Droge mond door stress: Als er te lang veel spanning aanwezig is in je lichaam, ontstaat er stress. Er zijn diverse oorzaken aan te wijzen voor chronische stress. Vaak ontstaat dit door een te hoge werkdruk en ziekte of overlijden van een dierbare. Stress kan zich vervolgens uiten in lichamelijke en/of psychische klachten. Niet iedereen is even gevoelig voor stressgevoelens en niet iedereen ondervindt dezelfde symptomen hiervan.

Heb jij last van een droge mond en vraag jij je af of spanning hier de oorzaak van is? Dat zou goed kunnen, want er gebeuren verschillende dingen met je lichaam onder te hoge druk. Er zijn verschillende oorzaken waardoor een droge mond ontstaat. Lees snel verder om meer te ontdekken over deze vervelende aandoening.

Wat is stress precies?

stress helpt ons om gefocust te zijn

Stress is eigenlijk hetzelfde als spanning of druk. Deze spanning is niet perse ongezond, want je hebt een bepaalde mate van druk nodig om goed te functioneren. Zo ervaar je gezonde spanning voor bijvoorbeeld een belangrijk examen, een sollicitatiegesprek of je afrijden. Deze spanning zorgt ervoor dat jij in opperste alertheid bent en gefocust te werk gaat. Is het spannende moment voorbij? Dan neemt ook de spanning in je lichaam en geest weer af. Stress brengt je lichaam in staat van paraatheid. Je hartslag stijgt, je bloeddruk gaat omhoog en er komt adrenaline vrij die brandstof levert voor je spieren mocht je moeten vluchten of vechten.

Er ontstaat een probleem als stress lang aanhoudt, te heftig is of te vaak voorkomt. Er is dan namelijk te weinig tijd voor je lichaam en geest om tussentijds te herstellen.

Het nut van stress

De positieve vorm van stress helpt je om in bepaalde situaties extra alert te zijn en optimaal te presteren. Sporters profiteren hier onder andere van door helemaal klaar te zijn voor een wedstrijd, maar ook ondernemers die een nieuw idee pitchen of bijvoorbeeld jongeren die gaan afrijden. Je bent zeer gefocust op de taak die voor je ligt.

Wat doet stress met mijn lichaam?

Bij gezonde spanning gaat je bloeddruk omhoog, stijgt je hartslag en worden je spieren, hart en hersenen voorzien van zuurstofrijk bloed. Het hormoon adrenaline komt vrij, je spieren spannen zich automatisch aan en je ademhaling wordt sneller. De spijsvertering komt op een laag pitje te staan en ook knijpt je keel samen, kan je een droge mond krijgen, breekt het zweet je uit en worden je handen koud. Bij langdurige stress kan je last krijgen van spijsverteringsstoornissen zoals maagklachten, hoofdpijn, rugpijn, stijve schouders, slaapproblemen en vermoeidheid.

Krijg ik een droge mond door stress?

Een droge keel kan veroorzaakt worden door spanning. Een droge keel wordt veroorzaakt door een te kort aan slijm in de keel. Adem jij veel door je mond wanneer je gestrest bent? Of drink je meer koffie en/of alcohol wanneer je onder druk staat? Ga je roken om met de spanning om te gaan? Dan zijn dit allemaal oorzaken voor een droge keel.

Andere oorzaken van een droge mond

Een droge keel wordt doorgaans veroorzaakt door een verkeerde ademhaling. Bij mondademhaling is de kans op een droge keel groter. Idealiter haal je adem door je neus, want zo filter je de lucht. Het kan zijn dat je een droge mond krijgt vanwege een allergie voor stof, gras, huisstofmijt of andere stoffen in de lucht. Bepaalde medicijnen, vaak de antihistaminica die werken tegen een allergische reactie, kunnen een droge keel veroorzaken. Ook slechte luchtkwaliteit en een droge lucht drogen het slijmvlies in de mond uit.

Wil je dat wij je helpen?

Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland. In de afgelopen jaren hebben we duizenden mensen geholpen.

Tegenwoordig hebben steeds meer mensen last van een droge keel door het mondkapje. Dit mondmasker zorgt ervoor dat je anders gaat ademen, namelijk meer door je mond dan door je neus. Daarbij kan het zijn dat je de neiging hebt om luider te praten en om minder te drinken. Verkeerd stemgebruik kan een droog gevoel tot gevolg hebben. Dit alles is niet goed voor je keel.

Het gevaar van langdurige stress

Langdurige stress heeft zeer negatieve effecten op zowel je lichaam als je geest. Merk jij dat je slecht slaapt, vaak gespannen bent en de neiging hebt om je terug te trekken? Dan kan het zijn dat jij te lang aan stress bent blootgesteld. Heb je daarbij een droge mond of droge keel, meer trek in zoet of juist een verminderde eetlust en voel je je humeurig en vermoeid? Het zijn allemaal gevaarlijke gevolgen van schadelijke spanning. Je wordt gevoeliger voor pijn, waardoor andere aandoeningen en kwalen nog erger lijken, zoals rugklachten, buikpijn, hoofdpijn en migraine. Ten slotte kan stress vroegere psychische problemen opnieuw doen opleven, zoals verslaving en depressie.

Chronische stress geeft een verhoogd risico op hart- en vaatproblemen. De verstoorde vethuishouding en hogere bloeddruk kan leiden tot trombose en aderverkalking, met een verhoogde kans op een hart- of herseninfarct. De kans op overgewicht en osteoporose neemt toe, net als de kans op aan overgewicht gelinkte ziektes als diabetes.

Wat te doen tegen stress?

De beste manier om met stress om te gaan, is door te zorgen voor een gezonde leefstijl. Probeer genoeg slaap te krijgen, kom iedere dag een uurtje in beweging, breng tijd door in de natuur en eet gezond. Als je onder hoge druk staat, ben je eerder geneigd om voor snelle en ongezonde maaltijden te kiezen. Door dagelijks een gezonde maaltijd te bereiden met veel groentes en gezonde koolhydraten en vetten, krijgt je lichaam de voedingsstoffen binnen die het nodig heeft. Ook ontspanning is erg belangrijk. Dit kan in de vorm van mindfulness of relaxatie-oefeningen zijn, maar ook door je hobby te beoefenen.

In het geval van langdurige stress kan het zijn dat je baat hebt bij psychologische begeleiding. Het vraagt tijd en geduld om de oorzaken van chronische stress aan te pakken en om de reserves in je lichaam weer op te bouwen. De huisarts kan je handvaten aanbieden of doorverwijzen naar een professional. Het is niet eenvoudig om je leefstijl blijvend en structureel te veranderen en dit heeft tijd nodig. NLP en stress coaching helpt je om inzichtelijk te maken wat de reden van jouw stress is en hoe je dit het beste aan kunt pakken bij de wortels. Zo behaal je een duurzaam resultaat, waar je de rest van je leven de vruchten van plukt.

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Veelgestelde vragen

Wordt jij ’s nachts wakker met een droge keel? Probeer gedurende de dag veel water of thee te drinken en tabak, alcohol en koffie te vermijden. Dit droogt je mond uit. Veel mensen hebben baat bij een luchtbevochtiger in de slaapkamer. Daarnaast kan het helpen om op je zij te slapen, want dan gebeurt het minder snel dat jij met open mond slaapt. Als dit allemaal niet werkt zijn er ook een ander middelen die je kunt gebruiken, zoals mondbevochtigers.

Een droge keel valt te voorkomen door de speekselafgifte te stimuleren en de hoeveelheid speeksel te verhogen. Eet gezonde voeding waarbij je flink moet kauwen of kies voor licht zuur voedsel. Komkommer en fruit zijn voorbeelden van voedsel die de afgifte van de speekselklieren versterken. Wanneer jouw droge keel een medische oorzaak heeft en wordt veroorzaakt door medicatie, kan een verandering van medicijnen wellicht helpen bij dit probleem. De huisarts kan in dit geval meer informatie verschaffen.

Als je last hebt van een droge keel is er sprake van een geïrriteerd en ruw gevoel in je keel. Dit kan als het ware aanvoelen als schuurpapier. Je kunt gaan hoesten of keelpijn krijgen en je stem wordt hees of schor. Veel mensen geven ook aan last te hebben van een jeukend of prikkelend gevoel in de keel. Een droge mond maakt het moeilijk om voedsel te kauwen, te slikken of duidelijk te articuleren. Daarbij kan je snel tandbederf krijgen en kan een onbehandelde droge keel leiden tot een slechte adem.

Spanning die te lang aanhoudt, begint zijn tol te eisen van je lichaam. Je kunt taken niet meer goed uitvoeren en raakt uitgeput en vermoeid. Het grootste verschil tussen gestrest en overspannen zijn, is dat het bij stress vaak gaat om teveel. Je voelt je bovenmatig actief en gefocust en hebt in het begin nog het vertrouwen dat jij je snel weer beter gaat voelen op het moment dat je alles weer onder controle hebt. Bij overspannenheid merk je juist een gebrek aan activiteit. Je focus is weg, je voelt je oververmoeid en er komt niets meer uit je handen. Het vertrouwen dat je de situatie op den duur wel weer onder controle krijgt verdwijnt.

Grijp tijdig in als jij veel spanning ervaart. Voel jij je altijd opgejaagd en aan staan? Slaap je slecht en ben je oververmoeid? Heb jij onverklaarbare lichamelijke klachten, zoals een droge keel en andere kleine dingetjes die bij elkaar toch optellen? Wacht niet te lang en schakel hulp in, zodat jij niet langer roofbouw pleegt op je lichaam. Door effectieve coaching in te schakelen voorkom je dat je in een burn-out belandt. Kies voor plezier en voldoening in je leven.

Bronnen

  1. KNOMC.nl – Droge keel – gevonden op 16-05-2022
    Link naar pagina op KNOMC.nl
  2. VraagdeTandarts.nl – Droge keel: oorzaken en tips – gevonden op 16-05-2022
    Link naar pagina op vraagdetandarts.nl
  3. Gezondheidsplein.nl – stress – gevonden op 16-05-2022
    Link naar pagina op gezondheidsplein.nl
  4. GoAskAlice – Dry mouth when public speaking – gevonden op 16-05-2022
    Link naar pagina op goaskalice.columbia.edu

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *