Allergieën door stress: Heb jij het gevoel dat je het altijd maar druk hebt en nog zoveel moet doen? Dan ben je helaas niet de enige. Het druk hebben en stressen lijkt wel een natuurlijk verschijnsel vandaag de dag.

Alle ballen moeten in de lucht worden gehouden en nee zeggen zit er niet meer in. Toch is het zeer belangrijk dat je op je passen let. Stress is niet alleen erg vervelend, het is ook zeer slecht voor jouw gezondheid. In dit artikel wordt het verband tussen stress en allergieën verder toegelicht.

Vaker verkouden stress

Fysieke en mentale klachten door stress

Stress is een veroorzaker van veel lichamelijke en mentale klachten. Moeheid, depressieve gevoelens, een slechte weerstand en emotionele overbelasting komen maar al te vaak voor bij mensen de kampen met veel en langdurige stress. Stress kun je voor jouw gezondheid beter voorkomen dan genezen.

Wist je bijvoorbeeld dat hartritmestoornissen, bijnieruitputting, haaruitval, acne en vele andere aandoeningen en stoornissen grotendeels wordt veroorzaakt door stress? Dat is nog niet het enige. Vervelende allergische reacties worden in grote mate bevordert door stress.

Allergische reactie door stress, hoe kan dat?

Ben jij jouw hele leven gezond geweest en heb je nog nooit last gehad van een allergie? Dat is geen zekerheid dat je er nooit last van zal krijgen. Toch is het bewezen door The University of Ohio State dat een allergie niet alleen wordt verergert door stress, maar ook kan ontstaan door stress.

Mensen die bijvoorbeeld nog nooit last gehad hebben van hooikoorts, kunnen tijdens een stressvolle periode deze allergie ontwikkelen. Ook huidallergieën ontstaan vaak in stressvolle periodes. Bultjes en een rode jeukende huiduitslag zijn symptomen van een vervelende huidallergie.

Allergieën door stress: de uitleg

Hoe kan het dat jouw lichaam al die jaren bestand is geweest tegen allergische reacties en tijdens stress opeens wel vatbaar is? Wanneer jouw lichaam veel stress ervaart zijn er veel hormonen actief in het lichaam. Van cortisol tot adrenaline. Jouw lichaam heeft veel tijd nodig om deze hormonen te kunnen verwerken en dat heeft de eerste prioriteit.

Het beschermen tegen allergieën komt daarmee op de tweede plek. Daarnaast hebben mensen die veel stress ervaren vaak een verminderd immuunsysteem. Ze zijn minder bestand tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Niet alleen kun je eerder een verkoudheid te pakken hebben, ook ben je beter vatbaar voor bijvoorbeeld hooikoorts. Jouw lichaam kan onder stress niet optimaal presteren.

Allergieën verergeren door stress

The University of Ohio State onderzocht ook hoe allergieën reageren op stress. Mensen die al voor de stressvolle periode een allergie hadden werden getest. Zij werden getest op hoe de allergie reageert op stress. Zij hebben met dit onderzoek aangetoond dat onder hoge druk de symptomen van de allergie verergeren.

Is jouw hooikoortsallergie dit jaar opeens veel heftiger? Dan is het wijs om eens naar jouw dagelijks leven te kijken. Ervaar jij veel stress of meer dan andere jaren? De impact van de allergie kan grotendeels bepaald worden door jouw stresslevels.

Meer last van hooikoorts stress

Welke allergieën zijn extra vatbaar voor stress? 

Zijn alle allergieën opeens mogelijk? Niet helemaal, sommige allergieën zoals een pinda-allergie kun je niet opeens krijgen. Allergieën zoals hooikoorts en allergie voor histamine komen vaak voor bij mensen met stress. Een allergie voor histamine is altijd lastig te ontdekken omdat histamine in veel voedselproducten voorkomt.

Er kan dan niet altijd direct de link gelegd worden. Krijg jij na het eten van een grapefruit bijvoorbeeld direct een vervelende huiduitslag? Dan kun je een allergie ontwikkeld hebben voor histamine.

Een vicieuze cirkel door stress

Het nare aan het ontwikkelen van een allergie door stress, is dat er nu een vicieuze cirkel ontstaan. Je was al gestrest, nu heb je een allergie door stress en vervolgens krijg je weer stress over de allergie (lichamelijke stress). Wanneer je een allergie ontwikkelt door stress, is het zeker tijd om aan de bel te trekken.

Als jouw lichaam zo heftig reageert door stress dat jouw allergie verergert of dat je opeens een allergie ontwikkelt, is het tijd voor verandering. Verbreek de vicieuze cirkel door het anders aan te pakken.

allergische reactie stress

Allergieën verminderen 

Je kunt veel allergieën goed behandelen met de juiste medicijnen. Kies bijvoorbeeld voor hooikoortstabletten of anti-histamine medicijnen. Dit verlicht de allergische reacties. Toch kun je een allergie of allergische reactie het beste voorkomen dan genezen. Kies daarom niet voor opties wanneer het te laat is, maar zorg ervoor dat je jouw stress onder controle krijgt.

Heb jij een allergie als gevolg van de teveel stress? Wees dan niet bang om een week vrij te nemen van werk. Jouw lichaam laat op deze manier weten dat het niet optimaal functioneert om de allergie tegen te gaan. Het klinkt misschien wat extreem, maar jouw lichaam en geest hebben rust nodig. Ga er tussenuit en komt tot rust.

Wij hebben een uitgebreid artikel voor je klaarstaan over de symptomen van een burnout. Hierin gaan we in alle op symptomen en bijbehorende klachten.

Het is belangrijk dat je je kunt ontspannen. Veel en langdurig stress ervaren is slecht voor de mens. Door stress kun je zeker goed presteren, maar het is niet bedoeld om dagelijks te ervaren. Plan rustmomenten in doordeweeks. Plan een avondje vrij of kies een ontspannende hobby waardoor je weer helemaal kunt opladen.
Ga de stress uit de weg en zorg voor ontspanning. Lukt het je niet om zelf te ontspannen? Je hebt niet de enige. Volg daarom een cursus om te leren ontspannen. Wat dacht je van een Mindfullnes cursus? Kom dichter bij jezelf en leer de beste ademhalingsoefeningen om direct te kunnen ontspannen.

Een allergie als gevolg van teveel stress? Het komt vaker voor dan je denkt. Ben jij altijd druk en kamp je opeens met klachten door een allergie die je nooit eerder had? Of worden je allergische klachten steeds erger? Dan is het tijd om na te denken wat je het beste kunt doen. Kies voor de beste oplossing op de lange termijn en ga ontstressen. Stress is zeer slecht voor jouw lichaam en geest en dit is het moment om er wat aan te doen. Pak de stress met beide handen aan en zie dat door ontstressen jouw klachten verminderen en kunnen verdwijnen.

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *