Ongewenst gedrag kan overal voorkomen. Het eerste voorbeeld waar veel mensen dan aan denken is natuurlijk op scholen. Dit is een maatschappij op zich en daar kunnen veel nare dingen gebeuren. Je hebt ongetwijfeld wel eens gehoord over verschillende pesterijen. Misschien heb je het zelf weleens (in het verleden) meegemaakt. Dat ongewenst gedrag hevig kan zijn, blijkt wel uit het feit dat het sommige mensen tot zelfmoord heeft gedreven. Dit ongewenste gedrag zoals pesten vindt echter niet alleen plaats op de middelbare school. Ook in het latere leven komt pesten nog regelmatig voor.

Op de werkvloer is pesten bijvoorbeeld een groot probleem. Hier zijn verschillende onderzoeken naar gedaan, dus het is niet uit de lucht gegrepen. Het komt consistent voor, dus het is niet zo dat het slechts uitzonderingen zijn die de regels bevestigen. Maar naast pesten zijn er nog meer vormen van ongewenst gedrag die voorkomen op de werkvloer.

In dit artikel zal daar meer informatie over worden gegeven. Wat zijn de symptomen van ongewenst gedrag. Welke soorten ongewenst gedrag zijn er allemaal? Waarom in de zorg en het onderwijs? En wat zijn tips om ongewenst gedrag te voorkomen?

Je leest het hieronder:

Ongewenst gedrag op het werk kan leiden tot burn-out klachten

Een burn-out herken je aan de symtomen.

Wees een burn-out voor: download hier het E-book: symptomen van burn-out

Symptomen van ongewenst gedrag

Ongewenst gedrag kan in verschillende soorten en maten voorkomen. Het is dus ook lastig om er specifieke symptomen aan te geven. Het kan immers meerdere oorzaken hebben. Maar een belangrijke bron van ongewenst gedrag is echter wel stress. We leven tegenwoordig in een maatschappij waarin er veel stress is op de werkvloer.

Dit komt mede door het doorgeslagen kapitalisme en het pure oogmerk op winst. Dit zorgt ervoor dat personeel steeds harder moet werken en dit gaat ten koste van het werkplezier. Deze stress kan ervoor zorgen dat er ongewenst gedrag naar voren komt. Stress is namelijk een ernstige kwaal die voor veel onvrede kan zorgen

Lees ook de symptomen van stress

Het nadeel is ook dat er een spiegeleffect kan optreden. Zodra één persoon op de werkvloer last heeft van stress, kan dit een effect hebben op iedereen. Dit komt omdat spiegelen iets natuurlijks is. Wat iemand anders voelt kan snel overgedragen worden aan een ander. Dit ken je ongetwijfeld wel uit je eigen leven.

Het kan bijvoorbeeld zijn dat er een nare sfeer op een feestje heerst. Er is bijvoorbeeld ruzie geweest. Vaak merk je dan al snel dat iedereen op het feestje chagrijnig is en er veel onvrede heerst. Dit komt dus door het zogenoemde spiegelgedrag. Dit kan zich dus ook manifesteren op de werkvloer door stress.

Lees ook: een dominante leidinggevende

Collega gaat over de grens
D

Soorten ongewenst gedrag

Er zijn 4 belangrijke soorten van ongewenst gedrag die nu eerst behandeld zullen worden.

– Agressie

Agressie kan veel voorkomen op de werkvloer en heeft vaak verschillende oorzaken. Het kan bijvoorbeeld door stress komen zoals al even werd genoemd boven. Stress is een belangrijke factor voor dramatiek. Je kunt er onvrede door voelen en daardoor agressief worden op mensen waarmee je werkt. Maar agressie kan ook een andere oorzaak hebben op de werkvloer.

Bijvoorbeeld wanneer iemand fouten heeft gemaakt. Een ander kan dan zeer agressief worden omdat zijn werk daardoor lastiger wordt. Agressie kan van veel kanten komen. Het kan bijvoorbeeld van een manager komen. Deze waardeert dan niet de gang van zaken in het bedrijf en dat kan voor verschillende problemen zorgen. Maar ook bij je naaste collega’s kan agressie voorkomen.

Lees ook: je geduld bewaren

– Pesten

Zoals al even werd genoemd komt pesten veel voor op de werkvloer. Vaak wordt iemand op de werkvloer gepest omdat deze anders in dan de rest. Misschien draagt hij of zij wel rare kleding. Misschien verzorgt hij of zij zichzelf niet goed? Pesten komt meestal voort uit het feit dat iemand anders is. Deze wordt dan als het ware verstoten uit de groep en dan kunnen er pesterijen plaatsvinden.

Maar pesten kan ook een andere oorzaak hebben. Er kan bijvoorbeeld ook gepest worden omdat iemand zijn werk niet goed doet. Iedereen wordt dan gefrustreerd en dit kan zich vervolgens uiten in pesterijen. Pesterijen kunnen lichtzinnig zijn, maar ook een stuk zwaarder. Heb je het gevoel dat je gepest wordt, of dat iemand anders gepest wordt? Trek dan altijd aan de bel!

Lees ook: Gepest worden op het werk

– Discriminatie

Ook discriminatie op de werkvloer is een groot probleem in Nederland. Veel mensen ontkennen dat, maar uit cijfers blijkt dat dit vaak voorkomt. Daarbij hoef je overigens niet enkel te denken aan discriminatie op basis van etniciteit. Wat overigens ook vaak voorkomt. Maar ook bijvoorbeeld discriminatie op gewicht of iets anders onzinnigs komt regelmatig voor.

Dit is een duidelijk voorbeeld van ongewenst gedrag en daar moet dan ook hard tegen worden opgetreden. Heb jij het gevoel dat je gediscrimineerd wordt op absurde gronden? Trek dan altijd aan de bel bij je werkgever. Mocht deze je niet helpen, dan zijn er altijd nog andere organisaties waarbij je aan de bel kunt trekken.

Lees ook: Omgaan met werkstress

– Seksuele intimidatie

In dit tijdperk wordt er gelukkig steeds beter een gezicht aan seksuele intimidatie gegeven. Toch komt dit regelmatig voor op de werkvloer. Veel mensen zijn zich daar niet bewust van. Maar seksuele intimidatie kan in veel vormen voorkomen. Het hoeft niet altijd met fysieke aanraking te maken te hebben.

Seksuele intimidatie kan bijvoorbeeld ook voorkomen op verbale wijze. Bijvoorbeeld fluiten naar iemand of constant seksuele opmerkingen of grappen maken. Veel mensen vinden dit behoorlijk onschuldig, maar dat is het natuurlijk niet. Zeker niet als dit consistent voorkomt.

Lees ook: grenzen aangeven

Ongewenst gedrag in zorg en het onderwijs

Ook in de zorg en het onderwijs komt ongewenst gedrag vaak voor. Dit zijn natuurlijk ook beroepsgroepen die erg onder druk staan. In de zorg zijn er bijvoorbeeld zeer veel bezuinigingen en ook in het onderwijs zijn er veel problemen. Het is dan ook logisch dat daar regelmatig veel stress voorkomt. En stress leidt tot ongewenst gedrag.

Lees ook: stress in de zorg, of stress in het onderwijs

Leidinggevende gaat over de grens
Coworkers talking during a coffee break

Tips om ongewenst gedrag te voorkomen

Ongewenst gedrag kan op verschillende manieren voorkomen worden. Natuurlijk is dit afhankelijk van het soort ongewenst gedrag. Is er bijvoorbeeld sprake van agressief gedrag? Het is dan belangrijk om de oorzaak hiervan te achterhalen. Waarom is die persoon zo agressief. Komt dat door iets op het werk, of speelt de thuissituatie bijvoorbeeld ook een belangrijke rol.

Het is altijd relevant om daar rekening mee te houden. Het achterliggende probleem analyseren is belangrijk om vervolgens na te gaan wat een gepaste oplossing voor het specifieke probleem zou kunnen zijn. Maar bij andere situaties van ongewenst gedrag is er misschien een andere oplossing nodig. Bij discriminatie is het bijvoorbeeld belangrijk om een melding te maken bij een werkgever. Reageert deze daar echter slecht op? Dan kun je altijd nog naar een andere instantie gaan.

Ook seksuele intimidatie moet in de kiem gesmoord worden op de werkvloer. Heb je te maken met lichtzinnig seksueel gedrag? Je kunt degene die dit doet dan op een vermanende wijze toespreken. Misschien houdt hij of zij er dan wel mee op. Gaat het seksuele gedrag echter heel ver? In die gevallen is het soms verstandig om dit aan te kaarten bij je werkgever. Deze kan dan gepaste actie ondernemen.

Vaak is hier wel een algemeen bepaald beleid voor. Zeker als het gaat om zeer grote bedrijven. Ook bij discriminatie moet je natuurlijk altijd aan de bel trekken. Dit kan niet getolereerd worden in een democratisch land als Nederland. Dit strookt in tegen onze idealen.

Al met al komt het er dus op neer dat ongewenst gedrag zich op de werkvloer op verschillende manieren kan manifesteren. Stress kan soms een oorzaak zijn, maar ook andere psychische problemen kunnen eraan ten grondslag liggen. Merk jezelf dat je je wel eens raar gedraagt op het werk. Het kan dan verstandig zijn om in sommige gevallen hulp te zoeken

Een burn-out door ongewenst gedrag?

Blijf niet zitten met je burn-out!

Bekijk hier: persoonlijke begeleiding bij een burn-out

Gerelateerde artikelen

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *