Page content

Drukkend gevoel op de borst door stress

Drukkend gevoel op de borst door stress

Drukkend gevoel op de borst door stress ontstaat doordat mensen die veel of langdurig stress ervaren geneigd zijn om verkeerd te ademen. Dat kan onder meer komen door hyperventilatie of chronische hyperventilatie. Een korte en/of intensieve borstademhaling kan na een tijd pijn veroorzaken op de borst, deze pijn levert dan een angstig gevoel op, hierdoor ervaar je weer meer stress en ben je geneigd weer slechter te ademen (zie schema hieronder). Zo krijg je een zich zelf in stand houdende cirkel die aangejaagd wordt door stress. Om dat te stoppen moet je de cirkel doorbreken en de oorzaak van de stress aanpakken.

Drukkend gevoel op de borst door stress

Pijn op de borst kan ook andere oorzaken hebben. Laat de huisarts controleren of er eventuele ernstige lichamelijke oorzaken zijn.

Pijn aan het borstbeen door stress

Pijn aan het borstbeen kan ook veroorzaakt worden door stress. Ook hierbij is het goed om de huisarts eventuele ernstige oorzaken uit te laten sluiten.

Verminderen van pijn op de borst bij stress

In de medische wereld raadt men aan om bij goedaardige pijn op de borst, die veroorzaakt wordt door spanning, meer te bewegen of sporten, te ontspannen, ademhalingsoefeningen te doen en beter te leren omgaan met piekeren.

Om deze goede adviezen toe te passen is coaching nuttig. Daarnaast is het ook aan te raden om te zorgen dat je meer controle over je leven te krijgt en dat je de oorzaken van je stress onderzoekt en aanpakt. Zo kun je ook in de toekomst stress voorkomen en hoef je niet meer terug te vallen in chronische stress of burn-out.

Herstellen van stressĀ Steken op de borst door stress

Herstellen van stress vraagt een driedelige aanpak:

Gezonde, niet uitputtende sporten zijn uitermate gezond bij bewegen. In geval van een verkeerde ademhaling vraagt dit zorg, omdat juist een verhoogde ademhaling angst op kan wekken.

Goede voeding geldt als brandstof voor het lichaam. Evenals goed hout op de houtkachel warmte geeft, zo ook voeding het lichaam energie geeft.

Rust kan gevonden worden in zowel slaap als ontspanning

  Comment Section

  2 reacties op “Drukkend gevoel op de borst door stress


  Door Riny op 9 december 2018

  Kan niet meer slapen is al 2 jaar bezig eerst kon ik nog op zij liggen dan trok t weg maar nu blijft t steken en drukken al allerhande onderzoeken gehad maar weet nog steeds niet wat rT is


  Plaats een reactie


  *