, eb en vloed.

Het nadeel van altijd postief zijn

Gerelateerde artikelen

Hulp bij burn out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *