arrow_drop_up arrow_drop_down
Pijn op de borst door stress - Waar ligt de oplossing?

Pijn op de borst door stress - Waar ligt de oplossing?

Pijn op de borst of drukkend gevoel op de borst door stress: Veel mensen met stress zullen deze klacht herkennen: een drukkend gevoel op de borst of pijn op de borst. Het is een beangstigend gevoel: de schrik kan je letterlijk om het hart slaan. Ga naar een arts als je het niet vertrouwt. Het is namelijk erg belangrijk dat de oorzaak wordt opgespoord en risicovolle aandoeningen worden uitgesloten.

Uit ervaring weten wij dat stress vaak de boosdoener van dit akelige gevoel is. Door je stress onder handen te nemen, zal je leven er op vele fronten een stuk aangenamer uit gaan zien én zonder pijn op je borst!

Een drukkend gevoel op de borst kan veroorzaakt worden door hartklachten

Onze ademhaling onder stress

Een drukkend gevoel op de borst door stress ontstaat doordat mensen die veel of langdurig stress ervaren geneigd zijn om verkeerd te ademen. Dat kan onder meer komen door hyperventilatie of chronische hyperventilatie. Een korte en/of intensieve borstademhaling kan na een tijd pijn veroorzaken op de borst.

Deze pijn levert dan een angstig gevoel op, hierdoor ervaar je weer meer stress en ben je geneigd weer slechter te ademen (zie schema hieronder). Zo krijg je een zichzelf in stand houdende cirkel die aangejaagd wordt door stress. Om dat te stoppen moet je de cirkel doorbreken en de oorzaak van de stress aanpakken.

Ontdek de klachten die horen bij burn-out. Download onze gratis gids: Symptomen burn-out

Het begin van de klachten

Je ademhaling is een uitstekende graadmeter als het gaat om je gemoedsrust. Ben je lekker ontspannen, dan heb je een vloeiende, rustige ademhaling. Maak je je druk, heb je zorgen of zie je ergens tegenop, dan reageert jouw lichaam onmiddellijk. Je hartslag en bloeddruk verhogen en je ademhaling gaat sneller.


Ons ademhalingscentrum is gevoelig voor prikkels als stress, angst en depressie. Je ademhaling verplaatst zich in deze situaties naar je borstkas, waardoor de hoeveelheid koolzuur in je bloed daalt. Gevolg is dat het spierweefsel rondom je slagaderen, darmen, luchtwegen en onder andere je maag zich samentrekken. Dit is een van de symptomen van ongezonde stress: stress waar we liever niets mee te maken willen hebben!


Pijn of druk op de borst

De klachten bij een verkeerde ademhaling

Wanneer we via de borstkas ademen, is onze ademhaling te hoog en te snel. De zuurstof die we inademen, blazen we als lucht met een hoog koolzuurgasgehalte weer naar buiten. Door een snelle ademhaling wordt de lucht die we inademen te snel ververst, waardoor er te weinig koolzuurgas ontstaat.

Dit veroorzaakt lichamelijke klachten zoals:

Vaak maken we ons zorgen om deze klachten, waardoor er nog meer stress en angst ontstaat. De cirkel is weer rond (zie afbeelding hieronder).

Bij de pakken neerzitten is geen optie: stress vermindert alleen als er wat aan gedaan wordt. Tijd om in actie te komen, want pijn is een teken van je lichaam dat er wat moet gebeuren.


Drukkend gevoel op de borst door stress

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilatie is een symptoom van stress, chronische stress en een burn-out. Je lichaam staat in de overlevingsstand en heeft de regie overgenomen. Het heen en weer slingeren tussen vechten of vluchten kan je volledig uitputten. Door deze overleef modus heb je extra zuurstof nodig, want je lichaam staat continu klaar om in actie te komen.

Het middenrif spant zich aan om een boost van zuurstof te leveren. Is het ‘gevaar’ geweken, dan daalt het middenrif weer en komen de afvalstoffen vrij.

Bij (chronische) stress of een burn-out zal het middenrif door een verkeerde, oppervlakkige ademhaling niet meer ontspannen. Je lichaam raakt gewend aan het lage koolzuurgasgehalte en raakt ontregeld. Dit noemen we hyperventilatie.

Van hyperventilatie naar een paniekaanval

Heb je een aanval van hyperventilatie, dan veroorzaakt het lage koolzuurgasgehalte een vreemd gevoel waardoor je angstig kan worden. In sommige gevallen is deze angst zo groot dat er een paniekaanval volgt. Deze gaat gepaard met kortademigheid, hartkloppingen, misselijkheid, overmatig zweten en, opnieuw, een beklemmend gevoel op de borst. Symptomen die erg lijken op die van een hartaanval.

Een drukkend gevoel op de borst, hyperventilatie of een paniekaanval, ze hebben allemaal iets gemeen: ze veroorzaken angst. Wanneer de druk te hoog oploopt, of dit nou op je werk is, in je relatie of in je omgeving, ontstaat er angst. En angst is stress!

Heb jij geen vat op je angst? Misschien kan je wat met onze tips in ons artikel: angst en stress, waarin we uitgebreid ingaan op dit onderwerp.

Terug naar een goede ademhaling

Heb je een rustige, diepe ademhaling, dan stuurt je lichaam een signaal naar je hersenen dat je ontspant en kalmeert. Een diepe zucht heeft hetzelfde effect. Bij stress halen wij oppervlakkig en onrustig adem. We kunnen dus aan het ritme van onze ademhaling aflezen hoe we ons voelen.

Zijn we ontspannen, dan ademen we tussen de 8 en de 12 keer per minuut. Bij sporters ligt het ritme lager: tussen de 6 en de 10 keer. Het ademhalen kost ons dan geen enkele moeite. We staan er niet eens bij stil en we hoeven er ook niet over na te denken. De ademhaling verloopt vloeiend, regelmatig en zonder zuchten.

Doe bijvoorbeeld ademhalingsoefeningen

Het verschil tussen de buikademhaling en de borstademhaling

Ben je gespannen dan zal je ongetwijfeld ademhalen via de borst. Ademen via je borstkas zorgt voor een korte en minder diepe ademhaling. Je borst beweegt naar voren en omhoog. Dit kost extra energie, omdat je voor zowel het in- als het uitademen je spieren moet inspannen.

Bij de buikademhaling span je alleen je spieren aan bij het inademen. Deze manier van ademen is ook gezonder omdat je middenrif naar beneden gaat en de ruimte in je borstholte daardoor groter wordt. Je organen worden iets naar voren gedrukt, waardoor je buik een beetje uitzet. Een buikademhaling is de beste ademtechniek; het werkt kalmerend, waardoor je dieper en rustiger gaat ademhalen.


Lukt het je niet om het drukkend gevoel op de borst te stoppen? Ontdek samen met een coach de reden van jouw stress:

Coaching bij stress

Ademoefening: drie keer drie minuten

Adem jij vaker dan 12 keer in een ontspannen toestand of heb je last van hyperventilatie, dan hebben we een goede ademhalingsoefening voor je. Ga rechtop zitten in een aangename pose. Richt je op je ademhaling en zorg ervoor dat je met je buik inademt. De ideale ademhaling is wanneer je buik op een neer beweegt zonder dat je borstkas omhoog komt.

Zodra je voelt dat je wilt gaan inademen, stop je even twee of drie seconden voordat je weer inademt. Je kan je misschien even duizelig voelen in het begin, omdat je lichaam gewend is hoog adem te halen. Maar je zult zien dat je kalmer wordt. Heb je rugklachten door chronische hyperventilatie, dan zal deze hoogstwaarschijnlijk ook snel afnemen.

Probeer in het begin drie keer per dag drie minuten voor deze oefening uit te trekken. Een goede tip is tijdens de oefening te denken aan leuke dingen of bijvoorbeeld mooie herinneringen. Probeer je gedachten af te leiden van je klachten of problemen en relax!

In onderstaande video laat ik zien hoe je echt aan de slag kun met je ademhaling:


Je uitademing als rempedaal

Bij het in- en uitademen wordt ons autonome zenuwstelsel geactiveerd. Adem je in, dan wordt jouw sympathische deel aangesproken, oftewel het gaspedaal. Bij de uitademing wordt je parasympatische deel geactiveerd en dat is jouw rempedaal. Door langer uit te ademen trap je dus eigenlijk op je rem. Dit effect kan je ook voelen aan je polsslag. Je hartslag gaat sneller bij het inademen en vertraagt bij het uitademen.

Remedies tegen pijn op de borst en stress

Zoals je al eerder las, speelt onze ademhaling een grote rol bij een drukkend of beklemmend gevoel op onze borst. De medische wereld raadt aan om bij goedaardige pijn op de borst, die veroorzaakt wordt door stress, ook meer te bewegen of sporten, te ontspannen en beter te leren omgaan met piekeren.

In ons artikel 'omgaan met stress' vind je onder andere basisvaardigheden om stress te lijf te gaan.

Gaat jouw stress alle perken te buiten en hopen de klachten zich zowel psychisch als mentaal op, dan raden we je aan ons gratis e-book ‘Zo herken je een burn-out’ te downloaden. De gratis checklist helpt je inzicht te geven in je klachten.


Herstellen van stress

Herstellen van stress vraagt een driedelige aanpak:

Gezonde, niet uitputtende sporten zijn uitermate gezond bij bewegen. In geval van een verkeerde ademhaling vraagt dit zorg, omdat juist een verhoogde ademhaling angst op kan wekken.

Goede voeding geldt als brandstof voor het lichaam. Evenals goed hout op de houtkachel warmte geeft, zo ook voeding het lichaam energie geeft.

Rust kan gevonden worden in zowel slaap als ontspanning

Gerelateerde artikelen

Hulp bij stress en een burn-out

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Direct contact

Nancy
Door

Nancy

op 30 Sep 2020

Door N op 30/09/20 Ik herken heel veel lasten waar ik ook al 6j mee leef. Alleen heb ik ook slikproblemen en dat heb ik hier nog nergens gelezen. Ik ben 6j veel vermagerd. En nu weer ah vermageren doordat ik moeilijk kan slikken.

Maria
Door

Maria

op 05 Dec 2020

Beste Sharon, ben je al met je klachten naar de huisarts geweest? Zou ik wel even doen, al is het alleen maar om je gerust te stellen. Hoe gaat het nu met je?

Maria
Door

Maria

op 05 Dec 2020

Sorry bovenstaande berichtje was voor Nancy bedoeld!

Sharon
Door

Sharon

op 03 Aug 2020

Ik heb sinds de zwangerschap last van druk op de borst. Soms pijnscheuten door heel mijn lijf. Als ik wakker word snachts of soms overdag, voelt het alsof er veel te veel bloed door mijn borstkas word gepompt terwijl mijn hart gewoon rustig klopt. Een gek licht tintelend gevoel. Na een paar minuten trekt dit weer weg. Kan dit ook stress/spanning zijn? Ik ben al langs de dokter geweest en heb een hart- en longen echo gehad waar ze niks op konden vinden.

M.B.
Door

M.B.

op 16 Jun 2020

Pernicieuze Anemie (Kwaadaardige bloedarmoede) door jarenlange misdiagnosen tekort aan B12 en Ijzer, veroorzaakte bij mij Álle van de bovenstaande klachten. Na 6 jaren onderzoeken ontdekt. Veel informatie is te vinden als men zoekt op ' Addison Biermer '. Succes állemaal!!

D
Door

D

op 15 Jul 2020

Idem hier! Ging net zelfde antwoorden ;-). B12, ijzer en vitamine C gedurende 3 maanden samen met cardio training en plots veel beter! Maar komt enkel boven bij bloedonderzoek.

Peter Jansma
Door

Peter Jansma

op 20 Apr 2020

Hoi Ik heb ainds 6-7 weken bijna dagelijks last van pijn op mijn borst, kortademigheid, vermoeide ogen, pijn aan rug, slaapproblemen (vaak wakker worden), Slecht voelen in de ochtenden, vermoeidheid. In 2012 was bij mij de diagnose gesteld van chronische Hyperventilatie. In die 6 jaar tijd geen last van gehad alleen ik maak mijzelf nu zo angstig door dat corona. Iedere keer als ik kortademig wordt denk ik dat ik het onder de leden heb. Ik weet niet hoe ik dit moet aanpakken en wat ik hier tegen kan doen. Ik wil zo graag van mijn klachten af. Ik ben 6 weken geleden toen de klachten voor het eerst op kwamen zetten, naar de huisarts geweest. Hij heeft mij toen verteld dat mijn koolzuurwaarden te laag was in mijn bloed. Hij verwees mij toen door naar de fysiotherapeut voor ademhalingsoefeningen te doen, alleen kwam dit er niet van omdat toen de pandemie van start was gegaan. Kan iemand mij aub helpen om mij gerust te stellen door deze tijden?

Maria
Door

Maria

op 02 Apr 2020

Hoi, zit sinds paar dagen met pijn op borst links. Ook af en toe gespannen schouders, nek maar dat is wisselend. Aantal jaren geleden had ik ook iets dergelijks maar dan rechts. Uiteindelijk ben ik toen per ambulance naar ziekenhuis vervoerd. Allerlei onderzoeken gehad maar was gelukkig niks aan de hand. Klachten verdwenen toen snel daarna. Ben helaas wel hypochonder en ook wel heel stressgevoelig en er speelt 1 en ander op werk. Slaapt ook heel erg slecht. Echtgenoot denkt dat het stress is. Ik ben een vrouw van 60 jr. Herkent iemand dit?

Ruud Meulenberg
Door

Ruud Meulenberg

op 13 Apr 2020

Dag Maria, Wanneer het stress is, zouden je klachten op vakantie bijvoorbeeld minder moeten zijn. Herken je dit?

Maria
Door

Maria

op 27 Apr 2020

Bedankt voor je reactie, Ruud. Niet perse minder last in de vakantie. De klachten zijn wel heel wisselend. Vannacht had ik ook opeens weer last. Ben tijdje uit bed gegaan. Vandaag verder weer niet echt last. Ik wacht het maar even af verder. Mocht ik echt erge last krijgen dan ga ik toch naar een arts.

Marij
Door

Marij

op 26 Mar 2020

Hallo, wat een heftig verhaal.. Ik beb momenteel ook echt aan het afzien, ik wil jong en gelukkig zijn hoe ik een jaar geleden was maar lukt momenteel niet... Door de vele hoofdpijnen, drukkend gevoel en heel veel tinnitus. Had jij ook last van tinnitus? Groetjes en doe je goed!

Marjo
Door

Marjo

op 25 Mar 2020

Hallo Ruud, Momenteel is mijn chronische hyperventilatie dagelijks aanwezig. Ik maak me druk om alles wat er om me heen gebeurt en waarom ik weet het niet. Heb veel klachten op de borst, transpireren en duizeligheid. Wanneer ik goed op mijn ademhaling let worden de klachten minder, maar owee ik iets ga doen is het al weer anders. Momenteel slik ik lorazepam en venlafaxine( heb in 2015 een burn-out gehad nav een narcistische schoonmoeder wie maast ons woonde en 2x kanker). Er hoeft maar iets te gebeuren en ik begin al te hyper en. Mensen vinden mij altijd zo nuchter, maar ze moesten eens weten. Heb jij nog een kleine houvast voor mij

Ruud Meulenberg
Door

Ruud Meulenberg

op 13 Apr 2020

Hoi Marjo, Goed lezen op deze site helpt een hoop. Wanneer je er niet genoeg aan hebt, kunnen we je eventueel helpen met (online) coaching

Ruud Meulenberg
Door

Ruud Meulenberg

op 26 Mar 2020

Hoi Marjo, Ik heb je een email gestuurd

D.
Door

D.

op 14 Nov 2019

Hallo. Ook ik ga dan even mijn verhaal vertellen. Sinds ik een kindje heb ben in constant bang dat mij iets overkomt. Het begon met misselijkheid, steeds kwam het weer wat terug. Steeds die gedachtes dat ik kanker zal hebben of weet ik het wat. Uren lang zoeken op google ik maakte mezelf helemaal gek. Angst en depressies komen veel voor in mijn familie dus ik ben zo bang hierzelf ook mee te maken te krijgen. Nu heb ik sinds kort ook druk om mijn borst die niet super lang aanhoudt en plotseling voorkomt. Kan dit een paniet aanval zijn? Ik ben al bij de dokter geweest en die verwees me door naar de psych..

Ruud Meulenberg
Door

Ruud Meulenberg

op 20 Nov 2019

Dag D, Dit kan natuurlijk, maar er zijn meer mogelijkheden. Kunnen wij je helpen dit verder uit te zoeken?

ML
Door

ML

op 14 Aug 2019

Hoi, Het doet soms deugd om eens te horen dat je niet alleen bent met dergelijke klachten... Een tiental jaar geleden heb ik voor het eerst te maken gehad met een paniekaanval, de aanleiding hiervan waren een aantal negatieve gebeurtenissen op korte termijn. Ik wist niet wat mij overkwam en ben toen verschillende keren bij de huisarts langs geweest. Om mijzelf gerust te stellen wou ik mij laten onderzoeken: hartonderzoeken, maagonderzoek, longonderzoek, hersenscan, enz. Uiteindelijk bleek alles in orde te zijn, de klachten bleven maar ik had een medicijn gekregen van de huisarts die ik moest innemen telkens ik een paniekaanval kreeg. Na een kleine twee jaar was ik beter en had ik de gebeurtenissen een plaats kunnen geven, ik herleefde! Ik heb toen een jaar of 2-3 geen klachten meer gehad tot op een dag dat ik op het werk opeens duizelig werd en hartkloppingen kreeg, ik dacht dat ik een hartaanval kreeg en ben naar de spoed gereden waar ze mij hebben opgenomen op hartbewaking. Na een nachtje In het ziekenhuis mocht ik terug naar huis. Nadien terug verder laten onderzoeken, hartmonitoring enz enz... Niks aan de hand. Die dag op het werk ben ik zodanig geschrokken dat ik constant schrik had om dit opnieuw te beleven, resultaat => stress, gespannen spieren, hoofdpijn, benauwd gevoel, druk op de borstkas, hyperventilatie, negatieve gevoelens. De symptomen wisselenden elkaar af gedurende de jaren. Ondertussen kiné en osteopaat bezocht maar allemaal tevergeefs of na x aantal weken kwamen de symptomen terug. Ik heb toen online een zelhulpprogramma gevonden en heb dit even geprobeerd, werkte wel maar na een tijdje heb je ook wel gehad. Ik zat ondertussen al zes jaar verder en in een ander stadium van mijn leven, drukke job, huis gekocht, zwangere vrouw ( :) ). Ik heb toen uitgemaakt dat het niet meer leefbaar was voor mij en mijn omgeving en besloten om anti-depressiva te nemen, heb dit twee jaar gedaan en heeft mij wel geholpen, had soms last van de bijwerkingen maar deze wogen niet op tegen de symptomen die ik voordien had. Ik ben ondertussen een jaar gestopt met de medicatie maar heb terug vaak last van stress met alle daarbijhorende symptomen, mede door mijn drukke job, twee kids en een tijdrovende hobby (die soms ook als een tweede job aanvoelt). Misschien moet ik wat minder hooi op mijn vork nemen zoals mijn vrouw zegt... Na al die jaren begin je alles wat te relativeren en ben je ook bewust van wat er gebeurd met je lichaam en wat de oorzaak ervan is, wat niet wegneemt dat het nog steeds beangstigend kan zijn op sommige momenten. Maar zoals ik in het begin al zei, jet doet soms goed om te horen dat je niet alleen bent... Ik ga nogmaals proberen de oorzaak (stress) aan te pakken en er vol voor te gaan en mij te herpakken! Ik heb dit nog nooit aan iemand vertelt maar wou toch mijn verhaal eens doen zodat jullie ook beseffen dat jullie niet alleen zijn. Ik wens jullie allen het beste toe!

Martin
Door

Martin

op 12 Aug 2019

1988 en 2007 longonsteking. 1 maand geleden weer DAT gevoel op de borst. Via dokter antibiotica gekregen. Is nu beter. Maar......niet helemaal web dat drukkende gevoel. Wordt sterker als ik op rug lig. En ik ben heel gevoelig voor koude. 30 jaar geleden ook fybromaligy geconstateert. Wat te doen tegen dat nare gevoel op borst?

Yolanda Haarloo
Door

Yolanda Haarloo

op 06 Jul 2019

Ik heb ook een zwaarangstgevoel op mijn maag. Kan niet normaal funtioneren. Ik krijg het zelf niet weg. Kan hierdoor de hele dag janken. Ik word ermee wakker en avond laat verdwijnt het pas. Ik heb al heel veel antidepressiva gehad en therapieën. I keer al al een ts gepleegd uit hopeloosheid. Lig nu opgenomen voor de 4e keer. Ze weten geen raad met me. Help!

Ruud Meulenberg
Door

Ruud Meulenberg

op 29 Jul 2019

Heel heftig Yolanda, Het is goed nu eerst naar de specialisten te luisteren daar. Accepteer hun hulp. Heel veel sterkte

Wendy
Door

Wendy

op 27 May 2019

Kijk eens op angstoverwinnen.be het zal je waarschijnlijk helpen

Joke
Door

Joke

op 21 May 2019

Inmiddels 3x gevallennjn 4 weken nu nr neuroloog. Want al 8x dit jaar gebeurd. Ben ik nu zwak in de benen.? Ook enorme druk op borst, kan moeilijk ademen, kortademig , en snachts volgens man snelle ademhaling. Ben heel moe nu. Longen en hart zijn t niet . Knap als er geen longfoto gemaakt wordt en niet doorgestuurd wordt naar mijn longarts. Ook niet nr mijn cardioloog. Links benauwd op borst dit keer echt geen Tietze, heb idee hart heeft t moeilijk of adem ik verkeerd laatste weken door polllen of verkeerde ademhaling? Doe mijn buikademhaling. Apneuapparaat ook geen succes. Of zijn t mijn wervels die benauwdheid uitlokken. Puffers toegenomen en toch twijfel ik , nu echt, wat is dit? Joke

Ruud Meulenberg
Door

Ruud Meulenberg

op 21 Jun 2019

Dag Joke, Dit zijn echt thema's voor artsen. Ik zou je willen adviseren om terug naar de huisarts te gaan, of een second opinion aan te vragen.

Joke
Door

Joke

op 22 Apr 2019

Heb week geleden cortisone spuit gehad, hup heesheid, vermoeid, maag slokdarm en druk op borst val weer steeds in slaap , maag en reflux en slokdarm kunnen echt druk op borst verzorgen. let op wat je krijgt aan medicijnen , zeer belangrijk.

Marjolein
Door

Marjolein

op 10 Apr 2019

Ook ik herken veel van de klachten hierboven beschreven. Gespannen maagstreek, naar gevoel in de borst en nog een rits klachten erbij waaronder PDS. De huisarts gaf me omaprezol, ik ben er niet blij mee. Heb zelf het gevoel er compleet doorheen te zitten dus krijg ook psych. hulp..waarvoor je op een wachtlijst komt te staan, heel fijn. Net als meerderen hier heb ik ook ‘n angststoornis/ hypervent. etc. Wrsch teveel over m’n grenzen gegaan de laatste jaren, verdrietige dingen meegemaakt. Een psycholoog die me kent zei vandaag ‘ je batterij is leeg...’. Beetje warrig deze tekst, bedankt voor het lezen ervan. Marjolein

Mandy
Door

Mandy

op 14 Sep 2019

Hoi Marjolein, hoe is het nu met jou? Zijn je klachten al minder ? Ikzelf heb last van een constant beklemmend gevoel op de borst en pijn misselijkheid in de maagstreek. Zo naar.

Verbeeren Annie
Door

Verbeeren Annie

op 11 Mar 2020

Ik heb dat ook ik wil daar natuurlijk vanaf geraken bij mij komt het van het verleden en mijn stiefzoon hij maakt mij kapot door zijn vader rond zijn vingers de draaien terwijl hij zijn vader heeft aangegeven voor zwart werk en een boede van 23000 euro heeft gekregen ik kan dat niet aanvaarden dat hij met alle leugens afkomt en zijn vader trapt er dan nog in ik kan dat niet zijn zoon is niet te vertrouwen endaar hebben we veel woorden over ik kan dat niet verwerken ben op van de stress ik haad die stiefzoon wat hij zijn vader heeft aangedaan ik wordt er ziek van van de stress en de angst ik kan geen rust vinden en heb het echt nodig wat kan ik doen

Ann
Door

Ann

op 10 Apr 2019

Interessant om te lezen. Ik ben aan het herstellen van een burn-out en het gaat een stuk beter maar ik krijg heel erg snel last van een gespannen gevoel in mijn borstkas/ boven in mijn maagstreek. En vind het vaak lastig te begrijpen waarom ik er de ene keer wel en de andere keer geen last van krijg. Zo kreeg ik het vandaag na een stuk fietsen, Ik weet wel dat het minder wordt als ik rust neem en als ik doorga het juist erger wordt.

Ruud Meulenberg
Door

Ruud Meulenberg

op 14 Apr 2019

Hoi Ann, Forceren heeft geen zin inderdaad. Ik ben benieuwd naar je fietservaring. Fietste je erg hard? Had je veel frustratie destijds?

Joke
Door

Joke

op 10 Mar 2019

Ik heb last van beklemmende en pijn borstpieren zelfde plek bovenrug koppen schouder arm. Lijkt soms hartaanval zo n pijn.Heb nu brochitis. Maar zoeken julkie eens op Syndroom van Tietze en fybromyalgie en je zal een hoop herkennnen . Zelfs moeheid, angstggevoelens, maag darmklachten kimen er vandaan.

Willem Tijs
Door

Willem Tijs

op 10 Mar 2019

Beste Joke, Pijn op de borst kan inderdaad veroorzaakt worden door het syndroom van Tietze. Dat syndroom is erg zeldzaam, maar wel erkend in de medische wereld. Gelukkig wordt fibromyalgie inmiddels ook erkend door reumatologen, maar helaas nog niet door alle artsen. Het is vervelend dat over de oorzaak en oplossing ervan wetenschappelijk gezien nog weinig kennis is ontwikkeld. Uit mijn eigen ervaring met ongeveer 8 mensen die ik gecoacht heb (bij Meulenberg en elders) weet ik dat er in al die gevallen veel stress speelde en ook een huisarts en een psycholoog die ik er over sprak beaamden dat. Van enkele mensen daarvan weet ik dat de pijn van de fibromyalgie direct afnam als de stress afnam. Voor mij is duidelijk dat fibromyalgie en stress een grote correlatie vertonen. Lichamelijk oorzaken bij stress laten onderzoeken, in eerste instantie door de huisarts, is belangrijk om risicovolle aandoeningen uit te sluiten. Daarna kun je altijd nog besluiten je stress-klachten aan te pakken om een rustiger en fijner leven te gaan leiden.

Joke
Door

Joke

op 16 Mar 2019

Kan je slokdarm zijn of syndroom van Tietze , zoek maar eens op. Ben de Joke van opmerking hiervoor. Benauwdheid wil niet overgaan druk en moe op borst , hartritmestoornissen , val in slaap achter tablet van moeheid op borst . Al heb ik inmiddels prednison gehad , niets opgeknapt. Hoop dat echt Tietze en fybromyalgie, maar doet je echt denken aan hart. Longfoto vrijdag was goed. Wat moet ik nu denken hiervan? Begin nu zelf te twijfelen.

Thea
Door

Thea

op 11 Jul 2019

Ben je al eens getest op slaapapneu ?

rita
Door

rita

op 08 Mar 2019

Ik herken veel klachten. Na een druk stressvol jaar werd ik afgelopen december ineens duizelig, heel even pijn op de borst, drukkend gevoel bij mn borstbeen en toen ineens een hartslag van 160. Ziekenhuis geweest, kreeg van de cardioloog sotalol en heb later allerlei onderzoeken gehad maar was allemaal goed. Sindsdien voel ik me soms wat beter maar blijf regelmatig last houden van duizeligheid en soort zenuwscheuten vanuit mn nek over mn borst en dan even een tinteling door mijn handen. M´n hele borstkas blijft gevoelig. Als ik beetje wil schoonmaken krijg ik heel naar gevoel op mn borst en breekt het zweet me voor even uit. Moet terugkomen bij de cardioloog maar hij zei laatste keer al dat ik me voor hartritmestoornissen moet laten behandelen als ik eraf wil komen maar vraag me af of het niet gewoon stress is. Wil daarom ontspannen en wandelen maar durf eigenlijk niet naar buiten te gaan waardoor ik maar thuis blijf piekeren over wat ik nou eigenlijk heb. Na bijna 3 maanden voel ik nog niet dat ik de goede kant opga...wordt alleen maar banger . Ben ook schrikachtig en als ik teveel moet praten krijg ik ook een rot gevoel op de borst en licht gevoel in mijn hoofd. Echt vervelend allemaal maar nadat ik de reacties heb gelezen stelt me dat beetje gerust. Stress kan veel klachten geven zie ik.

Ruud Meulenberg
Door

Ruud Meulenberg

op 13 Apr 2020

Hoi Rita, Heb je weleens aan persoonlijke coaching hierin gedacht? Zeker bij ups and downs lijkt het te komen door stress

Siana
Door

Siana

op 08 Mar 2019

Ik heb niet echt pijn maar eerder was een vervelend gevoel aan mijn borstkas. Heb ook last van chronische hyperventilatie. Is ook dit daar een gevolg van?

Ruud Meulenberg
Door

Ruud Meulenberg

op 13 Apr 2020

Hoi Siana, Chronische hyperventilatie is zeker een symptoom van stress! Dus daarin niet vreemd dat je dit ook hebt

Anne
Door

Anne

op 06 Mar 2019

Ook ik heb sinds juli 2018 pijn achter het borstbeen en tussen schouderbladen longfoto echo van buik en hart waren goed en nog niet gerust als ik zon aanval.krijg doet het zo op zeer de dr zegt hypochondrie en ik denk dat het kanket is ga nu naar een psycholoog wiebherkent deze klachten

Jeremy
Door

Jeremy

op 10 Mar 2019

Anne, ik heb hetzelfde.. vorig jaar een stekende pijn bij borstbeen.. moeite met diep ademhalen. Het gevoel niet volledig te kunnen doorademen. Foto's gemaakt van longen en hart (heb heel lang gerookt dus was ook bang voor longkanker). Er kwam niets naar voren bij de foto's. Het syndroom van Tietze werd geconstateerd. Een tijd geleden waren de kwaaltjes over, maar heb sindskort weer last.. nu is het echter een drukkend gevoel op diezelfde plek. Niet benauwd maar wel dat drukkende gevoel.. ik hoest ook af en toe (vanuit de longen). Geen koorts, misselijkheid of iets anders.. wel vermoeide ogen.. ook ik maak mij erg zorgen want ik vind deze kwaaltjes nergens terug..

Aatje
Door

Aatje

op 07 Jun 2019

Herkenbaar. Is er bij jou al duidelijk wat het is. Herken vermoeide ogen ook.

Evelyne
Door

Evelyne

op 06 Mar 2019

Hallo, ik ben een meisje van 29 jaar en heb al.11 jaar last van angst en paniekaanvallen ik vermijdt alles waar er drukte hangt ik heb mijn.auto verkocht omdat ik niet meer durf rijden zelfs omdat ik.al.een aanval in de wagen heb gekregen . Alleen zijn is voor mij ook moeilijk stel dat er iets gebeurd en niemand is bij me of waar kan ik meteen weg als ik toch maar naar een doodgewone trouw ga etc ... werken is al moeilijk voor.mij ik werk halftijds en toch is het nog moeilijk die dagen door te komen ik heb ook holteronderzoek gekregen echo van het hart etc fietstest... er was niets mis enkel dat men hartslag meer dan 100 is in rust daarom kreeg is emmconcor voorgeschreven op het werk kreeg ik een medische co trole en vertelde dat ik aan paniekstoornis lijdt ... en welke medicatie ik neem men bloeddruk daalt natuurlijk na men beta blokker en dan maak ik me ook al zorgen of als men hart dan maar in de 50 gaat ben ik ook al ongerust men bloeddruk is altijd goed geweest 12/7 Maar na het nemen van de beta blokker is het 10/6 of soms 9/5 is erg laag maar ik leef ermee ... Ik ben wel naar sotalol overgestapt de huisarts zegt dat dit medicijn wel ook bescherming geeft voor het hart maar men bloeddruk zakt er ook evenveel van . Druk op de borst heb ik ook nog steeds en het geeuwen ken ik ook je probeert zo deftig te ademen maar dat lukt niet ... of soms zo een zenuwkuch ... Ik heb ook veel het gevoel dat ik men adem inhoud ... Maar weet niet of dat zo is ik ben bij psychologen geweest etc maar praten is niet zoiets wat me helpt onder hypnose ben ik ook al geweest dat was het laatste wat ik wou proberen want ik geef het op nergens iets lijkt me te helpen en altijd medicijnen slikken pfff ik neem ook nog alprazolan o.5mg 3halfjes per dag plus 1 escidevu voor depressie denk ik is het goedkope merk van escitalopram .. Ik ben ten einde raad 😭😫

Maaike
Door

Maaike

op 29 Apr 2019

Hoi Evelyne, alles wat je ervaart herken ik. Ik ben nu 40 jaar, van 17 tot 35 jaar had ik last van paniekaanvallen. Ging tot pleinvrees aan toe. Ik voelde me voortdurend duizelig, liep van kast tot kast om me vast te houden, snelle hartslag, raar gevoel in mijn hoofd en als ik iets ging doen had ik vaak paniekaanvallen, kreeg nog snellere hartslag, benauwd, licht in mijn hoofd, warm en zweten.... Gelukkig had ik al die jaren mijn man als veiligheidspersoon waardoor ik toch een beetje leven heb gehad. Ik kon niet zonder angst over straat, naar de supermarkt, auto rijden, uit eten, ov, noem maar op. Psycholoog na psycholoog, gewoon praten hielp niet. Emdr hielp wel maar uiteindelijk niet voldoende. En ja, emdr is zwaar maar ook nuttig en ik had er alles voor over om een beetje te kunnen gaan leven. Na een tijdje geen behandeling ervaarde ik iets onbenulligs waardoor ik naar de huisarts ben gegaan. Ik ging voetballen met collega's en kon er niks van maar dat hoefde ook niet. Ik voelde me heel erg nutteloos en waardeloos, kreeg de bal niet en vanwege het waardeloze gevoel ging ik huilen. De huisarts zei iets tegen me wat ik al jaren eerder had moeten horen. Paniekaanval is een gevolg van iets anders en het klinkt bij jou als een sociale persoonlijkheidsstoornis. Ze heeft me doorverwezen naar gespecialiseerde psychologische zorg. Uit de intake kwam inderdaad slaapstoornis en angststoornis als gevolg van sociale persoonlijkheidsstoornis. Een jaar lang ben ik wekelijks bij de psycholoog geweest waar ik schematherapie kreeg. Hierin leer je wat jouw bron is van het negatieve gevoel in bepaalde situaties en de negatieve gedachtepaden leer je ombuigen naar positieve gedachtepaden. Niet door gewoon praten maar door diepgaande oefeningen. Ze worden als het ware vervangen door een rationele positieve gedachte. Eindelijk had ik het gevoel dat een psycholoog nuttig effect had op wat er met mij aan de hand was. Het was pittig maar de verbetering was het dubbel en dwars waard. Inmiddels ben ik 4 jaar zo goed als vrij van paniekaanvallen. Alleen als ik uitgeput ben voel ik het een beetje. Mijn omgeving verbaasd zich voortdurend over hoe ik ben verandert, in positieve zin. Ben trots op mezelf en voel me sterk dat ik al die jaren heb doorstaan en dat ik zover ben gekomen. Voel me een ander mens en heb eindelijk vol overtuiging plezier van alles. Helemaal opgebloeid dat is zo fijn, ook om te horen van anderen. En eindelijk aangedurfd om moeder te worden, van inmiddels 2 lieve meiden, daar wilde ik niet aan met aanvallen. Ik heb wel antidepressiva gevraagd in de laatste 3 maanden van de therapie omdat ik kinderen wilde en daarvoor extra ondersteuning wilde naast op eigen kracht. Omdat kinderen een ingrijpende verandering in het leven is. Ik hoop dat je je herkent in mijn verhaal en er iets mee kan. Geef niet op, er komt een moment dat je vindt wat je zoekt.

Ruud Meulenberg
Door

Ruud Meulenberg

op 13 Apr 2020

Wat een krachtig verhaal Maaike! Ik ben het volledig met je eens: geef niet op, je kunt hier uitkomen! Zeker met gezonde hulp!

Marij
Door

Marij

op 26 Mar 2020

Hallo, wat een heftig verhaal.. Ik beb momenteel ook echt aan het afzien, ik xil jong en gelukkig zijn hoe ik een jaar geleden was maar lukt momenteel niet... Door de vele hoofdpijnen, drukkend gevoel en heel veel tinnitus. Had jij ook ladt van tinnitus? Groetjes en doe je goed!

Celine
Door

Celine

op 10 Mar 2019

Hey! Ik heb ook een angsttoornis alles wat je opnoemt is erg bekend ! Ik heb dit nu ookal sinds k klein ben op name de hypochondrie ( dat je bang bent voor ziektes & dat je wat overkomt ) ik zelf heb aan de antidepressiva gezeten werd er alleen maar zieker van. Ben onlangs mee gestopt & heb mn angsten me laten overkomen waardoor k jaar lang stil lag, wel beter uitgekomen ik weet beter hoe k er mee om kan gaan . Geloof dat jou het ook gaat lukken ! Ik gebruik nu druppels van Bach, dat is op een plantaardige basis. Het helpt mij heel erg vlak voor paniekaanvallen. K raad het je aan ! Mijn 15 therapieeën hebben ook niet geholpen. Enigste wat hielp was EMDR maar erge zware therapie is dat.

Ruud Meulenberg
Door

Ruud Meulenberg

op 26 Mar 2019

Dank voor je reactie Celine, Heftig wat je meemaakt, maar volgens mij ben je op de goede weg!

Christian
Door

Christian

op 27 Jan 2019

Hallo, ik heb de laatste jaren wel al een paar keer naar de dokter geweest voor plotse zwakte gevoelens, extreem beginnen gapen, onbehaaglijk gevoel op de borst. hart onderzoeken gedaan (ik veblijf in Thailand) maar telkens te horen krijgen niets aan de hand. Ik heb hier wel een zeer onbeweeglijk leven, en doe daarom dagelijks een wandeling van een half uur tot 1 uur. In september en oktober 2 maand rondgereisd in europa , en het ging langzaam beter. Toen ik terug was in Thailand was ik weer de oude van jaren voorheen, slaap goed, alles normaal geen van die symptomen meer. Paar dagen geleden deed ik zelfs een bergwandeling die behoorlijk stijl was, ik weet ik kan het allemaal aan, op het einde toch even moeten zitten want was aan mijn limiet. In de avond tijdens tv kijken kreeg ik het plots weer .. en goed slapen was ook weer voorbij. de dagen erna een vlakke eenvoudige wandeling rustig 20 min, maar borstgevoel komt meteen en blijft de ganse avond hangen. Ik herinner mij nu ook dat laatste keer ik dit had, ook na een bergwandeling een beetje over mijn limiet. Ik heb hier een rustig leven geen stress, behalve mss mijn angst om iets te krijgen, al weet ik nu dat mijn hart ok is, en gevoel mogelijks door angst komt. Toch vind ik het een beetje raar dat dit komt na een diepe fysieke inspanning .. maar blijf kalm .... stress ? hyperventilatie angst ? bedankt Chris 53 j

Ruud Meulenberg
Door

Ruud Meulenberg

op 13 Apr 2020

Hoi Christiaan , Excuus ik heb je reactie even gemist. Ben je tijdens die bergwandeling erg over je grens gegaan? Of heb je die wandeling in een zeer stressvolle periode gemaakt?

Rachel
Door

Rachel

op 27 Dec 2018

Hallo! Ik heb een vraag. Ik loop al jaren met heel veel klachten over de burn out beschreven. Tot aan de keelontstekingen en eczeem aan toe. Ik dacht eigenlijk dat alleen werk een burn out kon geven. En zit dus ook al lange tijd mij af te vragen wat er aan de hand is met me. Depressief etc... Nu ik dit lees weet ik bijna wel zeker dat ik aan een burn out lijdt. Heb heel veel spanning gehad de laatste jaren. Nu heb ik sinds een paar maanden hartritme stoornis. Kan een hartritmestoornis ook optreden door langdurige spanning danwel is dat ook een bekend iets bij mensen met een burn out ? Of misschien wel dat ik te lang rond loop met een burn out. Met vriendelijke groeten, Rachel

Terwisga
Door

Terwisga

op 13 Jan 2019

Ik heb 10 jaar geleden een burn-out gekregen, hierdoor veel angst ontwikkeld voor hartfalen, medische molen compleet doorstaan, echo, fietstest, holter, bloedonderzoek, etc. Ik blijf zitten met de "naweeën " . Overslaan hart, drukkend gevoel op de borst, uitstraling naar mijn linkerarm en sinds kort een gevoel wat in vlagen komt van angst zo erg dat je het heel warm krijgt, gelijk naar wc kunt rennen en weinig meekrijgen van mijn omgeving. Zijn er mensen die dit ook zo ervaren, en wat doet jullie arts daarmee

Ans
Door

Ans

op 21 Mar 2019

Dit lijkt op vernauwde kleine aderen rond je hart. Bezoek aan de cardioloog lijkt mij raadzaam. Hetzelfde is mij ook overkomen.

Ruud Meulenberg
Door

Ruud Meulenberg

op 26 Mar 2019

Het is, zeker met hartklachten, altijd goed om een gespecialiseerd arts te raadplegen

Celine
Door

Celine

op 10 Mar 2019

Ik heb een angststoornis & dit is bij mij het geval van een beginnende paniekaanval. Misschien heb jij er ook symptomen van. Op het moment dat je je onbewust druk maakt komt de pijn omhoog & word je je bewust van je gedachtes waardoor het erger word.

Hartje
Door

Hartje

op 03 Mar 2019

Ik zit momenteel ook in de medische molen. Ben zo moe pijn me borst me l ijnkerarm enorm zweten misselijk. Er komt alleen niks uit al de testen. Nu is het alleen wachten op uitslag van dr ct scan

Hartjess
Door

Hartjess

op 26 Jun 2019

Hoi Ik heb precies hetzelfde als jij. Heb alle onderzoeken gehad en er komt niks uit. Krijg nu een hartkatheterisartie. Jij al wat wijzer?

N.M.
Door

N.M.

op 22 Feb 2019

Hoi Terwisga, ik heb dit ook. Ook een holteronderzoek en fietstest gehad, geen echo en bloedonderzoek (alleen vitamines, daaruit kwam alleen vitamine B12 en D tekort). Ook dit kan invloed hebben op angst, depressie en stress. Ik heb nu sinds 2 weken antidepressiva (citalopram 20mg) voorgeschreven gekregen van de psychiater en ik loop bij haptonomie en een psycholoog. Doe jij er verder al iets mee? Of zit je in de fase dat je nog steeds bang bent dat het iets lichamelijks is? Dat herken ik hoor, want ik heb dat ook. Als ik hyperventilatie of een paniekaanval heb ben ik er nog steeds van overtuigd dat het iets ernstigs is. Het gevoel vind ik heel eng. Hopelijk gaat de medicatie i.c.m. therapie helpen. Voordat de medicatie werkt kan het wel 6-8 weken duren. Even doorzetten dus... daarnaast oxazepam 10mg om rustiger te worden.

Christian
Door

Christian

op 31 Jan 2019

Ik zit op dit moment met exact hetzelfde probleem. Cardio test gehad, naar de cardioloog geweest nadat ik ben opgehaalt met een ambulance en ga zo maar door. Het antwoord is stress. Maar het blijft moeilijk te geloven dat stress dat kan doen met een mensenlijk lichaam. Het liefste wil ik uitsluitsel door nog meer testen maar krijg ze niet.

Ruud Meulenberg
Door

Ruud Meulenberg

op 13 Feb 2019

Hoi Christian, We hebben ondertussen al zoveel gekke dingen gezien die nauwelijks te verklaren waren, waar dit zeker bijhoort. Als er geen medische verklaring te vinden is, zou ik je zeker willen adviseren hulp te gaan zoeken. Neem vrijblijvend eens contact op via info@ruudmeulenberg.nl

Ruud Meulenberg
Door

Ruud Meulenberg

op 14 Jan 2019

Benieuwd naar de reacties, maar anderzijds: een bezoekje aan de dokter is altijd aan te raden, al is het maar voor je eigen geruststelling

Ruud Meulenberg
Door

Ruud Meulenberg

op 27 Dec 2018

Hoi Rachel, Waarschijnlijk geven deze artikelen je het antwoord: " rel="nofollow" target="_blank">https://ruudmeulenberg.nl/stress/hartklachten-en-hartkloppingen-door-stress/"> " rel="nofollow" target="_blank">https://ruudmeulenberg.nl/burnout/is-burnout-altijd-werkgerelateerd/"> Neem voor meer info even contact" rel="nofollow" target="_blank">https://ruudmeulenberg.nl/contact/">contact op

Riny
Door

Riny

op 09 Dec 2018

Kan niet meer slapen is al 2 jaar bezig eerst kon ik nog op zij liggen dan trok t weg maar nu blijft t steken en drukken al allerhande onderzoeken gehad maar weet nog steeds niet wat rT is

Peter
Door

Peter

op 28 Jun 2020

Ik ook, bij te veel hevigheid, als het ondraaglijk lijkt te worden dan neem ik een diclofenac zetpil. Is alleen op recept te verkrijgen, heb ik ooit gehad voor mijn niersteenkoliek, maar werkt ook bij andere zaken in het torso, middenrif als het onverklaarbare klachten zijn die door temperatuur of verkeerde voeding tot stand komen, In andere woorden, als er geen ernstige oorzaak aan ten grondslag ligt, of als die niet gevonden wordt..

Muhamet
Door

Muhamet

op 18 Mar 2020

Sory voor te storen ik heb zo een pijn in mijn borst waar mijn hart licht ik drukke gevoel een ik heb spieren pijn wet je wat het is dank u wel voor u begriep

T
Door

T

op 19 Mar 2020

Hoi Muhamet, Ik ben geen expert maar ik zie dat jouw bericht gisteren is geplaatst en de meeste al heel oud zijn. Ik weet dus niet of er iemand anders zou reageren. Het belangrijkste uit dit bericht: - De kans dat je pijn in je borst hebt door stress (of angst), is vrij groot (zeker in deze gekke tijd) - Het is altijd verstandig om even langs de huisarts te gaan als je het niet vertrouwt. Het kan van alles zijn maar bedenk goed dat er heel veel (niet-gevaarlijke) redenen kunnen zijn. Als je er bang voor bent, kan dat het erger maken. Als je langs de huisarts gaat en die geeft aan dat er niks aan de hand is, zal je misschien wat minder bang zijn. Sterkte en ik hoop dat je er vanaf komt!

Anita
Door

Anita

op 03 Apr 2019

Dit heb ik al jaren. Kan niet op mijn rug liggen en op de zij is het ook lastig. Altijd pijn op de borst! Ook krijg ik hoestprikkels als ik op de rug lig. Ben al tig keren naar de huisarts geweest, maar volgens de arts is het stress. Heb het nooit bij inspanning overigens en dat is geruststellend.

Ruud Meulenberg
Door

Ruud Meulenberg

op 21 Jun 2019

Hoi Anita, Wat gebeurt er als je je stress vermindert?

Ben
Door

Ben

op 13 Mar 2019

Denk ook eens aan Reflux. Door maagzuur in je slokdarm krijg je krampen. Die tot ernstige pijn op je borst kunnen lijden. Oorzaak mede door stress aangeslingerd,naast klein scheurtje in het middenrif. Klachten lijken vaak op Cardiologische symptomen. Je gaat echt denken aan je rikketik!! Omeprazol 20 mg iedere morgen voor ontbijt is bij mij een goede oplossing gebleken. ( maagbeschermer)

Martijn De vries
Door

Martijn De vries

op 14 Sep 2020

Oké had je ook last van symtomen zoals hyperventilatie!! En druk achter de borst ? Kan je die maagbeschermers ook zonder recept krijgen ?

Els
Door

Els

op 22 Jan 2019

Ben je nerveus ergens over kan ook zijn over iets uit je verleden.Bij mij is het begonnen met aanvallen soms bleef het jaren weg.Later kwam het steeds sneller en langere periode terug.Allerlei onderzoeken gehad zonder resultaat Dus zegt ieder het is stress zelf denk ik steeds ik maak me nergens druk over ,maar ben nu toch onder behandeling bij een psycholoog en de pijn is nog niet weg maar er komt wel heel wat boven waarvan ik dacht allang verwerkt te hebben.

Ruud Meulenberg
Door

Ruud Meulenberg

op 13 Apr 2020

Hoi Els, Dan ben je op de goede weg ;) Veel succes

Naima
Door

Naima

op 16 Dec 2018

Jezus Christus helpt lees de bijbel psalm 91 dan gaat het weg.

Pieter van Engelen
Door

Pieter van Engelen

op 25 Jul 2020

Als je toch de bijbel leest en bid etc....vraag dan even of God de Corona weer wegneemt die hij heeft gegeven. Dat zorgt voor nog meer stress.

Willem
Door

Willem

op 25 Aug 2020

Corona zorgt niet voor de stress, de liegende en Bangmakende media daarintegen wel..!!!! Stop de corona leugen!!!

Ellen
Door

Ellen

op 12 Jul 2020

Naima, bedankt dat je psalm 91 uit de bijbel hebt opgeschreven.

joyce
Door

joyce

op 23 Sep 2019

lariekoek

Pitu
Door

Pitu

op 15 Dec 2018

Is er al wat bekend? Want ik het dit ook.

Zou het ook graag weten,heb deze zelfde klacht!
Door

Zou het ook graag weten,heb deze zelfde klacht!

op 28 Dec 2018

Ik heb het ook, want ik heb het ook

Ruud Meulenberg
Door

Ruud Meulenberg

op 10 Dec 2018

Hoi Riny, Is het in jouw geval niet ' simpelweg' stress?

Reactie plaatsen
Cookies