Het nadeel van altijd positief zijn? Wanneer ik door het bos loop merk ik dat ik moet lachen. Wat zie ik: rechts van het pad zijn de bomen groen en komen ze in blad, links zijn de bomen kaal, vreselijk kaal! Wat een grappig schouwspel, temeer omdat het me enorm herinnert aan hoe ik jarenlang in het leven heb gestaan.
Het nadeel van altijd positief zijn
Al zo lang ik me kan herinneren is mijn inslag positief. Weet ik altijd en overal wel een draai aan iets te geven. Mijn glas is altijd halfvol, ik denk in mogelijkheden en achter de wolken schijnt altijd de zon. Iets is niet voor niets, hoezo naar, ik haal er wel weer een positieve les uit.
Herken je dat? Dat je altijd, kost wat kost positief in het leven (wil) staan?! Klinkt eigenlijk heel prettig niet waar?
Positief moeten zijn
Misschien herken je de volgende soort gedachten wel:
- Ik moet nu sterk zijn!
- Het kan altijd erger.
- Hup, niet zeuren schouders eronder.
- Ach, er zijn ergere dingen in de wereld.
- Hier ga ik niet wakker van liggen, wat ik ervan leer is….
Lees ook over hoe je erachter kunt komen wat je nodig hebt
Gratis e-book:
zo herken je
een burn-out
(Inclusief checklist)
Voorkom dat je energiereserves definitief leeg raken en je in een ernstige burn-out belandt met alle gevolgen van dien. Met dit e-book leer je de symptomen tijdig herkennen.
Jezelf dwingen om positief te zijn
Ik hoor het je denken: positief denken is toch juist goed?! Dat klopt, je hoort me ook niet beweren dat positief denken slecht is. In tegendeel.
Maar weet je ook wat dit kost? Dit kost enorm veel onnodige energie. Het is één van de belangrijkste oorzaken van het oplopen van een burn-out. En weet je waarom? Omdat je de realiteit uit de weg gaat of ontloopt.
En daardoor diep van binnen allerlei strategieën ontwikkelt. Als je uitsluitend, net als ik, altijd en alleen maar naar één kant van de medaille kijkt en dit langdurig vol houdt dan loop je je zelf een keer voorbij en goed ook. Dat is het grote nadeel van altijd positief denken.
We willen het leven niet ervaren zoals het is
Want je wringt je inwendig in allerlei bochten om maar niet te hoeven zeggen: ‘dit voelt niet fijn’, ‘echt naar’, ‘heel onprettig’ of ‘wat maakt het me verdrietig of boos’. Je loopt dus weg bij je ware gevoel. Je gaat volledig voorbij aan datgene wat je eigenlijk ervaart. Maar waar je vanbinnen geen ruimte voor hebt of waarvan je het veroordeeld dat het er niet mag zijn en het dus weg duwt. Veelal gebeurt dit onbewust. Je wilt de wereld niet te ervaren zoals het is. Wat dat doet pijn…
Weten welke behandelijk bij stress en burn-out wel werkt? Bekijk onze berg-methode
Weglopen voor je gevoelens
Maar wat gebeurt er als je maar lang genoeg de onprettige gevoelens uit de weg gaat of deze weg duwt? Enig idee? Op enig moment zegt je systeem STOP!
Denk eens aan een bal die je met twee handen onder water drukt in het zwembad, wat gebeurt er als de bal enigszins de kans ziet? Hop, dan plopt hij met een noodgang omhoog. Zo werkt het ook met je systeem, heel lang kan je de boel onderdrukken tot dat ene moment…
Het leven is of-of, niet en-en
Leef je leven zoals je het ervaart, met zowel de positieve als negatieve aspecten en bijbehorende gevoelens. Zo geef je gehoor aan wat er is en hoef je niets weg te drukken. En kost het je geen onnodige energie.
Toelaten van nare gevoelens
Laat dat nare gevoel eens toe, ook al is het niet fijn. Blijf met je aandacht bij dit gevoel. Adem rustig in en uit. Ga er niet over oordelen of over nadenken (hoe, waarom, waardoor,etc), dit houdt het gevoel juist in stand. Maar alleen met je aandacht erbij, waar voel je wat, en blijf met je aandacht erbij en adem rustig door. In en uit. Hou dit enkele minuten vol en kijk dan eens hoe jij je voelt.
Gevoelens zijn gevoelens, je hebt ze, je bent ze niet. Ze dienen zich aan, ze komen en ze gaan ook weer, net als de golven in de zee, eb en vloed.
Gerelateerde artikelen
- De invloed van stress op sportprestaties
- Het wordt met teveel – Stress bij werkende moeders
- We zeggen allemaal dat we het te druk hebben – Onzin of terecht?
Gerichte hulp bij burn-out en stress
Of je nu middenin een burn-out zit, overspannen bent, last hebt van hevige stress, of als werkgever langdurig verzuim wilt verminderen als gevolg van stress, we snappen dat dit een behoorlijke struggle is. Het proces kan behoorlijk lastig, tijdrovend en frustrerend zijn.
Maar je hoeft het niet alleen te doen!
Wij van Meulenberg Training & Coaching begrijpen jouw situatie. We hebben het zelf ook meegemaakt op zowel persoonlijk als zakelijk vlak. Je vindt daarom begrip, warmte, medegevoel, maar ook een praktische, gedegen aanpak naar een toekomst met energie, plezier en voldoening.
Zoals onze klanten zeggen: Van het resultaat van onze aanpak heb je je leven lang plezier!
Bekijk ons aanbod voor:
Burn-out coaching
Stress coaching
Online coaching
Verzuimtrainingen