Page content

Drukkend gevoel op de borst door stress

Drukkend gevoel op de borst door stress

Drukkend gevoel op de borst door stress ontstaat doordat mensen die veel of langdurig stress ervaren geneigd zijn om verkeerd te ademen. Dat kan onder meer komen door hyperventilatie of chronische hyperventilatie. Een korte en/of intensieve borstademhaling kan na een tijd pijn veroorzaken op de borst, deze pijn levert dan een angstig gevoel op, hierdoor ervaar je weer meer stress en ben je geneigd weer slechter te ademen (zie schema hieronder). Zo krijg je een zich zelf in stand houdende cirkel die aangejaagd wordt door stress. Om dat te stoppen moet je de cirkel doorbreken en de oorzaak van de stress aanpakken.

Drukkend gevoel op de borst door stress

Pijn op de borst kan ook andere oorzaken hebben. Laat de huisarts controleren of er eventuele ernstige lichamelijke oorzaken zijn.

Pijn aan het borstbeen door stress

Pijn aan het borstbeen kan ook veroorzaakt worden door stress. Ook hierbij is het goed om de huisarts eventuele ernstige oorzaken uit te laten sluiten.

Verminderen van pijn op de borst bij stress

In de medische wereld raadt men aan om bij goedaardige pijn op de borst, die veroorzaakt wordt door spanning, meer te bewegen of sporten, te ontspannen, ademhalingsoefeningen te doen en beter te leren omgaan met piekeren.

Om deze goede adviezen toe te passen is coaching nuttig. Daarnaast is het ook aan te raden om te zorgen dat je meer controle over je leven te krijgt en dat je de oorzaken van je stress onderzoekt en aanpakt. Zo kun je ook in de toekomst stress voorkomen en hoef je niet meer terug te vallen in chronische stress of burn-out.

Herstellen van stress Steken op de borst door stress

Herstellen van stress vraagt een driedelige aanpak:

Gezonde, niet uitputtende sporten zijn uitermate gezond bij bewegen. In geval van een verkeerde ademhaling vraagt dit zorg, omdat juist een verhoogde ademhaling angst op kan wekken.

Goede voeding geldt als brandstof voor het lichaam. Evenals goed hout op de houtkachel warmte geeft, zo ook voeding het lichaam energie geeft.

Rust kan gevonden worden in zowel slaap als ontspanning

  Comment Section

  13 reacties op “Drukkend gevoel op de borst door stress


  Door Riny op 9 december 2018

  Kan niet meer slapen is al 2 jaar bezig eerst kon ik nog op zij liggen dan trok t weg maar nu blijft t steken en drukken al allerhande onderzoeken gehad maar weet nog steeds niet wat rT is  Door Pitu op 15 december 2018

  Is er al wat bekend? Want ik het dit ook.


  Door Zou het ook graag weten,heb deze zelfde klacht! op 28 december 2018

  Ik heb het ook, want ik heb het ook


  Door Naima op 16 december 2018

  Jezus Christus helpt lees de bijbel psalm 91 dan gaat het weg.


  Door Els op 22 januari 2019

  Ben je nerveus ergens over kan ook zijn over iets uit je verleden.Bij mij is het begonnen met aanvallen soms bleef het jaren weg.Later kwam het steeds sneller en langere periode terug.Allerlei onderzoeken gehad zonder resultaat Dus zegt ieder het is stress zelf denk ik steeds ik maak me nergens druk over ,maar ben nu toch onder behandeling bij een psycholoog en de pijn is nog niet weg maar er komt wel heel wat boven waarvan ik dacht allang verwerkt te hebben.


  Door Rachel op 27 december 2018

  Hallo! Ik heb een vraag. Ik loop al jaren met heel veel klachten over de burn out beschreven. Tot aan de keelontstekingen en eczeem aan toe. Ik dacht eigenlijk dat alleen werk een burn out kon geven. En zit dus ook al lange tijd mij af te vragen wat er aan de hand is met me. Depressief etc… Nu ik dit lees weet ik bijna wel zeker dat ik aan een burn out lijdt. Heb heel veel spanning gehad de laatste jaren. Nu heb ik sinds een paar maanden hartritme stoornis. Kan een hartritmestoornis ook optreden door langdurige spanning danwel is dat ook een bekend iets bij mensen met een burn out ? Of misschien wel dat ik te lang rond loop met een burn out.

  Met vriendelijke groeten, Rachel


  Door Ruud Meulenberg op 27 december 2018

  Hoi Rachel,

  Waarschijnlijk geven deze artikelen je het antwoord:

  Neem voor meer info even contact op


  Door Terwisga op 13 januari 2019

  Ik heb 10 jaar geleden een burn-out gekregen, hierdoor veel angst ontwikkeld voor hartfalen, medische molen compleet doorstaan, echo, fietstest, holter, bloedonderzoek, etc. Ik blijf zitten met de “naweeën ” . Overslaan hart, drukkend gevoel op de borst, uitstraling naar mijn linkerarm en sinds kort een gevoel wat in vlagen komt van angst zo erg dat je het heel warm krijgt, gelijk naar wc kunt rennen en weinig meekrijgen van mijn omgeving. Zijn er mensen die dit ook zo ervaren, en wat doet jullie arts daarmee


  Door Ruud Meulenberg op 14 januari 2019

  Benieuwd naar de reacties, maar anderzijds: een bezoekje aan de dokter is altijd aan te raden, al is het maar voor je eigen geruststelling


  Door Christian op 31 januari 2019

  Ik zit op dit moment met exact hetzelfde probleem. Cardio test gehad, naar de cardioloog geweest nadat ik ben opgehaalt met een ambulance en ga zo maar door. Het antwoord is stress. Maar het blijft moeilijk te geloven dat stress dat kan doen met een mensenlijk lichaam. Het liefste wil ik uitsluitsel door nog meer testen maar krijg ze niet.


  Door Ruud Meulenberg op 13 februari 2019

  Hoi Christian,

  We hebben ondertussen al zoveel gekke dingen gezien die nauwelijks te verklaren waren, waar dit zeker bijhoort.

  Als er geen medische verklaring te vinden is, zou ik je zeker willen adviseren hulp te gaan zoeken. Neem vrijblijvend eens contact op via info@ruudmeulenberg.nl


  Door Christian op 27 januari 2019

  Hallo, ik heb de laatste jaren wel al een paar keer naar de dokter geweest voor plotse zwakte gevoelens, extreem beginnen gapen, onbehaaglijk gevoel op de borst. hart onderzoeken gedaan (ik veblijf in Thailand) maar telkens te horen krijgen niets aan de hand. Ik heb hier wel een zeer onbeweeglijk leven, en doe daarom dagelijks een wandeling van een half uur tot 1 uur. In september en oktober 2 maand rondgereisd in europa , en het ging langzaam beter. Toen ik terug was in Thailand was ik weer de oude van jaren voorheen, slaap goed, alles normaal geen van die symptomen meer. Paar dagen geleden deed ik zelfs een bergwandeling die behoorlijk stijl was, ik weet ik kan het allemaal aan, op het einde toch even moeten zitten want was aan mijn limiet. In de avond tijdens tv kijken kreeg ik het plots weer .. en goed slapen was ook weer voorbij. de dagen erna een vlakke eenvoudige wandeling rustig 20 min, maar borstgevoel komt meteen en blijft de ganse avond hangen. Ik herinner mij nu ook dat laatste keer ik dit had, ook na een bergwandeling een beetje over mijn limiet. Ik heb hier een rustig leven geen stress, behalve mss mijn angst om iets te krijgen, al weet ik nu dat mijn hart ok is, en gevoel mogelijks door angst komt. Toch vind ik het een beetje raar dat dit komt na een diepe fysieke inspanning .. maar blijf kalm …. stress ? hyperventilatie angst ? bedankt Chris 53 j

  Plaats een reactie


  *